Huawei nova 10 Pro - Selfi kamera na prvom mestu

Huawei nova 10 Pro - Selfi kamera na prvom mestu

Kako kaže proizvođač, Huawei nova 10 Pro je telefon sa najboljom selfi kamerom na svetu? Ali ovaj model ima i neke druge adute - Benchmark recenzija

  Sadržaj

   Huawei nova 10 Pro se našao na testu Benchmark redakcije: u pitanju je uzdanica kompanije Huawei u višoj srednjoj klasi čiji je glavni adut, kako proizvođač tvrdi – najbolja selfi kamera na svetu. Hrabar argument, ima li u njemu istine?

   Huawei nova 10 Pro – Selfi kamera na prvom mestu

   Pozitivne ocene

   • Odlične selfi kamere (dve)
   • Veoma dobra glavna kamera
   • 100W brzo punjenje
   • Gspace omogućava lako instaliranje (skoro) svih aplikacija i servisa

   Negativne ocene

   • Diskutabilna cena
   • Kamera blok oivičen zlatnom bojom nije baš po ukusu svakoga

   Huawei nova 10 Pro je telefon kojim Huawei prvenstveno cilja vlogere i one koji izuzetno često koriste selfi kameru. Snapdragon 778 procesor je uvek dobar izbor telefona u visokoj srednjoj klasi, punjenje je veoma brzo, svih 100W – ali glavni negativni faktor ipak je poprilično visoka cena u maloprodajama. Gspace je takođe odlično rešenje za instalaciju aplikacija i većina Google servisa radi bez ikakvih problema

   Kada vas neko pita: Šta očekujete od dobrog i modernog telefona danas? Koje su to karakteristike koje ćete navesti? Veliki ekran? Dobre kamere? Možda jak hardver? Atraktivan dizajn? Da li isto tako mislite da su stvari koje su vama bitne iste i kod svih ostalih? Evo ja ću da vam kažem – nisu.

   Ja lično volim velike telefone, sa dobrom baterijom i dobrim kamerama. Zum mi nije previše bitan, ali optička stabilizacija jeste, pre svega zbog video snimaka. Dizajn je bitan, ali nije presudan, jer za većinu telefona imam maske sa kojima svi oni izgledaju debelo i ružno.

   I svestan sam naravno da se moje želje verovatno ne poklapaju sa vašima i to je sasvim normalno, jer smo svi mi drugačiji, i ta različitost je ono što nas čini jedinstvenim. To znaju i proizvođači telefona, pa zato oni veliki imaju modele po svačijem ukusu: velike, male, sa ovakvim kamerama, sa onakvim dizajnom; sa brzim punjačima, bez punjača, sa stereo zvučnicima, sa dinamičkim ostrvom ili kamerama ispod ekrana i tako dalje. Sve to znači da i mi imamo ispred sebe veliki izbor i možemo da odaberemo ono što nam se najviše sviđa i što je mnogo bitnije – što nam se uklapa u budžet.

   Tako nekako je razmišljao i Huawei sa premijum modelima nova serije – 10 i 10 Pro. Kod nas je na test stigao jači i na oko zanimljiviji od pomenuta dva. Tri su ključne stvari sa kojima se Huawei hvali kod nova 10 Pro modela – sistem prednjih kamera sa 2x zumom i 60 MP glavnom kamerom, brzim punjačem snage 100 W i nešto drugačijim dizajnom. Da li se ove karakteristike poklapaju sa onim što vi volite? Ne brinite, jer sve i da nije tako, nova 10 Pro krije još mnogo toga zanimljivog.

   Ekran

   Tako imamo veliki zakrivljeni 6,78-inčni AMOLED ekran sa milijardu boja, HDR10 podrškom i osvežavanjem od 120 Hz. Rezolucija je 2652×1200 piksela, što je sasvim dovoljno i za one koji nameste monokl i upitno podignu obrvu kada pomenete bilo šta ispod 3440×1440 piksela. Verujemo da ti isti ne bi videli razliku između 300 i 500 piksela po inču, sve da im stavite telefone ispred nosa, jedan pored drugog.

   Dobra svetlina i tip ekrana garantuju visok kontrast i dobru vidljivost i po sunčanom danu. Softver dozvoljava zavidan nivo podešavanja, ali preporučujemo Normal režim koji daje prirodni prikaz i tačnu reprodukciju boja.

   Prednje kamere, njih dve smeštene su u gornjem levom uglu ekrana u vidu izreza u obliku pilule, dok je optički senzor otiska prsta lociran pri dnu ekrana na sredini. Njegova pozicija nije baš na ergonomski najboljem mestu, jer zahteva da malo podignete telefon u ruci da biste ga otključali, ali to nadomešćuje visokim stepenom preciznosti.

   Huawei nova 10 Pro – Dizajn

   Ekran je zakrivljen sa obe strane i ima onaj zaboravljeni izgled premijum telefona od pre nekoliko godina, kada su svi flagship telefoni imali zakrivljene ivice. Slično je i sa zadnjom stranom, gde staklo takođe obavija ivice tankog, ali strukturno čvrstog kućišta.

   Na zadnjoj strani se dešava mnogo toga. Telefon dolazi u dve boje: zvezdano srebrnoj i zvezdano crnoj. Naša, srebrna verzija kombinuje zlatne i crne elemente za jedinstven izgled zadnje strane. Cela staklena leđa imaju finu peskarenu teksturu i diskretno se presijavaju pod svetlom, dok donji deo krase Huawei i nova logoi, sa adresom matične kompanije, ako se ikada izgubite u Donguanu i poželite da vidite odakle kreću sve ideje za Huawei telefone.

   Dok se Huawei logo uklapa sa teksturom leđa, natpis NOVA je sjajan i vrlo upečatljiv, sa belim okvirima koji ga dodatno ističu. Pored svega ovoga, kućište kamera je dominantno po svim svojim parametrima – dimenzijama, dizajnom i bojama. S obzirom na to da nosi tri kamere, dimenzije su možda prenaglašene, ali verujemo da je to zato da bi se istakao specifičan dizajn.

   Samo kućište je sjajno i crno, dok su mu okviri zlatni, kao i prsten oko centralno pozicionirane glavne kamere. Gore je širokougaona kamera, dok je ispod senzor dubine. Blic je smešten pored, a znatni okvir na sebi poseduje AI TRIPPLE CAMERA natpis, kao i dodatne informacije o rezoluciji i veličini glavnog senzora. I sve to dvaput, tako da lako možete da pročitate sa koje god strane da ste okrenuli telefon.

   Ja lično ne mogu da kažem da sam oduševljen dizajnom i smatram da je Huawei sa srebrnom i zlatnom kombinacijom više na umu imao žensku populaciju, ali mi nikako nije smetalo da nosim ovaj telefon kao svoj primarni u poslednjih desetak dana. Sa druge strane, ženske osobe su mahom komentarisale da im je dizajn privlačan, i da im se sviđa što je nova 10 Pro dizajnom malo izašao van standardnih okvira.

   Ostatak kućišta je standardan za Huawei telefone više klase: čvrsti bočni tasteri bez milimetra nepotrebne kretnje, stereo zvučnici, dva otvora mikrofona, slot za SIM kartice i USB C port, sve na mestima na kojima ih očekujete, bez mnogo filozofije.
   Ukupan utisak je da je nova 10 Pro jedan vrlo kvalitetan, lepo izrađen telefon sa specifičnim dizajnom koji će podeliti publiku na one kojima se baš sviđa i one kojima nije po meri. Ali jedno je sigurno – niko neće biti ravnodušan.

   Nažalost, nigde se ne navodi tip zaštite ekrana, ali Huawei fabrički isporučuje nova modele sa zaštitnim folijama koje ne treba uklanjati, jer će dobro doći protiv manjih ogrebotina. U paketu stiže i providna maska, pa ćete tako uštedeti nekoliko hiljada dinara, a telefon sačuvati od padova i slučajnih udaraca tokom korišćenja, bez skrivanja nesvakidašnjeg dizajna ovih modela.

   Snapdragon 778G u 4G varijanti

   Unutar kućišta krije se identičan hardver kao i prošle godine – Snapdragon 778G u 4G verziji, tako da nam je malo žao što Huawei nije mogao da sačeka nove Snapdragon 7 Gen 1 čipsetove, već su odlučili da se zadrže na provereno dobroj platformi.

   Pored prošlogodišnjih nova 9 i 9 Pro modela, ovaj čipset pokreće i nova 10 i 10 Pro telefone, a ruku na srce, nije da će vam zafaliti snage tokom svakodnevnih poslova. U pitanju je odlična platforma napravljena u 6 nm arhitekturi sa Kryo 670 jezgrima koji rade u rasponu od 1,8 do 2,4 GHz.

   Na raspolaganju vam je i 8 GB radne i 128 ili 256 GB skladišne memorije. Pogađate? Isto kao i kod prošlogodišnjih modela. Konekcije podržavaju WiFi 6 na 2,4 i 5 GHz, Bluetooth 5.2 i tropojasni GPS.

   Huawei nova 10 Pro – Baterija, punjenje, autonomija

   Jedno od bitnih unapređenja u odnosu na prethodnu generaciju je i baterija, čiji je kapacitet sa 4.000 porastao na 4.500 mAh, a zadržano je brzo punjenje preko punjača snage 100 W koji, pazite sad – dolazi u paketu. Bez izgovora o čuvanju životne i stavljanju viška novca u džep, Huawei je jedna od retkih kompanija koja uz svoje telefone: od najjeftinijih do najskupljih isporučuje punjač i masku u paketu, i za to im svaka čast.

   Napomenućemo da se povezivanjem na punjač punjenje odvija snagom od 66 W, dok je za aktiviranje super brzog punjenja snagom od 100 W potrebno da pritisnete balončić na animaciji koja se pojavi kada se telefon priključi na punjač. Ovo je jako bitno iz razloga što je brzo punjenje potrebno aktivirati softverski, a to znači da se ugašen telefon neće puniti snagom od 100 W, bar dok se ne podigne sistem i dok ne aktivirate brzo punjenje.

   Takođe, brzo punjenje se aktivira pritiskom na balončić samo kada se poveže punjač, što znači da kada je telefon prazan, potrebno je da povežete na punjač, sačekate da se podigne sistem, a onda na trenutak izvadite punjač, povežete ga ponovo i aktivirate brzo punjenje.

   Stoga o brzini punjenja baterije govorimo iz dva ugla: od 0 do 100%, odnosno kada je baterija skroz prazna i od 1 do 100%, kada telefon nije ugašen, a baterija je na izdisaju.

   Kada je potpuno prazan, povezivanje na punjač i aktiviranje brzog punjenja znači da ćete za 10 minuta stići do 42%, odnosno 78% za 20 minuta, dok je za punjenje do 100% potrebno 28 minuta.

   Sa druge strane, ukoliko telefon nije ugašen i odmah aktivirate brzo punjenje, situacija je malo drugačija. Tako za 10 minuta baterija stiže od 1 do 65%, za 20 minuta na 86%, dok je do trenutka kada je telefon rekao da je baterija puna prošlo 23 minuta.

   Naravno, treba imati na umu da je punjenje snagom od 100 W rezervisano za situacije kada vam je apsolutno neophodno veoma brzo punjenje, dok će se svaki drugi put telefon puniti snagom od 66 W, kako bi se očuvala autonomija baterije.
   Huawei takođe nudi druge opcije za očuvanje zdravlja i bolju autonomiju baterije.

   Jedna je Smart Charge koja uči vaše rutine i ne puni telefon na više od 80%, već taj deo punjenja obavlja tik pre nego što će vam telefon biti potreban. Ova opcija je super za sve nas koji volimo da ostavimo telefon na punjaču celu noć. Sa Smart Charge, telefon će se napuniti do 80%, a onda će tempirati da ostalih 20% dopuni taman pre nego što vam se oglasi alarm za posao, trening ili školu.

   Smart Battery Capacity je opcija koja ne puni bateriju do kraja, već malo ispod maksimalnog kapaciteta, opet kako bi se sačuvala autonomija na duže staze, jer se baterija mnogo više opterećuje punjenjem što je bliža maksimalnom kapacitetu.

   Kombinacija štedljivog čipseta i velike baterije pokazala se kao jako dobra, pa smo i sa zaključanim Gspace u memoriji i celodnevnim maltretiranjem uvek uspevali da sačuvamo preko 30% baterije pred kraj dana. Preneseno na normalne uslove korišćenja: dan i po do dva korišćenja je potpuno realan scenario za svakodnevnu upotrebu.

   EMUI, AppGallery, Gspace…

   Sistem se u Evropi oslanja na EMUI 12.0.1 korisnički interfejs koji se bazira na nekom od najnovijih Android operativnih sistema otvorenog koda, bez Google Mobile servisa. Huawei je sa ovom generacijom odlučio da AppGallery postane oficijelna prodavnica za sve vaše aplikacije.

   Podržan je i Gspace koji savršeno dobro radi sa svim aplikacijama koje vam mogu pasti na pamet, dok one koje ne nađete tamo, kao što je Netflix – možete naći preko Petal pretrage koja je i dalje podrazumevana na ovoj platformi.

   Sve je to lepo povezano i osmišljeno i funkcioniše toliko dobro da je Huawei sve bliži da u potpunosti zaobiđe ograničenja u vidu nedostatka Play prodavnice i Google servisa. Ono što je nama zasmetalo je prisustvo velikog broja reklama, posebno kada koristite aplikacije preko Gspace, što ume da bude prilično iritantno kada želite da proverite Gmail ili pogledate nešto na YouTube, pa se nadamo da će Huawei to uskoro da reši.

   Kamere – uvek velika očekivanja od Huawei-ja

   Ono što je takođe preslikano sa prethodne generacije je sistem kamera. Da, ima tu malo kozmetičkih izmena, ali je u suštini sve identično. Glavna kamera ima poznati Samsung ISOCELL JD1 senzor rezolucije 50 MP sa f/1.8 sočivom i RYYB filterom boja umesto klasičnog RGGB, što znači još više svetla u situacijama kada to pravi razliku između prosečne i vrhunske fotografije. Tu je širokougaona kamera rezolucije 8 MP, fiksnog fokusa i f/2.2 blende i senzor dubine rezolucije 2 MP za bolje određivanje fokusa i portrete.

   Sa prednje strane zlatni Huawei ima dve kamere: glavnu – širokougonu od 60 MP i portretni 2x zum objektiv ispred senzora rezolucije 8 MP. Sve kamere podržavaju 4K u 30 fps, što je pohvalno i daje visok nivo fleksibilnosti, posebno jer telefon dozvoljava da u toku snimanja prebacujete sa jedne na drugu ili snimate sa dve kamere istovremeno u VLOG režimu rada.

   Glavna kamera pravi dobre fotografije. Sistem fokusiranja je brz, a dok imate dovoljno svetla u kadru, biće i detalja na pretek. Dinamički raspon je nešto uži kada se poredi sa modelima sličnog cenovnog ranga, ali je zato kontrola šuma izuzetno dobra.

   Širokougaona kamera zbog rezolucije ne uspeva da se izbori sa detaljima kao glavna. Primetno je izoštravanje, i dinamički raspon je vidno manji. Količina detalja koju uspeva da zabeleži ovaj senzor je dosta manja, ali su slike dosta dobre, s obzirom na fiksni fokus i inferiorniji senzor sa manjim otvorom blende. Kamera ima i 2x opciju u softveru, ali je u pitanju kropovanje pune rezolucije senzora, što daje prilično dobre rezultate.

   Slabi svetlosni uslovi nisu preveliki problem za kamere ovog telefona. Prijatno iznenađenje je i širokougaona kamera koja uprkos činjenici da ne poseduje noćni režim, uspeva da zabeleži korektne fotografije. Sa druge strane glavna kamera profitira od noćnog režima u slabim svetlosnim uslovima, pre svega u tamnijim senkama, pa je topla preporuka da ga koristite kad god vam se ukaže prilika.
   Sem na širokougaonom, kontrola šuma je izuzetna na glavnoj kameri u regularnom i noćnom režimu rada, pa za kamere imamo samo reči hvale, iako su nasleđene od prošlogodišnjeg nova 9 Pro modela.

   Video snimci su takođe dobri i detaljni, sa malo detalja koji se gube u najtamnijim delovima, ali i dalje vrlo dobrim sveukupnim kvalitetom iako glavna kamera na raspolaganju ima samo elektronsku stabilizaciju koja veoma dobro radi svoj posao.
   Snimci širokougaonom kamerom su osetno lošiji iz nekoliko razloga: boje su isprane, dinamika je dosta uža, a šuma ima na svim iole tamnijim površinama, pa preporučujemo da ovu kameru ne koristite za video ukoliko to baš ne morate.
   Sa druge strane, dve prednje kamere potpuno drugačijih mogućnosti zadužene su samo za vas – tj. Selfi fotografije i snimke. Većina nas muškaraca će samo konstatovati dve selfi kamere, dok će ženska polovina publike to verovatno prvo primetiti.

   Dve kamere omogućavaju vam da veoma brzo dopunite svoj instagram nalog, jer obe imaju specifične osobine. Glavna kamera ima senzor rezolucije 60 MP sa quad bayer tehnologijom i autofokusnim sistemom iza širokougaonog sočiva koje zahvata ugao od celih 100 stepeni.

   Upravo zbog ovoga će vam kamera aplikacija nuditi tri opcije: 0,8x, 1x i 2x zum. Za prve dve vrednosti se brine glavna kamera. 0,8x je u stvari prava širina, dok je 1x blago kropovan kadar. Zum kamera je nešto skromnijih karakteristika. Ima senzor od 8 MP, beskonačni fokus i otvor blende od f/2.2.

   Ovakav sistem vam daje dodatnu fleksibilnost kada želite da pravite dobre selfije, jer imate tri nivoa zuma na raspolaganju – baš kao i sa kamerama nazad.

   S obzirom na to da nam je nova 10 Pro telefon došao na test kad i iPhone 14 serija, imali smo prilike da direktno uporedimo flagship kamere sa onim što nudi perjanica nova serije. Slike napravljene glavnom prednjom kamerom nova 10 Pro telefona u potpunosti pariraju onima sa duplo skupljih flagship modela kompanija Samsung i Apple. Svaka fotografija ima svojih specifičnosti. iPhone 14 Pro na primer pravi vrlo oštre slike, ali malo preteruje u naknadnoj obradi, pa one deluju neprirodno oštre kada malo zumirate. Samsung sa druge strane insistira na prirodnim, toplijim bojama i pritom zahvata veliku količinu detalja.

   Huawei nova 10 Pro, s druge strane ima zlatnu sredinu – vrlo detaljne fotografije, sa, za nijansu življim bojama, ali i možda najprirodnijim prikazom od sva tri telefona. Dinamički raspon je jako dobar, kontrola šuma mnogo bolja nego kod najboljih Samsung i Apple telefona, uz mnogo veću širinu kadra.

   Portretna kamera, sa druge strane omogućava 2x zum, koji vas prilično uveličava, čak i kada imate dugačke ruke, pa treba prilično da se ispružite kako ne biste isekli neki deo svoje glave, a sve to dodatno otežava činjenica da je kamera smeštena u gornjem levom uglu, pa kada hoćete da napravite horizontalnu fotografiju desnom rukom, sočivo vam se nalazi dole levo, što sa zum kamerom znatno otežava lepo kadriranje. Sa uspravnim fotografijama situacija nije toliko problematična, pa će se levoruki korisnici sigurno bolje snaći.

   Kvalitet je dobar, ali znatno slabiji od glavne kamere. Pride nedostatak stabilizacije na zum sočivu, kada se trudite da ispružite ruku koliko možete da biste lepo kadrirali svoje lice često će rezultovati mutnim fotografijama. Kamera dozvoljava 5x zum, koji je kombinacija sa digitalnim uveličanjem, ali su takve fotografije izgleda dobre samo sa stativa, pošto se mikro-potresi jednog ovako velikog telefona itekako prenose na kadar.

   I dok nam je glavna kamera izuzetna, zum kamera nam i nema previše smisla, jer prosto rečeno, prilično uveličava kadar, toliko da sa njom ne možete da se slikate s nekim drugim, već samo da vrlo krupno prikažete sebe. To jeste OK u nekim situacijama, ali zapitajte se koliko puta vam je tako nešto zaista trebalo.

   Ono što nam se takođe nije svidelo je što kolorni profil glavne kamere vuče ka hladnijim tonovima, dok je onaj sa portretne mnogo topliji, a realni prikaz se nalazi na pola puta od jedne do druge. Nemojte da nas shvatite pogrešno, ali više volimo konzistentne boje na svim kamerama, nego da je bela na jednoj plavkasta, a na drugoj žućkasta…

   Huawei nova 10 Pro – Utisci…

   Nakon druženja sa nova 10 Pro moramo priznati da su nam utisci pomešani. Sa jedne strane imate jedinstven dizajn, koji realno gledano nije za svakoga, veliku bateriju i punjač od 100 W, ali imali ste ga i prošle godine. Imate dobre kamere nazad, skoro iste kao i prošle godine i izuzetnu selfi kameru, sa ne toliko korisnom portretnom kamerom.

   Nedostatak Google servisa se gotovo i ne oseća, bar dok vas reklame ne podsete na to, a to je nešto što ne želite da vidite na telefonu koji ste platili 90.000 dinara. I ta maloprodajna cena zaista jeste visoka: za taj novac možete definitivno kupiti mnogo snažnije i bolje telefone – tu dileme nema. Možda ti telefoni nemaju selfi kameru kao Nova 10 Pro ali mnoge druge stvari jesu naprednije. Međutim, ponuda preko operatera koja i čini okosnicu prodaje mnogih vendora je već mnogo povoljnija, pa se ne bi previše uplitali u priču cene. Kome se Nova 10 Pro dopada, pronaći će lako način da prođe povoljnije

   Prosto rečeno, Huawei nova 10 Pro je vlogerski telefon. Dovoljno je drugačiji da ćete skupljati poglede kada ga koristite, a ima fantastičnu prednju kameru za sve one koji više vremena provedu sa njom nego sa zadnjom. 2x portretna kamera je, ako nas pitate čist višak, jer će ekstremni nivo detalja kod glavne selfi kamere postići podjednake, ako ne i bolje rezultate.

   Kao što Peca reče pre neki dan: vreme dobrih jeftinih telefona je prošlo. Tržište se promenilo i više ne možete da kupite telefon sa flagship čipsetom za 50.000 dinara i vrhunsku kameru za malo više od toga. Dodajte tome i da su cene globalno otišle u nebesa i cena nova 10 Pro telefona ne treba nikako da vas čudi.

   Verujemo da je to jasno i u kompaniji Huawei, ali jedno je sigurno – ovaj telefon nudi jedan specifičan paket stvari bez kojih ili ne možete ili vam je potpuno nebitan. Ako ste u prvoj grupi – čestitamo, ne tražite dalje. Za sve druge – ne očajavajte, prošlogodišnji modeli će za novogodišnje praznike biti na dodatnim popustima, pa eto prilike i za vas.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi