Odlična kamera na jeftinom telefonu – Realme C67 recenzija

Odlična kamera na jeftinom telefonu – Realme C67 recenzija

Realme C67 je primer koliko su povoljni telefoni napredovali. Šta sve nudi za ispod 200€, pored veoma dobre kamere, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Odlična kamera na jeftinom telefonu – Realme C67 recenzija

   Pozitivne ocene

   • Odlična kamera za ovu klasu
   • Veoma dobar dizajn
   • Dobro trajanje baterije

   Negativne ocene

   • Bez bitnih zamerki za svoju klasu

   Telefon koji na dobar način ilustruje napredak u klasi povoljnih modela i nudi impresivan dizajn, upotrebljivost i kvalitet fotografija za malo novca.

   Većina kupaca u okruženju u kome radimo gleda ne ono što je najbolje, već ono što mogu sebi da priušte ili ono što nudi najviše za neku razumnu sumu novca. Srećom, dobra vest je da realno gledano za vrlo pristojan telefon koji obavlja najveći deo posla uopšte ne treba izdvojiti neku veliku sumu.

   Kao neko ko redovno prati tehnologiju, mi, pa i naša publika koju dobrim delom čine entuzijasti smo proteklih godina često imali zamerke na pomalo usporen napredak u najvišoj, pa i u srednjoj klasi, ali ona pozitivna strana toga jeste da su povoljni modeli značajno napredovali i bitno smanjili funkcionalnu razliku, na radost korisnika koji sebi ne mogu da priušte najbolje i najskuplje.

   Zapravo, impresivno je šta se sve ovih dana može dobiti za relativno malo novca. Kako sam u prilici da isprobam većinu telefona koji nam dođu u redakciju, često se iznenadim kada neki od njih uzmem u ruke, dopadne mi se, a onda saznam da je u pitanju zapravo prilično povoljan model. Jedan od takvih je i Realme C67 koji vam predstavljamo danas, a koji je na domaćem tržištu startovao po ceni od 22.999 dinara, odnosno svega 195€. Ovaj telefon je hronološki naslednik C53 i C55 modela koji smo vam predstavili prošle godine, pa da sagledamo gde su nastale promene.

   Realme C67 – Dizajn

   Priznajem da nisam od onih najzahtevnijih korisnika, ali telefoni kao ovaj mi zapravo daju utisak da bih, da privilegijom ovog posla ne mogu da priuštim neki telefon visoke klase, bio sasvim zadovoljan da ovako nešto koristim svaki dan. Na ovakav utisak utiče nekoliko stvari, ali krenimo redom.

   Prva stvar po mom mišljenju je ergonomija, jer ako vam uređaj nije zgodan za korišćenje, ako je prevelik za ruku ili džep, njegova upotreba vam baš i neće biti uživanje. Realme C67 je sa oko 16.4×7.5 cm relativno standardne veličine za svoju klasu i dobar kompromis između lakog rukovanja i preglednosti ekrana. Doduše, u prilog mu ide i profil od 7.6mm, pa možemo reći da je za svoju veličinu sasvim zgodan u ruci, čak i ako imate manju šaku.

   Druga bitna stvar, a koja je usko povezana sa prethodnom je i dizajn, a on je verovatno jedan od aduta ovog modela. Realme u ovom domenu redovno ponudi nešto zanimljivo ili drugačije, rekli bismo da su njihovi modeli čak i poznati po tome, ali se čini da su sa C67 pogodili pravu meru između atraktivnog, zanimljivog i upotrebljivog za svaki dan.

   Generalna forma ovog modela je ono što mi imamo prilike da kažemo “iPhonoliki” telefon, t.j. sa ravnim okvirom i zaobljenim uglovima, koja je trend već neko vreme, ali i, makar po mom mišljenju, najbolja opcija kada se sagledaju izgled, udobnost i minimizovanje klizanja kada se koristi jednom rukom.

   Realme C67 zapravo izgleda vrlo moderno sa pomenutim okvirom i solidno tankim marginama oko ekrana, pa korisnici u ovoj klasi neće morati da se stide svog telefona u društvu skupljih modela. Naprotiv, tokom testa samo često i dobijali pitanja tipa “koji je to telefon, lep je”, a možda glavni razlog za to je završna obrada na poleđini koja je zaista interesantna i jedna od najzanimljivijih implementacija tog tipa do sada.

   Iako je poleđina od plastike, baš kao i okvir, što je očekivano u ovoj klasi, izgleda jako dobro sa dijagonalnom teksturom poput brušenog metala preko površine koja podseća na peskirano staklo. Ova kombinacija, a pogotovo u Sunny Oasis boji koju vidite na testu, a koja je nekakva svetlo mint zelena, deluje vrlo atraktivno, sa prelivanjem u svim bojama zavisno od ugla pod kojim pada svetlo i izgleda izuzetno za ovu klasu. Da kažemo da pored Sunny Oasis varijante, Realme C67 dolazi i u Black Rock verziji koju nismo videli uživo, ali koja na osnovu slika deluje kao svedenija i klasičnija opcija i zapravo podseća na crno anodizirani brušeni aluminijum.

   U uskom delu oko kamera sistema površina telefona je polirana umesto peskirana, a sam kamera sistem je dosta izdignut u odnosu na nju i pozicioniran levo. I pored toga, za divno čudo telefon je u balansu i stabilan kada se stavi na podlogu, što pozdravljamo – očigledno se vodilo računa o takvim detaljima.

   Okvir kamera sistema je još malo podignut u odnosu na kamere kako bi ih zaštitio, a svako od sočiva oko sebe ima i zanimljive bronzane krugove koji vizuelno upotpunjuju dizajn na lep način. Ukupno, što se izgleda tiče za ovu klasu Realme C67 dobija vrlo visoku ocenu. Da, izrađen je kompletno od plastike, ali u ovoj klasi nije realno očekivati neke skuplje materijale, pa mislimo da je proizvođač odradio odličan posao.

   Okvir telefona zapravo podseća na aluminijum, a na njemu se nalaze uobičajeni elementi poput npr. velikog kombinovanog slota za dve SIM i jednu micro SD karticu na levoj strani, ili tastera za zvuk i uključivanje na desnoj. Moramo pohvaliti tastere za zvuk koji su iz komada i vrlo precizni, netipično i za znatno skuplje telefone.

   Što se power tastera tiče, u njega je integrisan i čitač otiska prsta koji koji radi brzo kada se pogodi položaj, ali je malo osetljiv na promenu položaja prsta, pa predlažemo da pri prvom podešavanju pažljivo pomerate prst kako biste pokrili položaje u kojima ćete realno držati palac tokom upotrebe.

   Na donjoj strani okvira su tu otvor za mikrofon, USB Type-C port za punjenje i povezivanje, prorez za zvučnik i 3.5mm konektor za slušalice. Na gornjoj strani se nalazi samo jedan prorez koji podseća na onaj za mikrofon, ali je zapravo u pitanju drugi zvučnik koji sa onim na donjoj strani čini stereo par i pruža korektnu zvučnu sliku.

   Što se kvaliteta zvuka tiče, on vas neće oboriti s nogu, mada je sasvim korektan za jedan povoljan telefon. Ništa ne drnda i ne distorzira čak ni pri maksimalnoj jačini, što je najbitnije, pa je jedino što bismo voleli malo više prisustva niskih frekvencija, jer je sve ispod oko 200Hz prilično tiho.

   Ekran, interfejs, softver

   Posle zvuka, red je da se bacimo i na sliku, a za razliku od poleđine telefona koja je potpuno ravna sa okvirom, ekran je možda tek neki deo milimetra ispred njega. Ovo je doduše solidan napredak u ono što viđamo na modelima u klasi, a Realme ističe da je uspeo da ukloni potrebu za plastičnim držačima ekrana koji su davali taj 2.5D utisak, pa unapredi izgled i dizajn, a ujedno i ekran učini zaštićenijim pri nekom slučajnom padu.

   Kad smo kod zaštite, Realme C67 je iP54 sertifikovan na prskanje vodom i prašinu, a u pakovanju se dobija i vrlo pristojna providna silikonska maska. Pored nje su tu i kabl i punjač od 33W, a kako smo došli do toga da telefoni ispod 200€ imaju bogatije pakovanje od onih od 1500€ – eto ne znamo stvarno. No, da se vratimo mi na ekran.

   Realme C67 dolazi sa ekranom veličine 6.72”, rezolucijom od 1080×2400 piksela i osvežavanjem od 90Hz. Dakle relativno uobičajene specifikacije za ovu klasu. Doduše, od prošle godine su se u ovoj klasi počeli pojavljivati i modeli sa AMOLED ekranima, a ovde je u pitanju IPS.

   Ono što mu ide u prilog je visoko osvetljenje deklarisano na do 950 nita, dobra oštrina prikaza, kao i relativno prirodna reprodukcija boja sa Delta E odstupanjem nešto preko 3. Mi smo maksimalno osvetljenje izmerili na 738,3 nita, ali je svakako dovoljno visoko za dobru vidljivost i napolju. Eto, I IPS ekrani koji nekim korisnicima odgovaraju više od AMOLED-a, dostižu sve više vrednosti osvetljenosti.

   U pitanju je ekran sa kružnim izrezom za prednju kameru, takozvani punch-hole, a kad smo već na početku pominjali kako je C67 “iphoneolik”, tu je i Dynamic Island, odnosno kako to Realme naziva Mini Capsule 2.0. Za one koji ne znaju, u pitanju je svojevrsni widget za obaveštenja koji na lep način koristi prostor oko same kamere i koji u ovoj izvedbi izgleda lepo, čak i ako nije u pitanju potpuno originalna ideja.

   Ovo je doduše i jedina veća softverska promena u odnosu na vanila Android iskustvo, na koje Realme UI vrlo podseća. Izuzev možda malo stilizovanih ikonica, sve je manje više kao što bismo i očekivali u Androidu 14, što nije nužno loša stvar, pogotovo za one koji vole spartansku jednostavnost.

   Jedino što bismo zamerili je što telefon dolazi sa nešto preinstaliranog bloatware-a, odnosno aplikacija koje prosečnom domaćem korisniku možda i neće biti od koristi, poput Amazona, Booking.com ili AppMarket prodavnice aplikacija koja pored Play Stora baš i nije potrebna.

   Hardver, performanse, baterija

   Po pitanju hardvera, Realme C67 pokreće dobro nam poznati osmojezgrani Snapdragon 685 čipset u kombinaciji sa 8GB LPDDR4X RAM-a +4GB virtuelne memorije i 256GB skladišnog prostora. Zanimljivo, postoji i 5G verzija C67 sa Dimensity 6100+, ali ona ima manje RAM-a, drugačiju glavnu kameru sa 50MP umesto 108MP i zapravo je bitno drugačiji telefon.

   Što se ove Snapdragon verzije tiče, performanse su više nego adekvatne za ovu klasu i pored glatkog iskustva u korisničkom interfejsu omogućuju i udobno korišćenje aplikacija, pa i sasvim pristojno iskustvo u zahtevnijim Android 3D igrama. Ako pokrenete recimo Asphalt 9 ili PUBG mobile, primetićete da frame rate koji postiže Adreno 610 grafika nije baš uvek potpuno glatak, ali je dovoljno dobar da igre ne izgledaju trzavo ili sporo. Za ispod 200€ rekli bismo sasvim korektno.

   Verovatno bitnije od performansi za ovu klasu je trajanje baterije, a Snapdragon 685 u kombinaciji sa baterijom kapaciteta od 5000mAh pruža čak vrlo dobru autonomiju. C67 je naš test gledanja “10 sati ja sam Teša Tešanović” videa sa 50% osvetljenja ekrana završio sa čak 60% preostalog kapaciteta što je lep rezultat i garantuje da sa napunjenim telefonom možete komotno da ne razmišljate o punjenju do kraja dana šta god radili, dok će manje zahtevni korisnici izvući i više. Podržano je punjenje sa do 33W, a kao što smo pomenuli, odgovarajući punjač dobijate u pakovanju.

   Realme C67 – Kamere

   Što se kamera tiče, Realme se pored neizbežne prednje, na poleđini odlučio na samo jednu. Zapravo, tu je i pomoćni senzor dubine od 2MP, ali efektivno samo jedna kamera, što apsolutno pozdravljamo u odnosu na modele gde dobijete još jedan ili dva beskorisna senzora očajnih performansi. Ovako, tu je senzor od 108MP, najverovatnije Samsungov ISOCELL poslednje generacije, sa otvorom blende od f/1.75 i faznim autofokusom.

   I moramo priznati da smo vrlo vrlo prijatno iznenađeni onime što Realme C67 može da pruži. Dnevne fotografije su jako dobre, naizgled sa puno detalja, odlično odmerenom ekspozicijom i vrlo prijatnom reprodukcijom boja. Prisutno je malo ulepšavanja i po pitanju boja i izoštravanja, ali je to odmereno taman kako treba da se ne bi primećivalo da je nešto neprirodno ili preterano.

   Jedino što nije na visokom nivou je dinamički opseg zbog kod nekada detalji u najtamnijim delovima scene umeju da manjkaju, ali ukupno veoma dobar utisak. Čak, rekli bismo da smo viđali i znatno skuplje telefone koji ne prave ovako dobre fotografije. Impresivno je kakav je nivo kamere moguće dobiti za ispod 200€, pa svaka pohvala za C67 u ovom pogledu.

   Zanimljivo, Realme je umesto ubacivanja dodatnih senzora rešio da ovaj jedan iskoristi do maksimuma, pa je implementirana i zum opcija, i to sa 3 i 5 puta uvećanjem. Realno, 108MP senzor je sposoban za to, ali je potrebna dobra obrada i algoritmi kako bi se izvukao odgovarajući kvalitet. Rekli bismo da kod 3x zuma to radi vrlo dobro, bolje nego na većini telefoto senzora van visoke klase, pa su fotografije više nego upotrebljive, iako je u odnosu na 1x primetno malo više šuma i manje detalja.

   Što se 5x uvećanja tiče, tu ove mane postaju evidentnije, ali i dalje možemo reći da on ima smisla, jer će vam ipak omogućiti da uhvatite detalje koje ne biste uočili prostim kropovanjem slike. Što se nas tiče, apsolutno koristan dodatak, a viđali smo i lošije rezultate sa zasebnim telefoto senzorima, pa je ovo pogotovo za ovu klasu telefona pravi pristup.

   Od softverskih funkcija su tu i Street mod koji će vam umesto zuma dati ekvivalent u mm, zatim portret i Hi-res mod za snimanje u punoj rezoluciji, kao i zanimljivi Tilt Shift mod koji emulira kamere sa tilt objektivima gde je moguće uhvatiti neki objekat u fokusu iako je pod uglom, dok sve oko njega bude zamagljeno, odnosno takozvani bokeh.

   Što se noćne fotografije tiče, ovaj senzor se vrlo dobro snalazi i bez noćnog moda, mada njegovom aktivacijom i za sekundu duže okidanje dobijate još malo više detalja i bolju reprodukciju boja, srećom bez onog efekta preosvetljavanja svega kada noć izgleda kao dan. Kako bi zadržao što više detalja, Realme je dopustio malo više šuma, koji ćete mahom primetiti na nebu, ali ukupno smo vrlo zadovoljni dobijenim, tim pre ako se ima na umu cena uređaja. Što se zuma noću tiče, ovde već stvari postaju komplikovanije za obradu, pa i rezultati nisu na nivou onoga što smo viđali danju.

   Video snimanje je kao što smo navikli od modela sa Snapdragon 685 ograničeno na Full HD, što je šteta, jer je kvalitet sasvim pristojan za ovu rezoluciju. Prisutna je i elektronska stabilizacija koja ostavlja sasvim solidan utisak, rekli bismo bolji od proseka čak i u nešto višim klasama od ove.

   To doduše važi samo za snimanje bez zuma, jer ono u 3x i 5x ima znatno teži zadatak da amortizuje potrese tako da se ne primete. Noćno video snimanje će biti vrlo pristojnog kvaliteta, ali samo ako snimate relativno statičan kadar. Algoritam stabilizacije u ovom slučaju utiče i na kvalitet, pa što više drmanja, to i manje detalja.

   Da ne zaboravimo ni prednju kameru od skromnijih 8MP sa otvorom blende od f/2.1, koja i pored niže rezolucije nudi sasvim pristojan nivo detalja. Istina, čini se da joj dinamički opseg nije jača strana, pa će u određenim uslovima žrtvovati izgled pozadine kako biste vi u kadru izgledali kako treba. Rezultati noću su takođe sasvim korektni i više nego upotrebljivi.

   Što se video snimanja tiče, takođe je Full HD, ali sa ne jednako dobrom stabilizacijom kao kod glavne kamere, pa predlažemo da snimate u mestu kad god je to moguće. Noćni selfi video nije sjajan, ali je upotrebljiv.

   Realme C67 – Utisci i cena

   Sve u svemu, Realme C67 je telefon koji za ispod 200€, odnosno 22.999 dinara nudi dosta dobrih strana koje su korisnicima u ovoj klasi verovatno i najbitnije. Vrlo atraktivan dizajn, adekvatne performanse, vrlo dobro trajanje baterije i nadprosečno dobra kamera su paket koji smo do skora mogli samo da sanjamo u ovako povoljnom uređaju.

   Glavni problem ovog modela zapravo i nije neki konkretan nedostatak, već činjenica da je u ovom cenovnom rangu prisutno nekoliko prošlogodišnjih modela sa AMOLED ekranima, koji će možda u startu zvučati atraktivnije. No, mislimo da Realme C67 ima svojih aduta i da vredi uzeti ga u obzir ako tražite povoljan telefon.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi