Nothing Phone 2 test - naravno da može drugačije

Nothing Phone 2 test - naravno da može drugačije

Korisnici često negoduju kako telefoni previše liče jedni na druge: da može da bude drugačije, pokazuje Nothing Phone 2, drugi po redu u ponudi ove kompanije

  Sadržaj
   Nothing Phone 2 test – naravno da može drugačije

   Pozitivne ocene

   • Originalan dizajn
   • Glyph svetlosni interfejs je jedinstven
   • Bolji hardver i prelazak u kategoriju iznad u odnosu na Nothing Phone 1
   • Vrlo dobar osećaj u ruci
   • Napredniji ekran, LTPO matrica i bolje osvetljenje
   • Solidan kamera sistem

   Negativne ocene

   • Nema eSIM podrške
   • Bez pravog noćnog režima pri fotografisanju
   • Selfi video ograničen je na 1080p rezoluciju
   • Nothing OS ne impresionira u vizuelnom smislu

   Originalan dizajn u prvom redu, vrlo dobre performanse, odličan ekran, solidne kamere. Ukoliko se zadovoljavate vrlo dobrim kamera sistemom koji će itekako poslužiti i realno vas neće izneveriti – nema razloga da ne razmišljate o Nothing Phone 2 uređaju

   Tržište telefona bi u ovo vreme u kome izostaju neke velike tehnološke promene bilo znatno interesantnije da je više kompanija kao što je Nothing. Neretko smo konstatovali kako izostaje kreativnost, kako se robuje šablonima, pa ne treba ni da čudi previše mlaka reakcija publike na novopredstavljene telefone.

   Nakon što smo u prvom tromesečju godine predstavili Nothing Phone i ostali vrlo prijatno iznenađeni ovim uređajem, sada smo u prilici da vam predstavimo i naslednika – Nothing Phone 2. Ovaj telefon bi do kraja meseca trebalo da se nađe u ponudi kompanije Yettel – što je lepa informacija.

   Kao i prethodnog puta – i sada nas je sačekalo vakuum pakovanje u kome osim telefona i kabla nema ničega više, jer i kompanija Nothing sledi trendove koje je započeo Apple. Ne samo kada je u pitanju izostanak punjača već i po mnogo čemu drugom…

   Originalnost kao prioritet

   Iako vizuelno sličan prethodniku , Nothing Phone 2 je danas mnogo konkretniji uređaj. Gabaritima veći od prvobitnog modela a pošto kao ideju vodilju ima iPhone, recimo da je veći čak i od iPhone 15 Pro Max telefona. Razlog tome svakako je uvećan ekran telefona koji je sa 6.55 porastao na 6.7“ i naravno, sve to je rezultovalo pomalo širim, dužim i debljim telefonom. I težina je shodno tim promenama uvećana za nekih 8 grama i iznosi tačno 202 grama.

   Ako bi trebalo da iznesemo svoj najznačajniji utisak vezan za ovaj telefon, svakako je to dizajn, tačnije rečeno dizajn poleđine uređaja kojim se Nothing Phone 2 razlikuje od svih drugih telefona na tržištu, ne računajući naravno Nothing Phone 1.

   Providna poleđina uređaja, ovog puta u sivoj boji, još lepše izgleda nego kod prethodnika – a svakako da pečat svemu daje Glyph interfejs koji ovaj telefon i čini drugačijim od bilo kog drugog uređaja na tržištu. Iz perspektive dizajna i originalnosti, definitvno telefon koji bih odabrali pre bilo kog drugog telefona – baš zato što je svoj.

   Sam dizajn bez ikakve dileme vuče od ideje iPhone uređaja, uostalom, kao i mnogi drugi uređaji na tržištu, jer ako ne možeš da ga pobediš – onda mu se prikloni. Čini se da je povratak ravnog rama na iPhone definisao idealan oblik telefona današnjice, a ni izbliza tako nije bilo u njegovom prvom mandatu.

   Ram je od aluminijuma, power taster na desnoj a tasteri za zvuk na desnoj strani: jedina razlika je u tome što je fioka sa SIM kartice sa donje strane na mestu gde bi iPhone recimo imao dva otvora za zvučnike – da odmah pomenemo da drugi zvučnik čini slušalica telefona u proizvoljno sagledanom odnosu snaga 80:20 za glavni zvučnik. Zvuk solidnog kvaliteta, ali deluje da se u određenim situacijama guši kada pojačate intenzitet na granici maksimuma.

   Ekran kao i poleđinu telefona od ataka brani Gorilla Glass 5 staklo: i dok je sa prednje strane naravno apsolutno ravno, na poleđini je, na malo iznenađenje blago zakrivljeno. Šta je razlog ovakve odluke ne bih znao da odgovorim: možda je takva ideja na planu dizajna, a možda su ih okolnosti na to primorale. Ali osećaj pod prstima je vrlo dobar, moram priznati.

   E sad, ono što zabrinjava jeste stanje zaštitnog stakla nakon nekog perioda upotrebe, jer pretpostavljamo da bi se svaki zarez jasno video – a u pitanju nije baš najnovija vrsta zaštite već ona stara nekoliko godina. Futrola ne stiže u pakovanju i kao potencijalni kupac ovog uređaja, mislimo da bi trebalo gledati u smeru nabavke odgovarajuže zaštite. Ili da telefon odmah odnesete kod naših drugara u Mobile Outfiters i zaštitite ga.

   Senzor otiska prsta smešten je ispod ekrana, radi uobičajeno dobro: ta tehnologija je sazrela, nema propusta u tom smislu kao na početku kada se pojavila. Ono što treba istaći jeste da je neočekivana odluka da se selfi kamera unutar ekrana kod prvog Nothing Phone-a pozicionira ulevo, sada ispravljena – ona sada zauzima centralno mesto pri vrhu ekrana, dakle po sredini. Kako i treba da bude…

   Dizajn kamera je ostao isti kao i prethodne sezone: prstenovi sočiva su za nekih 1.5 do 2 milimetra iznad poleđine telefona – možda je tu mogla da se dogodi nekakva promena. Najveća promena odnosi se na LED trake čiji je oblik generalno zadržao isti dizajnerski pravac isečene na nekoliko mesta u odnosu na Nothing Phone 1, da bi se dobilo više mogućih kombinacija notifikacija pomoću Glyph interfejsa.

   Glyph pravi razliku

   Da se podsetimo, šta će i na koji način da nas obaveštava definiše se u podešavanjima telefona gde je smešten takozvani Glyph interfejs. Dvadesetak predefisanih zvukova u dve grupe od po 10 povezani su sa određenim svetlosnim efektima na poleđini telefona brzom tranzicijom svetlosnih grupa – od onih jednostavnih gde zablinka najmanja LED traka do onih gde se uključi više elemenata – pa ko kako voli.

   Na jedan način će recimo izgledati svetlosna notifikacija kada vas neko pozove standradnim pozivom ili putem vajbera. Ili na primer, donja LED traka namenjena je signalizaciji u momentu kada telefon priključite na punjač, kraj te trake ima i svoj zeleni kraj kako bi prikazao približni nivo napunjenosti baterije – ali ta notifikacija traje svega sekund – dva kao i prethodne godine. Ali opet, zbog navedenih presečenih LED traka, mnogo je veća mogućnost prilagođavanja i definisanja kako želite da LED elementi svetle prilikom poziva ili prispelih obaveštenja

   A možete u kamera aplikaciji da kada snimate video telefonom, na poleđini uključite crvenu LED notifikaciju, ili da uključite opciju Flip to Glyph, kada telefon tokom sastanka okrenete ekranom na dole i usledi poziv, dobićete samo svetlosnu indikaciju a telefon neće zvoniti.

   Glyph interfejs se naravno može isključiti ali šta će vam onda Nothing Phone?

   Kada je u pitanju otpornost na spoljne uticaje poput vodde i prašine, IP53 rejting je sada skočio na IP54 i u pitanju je minorna promena: ukoliko vas zanima da li je telefon vodootporan, odgovor je jasan – ne.

   Bolji ekran, snažnija hardverska platforma

   Kao što rekosmo malopre, ekran je veći i napredniji: 6.7“ OLED ekran sa LTPO matricom koju prethodnik nije imao: ne, nije u pitanju LTPO2 koji osvežava ekran u finim koracima od po 1Hz ali u svakom slučaju bolje nego prošle sezone.

   Solidno dobro osvetljenje, 1600 nita  i tu je napravljen napredak u odnosu na prošlogodišnjih 1200. I to je znak da je Nothing Phone 2 prešao u kategoriju iznad – iz velter kategorije u polutešku.

   Naročito ako uzmemo u obzir i najznačajniju promenu: Snapdragon 8+ procesor prve generacije je znatno moćniji od Snapdragon 778G+ čipseta koji je pokretao prethodni model: o ovom čipsetu smo sve ponovili dovoljan broj puta, jednostavno, procesor koji lako izlazi na kraj sa svakim zadatkom koji pred njega postavite. Sada je tu i 12GB RAM uz 256GB skladišnog prostora tako da na planu performansi nema zime.

   Što se zagrevanja tiče, jedan sasvim solidno urađen rashladni sistem telefona: prilikom intenzivnijeg gejminga – greje se, da, ali to nije ništa iznad nekakvih granica. Pustili smo ga i malo kroz 3D Mark extreme stress test – definitivno da je procesor setovan da trotluje, tj. da obara radni takt kako bi loop test od 20 ponavljanja i završio. Kako god, bez brige, sve zadatke koje mu postavite obaviće bez problema.

   A ono što je još jedna pozitivna karakteristika Snapdragon 8+ čipa prve generacije jeste energetska efikasnost: tako je Nothing Phone-u 2 nakon deset sati reprodukcije YouTube videa preostalo sjajnih 66 procenata baterije, što ga svrstava u gornji dom rezultata koji su telefoni postizali na našem testu – jedan procenat ga deli na primer od dostignuća koje smo zabeležili ovogodišnji iPhone 15 Pro Max.

   I sve to sa baterijom od 4700mAh, što još više govori u prilog odličnoj optimizaciji koju je proizvođač uradio. Punjača nema u pakovanju telefona ali je tu makar kvalitetan kabl – da li da se nasmejemo na ovo ili ne? Podržano je punjenje od 45W, dakle u tom smislu nema nekog naprednijeg rešenja – nešto manje od sat vremena je potrebno da se Nothing Phone napuni do 100 procenata. Ono što jeste dobro je da je podržano bežično punjenje, pa na primer ako imate u automobilu neki takav punjač ne morate da jurite kabl…

   Na planu konekcija reklo bi se standardni set svega onoga što odlikuje današnje telefone: nema podrške za memorijske kartice, naravno ni 3.5mm konektora: ono što za nas predstavlja najveće iznenađenje jeste odsustvo eSIM podrške – smatramo da svaki telefon koji preferira da ga smatramo ozbiljnom spravom u 2023 godini mora da podržava eSIM.

   Solidne kamere, ideja iPhone-a kao vodilja

   A po pitanju kamera, ako novi Nothing Phone uporedimo sa prvim modelom kompanije, na papiru će na prvi pogled delovati da se praktično ništa nije ni menjalo. Tu su dve kamere na poleđini, glavna i ultraširoka, obe sa po 50MP i potpuno istih specifikacija kao i kod Nothing Phone 1. Ipak, brojke umeju da zavaraju, jer promena itekako ima. 

   Najpre, glavni senzor je ovog puta Sony IMX890 umesto IMX766, sa identičnim f/1.88 otvorom blende, faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom. Iako je ovaj senzor od strane Sony-a namenjen kao praktično direktna zamena za IMX766, njegove performanse definitivno nisu iste i to je lako videti kada se uporede fotografije načinjene sa oba modela.

   Nothing Phone 2 ima lepšu reprodukciju boja, više kontrasta i prirodnih detalja, znatno manje šuma i generalno deluje kao da je klasa iznad prethodnog modela. Zapravo, dnevne fotografije koje pravi ovaj telefon su bile vrlo prijatno iznenađenje, jer sadrže dosta detalja bez primetnog izoštravanja, koje jeste prisutno, ali je diskretno i uoči se tek nakon nekoliko uveličanja, a opet ne u meri kao kod većine aktuelnih telefona.

   Reprodukcija boja naginje ka atraktivnosti pre nego vernom prikazu, ali opet sa ukusom, pa fotografije ostavljaju na oko veoma dobar utisak. Ako nešto možemo zameriti, to je zadržavanje detalja u najsvetlijem delu spektra koje čini se nije rezultat nedostatka dinamičkog opsega koji je vrlo dobar, već pre načina na koji je algoritam obrade podešen. U svakom slučaju kamera koja je bitno unapređenje u odnosu na Nothing Phone 1 u svakom pogledu, ali i generalno vrlo dobra kamera za dnevne fotografije.

   Što se drugog senzora tiče, onog iza ultraširoke kamere, u pitanju je dobro nam poznati Samsung ISOCELL S5KJN1, senzor od 50MP koji smo na mnogim telefonima srednje klase viđali i u ulozi glavnog. On nije jednakih performansi kao Sony IMX890, ali je i dalje veoma dobar kao ultraširoki i tom pogledu pruža kvalitet kakav mahom ne viđamo na senzorima ovog tipa, makar ne van najviše klase.

   Iako je detalja nešto manje, po pitanju kontrasta i dinamičkog opsega ultraširoke fotografije su na zavisnom nivou, sa možda nešto više procesiranja, ali koje i dalje ne upada u oči. Ono što nam se jako dopalo je što je Nothing uspeo da reprodukciju boja i generalan izgled fotografija odlično izbalansira na oba senzora, pa će one uvek imati isti vizuelni identitet bez obzira na to koju kameru koristite.

   Vredi pomenuti i da ultraširoka kamera služi i kao macro, pri čemu ne pruža baš vrhunske rezultate, ali pravi korektne fotografije i relativno se lako koristi usled prisustva autofokusa.

   Uz sve dobre strane koje Nothing Phone 2 kamere imaju u dnevnim uslovima, u noćnim smo bili neprijatno iznenađeni odsustvom pravog night moda. Telefon će koristiti automatiku i prepoznavanje scene, ali se ipak za noćne fotografije najpre oslanja na performanse samog senzora, pre nego na naprednu obradu, na koju smo da budemo realni, u 2023. godini ipak navikli – makar na Android telefonima. Deluje da je ideja same aplikacije Nothing Phone 2 kamere preuzeta sa iPhone-a, sa što manje opcija, a mnogo toga je prepušteno automatici.

   Da se razumemo, ovo ne znači da su noćne fotografije sa ovog telefona loše, jer je bilo situacija u kojima se on snalazio odlično i pravio vrlo dobre fotografije. Ipak, to se mahom odnosi na scene sa dosta uličnog svetla.

   Ono gde se razlika najviše primeti je kada svetla ima jako malo, gde telefon podiže ISO vrednosti kako bi uhvatio scenu na pravi način. U tim situacijama, iako su detalji reprodukcija boja i dalje korektni, nivo šuma je dosta viši nego što smo navikli na telefonima sa noćnim modom, što kvari utisak i čini da Nothing Phone 2 ne deluje kao da je na istom nivou. Kod glavne kamere je sve ovo manje izraženo, dok je kod ultraširoke vrlo primetno, pa kao i uvek preporučujemo da se kad sunce zađe držite glavnog senzora.

   Još jedan aspekt u kome je Nothing Phone 2 dobio bitno unapređenje je i prednja kamera koja je sada 32 MP umesto 16MP, a pokreće je takođe Sony senzor, konkretno IMX615. Performansama ove kamere smo prijatno iznenađeni, jer je nivo detalja na visokom nivou, uz odličnu reprodukciju boja. Kamera se solidno snalazi u noćnim uslovima, naravno sve dok ima dovoljno svetla s obzirom na nešto manji otvor blende od f/2.45.

   Što se video snimanja tiče, ono je na glavnoj i ultraširokoj kameri podržano u 4K rezoluciji sa do 60 slika u sekundi. Kvalitet je vrlo pristojan na ultraširokoj kameri, uz dobru elektronsku stabilizaciju koja je sasvim dovoljna s obzirom na širok ugao snimanja.

   Kvalitet snimanja na glavnoj kameri je čak vrlo dobar pri čemu ona uz elektronsku koristi i optičku stabilizaciju. Ova kombinacija radi dobro, mada ne i savršeno u hodu uz povremeni mikro trzaj (srećom ne onaj uzrokovan gubitkom fokusa), ali će uz malo pažnje ipak pružiti više nego zadovoljavajuće rezultate. Noćni snimci na glavnoj kameri mogu biti sasvim dobri, dok god ima dovoljno svetla i snimate relativno statično, jer stabilizacija tada gubi korak i mane postaju primetnije. Ultraširoka je noću upotrebljiva, ali ne više od toga.

   A kada je po sredi snimanje prednjom kamerom, ono je ograničeno na Full HD rezoluciju što baca malu senku na doživljaj, ali je više nego solidnog kvaliteta, pa i dobre stabilizacije danju. Noću će biti neophodno statičnije snimanje, ali uz dovoljno uličnog svetla kvalitet i dalje može biti vrlo pristojan.

   Nothing OS2, simpatične modifikacije Androida

   Na planu softvera, Nothing OS je stigao do verzije 2.0 – nema tu ne znam koliko velikih promena u odnosu na prošlu godinu i cela ideja oslanja se i dalje na upotrebu vidžeta na osnovnom ekranu, custom varijantu ikona, drugačiji font i zvuke. Ja ću biti potpuno iskren: taj deo priče mene lično ne oduševljava previše – u osnovi, Nothing OS je i dalje prilično čist Android – što ćete videti onog momenta kada odskrolujete sa početnog ekrana u bilo kom smeru.

   Originalna tema je – pa, tema. Ja lično bežim od tema a nekima su zanimljive i iz tog razloga ne mogu da namećem svoj utisak. Naravno da možete da pobrišete ili izmenite sve ove widgete koji će vas sačekati kada prvi put uključite uređaj i setujete uređaj kako to vama odgovara – ali proizvođač je to tako zamislio inicijalno. Nekima bi moglo da bude interesantno kao promena,  većini bi bilo konfuzno.

   Primera radi, standardna tema sa kojom uređaj stiže sadrži set crno belih ikonica koje i deluju zanimljivo. Ali prva instalirana aplikacija sve to remeti i to više nije to. Widgeti su isto tako zanimljivi, drugačiji od uobičajenih, posebno dizajnirani. Ali, menjati trendove – pa to je zadatak koji ni najveće kompanije ne mogu da ostvare, pa ni Nothing. Kao vlasnik ovog telefona mislim da bih ga koristio upravo na način na koji koristim svaki drugi telefon

   Da, telefoni mogu da budu drugačiji

   Sa unapređenjima koje Nothing Phone donosi na planu specifikacija u odnosu na prvi telefon ovog proizvođača, jasno je da je napravljen iskorak u kategoriju iznad i da zaista možemo da govorimo o uređaju koji nije predstavnik klase skupih telefona ali da potencijalnom kupcu nudi mnogo.

   Originalan dizajn u prvom redu, vrlo dobre performanse, odličan ekran, solidne kamere. Ukoliko se zadovoljavate vrlo dobrim kamera sistemom koji će itekako poslužiti i realno vas neće izneveriti – nema razloga da ne razmišljate o Nothing Phone 2 uređaju. U suprotnom, tražite dalje

   Kod nas će biti dostupan u ponudi kompanije Yettel: naravno, sve zavisi od cene: u Nemačkoj cena je oko 650e, mada vidimo da se može naći i za 615 kod pojedinih prodavaca. Da je dostupan kod nas po toj ceni, zaista bi bio sjajna kupovina jer ovaj telefon itekako ima svojih kvaliteta po brojnim pitanjima. Pogotovo što u tom cenovnom opsegu ove godine nismo imali ništa slično, čak ni približno.

   Zbog neobičnog i nadahnutog dizajna, dodeljujemo mu upravo takvu nagradu Benchmarka. Nothing Phone 2 je moderan i originalan uređaj – u moru jednoobraznih uređaja, itekako može biti zanimljiv kupcima koji žele da poseduju i nose sa sobom nešto posebno i drugačije. Jer Nothing Phone 2 upravo to – jeste.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (0)

   Nema komentara 😞

   Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan