Tecno Spark 20 Pro+ test - "Light Flagship"

Tecno Spark 20 Pro+ test - "Light Flagship"

Tecno Spark 20 Pro+ je pristupačan telefon koji zbog dizajna i izrade proizvođač naziva "Light Flagship".
Šta ovaj model nudi, pročitajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Tecno Spark 20 Pro+ test – “Light Flagship”

   Pozitivne ocene

   • Izuzetan dizajn
   • AMOLED ekran
   • Dobre performanse i kamere za ovu klasu
   • Bogat paket dodaka u pakovanju

   Negativne ocene

   • Bez nekih krupnih nedostataka za svoju cenu

   Telefon koji krase odlična izrada i dizajn i koji uz to što izgleda skuplje nego što jeste pruža i vrlo dobro zaokružen paket u vidu ekrana, kamera i performansi.

   Dugi niz godina, glavna zabava za korisnike u mobilnoj industriji bilo je praćenje bitke koja se vodila u visokoj klasi i ubrzanog razvoja, praktično na nitro pogon, koji nam je konstantno donosio opipljive promene, novitete i unapređenja. Kako je ovakav tempo neumitno morao da uspori, čini se da je daleko zanimljivije postalo u nižim klasama, gde su počele da se prelivaju sve te inovacije, na radost mnogih korisnika koji nisu u prilici da odvoje ogromnu sumu novca za telefon.

   A u sadašnjem trenutku, pojam “dobrog telefona” je postao vrlo relativna stvar, jer za nešto što odlično radi po mnogim aspektima i za potrebe većine korisnika zapravo i nije potrebno odvojiti puno novca. I model koji vam danas predstavljamo je upravo odličan primer toga koliko su daleko dogurali telefoni vrlo razumne cene, sve zahvaljujući nemilosrdnoj konkurenciji koja vlada na tržištu na kome nema predaha i ako ne radite kako treba, čas posla reputacija odlazi u zaborav, a zameni vas neki novi igrač.

   Tecno – brend u naletu

   Jedan od tih novih igrača je i kompanija Tecno, za koju smo prvi put čuli pre nešto više od godinu dana kada smo ih posetili na Mobilnom kongresu u Barseloni. Pomalo nekarakteristična ponuda u tom trenutku, simpatično, malo drugačije od ostalih, ali kako nam se tada činilo, još jedan u nizu mnogih pokušaja.

   Nedugo zatim krenula je i prodaja njihovih telefona u Srbiji, testirali smo nekoliko modela, pa čak bili prisutni i u Singapuru na promociji njihovog prvog modela sa savitljivim ekranom, najpovoljnijeg takvog telefona na tržištu.

   A onda je stigao i ovogodišnji Mobilni kongres, na kome nas je dočekao višestruko ozbiljniji nastup Tecna, brojni novi uređaji, značajno atraktivniji od svega viđenog do sada sa njihove strane, zbog čega smo i rekli da su predstavljali najprijatnije iznenađenje MWC-a.

   Sve ovo naravno nije slučajno iza brenda Tecno zapravo stoji vrlo ozbiljna priča. U pitanju je jedan od dva brenda kompanije Transsion: drugi je Infinix. Postoji i treći, Itel, ali to je isključivo brand čiji se uređaji prodaju online i njegov udeo je najmanji u grupaciji, Tecno je ubedljivo prvi. Zanimljivo, Tecno je najprodavanija marka telefona u Africi i na Bliskom istoku u 2023. godini i taj podatak možda nije reper za naše tržište, ali itekako treba da znači.

   I ne samo to, po poslednjim izveštajima kompanije TrendForce, Transsion je na listi najvećih svetskih proizvođača na poziciji broj 5 zamenio kompaniju Vivo proizvevši skoro 90 miliona telefona 2023. godine, čime je ostvario tržišni udeo na globalu od skoro 8 procenata. Primera radi, Xiaomi ima nekih 13 posto a Oppo sve zajedno sa OnePlus-om i Realme-jem oko 12. Nadamo se da vam ovo nešto govori o potencijalu koji ima Tecno.

   Nego, da se vratimo mi na konkretan uređaj koji nam se našao na testu.
   U pitanju je Tecno Spark 20 Pro+, prvi od ovogodišnjih uređaja brenda koji smo u prilici da isprobamo, a koji pripada klasi relativno pristupačnih telefona, konkretno očekuje se da na domaćem tržištu debituje po ceni od 29.990 dinara, odnosno nešto preko 250€.

   Ono što nam je jako simpatično je što u kompaniji ovaj model, kao najjači u seriji kojoj pripadaju i Spark 20 i 20 Pro, nazivaju “Lite Flagship”, ali ako se pogleda šta sve nudi za ovaj novac, moramo priznati da mu ta etiketa zapravo sasvim pristaje.

   Tecno Spark 20 Pro+ dizajn

   Još jedan razlog je doduše i njegov izgled, koji iako nije nešto što nismo videli pre, jeste vrlo netipičan za telefone u ovom segmentu. Tome najviše doprinosi implementacija zakrivljenog ekrana, koji sa tankim bočnim okvirom u ruci ostavlja utisak telefona znatno više klase.

   Zapravo, da nam je neko pre par godina kada su Huawei modeli sličnog izgleda vladali najvišom klasom rekao da ćemo takve uređaje viđati za svega 250€, verovatno mu ne bismo verovali. A sada su i kupci sa relativno skromnim budžetom u prilici da imaju takav telefon što je sjajno. Ok, ne vole svi zakrivljeni ekran, ali da je lepo što on sada postoji kao opcija, svakako jeste.

   Naravno, ovakav format ima svojih praktičnih prednosti, pa Spark 20 Pro+ usled zaobljenih ivica, ali i ukupnog profila od svega 7.6 mm zaista lepo leži u ruci i možemo reći da je u pitanju izuzetno zgodan telefon, i pored toga što svakako nije mali. Sa 164.7 x 75mm u pitanju je relativno uobičajena veličina za ovu klasu.

   Što se dizajna tiče, ovaj model dolazi u četiri boje, odnosno da pre kažemo varijante, jer se one međusobno razlikuju i u detaljima i materijalima. Tu su crna Temporal Orbits, bela Lunar Frost, zlatna Radiant Starstream i zelena Magic Skin 2.0 Green koja nam se i našla na testu.

   Iako sve izgledaju dobro na svoj način, ova zelena opcija je specifična zbog upotrebe veštačke kože na leđima koja i vizuelno, ali i na dodir ostavlja znatno drugačiji utisak od onih sa plastičnim leđima. Kad kažemo zelena koža, asocijacija su nam ili krokodil ili neki vanzemaljac, sreća te je veštačka, ali moramo priznati da je odabrana boja interesantna, čak i ako ne bude po svačijem ukusu.

   Ako vas brine dugotrajnost materijala, Tecno navodi da je ona poboljšana do 500% uz bolju UV zaštitu, a šta to znači u praksi, ostaje da vidimo iako materijal ne deluje baš nežno i osetljivo. Tekstura veštačke kože, kao i sam materijal u ovom slučaju pomažu i da se izbegne česta mana telefona sa zaobljenim ekranom i leđima u vidu klizavosti, pa Spark 20 Pro+ uliva poverenje kada ga držite u ruci i pored toga što deluje tanko i vrlo zgodno.

   Kao kontrast zelenoj boji tu je zlatna na okviru telefona i kamera sistema, što izgleda vrlo specifično. U skladu sa izrekom da nije zlato sve što sija, okvir je zapravo od plastike, ali usled odlične izrade ne ostavlja takav utisak – morali samo da proverimo u specifikacijama. Kad pominjemo izradu, dopali su nam se i fini detalji poput šavova iznad i ispod kamera sistema, ili utisnutog Tecno Spark logotipa duž donje leve ivice koji doprinose utisku da je u pitanju skuplji telefon.

   Najupadljivija stvar na poleđini je naravno kružni kamera sistem, koji nije previše izbočen u odnosu na površinu, niti predimenzionisan, ali deluje kao da je telefon opremljen gomilom senzora. U pitanju je zapravo dve kamere sa jednim dodatnim senzorom, ali o tome ćemo kasnije u detalje. Desno od kamera sistema je tu i LED blic sa četiri diode.

   Od elemenata na okviru tu su taster za uključivanje i kombo taster za kontrolu zvuka na desnoj strani, otvori za mikrofon i zvuk na gornjoj, i još po jedan zvučnik i mikrofon na donjoj, zajedno sa USB Type-C portom i SIM slotom za dve kartice, bez microSD proširenja.

   Dakle, zvuk je propisni stereo sa dva zvučnika jednake veličine, za razliku od modela koji koriste spikerfon kao drugi zvučnik. Praktična korist od toga je nešto bolja zvučna slika, ali mu je to i jedina jača strana, jer su kvalitet i glasnoća tek prosečni.

   Na prednjoj strani se kao što smo pomenuli nalazi ekran sa zakrivljenim ivicama, a koji je okružen vrlo tankim marginama, pa zauzima solidnih 89% prednje površine i upotpunjuje utisak moderanog izgleda telefona. U specifikacijama se navodi da je ekran zaštićen Corning Gorilla Glass 5 staklom, kao i da je telefon IP53 otporan na prskanje vodom i prašinu.

   Tecno je doduše posvetio dodatnu pažnju korisnicima koji žele da zaštite svoj telefon, pa u pakovanju daje i zaštitno staklo i silikonsku masku koja srećom ne dodaje previše gabarita telefonu. Uz to je, kao i samo pakovanje u dezenu afričkog kupa nacija – možda ne baš prilagođeno evropskom tržištu, ali može biti interesantno.

   Kad smo kod pakovanja, prilično bogat paket dodatne opreme upotpunjuju i slušalice sa USB-C kablom u airpods stilu – pristojne, kao i punjač od 33W.

   Tecno Spark 20 Pro+ ekran

   Sam ekran je veličine relativno standardnih 6.78”, sa rezolucijom od 1080×2436 piksela. U pitanju je AMOLED ekran osvežavanja od 120Hz, pa Spark 20 Pro+ u ovom pogledu ne ostavlja baš puno za poželeti – prikaz je veoma dobar, ekran izgleda odlično, a maksimalnu svetlinu smo izmerili na 610 nita, što je za ovu klasu vrlo korektno, iako ne baš na nivou deklarisanih 1000.

   Uz 120Hz osvežavanje, sa adaptivnom kontrolom i 1500Hz semplovanje dodira, odziv ekrana je veoma dobar, što uz brz interfejs ostavlja dobar utisak. Za one sa osetljivim očima vredeće i informacija da se koristi PWM Dimming na 2160Hz, što bi trebalo da izbegne probleme sa naprezanjem pri dužem gledanju u ekran.

   U okviru ekrana se nalazi i čitač otiska prsta koji je vrlo brz – skoro trenutno otključava, iako povremeno ume da bude temperamentan. Možda je i do mog palca, a možda i do pozicije koja je skroz pri dnu ekrana koja nije baš zgodna za otključavanje jednom rukom.

   Srećom, tu je i prepoznavanje lica koje radi odlično, pa možete koristiti jednu ili obe metode istovremeno. Za prepoznavanje lica se koristi obična prednja kamera koja je smeštena u punch hole izrez pri vrhu ekrana na sredini.

   Korisnički interfejs, hardver i softver

   U skladu sa trendom koji su ispratili skoro svi kineski proizvođači, ovaj izrez je ukrašen sopstvenom varijantom Apple-ovog Dynamic Island, koji Tecno naziva Dynamic Port. Praktično, lepši način da se prostor oko kamere iskoristi za prikaz notifikacija poput trajanja poziva, punjenja baterije ili otključavanja, mada nedostaje možda više varijacije jer nema recimo tajmera i nekih drugih stvari koje smo viđali u sličnim rešenjima.

   Što se interfejsa tiče, moramo priznati da HiOS u verziji 13.6 ostavlja vrlo dobar utisak, kako brzinom i glatkoćom, tako i dizajnom, koji nas zajedno sa zakrivljenim ekranom neodoljivo podseća na Huawei modele visoke klase od pre nekoliko godina. Dizajn ikonica, font, pa čak i wallpaperi koji su prilagođeni svim varijacijama u boji uređaja, sve deluje lepo uklopljeno, jasno i skladno.

   U odnosu na standardni Android, tu su i neki dodaci u korisničkom interfejsu koje je moguće detaljno konfigurisati u podešavanjima, poput Smart panela sa prečicama, kontrole gestovima, blic indikacije notifikacija, plutajućih prozora za aplikacije i nekih korisnih funkcija za gaming ili aplikacije za komunukaciju poput Whats App-a.

   Takođe, prevlačenje sa vrha ekrana će vam na levoj polovini dati pregled notifikacija, a na desnoj standardni padajući meni sa podešavanjima i prečicama. Kako je AI opšti trend u ovom trenutku, tu su i određene AI funkcije, poput glasovnog prevodioca koji radi i na našem jeziku, mada istina ne baš idealno, ulepšavanje tokom video poziva i sl.

   Baza softvera je Android 14, a što se hardvera koji ovo sve pokreće tiče, u pitanju je Mediatek čipset, odnosno Helio G99 Ultimate. Ovaj osmojezgrani procesor sa Mali-G57 MC2 grafikom nam je poznat od ranije, viđali smo ga na nekim modelima, a svežija Ultimate verzija naizgled ne donosi nikakve promene u specifikacijama i frekvencijama, iako i pored toga uspeva da izvuče bolji skor u Antutu benchmarku za nekih 18%.

   Kako je ova prednost izgleda isključivo u tom softveru, rekli bismo da je više optimizacija za konkretan benchmark, ali u svakom slučaju, performanse koje ovaj čipset nudi, u kombinaciji sa 8GB RAM-a, još 8GB virtuelnog RAM-a i 256GB skladišta su više nego adekvatne za ovu klasu.

   Zahtevnije Android igre rade vrlo pristojno, interfejs i aplikacije odlično, a tu su i određene prednosti u procesiranju videa u odnosu na neke od konkurenata u klasi.

   Tecno Spark 20 Pro+ kamere

   To nas dovodi i do priče o kamerama, a Tecno Spark 20 Pro+ dolazi sa ukupno četiri senzora i tri kamere – jedne na prednjoj i dve na zadnjoj strani. Glavna kamera od 108MP dolazi sa Samsung ISOCELL HM6 senzorom, otvorom blende od f/1.75 i faznim autofokusom, bez optičke stabilizacije, a potpomognuta je dodatnim senzorom od 0.8MP za koji pretpostavljamo da je senzor dubine.

   Ona u dnevnim uslovima daje naizgled lepe fotografije, relativno prirodnog izgleda koje na ekranu telefona ostavljaju odličan utisak. Ako ih prebacite na računar i malo uveličate, primetićete da je primenjeno dodatno izoštravanje i da prirodnih detalja nema baš toliko, ali smo svejedno onim što ova kamera nudi u pogledu dinamičkog opsega, boja i detalja sasvim zadovoljni, u skladu sa klasom kojoj telefon pripada.

   Ono što je interesantno je da, iako Spark 20 Pro+ nema telefoto kameru, on nudi 3x zum, koji Tecno naziva “in-sensor zoom”. Naravno, u pitanju je kropovanje slike sa senzora, a s obzirom da je na raspolaganju 108MP, na raspolaganju je dovoljno informacija da se naknadnom obradom može izvući i više od očekivanog.

   Iako rezultati malo variraju i nisu baš na nivou dobrog telefoto senzora, moramo priznati da su više nego upotrebljivi u dnevnim uslovima i sasvim validna opcija kada želite da nešto uhvatite bliže ili krupnije. Telefon nudi i portret mod, koji radi prilično dobro, a zanimljivo je da i on nudi zum, ali 2x umesto 3x, a koji može dobro doći za portrete koji podsećaju na ono što dobijate nekim manjim telefoto i portretnim objektivima.

   Pored glavne kamere, tu je i macro senzor od 2MP, bez autofokusa, koji daje rezultate na nivou očekivanog – može da posluži, ali je tek upotrebljiv. In on nudi 2x zum, ali iz 2MP prosto nije moguće izvući nešto preterano pristojno, pa je ova kamera tu više radi reda i da bi kamera sistem na poleđini izgledao lepše i simetrično.

   A kada padne mrak, tu je Super Night mod koji uz do par sekundi produženo vreme snimanja uspeva da napravi vrlo solidne noćne fotografije. Veče kada smo testirali telefon je bilo preterano vetrovito, što je otežavalo posao telefonu, ali je on i pored toga uspevao da napravi neke odilične slike, sa dosta detalja i ukupno vrlo prijatnim izgledom sve dok je u kadru dovoljno uličnog svetla.

   Kamera se solidno snalazi i u potpunom mraku, a algoritam za obradu uspeva da napravi dobar balans između zadržavanja detalja i redukcije šuma. 3x zumiranje je moguće i u noćnom modu, ali za razliku od dnevnih fotografija, rezultati baš nisu sjajni, što je i očekivano.

   Što se videa tiče, tu imamo zanimljivu situaciju u vidu rezolucije. Nakon što smo u ovoj klasi mahom navikli na Full HD proteklih par godina usled ograničenja chipsetova, uz tek poneki model koji podržava 4K, a na sniženju zaluta u nju, Spark 20 Pro+ dolazi sa nekonvencionalnom 2K podrškom, dakle nešto između.

   Utisak je doduše da 2K itekako ima smisla, jer donosi ipak primetan korak u kvalitetu u odnosu na ono što može da pruži Full HD. Zapravo, usled performansi samog senzora, rekli bismo da je 2K kvalitetom dosta bliži 4K nego Full HD. Dnevni snimci u 2K rezoluciji su vrlo dobri, ali utisak pomalo kvari stabilizacija koja nije baš dobra u hodu ili pri bržim pokretima.

   Spark 20 Pro+ nudi i ultra steady stabilizaciju koja radi odlično, ali je u tom slučaju snimanje ograničeno na Full HD. Dakle ako snimate nešto statičnije, možete ići na bolji kvalitet, a za pokret je ultra steady svakako bolja opcija.

   Kad padne mrak doduše na Super Steady možete zaboraviti, osim ako ne snimate amaterski horor film radi efekta, jer ova stabilizacija nije pravljena za to, iako je moguće aktivirati. Kvalitet noćnih snimaka će zavisiti od količine svetla, ali možemo reći da je generalno vrlo dobar – ponovo, mahom ako snimate statičnije kadrove.

   Što se prednje kamere tiče, ona dolazi sa senzorom od 32 MP sa otvorom blende od f/2.2 i nudi pristojan kvalitet fotografija i pored ne previše detalja. Ono što je bitno je da noćni mod podržava i prednju kameru, što pravi ogromnu razliku, pa su i noćni selfiji vrlo pristojnog izgleda, čak i u ne baš sjajnim uslovima.

   Selfi video je ograničen na Full HD, vrlo korektnog kvaliteta, ali opet sa ne baš sjajnom stabilizacijom, pa je poželjno snimanje kada niste u pokretu. Noćni video sniman prednjom kamerom je upotrebljiv, ali sa dosta šuma usled performansi senzora i odsustva procesiranja u odnosu na fotografije.

   Baterija

   Za kraj, da pomenemo i bateriju, koja je kapaciteta 5000mAh i u kombinaciji sa Helio G99 Ultimate čipsetom nudi, pa da kažemo pristojnu autonomiju.

   Ovaj telefon je naš test 10 sati reprodukcije videa sa 50% osvetljenosti ekrana završio sa preostalih 44% kapaciteta, što nije spektakularan rezultat, ali i dalje znači da će svi osim najzahtevnijih korisnika izgurati dan korišćenja bez punjača.

   Kad smo kod punjača, telefon podržava 33W Super Charge i do punog kapaciteta se puni oko sat vremena, a odgovarajući punjač dobijate i u pakovanju.

   Tecno Spark 20 Pro+ utisci i cena

   Sve u svemu, Tecno Spark 20 Pro+ u klasi od oko 250€-, odnosno za 29.990 dinara predstavlja vrlo interesantnu opciju koja će ne sumnjamo privući jedan deo korisnika.

   Ne bismo rekli da ovaj telefon donosi ništa što do sada nismo videli, ali je kao celokupan paket, sa solidnim performansama, vrlo pristojnom kamerom, odličnim ekranom i pre svega izvanrednim dizajnom i izradom za ovu klasu ipak dovoljno drugačiji da privuče pažnju.

   Praktično, ko želi solidan telefon u svim aspektima, za razuman novac, ali koji izgleda znatno skuplje nego što košta, ovo je model za njega … ili nju.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi