Tecno Spark 10 test - novi igrač na tržištu

Tecno Spark 10 test - novi igrač na tržištu

Tecno Spark 10 je prvi model ovog proizvođača koji se našao na testu Benchmarka: telefon namenjen donjem segmentu ponude ali modernog, mladalačkog izgleda

  Sadržaj
   Tecno Spark 10 test – novi igrač na tržištu

   Pozitivne ocene

   • Moderan dizajn
   • Odlična autonomija u radu
   • Solidne fotografije danju

   Negativne ocene

   • Bez ultraširoke kamere
   • Noćne fotografije nisu na nivou dnevnih

   Model Spark 10 kompanije Tecno namenjen je segmentu ponude u kome obitavaju kupci kojima jednostavno treba telefon – od koga će dobiti dosta toga a da za uzvrat ne moraju da daju puno novca.

   Pre nekih tri meseca predstavili smo vam nastup kompanije Tecno na mobilnom kongresu u Barseloni i najavili prisutnost ovih telefona na tržištu Srbije. Sada je taj trenutak došao, da vam predstavimo naš prvi susret sa nekim telefonom ovog proizvođača – u pitanju je Tecno Spark 10.

   No pre nego se pozabavimo konkretnim modelom na testu da kažemo gde Tecno vidi sebe u nekoj bližoj budućnosti: šta će se nakon toga dogoditi naravno predstavlja nepoznanicu ali kao neko ko prati već četvrt veka dešavanja na tržištu, znam da se na put kreće od početka, ne od sredine. Retko ko da je poželeo prečicom, a da je prošao dobro…

   Tecno jasno cilja segment jeftinih telefona u kome su mnoga mesta ostala nepopunjena, laganim ili naprasnim odlaskom pojedinih proizvođača. To tržište je ako računamo po broju komada, čak i kod nas, izuzetno veliko. I radi se o desetinama, pa i stotinama hiljada komada na godišnjem nivou, što znači da tu ima dovoljno prostora za sve. Naravno, i za Tecno.

   Ukoliko bacite pogled na portfolio ovog proizvođača, jasno ćete videti da nema tu nekog avanturizma već da se jasno svojim portfoliom ovaj proizvođač obraća kupcima koji o nekim skupim modelima mogu samo da maštaju. Dakle, ponuda za svačiji džep, a makar prema onome što smo imali prilike da vidimo na svetskom mobilnom kongresu u Barseloni, lepu ponudu prati i nesvakidašnji, slobodno možemo da kažemo relaksiraniji dizajn samih uređaja. Tecno jednostavno pokušava da se svojim različitim modleima dopadne svima.

   Ono što svakako treba napomenuti jeste stopostotna posvećenost Mediateku, pa tako svi Tecno telefoni u sebi sadrže neki od sve brojnijih čipsetova ovog proizvođača. A sam Tecno ima u ovom momentu pet različitih serija telefona: Pop, Spark, Pova, Camon i Phantom. Poslednja dva navedena, Phantom i Camon su najbolji u ponudi pa smo tako na MWC-u u Barseloni prisustvovali predstavljanju prvog Phantom telefona sa savitljivim ekranom a posebno je interesantno što u ovom momentu primera radi, Camon 20 model ima najnoviji Dimensity 8050 čipset koji još uvek nije viđen na niti jednom telefonu.

   Tecno Spark 10

   Ali otom potom, dok svi ti telefoni ne stignu do nas da se mi pozabavimo prvim Tecno telefonom koji je stigao u Benchmark redakciju – Tecno Spark 10.

   Radi se o uređaju nižeg cenovnog ranga, tu negde oko 160e: u pitanju je klasa telefona koja se uzima sa minimalnim troškovima, najčešće za manje zahtevnog korisnika, ali i klasa koja je kroz godine znatno napredovala u svakom smislu. Ne možemo naravno očekivati čuda niti ih porediti sa nekim kudikamo skupljim modelima iz drugih kategorija jer korisnicima koji ne umeju da iskoriste potencijal skupljih uređaja, skuplji uređaji im i ne trebaju. Ovo naravno navodimo bez ikakve želje da ikoga uvredimo, imamo i mi u našem okruženju starije pa razumemo šta im realno treba.

   Znači, nemamo prevelike zahteve, ne raspolažemo sa puno novca a treba nam telefon – u redu, da vidimo koliko Tecno Spark 10 može da ponudi.

   Na planu dizajna možemo da budemo veoma zadovoljni izgledom telefona koji u maloprodaji košta 160e: čak i da kažemo da je dizajn moderan, u skladu sa vremenom i trendovima.  Ravan ram telefona, potpuno ravna poleđina telefona, ravan je i ekran naravno a što se upotrebljenih materijala tiče, polikarbonat se nekako podrazumeva.

   Specifikacije

   Ekran je IPS tipa dijagonale 6.6“,  rezolucije 720×1612 piksela sa osvežavenjem od 90 Hz: najbitniji podatak je svakako ovaj poslednji koji će nam omogućiti fluidnost u radu tokom skrolovanja.

   Ekran standardnog nivoa kakve smo kroz godine viđali stotinama puta. Sa selfi kamerom u teardrop varijanti i okvirima koje teško da možemo da oprostimo velikom proizvođaču u njegovoj A klasi sa tri puta skupljim uređajima – ali Sparku 10 u ovoj kategoriji, naravno.

   Što se hardvera tiče, Tecno Spark 10 pokreće vremešni i dobro nam poznati Mediatek Helio G37 procesor, izrađen u 12 nanometarskom proizvodnom procesu. Viđali smo ga nekoliko puta, u nekim TCL telefonima na primer a poslednji put u Motorola G22 telefonu iz sličnog cenovnog segmenta. Jedno uobičajeno rešenje za ovu klasu uređaja, ne postoji tu ne znam koliko različitih mogućnosti za kombinatoriku. Nije za neki gejming osim onih običnih igara, pa nemojte očekivati previše na tom planu.

   Na planu memorija, 128 GB prostora za podatke i 4GB RAM-a – sistem je međutim podešen tako da je aktivirana opcija koja dodaje virtuelni RAM koji alocira dodatnu količinu memorije na račun memorijskog skladišnog prostora. Standardno, pozajmljneno je 2 GB a maksimum je 4 GB: ukoliko smatrate da vam je dodatni virtuelni RAM suvišan, možete jednostavno ovu ocpiju isključiti u MemFusion podešavanjima. Iskreni da budemo, mi nikako da uočimo neke benefite od ovakvih funkcionalnosti…

   U pogledu konektivnosti, sve je manje više tu. Obično u ovoj klasi uređaja ume da izvisi NFC ali i on je tu, a tu je čak i FM radio mogućnost jer Tecno Spark 10 ima 3.5 mm priključak za slušalice pa je bilo logićno da ima i FM radio kada je već osnovna potreba za antenom zadovoljena. Podsetimo se, ta antena je u stvari kabl slušalica…

   Sve su to detalji koji nam pokazuju da ni ta da kažemo jeftinija kategorija uređaja ne mora biti lišena nekih uobičajenih funkcionalnosti: pomenuti NFC nismo viđali pre par godina u ovoj klasi, pa recimo nismo ni imali pristup 5GB WiFi mreži, jednostavno rutere koji rade na tim frekvencijama nismo ni videli u ponudi WiFi mreža na svom telefonu, danas se sve to jednostavno podrazumeva i to je dobro.

   Danas se podrazumeva i čitač otiska prsta u power tasteru čak i u ovoj klasi povoljnih uređaja: zvučnik je samo jedan, pokušava, daje sve od sebe da se čuje što je moguće glasnije, ali realno na uštrb kvaliteta onoga što iz njega izlazi. Nismo ni očekivali više, da budemo iskreni.

   Baterija je kapaciteta 5000mAh, i puni se snagom 18W. Dakle, punjenje je ono podrazumevano, noćno a realno, ovaj telefon tokom dana nećete ni imati potrebu da dopunjavate jer zaista troši jako malo energije. Nakon deset sati YouTube reprodukcije preostalo je odličnih 63 posto baterije što je rezultat koji svrstavamo u sjajne. Ali jednostavno, smatramo da publika koju je naciljao Tecno Spark 10 neće imati niti najmanjih problema tokom dana kada je baterija u pitanju

   Kamere tj. kamera

   Na planu kamera, ili bi možda trebalo reći kamere, vrlo neobično rešenje. Naizgled, reklo bi se tri kamere ali nisu tri nego jedna. Tecno se malo poigrao pa je blic i senzor dubine postavio unutar dve od tri kružnice, dok se u srcu treće, našao jedini, 50 mpix kamera senzor.

   Eto, ostvarila nam se želja, a govorili smo u nekim drugim recenzijama o tome – čemu beskorisni dodatni senzori koji su ili slabog kvaliteta ili nema ko da ih upotrebi. Apsolutno se slažemo da je u ovoj klasi bolje imati jednu kameru za sve zadatke nego da komplikujemo život nekome ko jednostavn ne ume da upotrebi određene funkcionalnosti. A nije da nismo probali da im pomognemo i objasnimo…

   Kada su u pitanju dnevne fotografije koje ovaj telefon pravi, možemo reći da su one na nivou onoga što i očekujemo od 50MP senzora van više klase. Dakle, nivo detalja koji vas neće oboriti s nogu, ali je opet sasvim dovoljan da fotografijama budete zadovoljni, pogotovo na ekranu telefona i društvenim mrežama.

   Stvar je doduše u tome što ovo nije telefon koji košta poput onih na kojima smo takve senzore mahom viđali prethodnih godina, pa možemo reći da u pogledu fotografije pruža i više od očekivanog. Opet se moramo osvrnuti na činjenicu da je za korisnike impresivno kakve fotografije se u 2023. mogu dobiti od jednog vrlo povoljnog telefona.

   Istina, vreme nam nije išlo na ruku prethodnih dana tokom testiranja, pa sa suncem sa kojim sve izgleda lepše nikako da se usaglasimo, ali ono što možemo zaključiti je da kamera ovog modela pruža relativno prirodan izgled fotografija, uz možda tek malo bleđu crvenu od referentne.

   Dinamički opseg nije previše širok, pa u kontrastnim scenama neće biti previše detalja u najtamnjijim delovima, ali je dobra vest da nema ni šuma u tom slučaju u senkama, što je nešto što smo neretko viđali na telefonima sa ovakvim senzorima. Ukupno, vrlo korektna kamera koja će danju napraviti više nego upotrebljive fotografije u svim situacijama.

   U softveru ćete pronaći i 2x opciju, koja naravno nije telefoto kamera već samo softversko uvećanje. Ovo očekivano ne radi baš idealno, primetno je procesiranje, ali može da posluži ako vas mrzi da to isto uradite naknadno u softveru.

   Što se noćne fotografije tiče, ona po pravilu pored samog hardvera, odnosno senzora zahteva i dobre algoritme obrade. Tecno je u tom pogledu još uvek relativno “mlad i neiskusan”, pa je i razlika u kvalitetu noćnih fotografija u odnosu na ono što viđamo od nekih starijih brendova veća od one na dnevnim fotografijama. One su upotrebljive, ali sa primetnim šumom u nekim situacijama i ne baš idealnom obradom koja bi širok dinamički opseg noću prikazala na pravi način.

   Video snimanje je moguće samo u Full HD sa do 30 slika u sekundi, a kvalitet je korektan za tu rezoluciju i ovu klasu uređaja. Stabilizacija nije sjajna, ali ako ste malo mirniji moguće je dobiti i korektne snimke u pokretu. Noćni video je na nivou noćnih fotografija i upotrebljiv sve dok ima iole svetla u kadru.

   Kada je u pitanju selfi kamera, iako je od svega 8 MP možemo reći da radi vrlo pristojno. Korektna oštrina, čak vrlo dobra za 8MP i relativno prirodna reprodukcija boja su dovoljne da se naprave solidne selfi fotografije.

   Utisci

   A na planu softvera, Tecno Spark 10 stiže sa Androidom 13 što znači da svi osim Xiaomija danas bez problema isporučuju najnoviju verziju operativnog sistema kompanije Google u svim kategorijama telefona.

   Preko Androida 13 ide HiOS korisnički interfejs u varijanti 12.6: dopadljiv miks izgleda padajućih menija, pozivanja aplikacija i sistemskih podešavanja – neke karakteristike nas podsećaju na MIUI a opet, ima i nekih elemenata koje smo ranije viđali na recimo TCL telefonima.

   Cena u maloprodaji kao što rekosmo – 160e, očekujemo ga uskoro i u ponudi na rate u Yettel-u i onda sve to ispadne mnogo povoljnije nego kada od celokupnog iznosa treba odjednom da se odreknemo.

   Za kraj, bez velikih utisaka jer jasno je koliko mogu telefoni u ovoj klasi. Snažniji dojam je dolazak novog igrača na tržište, neki novi uređaji, drugačiji. I koliko smo mogli da vidimo i saznamo, Tecno je došao u Evropu da se kupcima nametne i da u biznisu potraje. Ne da odigra samo jedno leto…

   Zato i verujemo da je Spark 10 samo prvi u nizu telefona koje ćemo predstavljati: on svakako nije u fokusu očekivanja prosečnog Benchmark korisnika, ali i naše majke, očevi, bake i ostala familija, traže telefon koji ćete im baš vi preporučiti. Tecno Spark 10 je baš model za njih. A od nečega treba krenuti…

   A šta je sa nama? Gde smo mi? Pa naravno, očekujemo uskoro i neke malo jače modele kompanije Tecno na testu, nešto što bi moglo da bude interesantno širem krugu naših posetilaca. Da vidimo koliko to Tecno zaista može i šta od ovog proizvođača možemo da očekujemo u budućnosti.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra