Huawei Nova 5T test

Huawei Nova 5T test

Huawei Nova 5T je, barem kako stvari trenutno stoje, poslednji model telefona ovog proizvođača koji će stizati na tržište sa Google servisima. A posle? Videćemo...

  Sadržaj
   Huawei Nova 5T test

   Pozitivne ocene

   • Odnos (očekivane) cene i mogućnosti
   • Odlična kamera sa specifičnim mogućnostima
   • Performanse 
   • Skener otiska prsta u power tasteru

   Negativne ocene

   • Nema 3,5-mm konektor, niti slot za proširenje memorije
   • Bez stereo zvuka i IP rejtinga

   Huawei Nova 5T je stigao na test – o čemu se zapravo radi? Zbog čega bi se jedan telefon najpre pojavljivao u Honor, a potom u Huawei ruhu? Tajna je u kombinaciji dobro poznatih problema vezanih za sankcije koje je američki režim nametnuo kineskom proizvođaču, činjenicom da su pojedini modeli koji su bili namenjeni nekim drugim tržištima sada preusmereni na evropsko, a modeli sa evropskog, zbog nedostatka Google servisa, na azijska tržišta, te tako sada Huawei i Honor pokušavaju da telefone koji podržavaju Google servise plasiraju na evropsko tržište iako možda njemu inicijalno nisu bili namenjeni.
    
   Poslednji telefoni kompanija Huawei i Honor koji su tako dobili sertifikate su Huawei Nova 5T, telefon koji danas predstavljamo, i Honor 9X, koji bi trebao da stigne početkom novembra i koga ćemo takođe naravno prikazati. Ovi telefoni su izašli još pre nekoliko meseci kada su najavljeni za kinesko tržište, i kada režim sankcija još uvek nije bio toliko oštar, pa su dobili odgovarajuće Google sertifikate. Šta će biti dalje? Videćemo. U ovom trenutku to niko ne zna, a sumnjamo i da u samim kompanijama znaju sa sigurnošću šta će doneti meseci koji dolaze.
    nova5t_6_s.jpg
   Telefon na testu
   Do tada, posvetimo se Huawei Nova 5T telefonu. Zašto kažemo da je ovaj telefon praktično kopija jednog Honor-a? Zato što je reč o uređaju koji je po svemu identičan Honor 20 modelu, koji se letos pojavio. Sad, da li je Honor 20 stariji od Nova 5T telefona ili obrnuto, malo je kompleksno tvrditi, jer su se zapravo pojavili paralelno, s tim što je Nova 5T trebao da bude namenjen kineskom tržištu. No, u praksi, u Srbiji se Nova 5T pojavljuje par meseci nakon Honor 20 telefona. Nažalost, u ovom trenutku nemamo cenu, ali je najavljeno da bi ona trebala da bude prilično pristupačna, odnosno da bi trebala biti niža čak i od Honorove cene, što je pomalo neobična situacija. Čak pojedini programi i recimo sintentičke aplikacije za testiranje prepoznaju telefon kao “Huawei Honor 20”.

   Da li to znači da nadalje nije ni potrebno izlagati, već je dovoljno prepričati ono što smo zaključili prilikom testiranja Honor 20 modela? Ne, ispostavlja se da nije tako, i to po nekoliko osnova, iako su naravno neke stvari identične. Pakovanje je praktično identično, i nema mu se šta zameriti. U kutiji smo zatekli silikonsku futrolu za telefon, koja će vrlo fino poslužiti u svim situacijama, štiteći telefon od neželjenih posledica.

   Pre svega, upada u oči dizajn. Oblik, dimenzije, sve je ostalo isto kao na Honor 20. Međutim, Huawei Nova 5T nije tako agresivan, makar u crnoj varijanti, dok modeli u boji nude specifičan dizajn koji je neuporedivo atraktivniji. Definitivno crni telefon ne ističe sve prednosti i kvalitete dizajna kao što to rade telefoni u boji. Ipak, ne može se poreći da je reč o lepom telefonu, relativno tankih ivica, pa i nevelikih dimenzija. Danas u eri 19,5:9 ekrana telefon od 6,26” deluje čak kompaktno. No, nećemo ići dotle da tvrdimo da je reč o malom telefonu – jednostavno, reč je o telefonu osrednjih dimenzija koji odlično leži u svakoj ruci.

   U mane telefona, međutim, možemo ubrojati sve ono što smo zamerali i Honor 20 uređaju. Izrada telefona je veoma dobra i pozadi se takođe nalazi staklo, međutim dve stvari upadaju u oči. Najpre, na telefonu ostaju veoma primetni otisci, premda ćete ga verovatno nositi u futroli pa vas to neće pogoditi. Ozbiljnija stvar je da Nova 5T nema zaštitu, odnosno zaštitno staklo (barem ne postoje takve informacije u trenutku dok ovo radimo).

   Nema 3,5-milimetarski konektor niti microSD slot. Takođe nema ni podršku za bežično punjenje niti OLED ekran, ali ovo su stavke koje mogu i ne moraju biti viđene kao nekakva mana, budući da je telefon sada cenovno pozicioniran direktno u srednju klasu uređaja, te nema nekih naročitih ambicija da bude flagship. Stoga na te stvari možemo gledati sa manje kritičnosti u odnosu na Honor 20.
    Nova 5T koristi veoma dobro poznat hardver – HiSilicon Kirin 980, 7-nanometarski čip sa čak 6,9 milijardi tranzistora. Čip koristi Cortex-A76 jezgra u atipičnom Big.Middle.Little rasporedu, gde dva jezgra rade na 2,6 GHz, dva na 1,92 GHz, a četiri na 1,8 GHz, obezbeđujući tako optimalne performanse i energetsku efikasnost.
   [modul]specifikacija=9765[/modul]
   Za grafiku je zadužen Mali G76 MP10, a podržan je i GPU Turbo koji se pali iz Power Managementa, odnosno aktivira paljenjem performance moda u sekciji za bateriju. Telefon ima 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za skladištenje podataka. Nažalost, iako podržava Dual SIM, nije se našlo mesta za slot za memorijsku karticu, čak ni u formi hibridnog SIM slota, pa treba računati unapred sa tim da je proširenje memorije ovog telefona – nemoguće.
   hn5t_cpuz_s.jpg
   hn5t_antutu_s.jpg
   Na priloženim skrinšotovima možete videti rezultate u najpopularnijim benchmarking aplikacijama. U testove smo uvrstili i PCMark for Android, tako da sada i to možete videti. Ukupan utisak o performansama je na visokom nivou, i telefon radi odlično. Za potrebe gejminga možete aktivirati GPU Turbo režim rada iz Power Management-a. Sve u svemu, utisak je odličan.
   hn5t_3dmark_s.jpg
   hn5t_pcmark_s.jpgNimalo nismo iznenađeni softverom koji smo zatekli na ovom telefonu. Baš kao i Honor 20, i Huawei Nova 5T dolazi sa Android 9 Pie operativnim sistemom, kao i kompanijinim EMUI 9.1 korisničkim interfejsom. Treba reći i da je telefon u programu prelaska na Android 10, što znači da bi uskoro trebao da dobije najsvežiju varijantu operativnog sistema.
   hn5t_softver1_s.jpg
   Sistem odlično funkcioniše i već smo mnogo puta naglašavali da je rad u tom smislu izuzetno utegnut i besprekoran. Huawei je definitivno odlično naučio da optimizuje platformu. Snage ima više nego dovoljno, te je ukupan utisak rada sistema je na veoma visokom nivou.

   Kao i uvek, nepogrešivo ćete prepoznati tipično EMUI ruho. Nema App Draw-era, tu je dosta aplikacija za menadžment telefona, uključujući i zaštitu od malvera i virusa, te razne clean-ere koji nisu baš u vrhu liste po popularnosti među korisnicima, naročito onima koji sebe svrstavaju u „softverske čistunce“. Ipak, treba reći da se u novim verzijama Huawei trudi da ne opterećuje korisnika previše, pa je tako dostupna mogućnost deinstaliranja pojedinih aplikacija sa kojima telefon fabrički dolazi.

   Telefon ima podršku za upravljanje gestovima, ali i modifikovanje interfejsa na različite načine – od promene rasporeda standardnih Android komandnih tastera, do značajne modifikacije sistema. Navigacioni sistem možete prilagoditi i koristiti ga u Android 9 stilu ili u tradicionalnoj formi sa tri tastera. Čak možete da imate virtuelno dugme koje možete postaviti bilo gde na ekran i njega koristiti kao osnovne tastere, gde će kratak pritisak biti Back, dug Home a pomeraj u stranu Multitasking.

   Možete podesiti telefon da prepoznaje vaše lice, ali nema potrebe – Nova 5T raspolaže fantastičnim skenerom otiska prsta. On nije umetnut ispod ekrana, već baš tamo gde ima najviše logike da bude – u samom tasteru za paljenje ekrana. Tako je dovoljno prisloniti prst – recimo, palac – na taster i telefon se odmah otključava. Cela operacija ne traje ni petinu sekunde. Fantastičan posao i iskreni da budemo mišljenja smo da bi nam ovakav skener otiska prsta bio sve što nam je potrebno za udobno i bezbedno korišćenje telefona. Uopšte nema potrebe dalje se maltretirati sa drugim mehanizmima.

   Same performanse su fantastične, što se i može očekivati od ovakvog telefona. Kretanje kroz menije je besprekorno, korišćenje uvek glatko čak i u žestokim multitasking zahvatima, nijednog trenutka ne primećujemo bilo kakvo usporavanje. Igranje je takođe veoma udobno. Huawei Nova 5T nijednog trenutka neće delovati sporo i utisak korišćenja je na veoma visokom nivou.
    Ekran
   Kad smo kod ekrana, reč je o identičnom IPS ekranu kao kod toliko pominjanog Honora 20. Dijagonala iznosi 6,26 inča, a rezolucija 2340 x 1080 piksela. To u praksi znači da imamo gustinu prikaza od 412 ppi, kao i da je odnos stranica 19,5:9, pa telefon odlično leži u ruci. Treba voditi računa da ekran dosta naginje ka hladnim bojama, iako su sve vrste korekcija moguće iz odličnog softvera. Ništa od OLED-a, ali bi bilo pogrešno misliti da zbog toga postoji nekakav problem.
    
   Reč je o veoma lepom i odlično osvetljenom ekranu, sa rupicom u ćošku ekrana u vidu punch-hole-a u koji je smeštena prednja kamera. Njen prečnik je svega 4,5 milimetara, za razliku od raznih konkurenata koji su takve kamere implementirali sa daleko većim prečnikom koji je dosta upadljiviji. Nedaleko odatle je notifikaciona lampica, na samom kraju zvučnika slušalice.
   hn5t_ekran_s.jpg

   Audio
   Huawei Nova 5T stiže sa samo jednim zvučnikom. Reč je o korektnom zvučniku, ali ne nekog naročitog kvaliteta. Kao što smo spomenuli, ništa od 3,5-mm konektora, a u ovoj klasi je to za korisnike osetniji nedostatak u odnosu na najvišu kategoriju, no dobro. Neka ljubitelji muzike nađu utehu u tome što su podržani Huawei Histen zvučni efekti. Takođe, u pakovanju se dobija USB-C-to-3,5mm adapter.
    hn5t_audio_s.jpg
   Baterija
   Stižemo do baterije i pomislili biste da je priča ista kao sa prethodnikom, ali nije. Zapravo, iz nekog razloga se ispostavlja da ista baterija na hardverski istom telefonu radi – nešto slabije. Nismo tačno sigurni zašto, ali naš standardni test 10-časovne YouTube upotrebe sa ekranom postavljenim na pola osvetljenja je Nova 5T završila na 25%, dok se Honor 20 zaustavio na 38% baterije, što treba da indicira da je baterija primetno slabija. Nismo sasvim sigurni zašto bi bilo tako, ali se isto desilo i pri ponovljenom testu.
   hn5t_baterija_s.jpg
   Moguće je da je ekran u Nova 5T zapravo nešto veće osvetljenosti, ali iskreni da budemo, nismo bili u prilici da zapazimo bilo kakvu razliku. Beležimo uključenje ekrana od negde preko 13 sati tokom obdanice, što je sasvim dovoljno za dan jače upotrebe, pa možda i dan i po. Dakle, Nova 5T nije rekorder, mada tako nije ni pravljen. Na raspolaganju je turbo punjač od 22,5 W, koji bi trebao da za 24 minuta napuni telefon do 50% preko USB-C porta.
    Najzad, stižemo do kamera, i tu je priča potpuno identična sa srodnikom. Najpre slede utiscio o aplikaciji, kao što ste navikli. Standardno, reč je o istom softveru koji već duže vremena gledamo na raznim telefonima. Aplikacija je odlično odrađena, ali ne kažemo da ne bismo neke stvari drugačije odradili.
   hn5t_kamera_s.jpg
   To se pre svega odnosi na HDR koji je urađen kao poseban režim slikanja i samo mu se tako može pristupiti, što zahteva ulazak u opcije, a nije dostipno sa glavnog ekrana. To već znamo. Novina je da je i makro snimanje smešteno na identičan način, u meni sa dodtnim režimima snimanja. Na glavnom ekranu svajpovanjem u stranu prelazite iz jednog moda u drugi.

   Huawei Nova 5T stiže sa čak 4 senzora na poleđini. Glavni posao odrađuju senzori od 48 i 16 MP. Reč je o kombinaciji ultrawide senzora od 16 MP i standardnog Quad Bayer senzora od 48 MP koji smo upoznali u toliko telefona ove godine – što nije ništa loše, budući da je reč o IMX586 senzoru koji daje odlične rezultate u praksi. Dotle će ultrawide senzor od 16 MP će doneti mogućnosti slikanja širokougaonih fotografija, koje izgledaju veoma lepo i donose novu perspektivu kadrovima.

   Glavni senzor ima otvor blende od f/1.8 i podržava Phase Detection autofokus. Kao što znate, na ovom senzoru, koji inače radi kompanija Sony, imamo veličinu piksela od 0,8 mikrometara koji se kombinuju kakoa bi efektivno pružili ekvivalent od 12 MP sa veličinom piksela od 1,6 mikrometara, što je trenutno ponajbolje rešenje u industriji.


   Ultrawide senzor ima otvor blende od f/2.2 i, baš kao i sva srodna rešenja, ne raspolaže naprednik sistemima autofokusa ili asistencije, za razliku od glavnog senzora. Međutim, njegova uloga i jeste da bude ispomoć prilikom snimanja kadrova koji su podrazumevano takvi da stvar nije u fokusu, već u širini uhvaćene scene.

   Takođe, telefon raspolaže sa dva senzora od po 2 MP, i oni imaju istu ulogu kao na Honor 20 telefonu. Jedan je standardan senzor za dubinu koji smo videli toliko puta do sada, drugi je specijalan makro senzor, koji snima objekte iz ekstremne blizine. Sam proizvođač preporučuje udaljenost od oko 4 cm za najbolje iskustvo. Svakako je reč o interesantnoj opciji koja donosi još jedan vid mogućnosti u fotografije. Nema telefoto senzora.

   Podržana je AI fotografija, standardno za Huawei telefone. Noćno snimanje je veoma dobro, sa preeksponiranim fotografijama koje izvlače visok nivo detalja iz svake fotografije koja se snima u otežanim uslovima kada je reč o dostupnom svetlu. Ovaj vid snimanja nam je dobro poznat.

   Takođe, selfi kameru od 32 MP smo već dobro upoznali na nekoliko telefona ove godine i ona odlično odrađuje svoj posao. Selfi kameru od 32 MP smo već dobro upoznali i ona odlično odrađuje svoj posao. Raspolaže otvorom blende od f/2.0 i u suštini je reč o senzoru koji se već toliko puta našao u Huawei i Honor telefonima tokom ove godine. I ova kamera ima veličinu piksela od 0,8 mikrometara, a ima fiksni fokus i po tom pitanju ništa nije promenjeno.


   I Nova 5T pokazuje značajan pomak u domenu snimanja videa, pa smo dobili prilično upotrebljiv i kvalitetan 4K snimak. To je pokazatelj da veliki pomaci u poslednje vreme nisu samo zbog hardvera, odnosno senzora kakve smo videli u, recimo, Mate 30 Pro telefonu, već su i plod napretka u pogledu softvera, jer sada sa istim senzorima kao s početka godine Huawei i Honor telefoni prave bolje video snimke. Primetili smo jedan problem – telefon veoma često tokom videa pokušava da se refokusira. Može biti da bismo detaljnijim čačkanjem podešavanja uspeli da pronađemo rešenje, ali to nismo uspeli.Kada sve saberemo i oduzmemo, reč je o veoma dobrom telefonu. S jedne strane, može da se posmatra ovako – Huawei sada nudi telefon koji je toliko blizu onoga što se pruža u visokoj klasi, i to po zaista dobroj ceni, ukoliko se ostvare najave kompanije o cenovnom pozicioniranju ovog telefona. Opet, konkurencija je zaista bespoštedna, i spisak onoga što Huawei Nova 5T nema je takav da bi mnogi korisnici potražili drugačije alternative. Naime, deluje nam da Nova 5T iziskuje određeni broj kompromisa od strane korisnika i da, pomalo paradoksalno, neke stvari koje su nedostaci u višoj klasi telefona ovde publika teže guta, poput izostanka 3,5-mm porta ili microSD slota, a izostao je i momenat nanolitografske poleđine, barem sa crnog modela koji smo imali na testu.
    
   No, ne može se poreći da je ukupno iskustvo korišćenja telefona na veoma visokom nivou. Veoma dobar hardver, odlične kamere, osećaj u ruci i držanje jednom rukom (retkost za snažnije telefone danas), sjajan skener otiska prstiju koji odlično utiče na svakodnevno korišćenje, sve to su prednosti ovog telefona. Dakle, ima itekako razloga zašto ga kupiti.

   Prednosti
   – Odnos (očekivane) cene i mogućnosti – Odlična kamera sa specifičnim mogućnostima – Performanse – Skener otiska prsta u tasteru za paljenje ekrana
   Nedostaci:
   – Nema 3,5-mm konektor, niti slot za proširenje memorije – Bez stereo zvuka i IP rejtinga

   Možda vam se svidi