Honor 9A

Honor 9A

Još jedan od takozvanih budžetskih telefona kompanije Honor našao se na našem testu. Sjajan dizaj koji parira i mnogim prestižnim modelima, veliki ekran i odlična baterija su tri najupečatljivije karakteristike 9A modela. Za svoju cenu, telefon je po meri, sa svojim dobrim i lošim stranama, ali i dalje nema Google servisa koji su definitivno bitan adut mnogim korisnicima.

  Sadržaj

   Kategorija telefona u cenovnom rasponu od 15.000 do 20.000 dinara nikada nije bila uzbudljivija. Kao da su u 2020. godini proizvođači odustali isključivo od borbe za prestiž i fokusirali se na cenovno pristupačne telefone. Posledica je veoma širok dijapazon najrazličitijih modela po vrlo konkurentnim cenama, trke od koje krajnji kupci imaju najveću korist. Kada tome dodamo da su razlike u odnosu na duplo skuplje telefone uglavnom nešto bolja kamera i korišćenje premijum materijala umesto plastike, jasno je da za malo novca u 2020. godini možete dobiti odlične telefone.
    

    
   Slično su razmišljali Honor inženjeri, koji u senci nedostatka Google servisa moraju dosta više da se potrude, jer su njihovi telefoni u startu u zaostatku. Za 18.000 dinara Honor 9A nudi dosta toga, spakovano u moderno dizajnirano kućište odmerenih dimenzija.Plastični ram i plastična leđa uopšte tako ne deluju na prvi pogled. Korišćenjem metalik nebo plave boje Honor 9A ostavlja utisak da se radi o metalnom ramu i staklenim leđima, a jednom kada ga stavite u silikonsku oblogu, neće ni biti mnogo bitan tip korišćenih materijala. Potpuno ravni ekran meri 6,3 inča po dijagonali i radi se o potpuno ravnom IPS panelu koji je blago izbačen van rama telefona i ima svoj spoljašni crni okvir.
    
   honoru1s.jpg
    
   Kada ga uključite biće jasno da su i unutrašnji okviri primetni, ali kako prate obline telefona, stvaraju optički privid da su manji nego što realno jesu. Kamera je lepo uklopljena u okvire ekrana, u obliku kapljice na sredini, ne zauzimajući veliku površinu prednje strane. Ni sam Honor ne navodi da ekran ima neku zaštitu, pa je verovatno u pitanju neki niskobudžetni sloj protiv grebanja. Fabrički dolazi nalepnica koja će biti prvi nivo odbrane protiv ogrebotina i dodatnih oštećenja pri svakodnevnom korišćenju.Rezolucija ekrana je HD+, odnosno 1600×720 piksela, što na 6,3 inča daje gustinu od svega 278 piksela po inču i odnos prednje strane i tela od 88,4%. Prikaz je korektan, kako se i očekuje od jednog modernog IPS ekrana u 2020. godini. Svetlina je dobra, a primetno je nešto slabije osvetljenje pri samom vrhu ekrana u visini notch-a prednje kamere, već viđeni problem kod IPS ekrana koji imaju punch-hole ili notch kamere. Senzor ambijentalne svetline omogućava prilagođavanje spoljašnjim uslovima, a moguće je menjati i toplinu prikaza boja. Naravno prisutan je i Dark režim, kao i E-book režim, koji prebacuje kolorni spektar u nijanse sive zarad udobnijeg čitanja.
    
   honoru2s.jpg
    
   Rešetkica slušalice se nalazi na okviru telefona, a sve konekcije, uključujući i 3,5 mm džek se nalaze na uobičajenim mestima. Primetićemo da telefon koristi micro USB A umesto USB C konektora, podsećajući nas na cenovnu kategoriju kojoj pripada. Kućište kamera je pravougaonog oblika, blago izdignuto van zadnje strane, dok je brzi i precizni senzor otiska prsta centralno postavljen, na ergonomski odličnoj lokaciji.Sistem pokreće nešto skromniji 12 nm MediaTek Helio P22 čipset sa osam A53 jezgara: četiri na 3 GHz i četiri na 1,5 GHz. Za grafiku se brine PowerVR GE8320 na 650 MHz koja omogućava pristojne performanse u HD rezoluciji. Tu je i 3 GB radne i 64 GB skladišne memorije sporijeg eMMC 5.1 tipa koja se može proširiti micro SD karticom koja ima zasebni slot pored dve nano SIM kartice.
    
   honoru3s.jpg
    
   Iako je 802.11ac odnosno WiFi 5 predstavljen davne 2013. godine, Honor 9A i dalje koristi 802.11n standard ograničen na 2,4 GHz. Bluetooth je nešto moderniji – 5.0 sa podrškom za A2DP i LE što znači da ćete uz kompatibilne uređaje trošiti manje baterije i imati veće brzine prenosa. Baterija ima kapacitet od pozamašnih 5000 mAh, a punjač u paketu raspolaže sa 20W snage, što znači da punjenje zahteva bar tri sata. Sa druge strane, ne previše zahtevan čipset, niža rezolucija ekrana i velika baterija vam garantuju dva do tri dana upotrebe, u zavisnosti od navika korišćenja telefona. 
    
   Prisutni su NFC, FM radio sa 3,5 mm džekom i GPS sa GLONASS i BDS podrškom, a pomenuti micro USB port ima OTG mogućnosti, pa možete priključiti USB fleš sa odgovarajućim nastavkom ili neke od periferija.Za 155 evra, koliko je maloprodajna cena ovog telefona dobićete i četiri kamere – tri nazad i jednu napred. Zadnja strana nosi glavni senzor od 13 MP, ultra-široko sočivo ispred senzora od 5 MP i senzor dubine rezolucije 2 MP. U notch-u prednje strane smešten je 8 MP senzor širokougaonog tipa sa otvorom blende od f/2.0.

   Za fokusiranje glavne kamere brine se PDAF sistem, a tu je i f/1.8 otvor blende koji omogućava upijanje velike količine svetla. Na dnevnom svetlu slike glavnog senzora su veoma dobre. Reprodukcija boja je na visokom nivou, kao i oštrina, dok su detalji ograničeni rezolucijom senzora. Primetan je i gubitak detalja na kadrovima sa izraženim kontrastom, posebno u najtamnijem delu spektra. Ipak, na lepo sunčanom danu Honor 9A će vas prijatno iznenaditi kvalitetom svoje glavne kamere. Pri slabom svetlu nemojte računati na previše kvalitetne fotografije. Dok veliki otvor blende dozvoljava upijanje pozamašne količine svetla, detalji će se gubiti usled nemogućnosti senzora da ih zabeleži dovoljno dobro. Kao i po danu, prikaz boja je na visokom nivou, ali je šum izražen na svim površinama koje nisu dobro osvetljene. Nedostatak noćnog režima je uslovljen slabijim čipsetom, pa ćete za dobre slike po slabom svetlu morati da budete mirne ruke i da pažljivo birate kadrove.

   Širokougaoni senzor pati od mnogih bolesti. Mala rezolucija, loša dinamika kadra i nezadovoljavajuća količina detalja su realnost, čak i kada imate dosta svetla na raspolaganju. Sredina kadra je najoštrija, a detalji opadaju kako se odaljavate od centra kadra. Zanimljivo je da je kontrola distorzije dobra, iako se radi o velikom uglu sočiva, što donekle popravlja utisak. Noćne slike veoma loše. Mutne, zrnaste, sa ispranim bojama i razmrljenim svetlima usled nešto duže ekspozicije. Jednostavno, ova kamera nije za slikanje osim napolju, po jako sunčanom danu.

   Napomenućemo i da slabiji čipset i nešto sporija interna memorija uzrokuju da proces fotografisanja potraje i po nekoliko sekundi, što ume da bude frustrirajuće, posebno ako želite da brzo slikate još nešto. 
    
   Nije nam jasno ni zbog čega Honor nije implementirao portretni režim, iako društvo dvema kamerama prati senzor dubine, koji je idealan za pravljenje bokeh efekta. Kao alternativa tu je režim koji kontroliše otvor blende, veštačkim putem naravno, praveći nešto slično sa širinom fokusa. Sa druge strane korisniku su na raspolaganju Pro režim koji dozvoljava kontrolu nad gotovo svim parametrima rada, što kod ove kamere realno i nema nešto preterano smisla.

   Tu je snimanje video materijala u 1080p i 720p u 30 fps, sa stereo zvukom. Ukoliko želite iole upotrebljiv video nećete snimati iz pokreta jer odsustvo bilo kakve stabilizacije ume da učini snimak negledljivim. Mirna ruka i vrlo lagani pokreti su vaši najbolji prijatelji ukoliko nemate stativ. Ako uspete da smirite kadar, glavni senzor će upiti dosta detalja i boje će biti dobro reprodukovane. Dinamika kadra je iznenađujuće dobra sa pomenutim gubitkom detalja u najtamnijim delovima kadra. Iako fokus ne šeta borba sa ekspozicijom je uvek tu, pa ako prelazite sa svetlijih na tamnije delove očekujte „treperenje“ u najsvetlijim delovima usled nastojanja senzora da se izbori sa promenom svetla u kadru. 
    
   Prednja kamera pruža pristojno širok kadar, pa ćete moći da smestite nekoliko svojih prijatelja za grupne selfije. Rezolucija od 8 MP i otvor blende od f/2 omogućavaju dosta detaljne slike, sa dobrim bojama, ali se zarad boljeg kvaliteta treba pripaziti kontrasnih kadrova, kako ne biste izgubili jedan deo tamnijih delova.

   Operativni sistem je Android 10, sa dobro poznatim Honor Magic 3.1 GUI-jem, koji neodoljivo podseća na Huawei UI. Sve dobro poznate prečice i aplikacije koje ste navikli da viđate na Honor/Huawei telefonima su tu, uz nedostatak Google servisa i aplikacija. Prijatno smo se iznenadili količinom novih aplikacija, kao što su mBanking za Banca Intesa, Mobi i Raiffeisen banke, uz koje NFC čip ovog telefona itekako ima smisla. Tu je i teenage starter pack: Viber, Snapchat, TikTok, Tinder i Telegram, čisto da vam ljubavni život ne pati previše ukoliko niste vični hakovanju Google servisa na ove telefone.
    
   Appss.jpg
    
   App gallery, iako je ogromnim koracima iza Play Store zaista raste eksponencijalnom brzinom, omogućavajući korisnicima da pronađu dobar deo alternativa za većinu esencijalnih aplikacija na koje su navikli. U celoj toj borbi za korisnike i usled nedostatka Google servisa nikako nismo mogli da shvatimo potez ove kompanije da prilikom pokretanja App Gallery pijace korisniku servira reklamu i čekanje od nekoliko sekundi. Kao da nije dovoljno frustrirajuće što nemate aplikacije koje imaju bukvalno svi drugi na raspolaganju, i umesto da taj proces tranzicije i velikih kompromisa koje morate da progutate bude maksimalno servilan, dobijete upravo suprotno – reklame koje ne možete izbeći. Svaki put. Zaista neverovatno.
    
   APPGallerys.jpg
    
   Klasičan prikaz može sadržati fioku sa aplikacijama ili ne, a prepoznatljiv Huawei/Honor prikaz dela sa obaveštenjima je i ovde prisutan. Instaliran je veliki broj alternativnih aplikacija za Google servise, pa su tu Music, Gallery, Calendar, Email, Video, Notepad i mnogi drugi.
    
   Homes.jpg
    
   Podešavanja omogućavaju korišćenje Dark režima, a ako dolazite sa Huawei/Honor telefona, sve opcije će vam biti raspoređene po dobro poznatoj logici. Ako stižete sa nekog drugog sistema, ne brinite, vreme navikavanja je zaista minimalno, jer je logika raspoređivanja zaista dobro osmišljena, a za one koji se ipak zbune, tu je i pretraga koja znatno pomaže.
    
   Settingss.jpg
    
   Podešavanja ekrana su detaljna, sa pomenutim eBook režimom, temperaturama boja i podešavanjem teksta i veličine prikaza, što ume biti veoma korisno za starije i korisnike koji imaju dioptriju. Veličina teksta se podešava u pet, a prikaz u tri koraka. Kada je bezbednost u pitanju na raspolaganju vam je biometrijska zaštita preko otiska prsta ili prepoznavanja lica. 
    
   Customs.jpgJedan od najbolje dizajniranih, ako ne i najlepši telefon u ovoj cenovnoj klasi nudi zaista dosta toga po vrlo pristupačnoj ceni. Veliki ekran, odlična baterija i premijum izgled su tri najupečatljivije karakteristike ovog telefona. Glavna kamera sa dosta svetla daje izuzetno dobre fotografije, ali performanse drastično opadaju sa padom osvetljenosti. Čipset omogućava korektne performanse, ali je evidentna upotreba starijih A53 jezgara, koji uprkos relativno visokoj frekvenciji ne uspevaju da omoguće rad bez seckanja tu i tamo. Ipak, u ovoj cenovnoj klasi se to i ne očekuje.
    
    
    
   Nedostatak Google servisa je realni minus, koji uz reklame koje iskaču na App Gallery ume da bude veoma frustrirajuć, jer ga ne možete zaobići. Ako možete da živite bez aplikacija koje nisu dostupne na Honor telefonima, 9A je jako zanimljiv izbor, kako za mlađu publiku koja će itekako umeti da ceni premijum dizajn, tako i za one najstarije, koji realno mogu bez većine Google servisa, a reklame im dođu kao razonoda u trenucima dokolice. 
    
   __________________________ 
    
   Prednosti: 
    
   – Cena 
   – Dizajn 
   – Veliki ekran 
   – Autonomija 
   – Zaseban microSD slot 
   – Dobra selfi kamera
    
   Nedostaci: 
   – Google servisi 
   – Reklame pri svakom pokretanju App Gallery 
   – Slabašni čipset  
   – Kamera dobra samo po jakom svetlu  
   – Loša ultra široka kamera  
   – Bez portretnog režima  
   – Sporiji punjač 

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan