Realme C53 - povoljan telefon može da bude dobar

Realme C53 - povoljan telefon može da bude dobar

Realme C53 se smestio tačno tamo gde je proizvođač želeo, da i cenom i mogućnostima potencijalnom kupcu ponudi dovoljno aduta da se odluči baš za njega

  Sadržaj
   Realme C53 – povoljan telefon može da bude dobar

   Pozitivne ocene

   • Cena
   • Vrlo pristojan izgled
   • Lepih 6GB RAM-a i 128GB prostora za podatke

   Negativne ocene

   • Samo jedna kamera (naravno, pored nje tu je i selfi)
   • Odsustvo podrške za WiFi 6

   Zaista je lepo videti da ni ova klasa uređaja više ne izgleda jeftino kao do pre koju godinu: i mi sami se podsetimo tako što pogledamo neki video od pre dve-tri godine kako bi razumeli stalni i konstantni napredak. U tom smislu, Realme C53 će apsolutno zadovoljiti potrebu prosečnog kupca telefona

   Pre nekoliko dana na putovanju u Parizu, proveo sam neko vreme u razgovorima sa product managerima za telefone najvećih domaćih retailera: i stekao sasvim drugačiji utisak od onog koji mi imamo na umu kada se govori o telefonima. Najveći deo njihovih priča odnosi se na one najjeftinije uređaje i broj prodatih komada koji značajno premašuje sve druge kategorije – ove naše prestižmnije modele pominju u znatno manjoj meri. Tako smo mi razgovarali, ja o jednim urđajima, oni o drugim. Naravno, oni stalno govore o broju komada koje izbacuju kako oni to vole da kažu – i najavili su da bi i Realme C53 trebalo da predstavlja dobru kupovinu.

   Osnovni modeli u ponudi danas su odlični

   Taj telefon je stigao na naš test, pa da vidimo šta on to nudi, koliko može telefon od 20 hiljada dinara telefon je stigao na naš test, pa da vidimo šta on to nudi, koliko može telefon od 20 hiljada dinara. Nemamo baš često priliku da se bavimo ovim uređajima, ali u svakom slučaju valja ponekad videti koliko je i da li je ta kategorija napredovala: ove godine smo predstavljali primera radi Realme C55 i Tecno Spark 10 – pa da vidimo gde je tu tek pridošli model Realme C53.

   I odmah da kažemo cenu jer ovo je kategorija u kojoj svaka „crvena“ itekako znači kupcima koji vagaju svaku pogodnost: Realme C53 prodaje se po ceni od 19 hiljada dinara, dakle 160e. U odnosu na nedavno prikazani Tecno Spark 10 koji se prodaje po istoj ceni ima 6 GB RAM-a, dakle 2 GB tradne memorije više, dok je u odnosu na Realme C55 model povoljniji za tri hiljade dinara, nekih 25e. Razlika ima a mi žemo ih svakako pomenuti.

   Dizajn

   Na planu dizajna vidimo dizajnerski jezik koji se ove godine odomaćio u telefonima ove klase: taj dizajn uobičajeno nazivamo ajfonolikim, jer je jasno koliki je uspeh Apple napravio sa dizajnom svojih telefona pa zašto ne ispratiti taj pravac.

   U poređenju sa recimo Realme C25Y telefonom od pre godinu i po dana, uređajem koji ima određenu konekciju sa telefonom koji vam danas predstavljamo, zaista možemo da konstatujemo da je dizajn ovogodišnje klase telefona značajno napredovao. Da su današnji telefoni ulazne kategorije mnogo, mnogo privlačniji od tadašnjih modela.

   Naravno, kompletna konstrukcija izrađena je od polikarbonata, ali kvalitet te plastike je iz godine u godinu sve bolji i bolji i kupci ove klase jeftinih uređaja zaista imaju razloga da budu zadovoljni kako kvalitetom izrade, tako i osećajem u ruci. Sve konekcije se nalaze na svojim uobičajenim pozicijama a dizajn poleđine karakteriše kamera blok – naravno, sa samo jednom kamerom.

   U ovoj klasi to nikoga ne treba da čudi, to je jednostavno trend – ali kao što smo mogli da zaključimo u jednoj od prethodnih recenzija, to se dešava i na prilično skupljim uređajima. Verujemo da iza ovakvih odluka proizvođača stoje detaljne analize navika korisnika: da se glavna kamera koristi u preko 95 procenata slučajeva te da upotreba jeftiinih ultrawide kamera nema nekog preteranog značaja.

   Zato ih više nema na sve većem broju uređaja srednje klase – a vizuelna varka koja bi kao u ovom slučaju rekla da telefon ima tri kamera senzora je baš to – optička varka. Samo je jedan, u ovom slučaju od 50 mpix, a tu su još senzor dubine i naravno, LED blic.

   Dimenzije uređaja se u odnosu na model C55 istog proizvođača razlikuju u delovima milimetra: C53 je nekoliko grama lakši i za razliku od prethodnika recimo ima teardrop umesto punch hole selfi kamere.

   Ekran je sličan ali ne i identičan: 6.74 inčni IPS ekran osvežavanja 90 Hz i rezolucije 1080×2400 piksela je recimo bolji od onmoga što nudi Tecno Spark 10 model. Osvetljenje je nešto manje nego kod C55 modela i iznosi 560 nita – podsetnik da ne mešamo nivo osvetljenja IPS i AMOLED ekrana, da vam se ove vrednosti ne učine premalim.

   Mada, na jako sunčanom danu kakvih je ovih dana u izobilju, moraćete da tražite poziciju u nekom hladu kako biste videli dobro prikaz na ekranu.

   Specifikacije

   I dolazimo polako do hardvera…zašto smo pominjali u ovoj recenziji Realme C25Y od pre 18 meseci? Ponovo u nekom telefonu imamo čipset kineskog proizvođača Unisoc koji smo prvi put na delu videli upravo u maločas navedenom modelu. Tada je u pitanju bio Unisoc Tiger T610 procesor a sada na delu imamo priliku da vidimo Tiger T612.

   Velikih promena nema, isti, 12 nanometarski proizvodni proces osmojezgarnog procesora, malo je promenjen set instrukcija, čak je  prethodnik i nešto bolji po pitanju GPU performansi.

   U stvari, prave promene tiču se podrške za kamera senzore do 50 mpix, budući da je prethodnik star dve godine podržavao samo kamere do 16 mpix – a spori eMMC protokol za skladištenje podataka sada je unapređen podrškom za UFS 2.2.

   U odnosu na direktne konkurente, Unicoc procesor je brži od Helio G37 procesora u Tecno Spark 10 telefonu, ali i slabiji od Helio G88 procesora u Realme C55 telefonu, naročito u pogledu nekog gejminga. Mnogi ne žele da priznaju da se igraju čak i ako to zaista rade – pa ukoliko vam je to važno, onda barem gledajte da dohvatite Redmi Note 12.

   Pomenuti Unisoc Tiger T612 prati 6GB RAM-a što je lepo u ovoj kategoriji i 128 GB prostora za podatke, isto kao i Realme C55 a za 2 GB RAM-a više od modela kompanije Tecno.

   Ono što nije dobro kod ovog čipseta jeste odsustvo podrške za WiFi 6 mreže pa recimo 5GHz-nu WiFi mrežu sa ovog telefona videti – nećete. Jednostavno, Unisoc Tiger T612 nema podršku za ovaj vid mrežnog protokola. Inače, Realme je trenutno jedini proizvođač od nama poznatih koji koristi ovaj procesor i to u nekoliko telefona namenjenih prvenstveno indijskom tržištu gde se ovaj proizvođač oseća kao na svom terenu.

   Od nekih drugih, uobičajenih stvari na telefonima, recimo da Realme C53 ima 3.5 milimetarski priključak za slušalice koji sve ređe viđamo, da ima poseban slot za memorijske kartice, da se standardni čitač otiska prsta nalazi u power tasteru te da nema stereo zvučnika u ovoj klasi uređaja i dalje.

   Baterija je, pogađate, 5000 mAh a telefon se puni snagom punjača od 33W, isto kao i Realme C55 a opet brže od direktnog konkurenta kompanije Tecno. Nakon deset sati našeg uobičajenog testa YouTube reprodukcije preostalo je tačno 50 procenata kapaciteta baterije, što je bolje od rezultata Realme C55 modela, ali i lošije od onoga što je ostvario Tecno Spark 10.

   Naravno, Android 13 a sa njim Realme UI T…moram priznati da sam ostao pomalo zbunjen ovom verzijom inače vrlo dobrog korisničkog interfejsa, jer navikli smo na brojčane oznake, na primer Realme UI 4.0 nalazi se na svim poslednje testiranim  Realme telefonima, uključujući i neznatno napredniji C55.

   Izgleda da Realme ovako označava korisnički interfejs na ovim jeftinijim uređajima koje ovih godina nismo testirali: Pa je Realme T oznaka za sistem sa Androidom 13, Realme S je bio kada je bio Realme 12, a pre toga Realme R sa Andrpoidom 11. Neobično…

   Kamere

   Što se kamera tiče, iako na poleđini deluje kao da je u pitanju trostruki kamera sistem, Realme C53 zapravo ima jednu i po kameru, plus LED blic. Ono “i po” je zapravo senzor dubine od 2MP koji pomaže glavnom “neznanog junaka” senzoru od 50MP, sa otvorom blende od f/1.8 i faznim autofokusom.

   Iako očekivanja od ovako povoljnih telefona i nisu velika, C53 danju pravi sasvim pristojne fotografije na čiji izgled nemamo nikakve bitne zamerke. Praktično sve dnevne fotografije koje smo napravili ovim telefonom opisuju scenu na za oko prijatan način, sa relativno vernim bojama i kontrastom. Dinamički opseg ne obara sa nogu, ali nije ni niži od proseka.

   Ako nešto upada u oko kao zamerka to je verovatno dodatno izoštravanje koje je malo agresivnije i taman na granici da bude preterano. Zapravo, na ekranu telefona dodaje utisak veće oštrine nego što je realno od ovog senzora, ali pogled na monitoru otkriva pravo stanje stvari. 

   I pored toga, vrlo pristojni rezultati koji će bez problema zadovoljiti korisnike u ovoj klasi, koji prosto žele da upere telefon, kliknu i dobiju dobru fotografiju, sve dok to rade na dnevnom svetlu.

   Kada padne mrak, rezultati su bitno lošiji, a krivac za to verovatno i nije sam senzor koliko procesiranje u noćnom modu koje ne obavlja baš sjajan posao ni u redukciji šuma, niti zadržavanju detalja. Noćne fotografije su i dalje sasvim upotrebljive u većini situacija, a uz dovoljno svetla mogu biti i vrlo pristojne.

   Što se video snimanja tiče ono je očekivano ograničeno na Full HD rezoluciju, uz prosečan kvalitet u najboljem slučaju i lošu stabilizaciju koja će vas naterati da snimate statično kako biste dobili upotrebljive snimke. Noćno video snimanje je moguće, ali uz još više pažnje po pitanju mirnoće kadra i količine uličnog svetla.

   Da ne zaboravimo ni selfi kameru od 8MP sa otvorom blende f/2.0 koja zapravo radi sasvim pristojno i verovatno bolje nego što bismo očekivali. Ona možda ne impresionira detaljima, ali ima vrlo pristojnu reprodukciju boja, dovoljno oštrine da fotografija izgleda dobro, a opet bez dodatnog izoštravanja ili nekog uočljivog procesiranja. Noću postaje osetljivija na uslove, ali je i dalje moguće dobiti sasvim upotrebljive selfije. Video snimanje je ograničeno na 720p i realno tu samo za video razgovore.

   Test kamere bio je, nikada kraći: jedna nazad i jedna napred. Prosto mi je bilo neobično da za tako kratko vreme završim fotografisanje, jer opcija nema puno, čak u ponudi nema ni predefinisane opcije 2x uvećanja. Naravno, tu je skala za digitalno uveličanje ukoliko želite kao nešto da zumirate, ali opcije su zaista svedene na minimum. Sve je maksimačlno jednostavno za nezahtevne korisnike.

   Utisci

   A što se nekih finalnih utisaka tiče, nema tu neke velike filozofije. Ovo je klasa telefona u kojoj velikih očekivanja nema: zadatak je stabilan rad, solidno korisničko iskustvo bez zastajkivanja, telefoniranje, komunikacija, društvene mreže, zašto ne i neka solidna fotografija da se napravi, još kada su svetlosni uslovi dobri rezultat neće razočarati.

   Zaista je lepo videti da ni ova klasa uređaja više ne izgleda jeftino kao do pre koju godinu: i mi sami se podsetimo tako što pogledamo neki video od pre dve-tri godine kako bi razumeli stalni i konstantni napredak.

   Realme se sa C53 uređajem smestio tačno tamo gde je želeo, da i cenom i mogućnostima potencijalnom kupcu ponudi dovoljno aduta da se odluči baš za njega. Alternative naravno uvek postoje, realno su brojni uređaji u ovoj klasi vrlo slični i zaista sitnice odlučuju: tako ih i Realme C53 ima sasvim dovoljno

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi