Realme GT Master test, telefon posebnog dizajna

Realme GT Master test, telefon posebnog dizajna

Modelom Realme GT Master proizvođač nudi nešto drugačije. Specifičan dizajn ovog modela osmislio je jedan od najuticajnijih dizajnera danas - Naoto Fukasawa

  Sadržaj
   Realme GT Master test, telefon posebnog dizajna

   Pozitivne ocene

   • Jedan od telefona sa najoriginalnijim dizajnom
   • Snapdragon 778G je odličan izbor procesora u klasi
   • Realme UI je jedan od boljih korisničkih interfejsa
   • Dobra cena

   Negativne ocene

   • Nema stereo zvučnika
   • Osrednje kamere

   Realme je sa GT Master modelom odlučio da ponudi nešto drugačije u smislu dizajna. Odličan ekran, jako dobar čipset, kvalitetna baterija i veoma brz punjač su aduti koje malo ko ima u ovom cenovnom rangu. Sa druge strane imate ograničenje memorije koja se ne može proširiti, nedostatak stereo zvučnika i osrednje kamere

   Modelom Realme GT Master proizvođač nudi nešto drugačije. Specifičan dizajn ovog modela osmislio je jedan od najuticajnijih dizajnera – Naoto Fukasawa.

   Pre nešto više od tri meseca testirali smo Realme GT, telefon koji je u cenovnu klasu modela upola jeftinijih od flagship modela doneo najjači čipset na svetu – Snapdragon 888. I ako ste očekivali da će GT Master da bude nasvirana verzija osnovnog GT modela, čeka vas iznenađenje – GT Master je u stvari slabiji i jeftiniji.

   Zbog čega se Realme odlučio da GT Master bude slabiji modela sa oznakom GT, ostaće misterija. Kao što će ostati misterija što postoji i GT Explorer Master koji se nalazi između GT i GT Master modela, samo je pitanje da li će taj model naći put do našeg tržišta, pa se nećemo više zadržavati na ovoj, ionako komplikovanoj nomenklaturi.

   Po ceni od 45.000, odnosno 50.000 dinara za verzije sa 6/128 ili 8/256 GB Realme GT Master ne spada u klasu jeftinih telefona, ali daleko od toga da su mu specifikacije osrednje. GT Master ima 6,43-inčni Super AMOLED ekran na 120 Hz, Snapdragon 778G čipset, 64+8+2 MP kamere i brzi SuperDart 65W punjač, koji telefon od 0 do 100% puni za svega koji minut preko pola sata.

   Ako se sećate, Realme GT je u cenovnu klasu od 70.000 dinara doneo Snapdragon 888 i dobar sistem kamera, dok je GT Master lepo spustio tu cifru, pre svega korišćenjem slabijeg čipseta. Kada kažemo slabijeg, to je pre svega na papiru, jer u sintetičkim CPU testovima 778G zaostaje 20% za Snapdragon 888, kao i oko 30-50% u igrama.

   Međutim, nema teoretske šanse da biste u svakodnevnoj upotrebi telefona mogli da primetite razliku ni u jednom aspektu korišćenja. Verujemo da je Realme UI 2.0 definitivno krivac za munjevit rad ovog telefona, ali daleko od toga da je Snapdragon 778G spor. Razlika koja je realno tu će se pokazati tek za nekoliko godina, kada moćni Snapdragon 888 bude bez problema žvakao nove verzije Android operativnog sistema i novije aplikacije, sa kojima će 778G verovatno ipak imati problema. Ako planirate da svoj novi telefon koristite duže od dve godine, možda i bude prilike da primetite razliku, ali verujemo da će ona i tada biti mala, osim naravno u igrama.

   Realme GT master sa pečatom Naota Fukasave

   Još jedna vrlo primetna razlika u odnosu na GT model, pa i na druge konkurentske telefone je da smo na test dobili telefon čiji je dizajn potpisao jedan od najuticajnijih japanskih dizajnera današnjice – Naoto Fukasava. Karakterističan pristup Fukasave ističe spoj dizajna i ponašanja premeta, u kojima dizajn prate njegovo okruženje i kontekst.

   Realme GT Master dolazi sa specifičnim dizajnom koji podseća na kofer, verovatno inspirisan činjenicom da u telefonu nosite sve što vam je potrebno – kontakte, uspomene, drage osobe, posao… Ili je, vrlo verovatnije bio nostalgičan, praveći telefon tako da izgleda kao predmet koji ste najmanje koristili u poslednje dve godine.

   Ono što je sigurno, svideo vam se ovaj izgled ili ne, je da ne postoji nijedan drugi telefon sa sličnim dizajnom van GT serije. Leđa su izrađena od imitacije kože, ili kako se to danas popularno kaže – veganske kože. U svakom slučaju, materijal je prijatan na dodir, mekan, ali i prilično klizav. Izgleda da je u ovom slučaju Fukasava žrtvovao praktičnost zarad izgleda.

   Kako se ne bi narušio ovaj dizajnerski momenat, silikonska zaštitna maska koja dolazi u paketu prati teksturu leđa i na sebi takođe poseduje potpis dizajnera, tako da i sa njom ne gubite taj momenat posebnosti koji ovaj telefon zaista nosi sa sobom.

   Leđa udomljavaju blago izbačeno kućište sa tri kamere, dok su tasteri raspoređeni u prepoznatljivom Realme stilu: Power taster desno, odvojeni tasteri za regulaciju glasnoće levo, a tik iznad njih slot za dve nano SIM kartice, bez podrške za proširenje memorije, što treba uzeti u obzir kada birate da li ćete verziju sa 128 ili 256 GB skladišnog prostora.

   Zabava se odigrava sa donje strane, gde GT Master ima USB-C slot, otvor jedinog zvučnika, primarni mikrofon i stari dobri 3,5 mm džek. Na žalost GT Master nema integrisan FM čip, pa je prisustvo 3,5 mm konektora za slušalice ostalo u senci onoga za šta se on najviše upotrebljava. Drugi mikrofon smešten je sa gornje strane, na strateški odlično mesto za stereo snimke zadnje kamere i detekciju ambijentalnih zvukova i njihovo neutralisanje tokom poziva.

   Iako plastično kućište, sjajne bočne ivice – imitacije metala lepo kontriraju crnoj prednjoj i zadnjoj sivoj strani. Uglovi su veoma lepo zaobljeni, bez onih karakterističnih zadebljanja koja treba da upiju udarce u toku nezgodnih padova. Iako manje praktično rešenje, telefon zbog svojih linija i oblina deluje posebno elegantno.

   Prednja strana donosi odnos ekrana i prednje strane od malo preko 85%, što je prilično visoko, i vešto skriveno posebnim okvirom ekrana koji je umetnut u kućište, vizuelno smanjujući, ionako tanke okvire, primetne tek sa donje strane. Punch-hole otvor prednje kamere je u levom uglu. 

   Ekran

   Ekran je Super AMOLED tipa, što je uvek dobro videti u ovoj klasi uređaja, kako zbog kvaliteta prikaza, tako i zbog visokog kontrasta i manje potrošnje od IPS konkurenata. Uostalom, današnji standard i iako postoji grupa korisnika koja preferira IPS zbog nekijh drugih karakteristika, realno je da u iole višoj klasi uređaja ovakve ekrane više nećemo viđati.

   Kada tome dodate osvežavanje od 120 puta u sekundi, dinamičkog tipa, odmerenu 6,43-inčnu dijagonalu i razvučenu FullHD rezoluciju, jasno vam je da je ekran jedan od glavnih aduta Realme GT Master modela.

   Kada je prikaz u pitanju, korisnik na raspolaganju ima tri režima, kao i slajder koji možete fino podesiti temperaturu, ukoliko vam se čini da nijedan od tri režima ne prikazuje sliku kakvu biste vi voleli. Podrazumevana vrednost je, očekivano – živopisna, kako bi se maksimalno iskoristio tip panela. Boje blago vuku u plavo, opet, zbog Super AMOLED ekrana, ali to možete dovoljno dobro neutralisati pomeranjem pomenutog slajdera ka toplijim tonovima.

   Osvežavanje ekrana može biti forsirano na 60 ili 120 Hz, ili Auto select, polu-pametni režim, koji prilagođava prikaz u zavisnosti od aplikacije, odnosno prebacuje između 60 i 120 Hz, forsirajući visok stepen osvežavanja gde god je to moguće.

   Ukoliko ste očekivali neki pametni algoritam koji će menjati osvežavanje u koracima od po 10 ili 20 Hz – ništa od toga. Imaćete 120 Hz u svakoj interakciji sa telefonom, u podešavanjima, većini društvenih mreža, posebno vertikalno skrolujućih (Instagram i Facebook), dok će YouTube, Netflix i igre raditi u 60 Hz, čak i u onima za koje znamo da podržavaju viši stepen osvežavanja ekrana.

   Senzor otiska prsta je smešten ispod ekrana i jako je brz, ali nam se manje dopalo što je spušten skoro uz donju ivicu, lošiju poziciju koja nije ergonomska, pa zahteva malo vratolomije kada hoćete da otključate telefon. Srećom, nije prevelik, pa je manipulacija jednostavna. A i navika je čudo…svako se za par dana privikne.

   Realme UI 2.0 i Android 11

   Telefon dolazi sa Android 11 OS-om i Realme UI 2.0 korisničkim interfejsom, koji dizajnerski najviše podseća na OnePlus/Pixel modele. Ikonice su svedene, jednostavne i preovladavaju pastelne boje.

   Slično je i sa menijem sa obaveštenjima, podešavanjima i drugim rešenjima, sve je čisto i jednostavno, u skladu sa Materijal UI-jem koji Google forsira u poslednje dve generacije. Podržane su popularne opcije lebdećih prozora, podeljenog ekrana i AlwaysOn prikaza, koji podrazumevano nije aktivan.

   Za one sa malo više entuzijazma, Realme nudi zaista veliki izbor prilagođavanja prikaza i elemenata sistema. Primera radi, možete birate stil i veličinu ikonica, njihove oblike, šeme boja prikaza, ali i skidati cele nove teme, menjati font, veličinu i elemente dela sa obaveštenjima…

   Čak i tamni režim ima nekoliko različitih stilova, opcije stalnog prikaza ili prelaska na tamni režim kada padne mrak, te još mnogo dodatnih opcija.

   Za one koji dolaze sa Samsung telefona, tu je i bočni meni koji pozivate prevlačenjem prstom sa jedne strane, a u koji možete smestiti prečice ili najkorisnije aplikacije. Za one odvažne, tu je i Realme Lab sa eksperimentalnim funkcionalnostima, pa od ovog UI-ja možete očekivati visok nivo prilagođavanja, dodatnu vrednost kojom se malo koji proizvođač može pohvaliti, bar ne u ovoj meri.

   Cena

   Kod nas se Realme GT Master prodaje po ceni od 45.000 dinara za verziju sa 6/128 GB, odnosno 50.000 dinara za model sa 8/256 GB, i s obzirom na činjenicu da nema slot za microSD kartice, topla je preporuka da se odlučite za skuplju verziju, koja će vam biti zahvalna na duže staze.

   Napomenućemo i da Realme ima opciju virtuelne memorije, pa tako pored 6 ili 8 GB, imate dodatna 2/3 ili 5 GB, koje sistem alocira od dela, u ovom slučalju dosta sporije skladišne memorije nego kod recimo Vivo X60 Pro koji koristi isti princip ali komunicira sa mnogo bržom skladišnom memorijom. Nije mnogo, ali kada bude zatrebalo, bolje da imate viška, nego da zafali.

   Procesor – Snapdragon 778G

   Osam Kryo 670 jezgara Snapdragon 778G čipseta diriguju svim operacijama telefona, a u pitanju je 1+3+4 kombinacija. Prvi blok brzih jezgara derivat je Cortex A78 arhitekture i najbrže jezgro postiže 2,4 GHz, dok ostala tri rade na 200 MHz nižem taktu. Drugi blok se sastoji od energetski efikasnijih Cortex A55 jezgara na 1,9 GHz, namenjenih manje zahtevnim poslovima i manjoj potrošnji.

   Ono što je jako interesantno je da je Snapdragon 778G novija verzija 780G čipseta, ali sa jednom velikom razlikom. Dok je 780G pravljen u Samsung fabrici u 5 nm proizvodnom procesu, 778G pravi TSMC, ali u 6 nm.

   Suštinski razlike su male i kada su CPU performanse gotovo neprimetne, ali je prava razlika u GPU delu. Dok je 780G opremljen Adreno 642 grafikom, 778G ima Adreno 642L, gde se glavna razlika ostvaruje zahvaljujući novom memorijskom kontroleru u novijem čipsetu, koji umesto LPDDR4X podržava moderniju LPDDR5 memoriju. Iako ovo možda ne zvuči kao veliki korak, morate da znate da mobilni čipsetovi koriste zajedničku memoriju za CPU i GPU, pa iako ne deluje tako, u pojedinim igrama 778G ostvaruje lepo bolje performanse od 780G.
    
   Kada na to dodate normalnu WFHD rezoluciju, jasno vam je da će Realme GT Master u narednih nekoliko godina bez problema izlaziti na kraj sa novim igrama, što je nešto što korisnici koji vole da se igraju treba da uzmu u obzir.
    
   Nikako ne treba zaboraviti ni to da je Snapdragon 778G odličan čipset i kada su u pitanju performanse pod opterećenjem, jer je zagrevanje zaista zanemarljivo u poređenju sa jačim verzijama, posebno serijom 800. Ovo znači i da nema neželjenog obaranja taktova usled zagrevanja, čak i posle nekoliko uzastopnih PUBG partija.

   Realme GT Master – Baterija, punjenje

   Za razliku od Realme GT modela, Master ima bateriju od 4300 mAh, što je 200 manje od jačeg modela. Kako smo u srednjoj klasi, u kojoj težina ne igra jednu od najbitnijih stavki, očekivali smo da će Realme da nagura bateriju od 5000 mAh, kako bi obezbedio jako dobru autonomiju.

   Međutim, i sa baterijom od 4300 mAh, GT Master je uspevao da izgura dan i po do dva autonomije što je prijatno iznenađenje. Na našem testu video reprodukcije, nakon 10 sati YouTube snimaka baterija je pokazivala 55%, što znači da je Realme GT Master idealan saputnik, kada ste u avionu/vozu/autobusu zarobljeni duže od 10 sati.

   Stvar dodatno popravlja činjenica da u paketu dolazi odlični SuperDart punjač od 65W, koji bateriju od 0 do 100% puni za koji minut preko 30, što je potpuno u skladu sa reklamiranim podacima, dodajući potpuno novu dimenziju korišćenja, spoj dobre baterije i dobrog punjača. Zato dobro čuvajte punjač i kabl, jer je to jedina kombinacija koja će vam omogućiti tako brzo punjenje.

   Kamere

   Ono gde Realme GT Master nije posebno inovativan je sistem kamera zadnje strane. U pitanju je 64+8+2 MP kombinacija sa 32 MP napred.
    
   Samsung senzor od 64 MP spaja četiri susedna piksela praveći podrazumevane fotografije od 16 MP. Sočivo ispred senzora je pristojno široko sa 25 mm i f/1.8 blendom koja omogućava upijanje pristojne količine svetla. Kamera koristi faznu detekciju fokusa, a očekivano, nema optičke stabilizacije.

   Dnevne fotografije su veoma dobre, posebno kada se uzme u obzir cenovni rang telefona. Deluje da je Realme prilagodio ISP ekranu ovog telefona, pa su boje malo življe nego što to deluje kada svet ne gledate kroz ekran Realme GT Master telefona.

   Sa druge strane, fotografije su oštre, detaljne, sa dobrom dinamikom kadra. Aktiviranje veštačke inteligencije (AI opcija) koja detektuje scene ume da pomogne, ali nam se čini da se uglavnom radi o pojačanoj saturaciji, kako bi slike delovale atraktivnije. Za društvene mreže, na primer.
    
   Opcije 2x i 5x zum postoje i u pitanju je digitalno uveličanje, koje može biti korisno, samo imajte na umu da je fokusiranje u tim uslovima polovično efikasno.
    
   Fotografije u noćnim uslovima su korektne, mada smo očekivali nešto veću osetljivost senzora. Aktiviranje noćnog režima, sa druge strane pravi ozbiljnu razliku. Detalja ima mnogo više, slika je oštrija, a boje se ne gube u specijalnom režimu, zadržavajući prirodni tonalitet.

   Šum je prisutan na uniformnim tamnim površinama poput neba, ali je to mala cena za kvalitet koji dobijate aktiviranjem noćnog režima. Sva ona mekoća fotografija nastala nemogućnošću senzora da upije dovoljno svetla potpuno se menja kada odaberete noćni režim, otvarajući senke i beležeći mnogo više detalja. Dobra strana je i što ne zahteva da predugo stojite mirni, kao i da proces spajanja fotografija ne traje dugo, zahvaljujući odličnom čipsetu.

   Širokougaona kamera ima 8 MP, više puta viđena, sa fiksnim fokusom, ali pristojno širokim kadrom od skoro 120 stepeni, koji je lepo zadržan pod kontrolom po ivicama. Po danu su slike dobre, sa manjim kontrastom i nivoom detalja, ali dobrom reprodukcijom boja i oštrinom.
    
   Noćni uslovi su prevelik zalogaj za ovu kameru, slike su mekane, mutne i tamne, sa uskim dinamičkim rasponom. Bar je tako dok ne aktivirate noćni režim. Sa njim slike postaju mnogo bolje, oštrije, sa širokom dinamikom kadra i više detalja, prosto postaju upotrebljive za sve situacije u kojima ono što želite da slikate ne može da stane u kadar primarne kamere.
    
   Makro kamera od 2 MP je upotrebljiva, u najbolju ruku. Treba vam dosta svetla, mirna ruka i malo vežbe sa fiksnim fokusom. Boje su isprane, slike uglavnom mutnjikave i zrnaste, bez mnogo velike upotrebne vrednosti, posebno kada slikate nešto kontrastno.

   Selfi kamera od 32 MP je odlična. Detaljna, oštra, sa dobrom reprodukcijom boja i širokom dinamikom kadra, mnogo bolja nego što smo očekivali, jer ovako gađanje megapikselima često bude kontraproduktivno. U slučaju Realme GT Master modela, srećom, nije. Portretni režim je takođe dobar, ali softverskog tipa, pa se desi da se deo pozadine proglasi vašom kosom ili obratno, ali će u većini slučajeva dobro raditi svoj posao.
    
   Glavna kamera je zakucana na 4K u 30 fps, sa žiroskopskom stabilizacijom koja je korektna, ali ponekad može praviti neželjene efekte. Naime, algoritam je namešten tako da se dobro bori sa hodanjem i neutralizacijom tih pokreta, ali će vam često „iseckati“ kadar kada hoćete malo brže da pomerite kameru horizontalno. U suštini, što se manje pomerate, to će vam snimci biti zahvalniji.
    
   Količina informacija koja se beleži u 4K je zadovoljavajuća, slika dobra, ali je evidentan algoritam koji dodatno izoštrava sliku, izveštačujući ono što snimate, posebno vidljivo na krošnjama drveća i lišću. Kadar ima nešto suženiju dinamiku, malo je tamniji nego fotografije sa glavnog senzora, ali su boje pristojno reprodukovane.

   Tu su i Ultra Steady režimi koji snimaju u 1080p u 60 fps na glavnoj i 1080p u 30 fps na širokougaonoj kameri, ali je ta rezolucija prevaziđena pre više od 5 godina, pa ove snimke možete koristiti da eliminišete veliki broj pokreta, uz očigledna ograničenja po pitanju rezolucije.

   Realme GT Master – utisci

   Kao paket, Realme je sa GT Master modelom odlučio da ponudi nešto drugačije. Specifičan dizajn ovog modela pravi je dašak svežeg vetra u telefonima koji su postali toliko isti da ih je sve teže razlikovati – ili da se postavim u našu situaciju novinara, ponestaje nam nadahnuća da vizuelni utisak o telefonu iznesemo na pravi način.

   Odličan ekran, jako dobar čipset, kvalitetna baterija i veoma brz punjač su aduti koje malo ko ima u ovom cenovnom rangu. Sa druge strane imate ograničenje memorije koja se ne može proširiti, nedostatak stereo zvučnika i osrednje kamere, posebno kada je video u pitanju mogu biti razlozi da se neko odluči za konkurentski model.

   Ipak, Realme GT Master ima još jednog keca u rukavu – odličan korisnički interfejs, sa kojim telefon prosto leti, a nivo prilagođavanja je možda najdetaljniji koji smo videli na telefonima. Dodajte tome i punjenje baterije od 0 do 100% za pola sata, te činjenicu da u paketu dobijate i punjač i silikonsku futrolu i jasno vam je da Realme cilja publiku kojoj su dosadili isti telefoni koji se razlikuju samo po drugim logotipima i rasporedu kamera na zadnjoj strani. Uostalom, za koliko telefona znate da imaju potpis Naoto Fukasave na sebi?

   Cena ovog telefona je konkurentna, mada ga čekaju brojni suparnici bazirani na istom ovom čipsetu. Svaki od njih ima neke svoje adute u toj trci, bolje i lošije osobine, a pobedu će svakako odneti onaj ko bude imao raspoložive količine uređaja na lageru.  Realme je na tom planu u dobroj poziciji… i svakako da GT Master Edition ima čemu da se nada na tržištu. Jer mislimo da je u pitanju jedan vrlo dobar i drugačiji uređaj.

   Naravno, i Realme GT Master možete pronaći u ponudi naših drugara, kompanije Telenor. Naravno, ne zaboravite da sa sobom ponesete svoj stari telefon na reciklažu: učinićete dobru stvar u smislu pravilnog recikliranja otpada koji itekako zagađuje životnu sredinu – a dobićete od Telenora i do 7 hiljada dinara nižu cenu. Svakako ima smisla…

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi