Huawei P Smart Z test

Huawei P Smart Z test

Pomalo neočekivano, Huawei je novitet poput ekrana bez izreza i periskop kamere spustio u segment povoljnih telefona

  Sadržaj

   Marko Nešović
   Da li je slučajno ili namerno Huawei najnovijeg predstavnika P Smart serije nazvao Z, po generaciji rođenoj između 1995. i 2010. godine ili ne – ostaće misterija. Ono što nije misterija je da je Huawei sa P Smart Z doneo pravi Full View ekran, bez notch-a, zareza, zuba (kako vam je drago)… u srednju klasu.

   Godinu i po dana nakon veoma uspešnog prvog P Smart modela koji je P seriju „spustio u narod“, i šest meseci nakon druge generacije (P Smart 2019), Huawei se odlučio da malo razbije monotoniju. Nije tajna da već postoji veliki broj telefona sa kamerom koja ne „jede“ deo površine ekrana, bilo da su u pitanju rotirajuće ili „periskop“ selfi kamere, tako da P Smart Z nije sa sobom doneo revoluciju sa te strane. Sa druge strane, korisnici koji nemaju ili ne žele da na pametni telefon potroše koliko i na desetak godina star omanji auto, imaju priliku da deo tog iskustva dobiju po pristupačnoj ceni.psmartz06_resize.jpg
   Svidelo se to nama ili ne glavna odlika ovog telefona jeste upravo mehanička periskop kamera koja se aktivira softverski kada želite da napravite selfi. Druga, veoma istaknuta karakteristika je svakako ogromni neokrnjeni ekran dijagonale čitavih 6,6 inča. Ove dve stvari su toliko dominantne da će vam trebati neko vreme da primetite ostatak telefona koji spada u lepše modele koje smo imali prilike da testiramo.
   psmartz04_resize.jpg
   Kućište P Smart Z pametnog telefona, kako nas je Huawei već navikao dolazi u tri veoma upečatljive boje: Emerald Green, Midnight Black i Sapphire Blue. Da dizajn ne bi bio kao i svi ostali modeli, gornja trećina telefona je matirana, dodatno ističući deo sa kamerama i senzorom otiska prsta. Za razliku od popularnog 2,5D zakrivljenog stakla ekrana, Huawei se odlučio da zakrivi samo zadnji deo, što za posledicu ima da telefon veoma lepo leži u ruci. Zakrivljenje zadnje strane je tu i da sakrije buckastu prirodu ovog modela, koja iznosi skoro 9 mm, ali ako uzmete u obzir mehaniku kamere i masivnu bateriju, njegove dimenzije uopšte nisu iznenađenje.
   psmartz31_resize.jpg
   Kućište telefona pravi je primer klase u kojoj pripada. Iako se radi o modelu čijem dizajnu je posvećeno mnogo pažnje, zadnji deo nije od stakla već od plastike, kao i okvir telefona. Iako smo navikli na kombinacija staklo-aluminijum, Huawei se odlučio za ovu kombinaciju kako bi finalnu cenu zadržao što niže. Posledica plastičnog kućišta je da telefon nema onu strukturnu čvrstinu na koju smo navikli kod modela više klase, kao i da je celo kućište podložno grebanju, pa ozbiljno razmislite o nekoj providnoj futroli. Iako po specifikacijama uz telefon dolazi silikonska futrola, mi je nismo sreli u pakovanju, ali je na ekran zalepljena kvalitetna fabrička folija koju savetujemo da ostavite, jer P Smart Z ne navodi nikakvu naprednu zaštitu koja bi onemogućila ogrebotine i sitna oštećenja.
   psmartz09_resize.JPG
   Malo je čudno videti telefon srednje cenovne klase čija prednja strana ne sadrži nikakve elemente na i oko ekrana. Ipak, okviri postoje, ali su lepo uklopljeni u celinu, i malo više izraženi sa donje strane, što daje odnos ekrana i tela od oko 84,5%, što je i dalje vrlo visoko. Primera radi, taj odnos kod Huawei Mate 20 Pro je skoro 88%, kod Samsung S10 – 88,3%, a kod Apple iPhone XS oko 83%. Sam ekran je IPS tipa sa odličnim uglovima gledanja i očekivanom rezolucijom – 2340×1080 piksela, u skladu sa 19,5:9 odnosom stranica. Nešto veća refleksija je izražena na direktnom Sunčevom svetlu, pa bismo voleli da je svetlina ekrana nešto jača kako bi to kompenzovala. Softversko podešavanje temperature je prisutno, kao i smanjivanje plavog svetla zarad odmaranja očiju, pa će svaki korisnik imati veliki broj opcija na raspolaganju da prilagodi prikaz prema svojim željama. „Razvlačenje“ ekrana od ivice do ivice imalo je za posledicu nedostatak prostora za signalnu LED lampicu, što definitivno nije nešto čemu smo se obradovali.
   psmartz07_resize.jpg
   Tik uz gornju ivicu ekrana Huawei se odlučio za otvor slušalice, koji se, na žalost ne pretvara u pomoćni zvučnik zarad stereo efekta u horizontalnom položaju. Jedini zvučnik se nalazi sa donje strane, desno od USB 2.0 porta (C tip), dok se sa suprotne strane nalazi 3,5 mm, a to znači i klasičan FM radio, za koji korisnici bez fizičkog audio porta ostanu uskraćeni. Napomenućemo da je zvučnik glasan, ali je zvuk osrednjeg kvaliteta, ravnog tonaliteta, bez prave mogućnosti da dočara dinamične deonice muzičkih numera i zvučnih efekata. Imajte na umu da ćete, prilikom držanja telefona u horizontalnom položaju – igre, YouTube… često prstom prekrivati jedini izvor eksternog zvuka.
   psmartz01_resize.jpg
   Desna strana nosi blago klimave tastere: Power i klackalicu za podešavanje jačine zvuka, dok je DualSIM (SIM/MicroSD) slot smešten sa gornje strane, nedaleko od kućišta periskop kamere. Primetićete da je Huawei ovoga puta odlučio da zadrži MicroSD slot umesto Nano memorijskih kartica, što je odluka koju pozdravljamo, jer se nova tehnologija još uvek nije ni približno omasovila, a dodatnog memorijskog prostora nikad dosta.
   psmartz19_resize.jpg
   S obzirom na to da telefon ima pokretne elemente (kameru), izostao je i IP rejting otpornosti na vodu, prašinu i slične čestice koje mogu da se zavuku tamo gde im mesto nije. Ovo znači da P Smart Z nećete koristiti za podvodno fotografisanje, i slikanje talasa direktno iz vode, te da je, ako krene kiša, najbolja opcija da telefon sklonite u džep.
   psmartz20_resize.jpg
   U prepoznatljivom belom pakovanju uz P Smart Z dolaze pomenuti punjač jačine 10 W, USB 2.0 type C kabl i klasične bele Huawei slušalice, osrednjeg kvaliteta, koje su tu više da premoste dok ne nabavite neke kvalitetnije. U specifikacijama se navodi i silikonska obloga, ali test primerak koji je nama stigao nije došao sa istom, pa ćemo ažurirati tekst kada je budemo dobili. psmartz30_resize.jpg
   Sa hardverske strane, P Smart Z pokreće izbalansirani osmojezgarni HiSilicon Kirin 710F čipset sa kombinacijom četiri brza A73 i četiri nešto sporija A53 jezgra (big.LITTLE arhitektura). Čipset raspolaže sa Mali G51-MP4 grafikom i GPU Turbo mogućnostima, pa će ovaj telefon bez problema izaći na kraj sa većinom Android igara, ne računajući visok broj frejmova kod najzahtevnijih naslova. Kirin 710F sadrži i NPU jedinicu koja se brine za AI mogućnosti, a mala potrošnja ovog ide ruku pod ruku sa velikom baterijom od 4000 mAh, što nagoveštava opuštenu dvodnevnu autonomiju za većinu korisnika. Nedostatak fast charge funkcije nas nije obradovao, a s obzirom na to da u paketu dolazi punjač od 2A (10W), računajte da treba da izdvojite dva sata za potpuno punjenje baterije.
   [modul]specifikacija=9734[/modul]
   Sa 4 GB radne memorije na raspolaganju, P Smart Z garantuje brz i efikasan rad, čak i sa više stvari istovremeno. Za današnje pojmove, 64 GB interne memorije je prosek, ali je tu slot za microSD kartice, pa ako želite da ovako veliki i lep ekran iskoristite za gledanje filmova ili serija, uvek možete proširiti raspoloživu memoriju.Sa softverske strane P Smart Z je došao sa Android 9 i EMUI 9 UI-jem, iako je Huawei nedavno počeo isporuku 9.1 verzije OS-a i UI-ja. Više puta smo pričali o EMUI korisničkom interfejsu, pa se ovoga puta nećemo previše ponavljati. EMUI forsira rad bez „fioke sa aplikacijama“ (app drawer), što za one koji dolaze sa Samsung, LG ili Sony telefona može biti blagi šok. Srećom, sve je lepo organizovano i intuitivno, pa i proces navikavanja traje kratko.
    
   psmartz21_resize.jpg
   Sa svakom novom verzijom EMUI pravi male korekcije kako bi korisničko iskustvo bilo podignuto na viši nivo, i to je evidentno i sa verzijom koju će P Smart Z verovatno uskoro dobiti – 9.1. Interesantno je da se Huawei odlučio da broj instaliranih aplikacija svede na minimum, pa gotovo ništa od Google alternativa nije prisutno pri prvom pokretanju. Nema galerije – default je Google Photos, nema Huawei kalendara i slično. Zavidan nivo prilagođavanja je prisutan još u samom startu, pa će vas telefon neko vreme smarati da podesite ovo ili ono prema svojim željama, što nas u startu uglavnom nervira, dok nas ne prođe inicijalni hype oko novog telefona. Posle toga bijemo glavu oko toga gde je bila koja opcija. Srećom, Huawei ima odličnu pretragu. Jedna se nalazi u podešavanjima i služi za traženje željene opcije čiju ste kategoriju i potkategoriju zaboravili, a druga se aktivira prevlačenjem prsta odozgo na dole negde na aktivnim ekranima. Potonja pretraga pretražuje sve što se nalazi na telefonu, ako to dozvolite, i sadržaj e-mail korespodencije i SMS poruka, a daje i sugestije web pretrage.
    
   psmartzshots39_resize.jpg
   Naravno, moguće je menjati navigacione tastere, odnosno zameniti mesta Task i Back tasterima, ukoliko dolazite sa Samsung telefona i navikli ste da vam Back taster bude desno, a ne levo. Opcija je i dodavanje posebnog tastera za pozivanje Pull-down menija sa prečicama, popularnog kod starijih korisnika. Alternativno, možete odabrati navigaciju preko jednog tastera, gestikulacijom (prevlačenje levo-desno, gore-dole…) ili korišćenjem navigacionog tastera koji je uvek negde na ekranu. Bitno je da opcija ima, te da će svako pronaći onu koja njemu najviše odgovara.
   psmartz12_resize.JPG
   Senzor otiska prsta sa zadnje strane omogućava zavidan nivo bezbednosti i topla je preporuka koristiti ga, kako za otključavanje, tako i za druge mogućnosti koje EMUI nudi. Naravno, EMUI poseduje naprednu kontrolu, pa otiskom prsta/šifrom možete zaštititi posebne aplikacije, naravno, čuveni enkriptovani sef, u kojem možete držati slike, audio i video zapise i fajlove koje želite daleko od radoznalih očiju. Ukoliko to želite kao metod verifikacije identiteta možete koristiti šifru ili PIN, ali kako nema fiksne selfi kamere, otključavanje licem nije opcija na ovom modelu.
   psmartzshots06_resize.jpg
   Očekivano, EMUI dolazi sa ozbiljnim paketom dodatnih alata, od kojih bismo posebno izdvojili onaj za sveukupnu optimizaciju telefona (Optimizer), čije pokretanje preporučujemo bar jednom mesečno. Tu je i odličan kompas sa žiroskopom, a ne treba zaboraviti ni one nezaobilazne kao što su bekap i Cloud. Screen time (Digital balance) vas obaveštava o vremenu koje ste proveli gledajući u ekran, kao i koje aplikacije su tada bile aktivne. Music party omogućava sinhronizaciju reprodukcije muzike na više uređaja kako bi se svaki telefon ponašao kao zaseban zvučnik i omogućio kreiranje dobre atmosfere.
   psmartz32_resize.jpg
   Očekivano, s obzirom na hardversku osnovu, telefon je brz, živahan i responzivan. Detekcija pokreta je na visokom nivou, što je evidentno prilikom igranja simulacija vožnje i FPS igara. Veliki ekran bez bilo kakve prepreke pravo je osveženje koje dolazi do izražaja kada pokrenete neki video sadržaj u punoj širini ekrana čija je dijagonala tek malo manja od popularnih 7’’ tableta od pre koju godinu. Velika površina ekrana u kombinaciji sa visokom rezolucijom i dalje daje dovoljno raspoloživog prostora, a za slučaj da vam se neki tekst učini previše sitan ili krupan, moguće ga je skalirati, kao i celokupan interfejs.Prednja kamera telefona je mehanička, i kontrolisana softverom kamere. Potrebno je oko 1,4 sekunde da izađe i nešto malo više da se vrati, što je korektno vreme i za one nestrpljive. Senzor raspolaže sa 16 MP i otvorom blende od f/2.0, što na papiru deluje veoma dobro. Kamera se u praksi pokazala dobro, ali ne mnogo više od toga. Nivo detalja je osrednji, sa višim nivoom kompresije koja ume ozbiljno da utiče na kvalitet slike, posebno u slabijim svetlosnim uslovima. Kada na raspolaganju imate dobro svetlo, veliki senzor selfi kamere će vam biti veoma zahvalan, i slike će biti detaljne i oštre.
   psmartzprimeri02_resize.jpg
   Kako se radi o mehaničkom elementu, Huawei tvrdi da je kamera testirana na 100.000 otvaranja i zatvaranja, čega će se postideti i oni najzaljubljeniji u sebe, a mehanizam može da izdrži pritisak od 12 kg bez oštećenja. U slučaju da ispustite telefon kada je kamera van kućišta telefona, žiroskop detektuje naglu promenu visine, sočivo se automatski povlači unutra, a vama se ispisuje poruka da je detektovan pad i da je kamera uvučena zarad bezbednosti. U prevodu, ako skačete sa padobranom, odaberite drugi telefon za selfije. 
   psmartzshots72_resize.jpg
   Zadnja strana telefona nosi dve senzora – 16 MP sa otvorom blende od f/1.8 i faznom detekcijom autofokusa, te 2 MP senzor dubine sa f/2.4 koji asistira prilikom pravljenja fotografija i kreiranja bokeh efekta. LED blic je smešten odmah pored, a Kirin 710F čipset omogućava i AI mogućnosti kameri koja može da prepozna 22 kategorije i više od 500 scena.
   psmartzprimeri24_resize.jpg
   psmartzprimeri31_resize.jpg
   psmartzprimeri40_resize.jpg
   psmartzprimeri43_resize.jpg
   psmartzprimeri06_resize.jpg
   Na dnevnom svetlu slike su veoma dobre, sa velikim dinamičkim rasponom boja i značajnim nivoom detalja. Fokusiranje je nešto sporije nego na modelima više klase, ali dovoljno brzo da to ne bude ograničavajući faktor. Ono što nam se nije svidelo je što pri iole slabijem osvetljenju lako izgubite oštrinu usled činjenice da se fokus slabo snalazi, pa vam se može desiti da dobijete mutne slike po oblačnom vremenu. Prosto rečeno, kao i prednja kamera, ovaj senzor zahteva dobro svetlo da bi se pokazao u punom sjaju, pa ćete po sunčanom danu praviti stvarno dobre fotografije. Ograničavajući faktor mogu biti dodatno procesiranje i nešto agresivnija kompresija koje ume da pokvari oštrinu i nivo detalja zarad manje prostora u memoriji.
   psmartzprimeri55_resize.jpg
   psmartzprimeri52_resize.jpg
   psmartzprimeri54_resize.jpg
   psmartzprimeri49_resize.jpg
   Sa druge strane, kada padne mrak nemojte računati na kvalitetne performanse kamere. Fokus se slabo snalazi, fotografije su uglavnom preeksponirane, mutnjikave i zrnaste, što možemo oprostiti s obzirom na cenovnu klasu u kojoj se telefon nalazi.
   psmartz24_resize.jpg
   Dobro poznata Huawei Camera aplikacija zadužena je za kontrolu, a AI komponenta se veoma lepo snalazi pri prepoznavanju scena, koje ispisuje čim primeti poznati sadržaj u kadru. Prisutan je i profesionalni režim rada, kada je moguće podešavati ISO, brzinu okidača, auto fokus i kompenzaciju svetline, te balans bele boje. P Smart Z ima i mogućnost snimanja u Slow-mo režimu, u 120 i 240 fps, a tu su i razni dodatni režimi fotografisanja i snimanja: Panorama, HDR, Stickers, Light Painting, Filter, AR lens i Time-Lapse.
   psmartz23_resize.jpg
   Plan koji je Huawei imao sa P Smart Z je definitivno uspešno ostvaren. Njegova pokretna kamera je pravo osveženje u svetu pametnih telefona. Iako dolazi sa nekolicinom kompromisa, predstavljanje ekrana „od ivice do ivice“ u srednjoj klasi je stvarno hrabar potez. Pored svoje neobičnosti, P Smart Z će svoje kupce definitivno tražiti odličnim dizajnom i pristupačnom cenom. Ono što takođe treba imati na umu je da je ovakva cena posledica ušteda na pojedinim elementima – kameri, na primer, pa ne treba biti nerealan i očekivati previše od uređaja čija cena u maloprodaji iznosi 33.000 dinara. Njegove mogućnosti su već van cenovne klase u kojoj se nalazi.
    
   Prednosti:

   Ekran od ivice do ivice

   Periskop selfi kamera

   Odličan dizajn

   Pristupačna cena

   Dual SIM sa microSD slotom

   Dobra autonomija

   Nedostaci:

   Plastično kućište

   Nešto deblje kućište

   Mono zvuk

   Osrednja kamera

   Sporo punjenje

   Možda vam se svidi