Honor 50 test - Google servisi su opet tu

Honor 50 test - Google servisi su opet tu

Najvažnija stvar kada su u pitanju telefoni kompanije Honor je povratak Google servisa. Honor 50 je prvi telefon kod koga tu problematiku više nećemo ponavljati

  Sadržaj
   Honor 50 test – Google servisi su opet tu

   Pozitivne ocene

   • Google servisi su ponovo na Honor telefonima
   • Dobar izbor procesora
   • Izvanredna autonomija, brzo punjenje 65W

   Negativne ocene

   • Nedostatak stereo zvučnika
   • (Pre)visoka cena
   • Neimenovano zaštitno staklo

   Honor 50 je lepo dizajniran telefon sa velikim raskošnim ekranom i upečatljivim dizajnom. Dobra autonomija baterije, veoma brzi punjač i jaka hardverska osnova su na njegovoj strani, sve dok u jednačinu ne ubacite osrednju kameru, mono zvučnik i visoku cenu

   Magija se ponovo vratila na Honor telefone. Iako zajedno osmišljeni, projektovani i dizajnirani, Honor 50 i Huawei Nova 9 ipak se dijametralno razlikuju. Podrška za 5G, Google servisi, 108 MP kamera i još poneka sitnica ne mogu se nazvati malim stvarima. Ili ipak mogu? Hajde da probamo zajedno da odgovorimo na to pitanje…

   Probaćemo da se ne fokusiramo previše na direktno poređenje ova dva blizanca, već da kroz priču o onome što donosi Honor pomenemo bitne razlike kad one dođu na red. Ako ste na našem YouTube kanalu gledali video Nova 9 telefona ili otpakivanje Honor 50 telefona, već dobro ste upoznali dizajn nove uzdanice Honor porodice, prvog telefona koji posle dugo vremena dolazi sa Google servisima.

   Honor 50 ima sve potrebne faktore koji čine moderne telefone u 2021. godini: veliki OLED ekran sa osvežavanjem od 120 Hz, zakrivljenim ivicama i okvirima dovoljno tankim da niko ne može da mu nađe pravu zamerku na ovom polju.

   Honor 50 – dizajn, ekran

   Dizajnerski tim se odlučio za provereni recept zaobljenog kućišta sa zaravljenim površinama rama telefona sa gornje i donje strane. Neka se neko sad usudi da kaže da Samsung Galaxy S8 dizajn nije postavio standarde izgleda pametnih telefona.

   Kada neko nigde ne navede materijal od kojeg su napravljeni ram telefona i zadnja strana, u 99,9% slučajeva je u pitanju plastika, iako čvrstina i visok sjaj zadnje strane nikako ne bi otkrili tu tajnu. Ovo se najjednostavnije isprobava prostim grebanjem zadnje strane, ali verujemo da predstavnici kompanije Honor ne bi blagonaklono gledali na JerryRigEverything momenat

   I pošto smo prešpartali internet uzduž i popreko, morali smo da se obratimo proizvođaču kako bi dobili odgovor – i odgovor glasi, staklo. Ali, nije navedeno koje pa ne možemo da govorimo o stepenu njegove čvrstine: bilo bi lepo kada bi proizvođač ponudio i te podatke potencijalnim korisnicima.
    
   Po pravilu oble ivice i fino uglačane površine idealni su recept za telefon o kome treba voditi računa da ne isklizne iz ruke. Srećom u paketu dolazi providna silikonska obloga koja lepo obavija telefon i ima ojačanja na strateškim mestima. Kada je ekran u pitanju, on dolazi sa finom i neprimetnom fabričkom folijom koja pravi dodatni sloj zaštite oko neimenovanog premaza ekrana.

   Uprkos svemu što nema, a što svakako nije vidljivo na prvi pogled, Honor 50 pakuje odličan OLED ekran sa milijardu boja, očekivanom wide fullHD rezolucijom koja omogućava solidno dobru gustinu piksela od skoro 400 po kvadratnom inču. Pored pomenutog osvežavanja od 120 Hz, brzina detekcije pokreta je visokih 300 puta u sekundi, čemu će se posebno obradovati igrači pucačina i brzih igara u kojima su refleksi jako bitni.

   Ono što nije pohvalno je što ekran ne poseduje LTPO matricu, što znači da osvežavanje može da bude 120 ili 60 Hz, bez finih međukoraka, koji umeju lepo da produže autonomiju baterije.

   Sa druge strane, OLED panel, podrazumevano postavljen na živopisni (vivid) režim veoma je atraktivan, uz napomenu da nam je nekako više prijalo da se toplina boja „Default“ pomeri na „Warm“, kada je bela boja manje plava.
    
   Izraženi bokovi, iako tanki, izdižu se za oko 1 mm iznad zakrivljenog ekrana i malo manje zakrivljenih leđa kako bi omogućila sigurnije držanje telefona jednom rukom, ukoliko ipak ne želite da ga smestite u masku. Levi bok je prazan, desno su kontrolni tasteri, gore dva mikrofona, a dole USB-C, glavni mikrofon i slot za dve nano SIM kartice. Telefon ne podržava eSIM ni proširenje memorije preko microSD kartica.
    
   Zadnja strana našeg modela na testu je midnight black ili kraće – crna. Dva kružna elementa nose glavnu i ostale kamere i blic. Za razliku od Nova 9 parnjaka koji ima srebrni prsten oko glavne kamere, on je ovde nešto diskretniji, što nam se više svidelo od upadljive Huawei varijante. Ceo deo sa kamerama izbačen je taman toliko da će vam se oko njega skupljati prljavština ukoliko ne nosite masku. Ono što je gore od skupljanja prljavštine oko kućišta kamera je činjenica da su leđa pravi magnet za otiske prstiju, i da imate dve opcije: masku ili da stalno trljate telefon o majicu ili košulju.

   Nedostatak stereo zvučnika smo pomenuli u otpakivanju i to je jednostavno sve teže oprostiti u ovoj klasi uređaja: uostalom, dovoljno je pogledati šta publika o tome misli u komentarima
    
   Honor 50 se u Srbiji prodaje u dve verzije: sa 6 GB RAM-a i 128 GB skladišne memorije i 8 GB RAM-a i 256 GB skladišta (verzija koju smo mi testirali). Cena pristupačnijeg modela je 65.000 dinara, dok se jači prodaje za izuzetno visokih 74.000 dinara, odnosno 550 i 630 evra, što je više nego ubedljivo najviša cena od svih telefona sa Snapdragon 778G procesorom. Ubedljivo znači 30, pa i više procenata viša cena što iskreno – ne možemo da razumemo.
    
   Možete da ga uzmete i kod operatera, naš izbor je naravno uvek Telenor, pa da taj trošak ne osetite u toj meri na svojoj koži. Ali svejedno, Honor je morao da bude povoljniji, naročito ako uzmemo u obzir da ga dosta dug period nije bilo sa aktuelnim modelima.

   Snapdragon 778G je odličan izbor

   A pomenuti Snapdragon 778G sa pravom postaje sve češći izbor modela srednje klase, kao što smo mogli da vidimo recimo kod Realme GT Master, Motorola Edge 20, Samsung A52S modela. U pitanju je osmojezgarni čipset sa dva bloka jezgara.

   Prvo čine četiri Kryo 670 jezgra koji su derivati Cortex A78 arhitekture, od kojih jedno radi na 2,4 GHz, dok druga tri postižu maksimalnih 2,2 GHz. Drugi blok se sastoji od energetski efikasnijih Cortex A55 jezgara na 1,9 GHz, namenjenih manje zahtevnim poslovima i manjoj potrošnji.

   GPU je Adreno 642L, sa podrškom za brzu LPDDR5 memoriju, koja omogućava jako dobre performanse u većini igara koje vam mogu pasti na pamet. Kao i kod Realme GT Master modela koji smo prikazali pre samo koji dan, primetili smo da je zagrevanje telefona minimalno i posle nekoliko prosečnih PUBG partija, situacija u kojima bi se jači Snapdragon čipseti poput 888 ponašali poput malih rerni.

   Nakon nekoliko telefona sa Snapdragon 778 čipsetom skloni smo da zaključimo da je u pitanju jedan od trenutno najboljih izbora kada se u obzir uzmu cena, performanse i zagrevanje, sveto trojstvo modernih telefona.

   Baterija, punjenje

   Ono gde Honor 50 ostvaruje prednost nad konkurentima je brzo punjenje korišćenjem SuperCharge punjača snage 65W. U reklami, Honor se hvali brojkama od 45 minuta za punjenje telefona od 0 do 100% i 20 minuta za 0 do 70%, što se u praksi pokazalo tačno, sa kojim minutom gore-dole. Igrajući se sa punjačem izmerili smo da za 15 minuta možete računati na 53% baterije, 69% za 20 minuta, a 82% za pola sata, dok smo do 100% stigli za 46 minuta.

   Baterija od 4300 mAh je na 10-satnom YouTube testu pokazala odličnih preostalih 57%, što deluje konzistentno sa dan i po do dva upotrebe, koliko smo uspevali da ostvarimo nakon inicijalnih nekoliko dana korišćenja i podešavanja. Znači, kada prođe period istraživanja i počne ona svakodnevna upotreba.

   Google (konačno) opet na Honor telefonima

   Sa punom Android podrškom Honor 50 pokazuje svu snagu Magic UI na Android 11 operativnom sistemu, koji je, uz poneku razliku identičan kao onaj na Nova 9, ukoliko zanemarimo Google servise. Honor inženjeri se nisu ni trudili to da sakriju, jer su na razvoju softvera radili zajedno godinama, pa je sasvim logično ostati veran prepoznatljivom izgledu i funkcijama koje su polirane godinama unazad.

   Interfejs je dobro poznat svakome ko je koristio Huawei ili Honor telefone u poslednjih nekoliko godina, sa prepoznatljivim izgledom i ogromnim brojem dostupnih tema, preko Honor Club aplikacije. Nećemo vas previše zamarati opcijama koje su dostupne, već ćemo vam prikazati ekrane Honor 50 i Huawei Nova 9 telefona kako biste videli o kakvom stepenu sličnosti se radi.

   Jedna od većih razlika je  recimo deo sa obaveštenjima koji je kod Honor 50 modela ostao identičan, dok Huawei koristi prevlačenje sa leve i desne strane za obaveštenja i prečice. Ono što će biti interesantno videti je kako će Honor rešiti buduća softverska ažuriranja i na šta mogu da računaju njihovi kupci po pitanju ostajanja u trendu sa ovim telefonom.

   Kamere

   Sistem kamera koji krasi poleđinu Honor 50 telefona sastoji se od četiri senzora i LED blica. Glavna kamera je ona koja treba da pravi razliku, i koja je, za razliku od one kod Nova 9 dobila sad već dobro poznati Samsung Nonacell senzor koji pravi podrazumevane fotografije od 3904×2928 piksela, odnosno 11,4 MP. On se nalazi iza širokougaonog f/1.9 sočiva i koristi fazno fokusiranje, dok su pojedinačni pikseli veličine 0,7 µm.

   Dnevne fotografije su solidnog kvaliteta, imaju nešto suženiji dinamički raspon u odnosu na Huawei parnjaka i naglašeni sistem naknadnog izoštravanja koji čini da se detalji izgube u isprepletanim delovima kao što su lišće i krošnje drveća, što je prava šteta s obzirom na rezoluciju senzora i količinu svetla koje obezbeđuje sočivo. Boje su lepo reprodukovane i žive na oba telefona, bez grešaka kada je balans bele u pitanju.
    
   Čini se da su Honor inženjeri u želji da iskoriste maksimum velikog senzora dodatno „odvrnuli“ izorštravanje na ISP čipu, učinivši da slike koje pravi Huawei Nova 9 sa 50 MP senzorom deluju bolje u svakom smislu: količini detalja, dinamičkom rasponu i oštrini. Napomenućemo da na telefonu postoji 2x zum opcija, ali se naravno radi o digitalnom uveličanju koje na ovom senzoru ne deluje toliko strašno, ali treba imati na umu da nije u pitanju optički zum i tako ga tretirati.

   U uslovima slabog svetla glavna kamera Honor telefona pokazala se osrednje, mučeći se da  upije dovoljno svetla i zabeleži dovoljno detalja u kadrovima koji nisu imali dovoljno dobro osvetljene elemente. Na sreću, tu je noćni režim, koji u ovakvim situacijama pravi ozbiljnu razliku, dodatno otvarajući te problematične zone, smirujući izvore svetla kako bi ceo kadar bio dobro izbalansiran.

   Kada je ono što slikate dobro osvetljeno, situacija je potpuno drugačija, jer senzor uspeva da pokupi delove na koje pada pristojna količina svetla. Za sve ostalo iskoristite noćni režim koji odlično radi, uz napomenu da ume da potraje od 3 do 4 sekunde u proseku, dok je u istim situacijama kod Nova 9 to trajalo oko sekund do dva za baš tamne kadrove.
    
   Širokougaona kamera, iako identična na papiru poprilično zaostaje za onom kod Nova 9 modela po oštrini, količini detalja, kontrastu, dinamičkom rasponu, pa čak i reprodukciji boja. Slike su generalno mekane, sa ne baš sjajnom oštrinom koja rapidno opada od centra ka ivicama. Ono što ide na ruku ultrawide kameri Honor 50 modela je nešto širi kadar nego kod Huawei Nova 9. Ali ne možemo biti zadovoljni njenim mogućnostima – koristite glavnu kameru kada god je to moguće jer je jednostavno, mnogo bolja.

   S obzirom na nedostatak noćnog režima, uvek je bolje da se odaljite što je moguće više, nego da koristite širokougaonu kameru po mraku, i na Nova 9 i na Honor 50.
    
   Makro kamera je sa svoja 2 MP iznenađujuće dobra, s obzirom na ograničenu rezoluciju, ali treba povesti računa o dva vrlo bitna faktora – količini svetla u kadru, koje mora biti u velikoj meri i fiksnom fokusu na oko 2 cm.
    
   Honor 50 na raspolaganju ima 4K snimke u 30 fps i utisci su – pa, pomešani. Snimku definitivno fali bolja dinamika kadra, jer se detalji gube, posebno u tamnim delovima kadra. Tamo gde su uočljivi ima ih dovoljno. Reprodukcija boja je korektna, ali ne više od toga. Stabilizacija jako dobro radi kada se krećete, uspevajući sasvim lepo da neutrališe korake, ali potpuno podbacuje kada radite horizontalno pomeranje kamere (takozvani pan pokret), gde se gubi fluidnost. Kamera ne uspeva da se izbori sa pokretom, pa se gube detalji i deluje kao da snimak ima skokovite prelaze, što je nešto što ne bi smelo da se dešava, posebno ne na telefonu ove klase.

   Nova 9 definitivno nudi bolji balans kadra, ali nam se dešavalo da se stabilizacija zbuni, što uzrokuje da ceo kadar poigrava napred-nazad, efektivno upropašćavajući snimak. Takođe, elektronska stabilizacija nije toliko dobra kao kod Honor 50 modela kada se krećete, jer su vibracije evidentnije.

   U suštini, ukoliko snimate nešto iz statičnog položaja, snimak može biti dobar, a u slučaju Honor modela, čak i ako se krećete. Treba izbegavati nagle pokrete, posebno horizontalno, ali ćete opet biti uskraćeni za dobru dinamiku kadra. Očekivali smo više.
    
   Prednja kamera od 32 MP nije jednako dobra kao na Nova 9 modelu: mutnija, sa slabijim dinamičkim rasponom, i sa dosta manje detalja. Ukratko, kada ima dosta svetla u kadru – korektnan selfi i ne više od toga. Portretni režim je s druge strane solidan i algoritam lepo izdvaja subjekat od pozadine.

   Honor 50 – Cena, utisci

   Verujemo da je velika stvar što su Honor telefoni ponovo u ljubavi sa Google servisima, ali takođe verujemo i da pravi modeli kompanije Honor koji treba da nas u daleko većoj meri impresioniraju,  tek treba da uslede. Tu je i dalje onaj prepoznatljivi Huawei/Honor interfejs sa svim svojim prednostima, smešten na veoma dobru hardversku osnovu, ali nas iskreno kamere ovog modela nisu oduševile u meri kako smo to do sada to navikli od ovog proizvođača.

   Honor 50 je lepo dizajniran telefon sa velikim raskošnim ekranom i upečatljivim dizajnom. Dobra autonomija baterije, veoma brzi punjač i jaka hardverska osnova su na njegovoj strani, sve dok u jednačinu ne ubacite osrednju kameru, mono zvučnik i visoku cenu. 

   I ta visoka cena ovog telefona je u suštini glavni problem: Honor 50 je jednostavno MORAO da bude jeftiniji. Ta razlika u ceni u odnosu na konkurente ide i po 30-40 procenata što u suštini jeste primarni nedostatak ovog modela u ovom trenutku.

   Da se pojavio pre par meseci, sve bi to bilo daleko jednostavnije – ali u međuvremenu su i konkurenti žestoko nastupili, sa neočekivano niskim cenama uređaja. A52S, Moto Edge 20, Realme GT Master… svi odreda nude evidentno nižu cenu i moramo to reći, po nekim parametrima jesu konkretniji telefoni.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi