Testirali smo: Honor Magic4 Lite

Testirali smo: Honor Magic4 Lite

Ogromni ekran od čak 6.81 inča, velika baterija i brzo punjenje su, po našem mišljenju tri najveća aduta Honor Magic4 Lite telefona. Šta još donosi ovaj uređaj?

  Sadržaj
   Testirali smo: Honor Magic4 Lite

   Pozitivne ocene

   • Solidne performanse pri uobičajenom radu
   • Volimo velike ekrane – čak 6.81 inč dijagonala

   Negativne ocene

   • Nemogućnost snimanja 4K videa
   • Nema deklarisane zaštite ekrana
   • IPS ekrani se na jakom suncu slabije vide od AMOLED-a
   • Nema stereo zvučnika

   Honor Magic4 Lite igra na kartu velikog ekrana i drugačijeg dizajna. Ukoliko bismo ga stavili rame uz rame sa konkurentima i poredili dobar deo specifikacija: i laiku bi realno bilo jasno da Magic 4 Lite na dosta pozicija kaska za konkurentima – a košta koliko i njihovi modeli

   Uprkos globalnom nedostatku čipova za sve uređaje koji mogu da vam padnu na pamet, čini se da ponuda telefona u srednjem cenovnom segmentu nikada nije bila brojnija. U tom svetlu, hajde da vidimo šta nudi Honor Magic4 Lite uređaj.

   Veliki ekran, velika baterija i brzo punjenje su, po našem mišljenju tri najveća aduta ovog telefona. Iako smo navikli da dijagonale telefona sa svakom generacijom rastu, Magic4 Lite ekran meri čak 6,81 inča. Primera radi, nedavno testirani veliki Samsung Galaxy S22+ ima dijagonalu od 6,6 inča i površinu od 105 cm2, dok je ona kod Honor Magic4 Lite čak 112 cm2.

   Naravno, svaki telefon je mnogo više od baterije i ekrana, a Magic4 Lite ima još dosta malih delova od kojih se sastoji. Ali idemo redom: ono na šta malo ko može imati primedbu je dizajn ovog uređaja.

   Dizajn i ekran Honor Magic4 Lite telefona

   Sa punch hole kamerom, cela prednja strana je veliki ravni ekran kome doduše smeta malo primetniji okvir sa donje strane. Ima ih i na boku i gore, ali nema šanse da vam upadnu u oči, jer su diskretni i prate konture kućišta.
    
   Zbog svojih dimenzija Honor Magic4 Lite nije telefon za svakoga, i to treba da bude jasno. Ne prija svakom da u džepu nosi telefon koji je veći od Galaxy S22 Ultra, koji slovi za baš veliki telefon. Za druge, ove dimenzije mogu da budu prednost i prilika da uživaju u multimedijalnom sadržaju za sve pare.

   Ekran je IPS tipa, pa postoji šansa da će OLED puritanci upitno podići levu obrvu i izglancati monokl, ali daleko od toga da je IPS panel loš. Posebno kada vam kažemo da je osvežavanje ekrana 120 Hz.

   Ono što ne ide u korist kompaniji Honor je činjenica da nigde nije navedena zaštita, pa je topla preporuka da nabavite neko zaštitno staklo, što biste verovatno uradili i da imate Gorilla Glass Victus, jer još nismo došli do toga da se staklo ne lomi pri padovima na tvrdu podlogu. Razlika je samo u procentima verovatnoće da ekran preživi.

   Ono što treba da znate je da je rezolucija ekrana 2388×1080 piksela, nejasno zbog čega je uštinuto tih 12 piksela po dužoj osi, ali ruku na srce, i nije mnogo bitno. Podržana je i Widevine L1 kontrola reprodukcije digitalnog sadržaja, što znači da će vam raditi aplikacije kao što su Netflix, HBO, Amazon Prime i drugi striming servisi koji proveravaju sadržaj pre reprodukcije.

   Trenuci kada bismo zaželeli da ovaj telefon ima AMOLED ekran su oni kada ga koristite na jakom suncu. Svetlina je dobra, ali kontrast koji omogućavaju AMOLED ekrani nije u istoj ravni ni sa jednim drugim tipom panela.
    
   Prikaz boja je korektan, mada je naša preporuka da umesto podrazumevanog Vivid, odaberete Normal režim i pomerite toplinu boja u donji levi ugao između plave i zelene boje, što nam deluje kao najprirodniji prikaz.
    
   Sa osvežavanjem od 120 Hz prikaz dobija novu dimenziju, posebno kod brzog skrolovanja i igara koje imaju podršku za osvežavanje jače od 60 Hz. Dinamički režim pravi balans između 60 i 120 Hz, prilagođavajući osvežavanje stvarima koje radite. Ako odaberete High, on će forsirati 120 Hz u svim aplikacijama, ali će osvežavanje pasti na 60 Hz, kada je telefon neaktivan.

   Kao kod većine modernih telefona, kućište je izrađeno iz tri dela, a okvir i leđa su plastični, ili kako sada svi vole da kažu – polikarbonatni, nekako lepše zvuči. Međutim, to ne treba da vas brine, jer je, uprkos svojim dimenzijama, Magic4 Lite veoma čvrst i lepo sklopljen uređaj.

   Plava, Ocean Blue boja koju smo dobili na test kombinuje sjajna leđa sa matiranim okvirom gotovo identične nijanse sa tasterima koji prate tu plavu notu. Dizajn kamera je preuzet sa Huawei Mate serije i radi se o okrugom kućištu sa tri kamere i LED lampicom blica. Opet, u pitanju je dizajn koji se nekome sviđa, a nekome ne. Neko voli Zvezdu, neko Partizan, neko crni deo Eurokrema, neko beli, pa volimo da verujemo da je Honor pridobio bar polovinu svoje potencijalne publike ovim smelim dizajnom.
    
   Ostatak elemenata kućišta je na svojim očekivanim mestima, a neobičan je jedino otvor na gornjem delu kućišta koji služi za razgovore, a ne radi kao drugi zvučnik, što je prava šteta. Pomerajući otvore slušalice na ram kućišta, Honor je omogućio tanke okvire ekrana, ali računajte da će zbog pozicije otvora zvučnika slušalice ljudi oko vas bolje čuti vašeg sagovornika, hteli vi to ili ne.
    
   Power taster se nalazi na savršeno ergonomskoj poziciji – na mestu na koji palac tačno naleže, a integrisan je i precizni senzor otiska prsta zarad dodatne bezbednosti. Problem mogu imati neki od nas koji nemaju dugačke prste, pa će im pozicija za otključavanje biti malo nezgodna, da ne govorimo o tasteru za regulaciju zvuka, iznad Power tastera.

   Za rad telefona se brine najjači Snapdragon 600 serije Snapdragon 695 5G. O ovom čipsetu sve znate, ima ga u velikom broju telefona, najbrži je u klasi a niko ga realno ne voli. Nema on problem sa brzinom, to je sasvim OK, već ima kritično loš procesor za obradu slike koji je uspešno degradirao kvalitet fotografija u odnosu na modele iz prošle godine – a uz to je ubio mogućnost snimanja 4K video zapisa. Da pomenemo da Magic 4 Lite ima na raspolaganju 6 ili 8 GB RAM-a i 128 GB memorije, bez opcije proširenja.

   Kada su igre u pitanju, podsetićemo da je Adreno 619 GPU iz 2015. godine, ali da i dalje ume lepo da potera novije igre. Ovu grafiku smo viđali u telefonima sa Snapdragon 480 i 750G čipsetovima i performanse su u skladu sa onim što se očekuje od nekada najmoćnije grafike na svetu. Zahvaljujući rezoluciji koja je zadržana na FHD+ većina igara će raditi više nego lepo, omogućavajući vam da ne zažalite što ste odabrali telefon sa Snapdragon 695 čipsetom.

   Baterija

   Baterija broji 4800 mAh i uparena je sa veoma brzim punjačem snage 66 W. Prevedeno na jezik koji vas zanima, nakon 30 minuta punjenja baterija pokazuje na 75%, dok je od 0 do 100% potrebno ravno sat vremena.
    
   Zahvaljujući finom kapacitetu baterija naš 10-satni test YouTube video reprodukcije sa osvetljenošću ekrana na 50% je pokazao 43%, a punjač smo tražili u proseku oko polovine sutrašnjeg dana.

   Android 11 i Magic UI

   Magic UI 4.2 dolazi preko Android 11 operativnog sistema. Da se ne ponavljamo, i dalje je u pitanju  Huawei EMUI 12 sa tek nekom malenom razlikom. Ovo ne govorimo u lošem smislu, a primetićete i da Play Store i drugi Google servisi na ovom telefonu savršeno funkcionišu.

   Iskreno, s obzirom na open beta fazu Android 13 operativnog sistema očekivali smo svežiju verziju Androida, ali to je rečenica koju smo ne mali broj puta ponovili ove godine – svega 5 procenata testiranih modela u ovoj klasi ove godine stiže sa najnovijom verzijom Guglove platforme.
    
   Ako ste koristili Honor ili Huawei teleforne u prošlosti, obradovaće vas činjenica da su sve podrazumevane aplikacije: galerija, telefon, poruke, digitron i slično zamenjene Honor verzijama. Dodaćemo i da je Honor ubacio popularne RAM Turbo aplikacije koje prema potrebi zauzimaju deo skladišne memorije i proglašavaju je radnom kako bi veći broj aplikacija mogao da radi u pozadini. Tek da pomenemo i to, s obzirom da skoro da više i nema proizvođača koji nude ovu mogućnost – samo je svi drugačije nazivaju.

   Kamera sistem

   Sistem kamera je u skladu sa cenovnom klasom kojoj telefon pripada, uz iznenađujuću odluku da se ultraširokougaona kamera zameni makro senzorom ili senzorom dubine.

   Glavna kamera ima prilično širokougaono sočivo ispred senzora rezolucije 48 MP sa otvorom blende od f/1.8 uz fazni autofokusni sistem, dok su druga dva senzora rezolucije 2 MP sa f/2.4 blendom, uz razočaravajuću podršku za 1080p video, bez 4K mogućnosti, što je kao što znate jedno od ograničenja ISP-a ovog čipseta. Zato ga niko i ne voli…


   Dnevne fotografije su korektne i ne mnogo preko toga. Detalja ima u dovoljnoj meri, ali fali i malo oštrine u kadru i širine u dinamičkom rasponu. Ovo je vidljivo u tamnim delovima, gde se u senkama teško šta da raspoznati. Napomenućemo i da je kolorni profil pomalo čudan, sa generalno ispranim bojama, osim zelenila i plavog neba koji deluju življe nego što jesu i previše se ističu u kadru.

   Noću je slika slična, pa toplo preporučujemo noćni režim koji ispravlja kvalitet fotografija, posebno u senkama i količini detalja. Redukcija šuma je neočekivano dobra, a aktivacija noćnog režima pojačava kontrast i daje malo življe boje u odnosu na ono što vidite golim okom.
     
   FullHD video je korektan za tu rezoluciju. Slika je dovoljno oštra, ali je dinamika problem. Naime, tamnijim i delovima kadra opet fale vidljive teksture, a ukoliko hodate dok snimate ne računajte ni na kakvu stabilizaciju, pa je najbolje da budete potpuno mirni kada snimate, kako biste izvukli maksimum iz ovog sistema kamera.


   O makro kameri nema mnogo priče. Bez autofokusnog sistema i pristojnije rezolucije, računajte da vam treba savršeno svetlo u paru sa dobro odmerenom razdaljinom od objekta koji slikate kako biste dobili kvalitetne fotografije. Ukoliko slike rezolucije 1600×1200 piksela u 2022. godini smatrate pristojnim

    
   Selfi kamera, s druge strane ima 16 MP i f/2.5 i pravi prosečne fotografije. Kao i na glavnoj kameri, boje su nešto mirnije, a kamera je oštra na razdaljini ispružene ruke. Sve mnogo više od toga ne treba očekivati.

   Finalni utisci

   Sa cenom od 39.990 dinara, negde oko 340e, Honor Magic4 Lite igra na kartu velikog ekrana i drugačijeg dizajna. Ukoliko bismo ga stavili rame uz rame sa konkurentima i poredili dobar deo specifikacija: i laiku bi realno bilo jasno da Magic 4 Lite na dosta pozicija kaska za konkurentima – a košta koliko i njihovi modeli.

   Jednostavno, u ovom momentu kao kupce ovog uređaja vidimo sve one koji su nekada, ili do sada koristili Huawei ili Honor telefone, navikli su se na izgled korisničkog interfejsa i gde se šta nalazi – a ne bi da menjaju i privikavaju se na novo. Jednostavno, telefon koji se kupuje kod operatera, gde ne odmeravate svaki dinar koji ćete dati za mobilni uređaj – a opet, da vam ne optereti ugovor koji imate.

   Našu preporuku znate, ponuda Yettela je za Benchmark uvek na prvom mestu, dugo godina su uz nas i dugi niz godina smo njihovi korisnici – a i dalje je u igri akcija reciklaže, odnesete stari telefon da ga dezintegrišu kako ekologija nalaže – a vi dobijete sasvim lep popust prilikom kupovine novog uređaja.

   Da budemo jasni, voleli bismo da smo na ovom telefonu videli stereo zvučnike, OLED ekran, malo bolje kamere i opciju za više skladišne memorije, ali Honor u tom slučaju verovatno ne bi bio u stanju da cenu obuzda na ovom nivou. Ima tu karakteristika koje bismo voleli da su bolje, ali jasno je da se u ovom cenovnom rangu proizvođači trude da naprave balans između onoga što telefon može da ponudi i cene po kojoj se prodaje – Honor u ovom momentu može da ponudi toliko koliko može.

   Neki drugi mogu. Možda biste vi to uradili drugačije, ali smo sigurni da neće biti mali broj onih koji će pronaći svoje interese da se opredele za Honor Magic4 Lite telefon.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi