Huawei Nova Y70 test - retro hardver i velika baterija

Huawei Nova Y70 test - retro hardver i velika baterija

Recenzija još jednog pristupačnog Huawei telefona iz serije nova: nakon Y90 modela predstavljamo vam i Huawei Nova Y70 koji ponovo donosi jedan Kirin procesor

  Sadržaj
   Huawei Nova Y70 test – retro hardver i velika baterija

   Pozitivne ocene

   • Baterija 6000 mAh
   • Kamera čak i bolja od očekivanja

   Negativne ocene

   • Kirin 710A procesor iz nekih prošlih vremena
   • Nema stereo zvučnika
   • Ekran skroman, IPS 60 Hz

   Huawei nova Y70 je telefon za one kojima je baterija prioritet, onima koji su koristili Huawei telefone ranije pa im je sasvim okej da u svojim navikama ne menjaju ništa. Skromne karakteristike, bez preteranog objašnjavanja

   Pre par dana predstavili smo mogućnosti Huawei Nova Y90 telefona, pohvalili ga zbog vrlo solidnog odnosa cene i onoga što nudi a danas vam predstavljamo Nova Y70 model – telefon sličnog segmenta i identične cene, 22.000 dinara ili 185 evra u domaćim maloprodajama.

   Cena oba telefona je identična ali su specifikacije poprilično drugačije, čak bismo rekli pomalo neuobičajene. Hardversku osnovu Nova Y70 telefona čini Kirin 710A procesor kojih očito Huawei i dalje ima na zalihama i nakon ovako dugog perioda. I to je čipset koji smo videli u telefonu koji smo pominjali u prethodnoj recenziji, P Smart 2021 pre skoro dve godine!

   Stara tehnologija – Kirin 710A

   Citiraćemo deo tadašnje naše recenzije: Iza čipseta koji pokreće P smart 2021 nalazi se jako interesantna priča. Naime, sve Kirin čipove je do skoro (tada skoro, ne sada) proizvodio tajvanski gigant TSMC, pa i Kirin 710, 12 nm čipset predstavljen u leto 2018. godine. Čipset koji pokreće novi P smart je Kirin 710A, prvi čip napravljen lokalno u Kini od strane šangajskog proizvođača poluprovodnika – SMIC u 14 nm litografiji, pa otud ono „A“ u nazivu.

   Ovaj čipset se oslanja na svog prethodnika po pitanju jezgara. Imamo četiri Cortex A73 jezgra i četiri efikasnija/sporija Cortex A53 jezgra. Jedina razlika se ogleda u maksimalnom radnom taktu brzih jezgara novog čipseta, čiji je „plafon“ 2 GHz, naspram 2,2 GHz kod starije verzije 710. Integrisani GPU je ostao isti – četvorojezgarni Mali-G51 MP4. Sistem ima 4 GB RAM-a i 128 GB skladišne memorije, proširive micro SD karticama. 
    
   Kada su u pitanju performanse novog Kirin 710A čipseta, rezultati ga stavljaju rame uz rame sa Snapdragon 662 konkurentskim rešenjem, sa naglaskom da P smart 2021 koristi sporiji skladišni sistem, pa su ukupni rezultati rada sistema nešto slabiji od očekivanih.
    
   Ovo je deo naše recenzije iz novembra 2020. godine i krajnje je teško danas izvući neke lepe epitete za tehnologiju staru nekoliko godina: ipak je po mogućnostima i brzini daleko iza prethodno predstavljenog, Nova Y90 modela. Da budemo iskreni, i da je ovaj telefon u naše ruke stigao 2020-te – ne bismo imali preveliku inspiraciju, a kako je pronaći u drugoj polovini 2022-te?

   Nova Y70 deluje kao retro telefon: na primer, ne vidi 5GHz-nu WiFi mrežu što nekome neće praviti neki problem ali dovoljno govori o vremešnosti platforme na kojoj je koncipiran. Oblik telefona, boja, sjajne površine, izraženi okviri oko ekrana, takođe podsećaju na brojne modele od pre par sezona – Nova Y90 iz tog ugla posmatranja deluje znatno modernije.

   I na kraju, teardrop kamera koju danas izrazito retko, skoro nikada ne viđamo, dodatno ide u prilog maločas iznesenoj konstataciji – pa čak je i pominjani P Smart 2021 stizao sa elegantnijim rešenjem u vidu punch hole kamere.

   Ni ovaj telefon kao i Nova Y90 nema stereo zvučnike a ono što odskače od retrofita je izgled kamera sistema na poleđini telefona – koji deluje u skladu sa godištem uređaja.

   Senzor otiska prsta je naravno u power tasteru uređaja, konekcije na svom mestu, sekundarni mikrofon koji neki telefoni ove klase nemaju i podrška za SD karticu koju recimo Nova Y90 nema a sudeći po vašem odzivu na pitanje u prethodnom videu, to nikoga posebno ne uzrujava.

   IPS ekran, 60 Hz

   Ekran ovog telefona je IPS tipa, 6.75“ dijagonale, 720×1600 rezolucije a u skladu sa skromnim karakteristikama – nema ni naprednijeg osvežavanja ekrana već je korisnik zakucan na 60Hz. Nekome ne smeta ako nije navikao, ko jeste, neće naročito biti oduševljen korisničkim iskustvom.

   I u radu, nema onog finog, fluidnog osećaja kakav svi želimo, kada telefon prati ono što naši prsti rade i momentalno odgovara – to korisničko iskustvo je na Nova Y90 iz svih ovih razloga znatno povoljnije. Ono što je interesantno jeste da igre solidno rade, ukoliko naravno pojam gejminga uzmete iz neke realne perspektive uređaja ovog cenovnog ranga.

   6000 mAh baterija

   Pa šta je to Huawei uradio da bi korisnika koji razmatra kupovinu Nova Y70 ili Y90 opredelio recimo za ovaj model? U prvom redu, to je trajanje baterije: nakon deset sati našeg testa YouTube reprodukcije ostalo je mnogo boljih 56 procenata kapaciteta, što je za 18 posto bolji rezultat u odnosu na Nova Y90.

   Sve to zahvaljujući velikoj bateriji od 6000 mAh koja se puni, opet, mnogo sporijim punjačem od 22.5W pa je za punjenje od 0 do 100 procenata potrebno sigurnih 2 sata. Dakle, Nova Y90 slabija baterija i brže punjenje, Y70 bolje trajanje baterije i sporije punjenje.

   Softver naravno EMUI 12, nema Google servisa, ali ukoliko uzmemo u obzir da je ovo telefon za ne manje zahtevne, već nezahtevne korisnike kojima je prioritet da baterija traje i traje, sve se može lepo srediti uz pomoć App Galery, Petal search i naročito Gspace aplikacije.

   Kamere

   Nova Y70 takođe ima i malo drugačiji sistema kamera, negde lošiji, negde možda za nijansu bolji – 48 mpix glavni senzor, senzor dubine i umesto uglavnom beskorisnog makro senzora, u ovom slučaju na raspolaganju korisniku je ultraširokougaoni senzor, doduše od svega 5 mpix, ali njega ćete još negde i upotrebiti. Ljubitelji macro fotografije sigurno neće kupiti niti jedan od ovih telefona već će se baciti u potragu za nečim konkretnijim. A takav je verovatno svaki hiljaditi korisnik.

   Sa glavnom kamerom od 48 MP i otvorom blende od f/1.8 kamera ovog telefona nikako nije za potcenjivanje. U ovako ograničenom cenovnom razredu Huawei je odlučio da iskoristi sve raspoložive trikove iz rukava. Kamera ima nešto šire sočivo od onoga na Y90, ali i nešto hladnije boje, sa pojačanim kontrastom. Dinamika kadra nije na nivou Y90, što se vidi u najtamnijim i najsvetlijim delovima slika, ali je kontrola šuma iznenađujuće dobra.

   Oštrina slike je takođe dobra, a pojačan kontrast znači i malo atraktivnije fotografije, koje odmah možete da kačite na Instagram. Količina detalja je ipak malo ispod Y90, što se vidi tek kada zumirate i malo bolje analizirate fotografije.
    
   Za razliku od Y90, ovde imamo i širokougaono sočivo ispred senzora od 5 MP. Zbog niže rezolucije senzora i prirode sočiva slike su upotrebljive samo po veoma sunčanom danu, pa će i kada sunce zađe za oblak, degradacija kvaliteta biti evidentna. Zbog toga ne preporučujemo da se previše oslanjate na širokougaonu kameru, osim kada nemate izbora.

   Video snimci su ograničeni na 1080p, ali po kvalitetu deluju možda i bolje od onih na Y90. Ipak, rezolucija je ograničenje, kao i količina detalja. Bez stabilizacije, snimci u pokretu će patiti i svaki potres, pa i najmanji će biti vrlo fino zabeležen u konačnom fajlu. Stoga preporučujemo mirnu ruku ili stacionarnu poziciju. Ruku na srce, ekran sa HD+ rezolucijom od 1600×720 piksela ne može da prikaže ni taj fullHD video kako treba…
    
   Selfi kamera je pristojna i sa dovoljno svetla u kadru, nećete imati neke ozbiljne zamerke, što je sasvim korektno za telefon ove cenovne klase. Kada uslovi postanu manje povoljni za slikanje degradacija kvaliteta je evidentna, a tu pre svega mislimo na više šuma.

   Pri slabim svetlosnim uslovima kamera na Y70 daje iznenađujuće dobre rezultate. Dodatno izoštravanje lepo izdvaja detalje i omogućava atraktivniji izgled fotografija čak i po mraku. Kontrast je i dalje pojačan, ali to ovde lepo funkcioniše, osim činjenice da su boje nešto zasićenije nego što je to u realnosti. Noćni režim radi samo na glavnoj kameri, tako da toplo preporučujemo da širokougaonu kameru zaobiđete čim pomislite da svetlosni uslovi nisu savršeni, a posebno noću.

   Za korisnike bez velikih očekivanja

   Sve u svemu, nema ovde nekih velikih zaključaka: kao što smo već spomenuli, ovo je telefon za one kojima je baterija prioritet, onima koji su koristili Huawei telefone ranije pa im je sasvim okej da u svojim navikama ne menjaju ništa. Iskreno, ukoliko sagledamo iskustvo Nova Y90 telefona od pre samo par dana, mi bismo lično, bez obzira na kraće trajanje baterije opredelili za taj uređaj – brži, konkretniji, modernijeg izgleda, bolji ekran, fluidniji u radu, a brže se i puni.

   Još jednom, cena Nova Y70 telefona je identična ceni Nova Y90 i iznosi 22 hiljade dinara: ima ga u ponudi i kod naših drugara u Yettelu gde je opet gledamo, u ponudi na rate jeftiniji u ukupnom zbiru za nekih 5 hiljada dinara. I nikako ne možemo da se otmemo utisku da smo ovaj telefon videli negde po povoljnijoj ceni pre desetak dana kada su oba telefona stigla u redakciju: zaista ne možemo da tvrdimo da smo u pravu, ali smo do juče bili uvereni da ovaj telefon košta 18 hiljada dinara, ne 22.

   U skladu sa porastom cena dobrog dela uređaja na tržištu, možda se neko zaista za to i opredelio – ali ukoliko Nova Y70 i Y90 posmatramo iz ugla uloženo – dobijeno, Y90 je apsolutno bolji izbor.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi