Realme 11 Pro - jedna kamera i napredan dizajn

Realme 11 Pro - jedna kamera i napredan dizajn

Realme 11 Pro je telefon srednje klase specifičnog dizajna: odličan ekran, solidan procesor u klasi i - samo jedna kamera kao neobično rešenje

  Sadržaj
   Realme 11 Pro – jedna kamera i napredan dizajn

   Pozitivne ocene

   • Dizajn bolji od direktnih konkurenata
   • Zakrivljeni AMOLED ekran sa PWM zatamnjivanjem
   • Procesor je manji potrošač nego kod konkurenata
   • Dobri zvučnici
   • Dobra autonomija

   Negativne ocene

   • Samo jedna kamera (uslovno)
   • Nedeklarisano zaštitno staklo
   • Odsustvo IP rejtinga

   Realme 11 Pro je prvi u izvesnom broju uređaja koji dolaze na tržište sa samo jednom kamerom na poleđini telefona: ukoliko je telefoto kamera privilegija nekih skupljih modela, ultraširoka je nešto na šta smo navikli ali je objektivno koristi vrlo mali broj korisnika. Ostatak specifikacija, dizajn uređaja, rekli bismo iznad onoga što konkurenti nude u ovoj klasi uređaja

   Pre par dana predstavili smo vam Realme 11 Pro+ telefon, uređaj koji po nekim svojim karakteristikama prevazilazi klasu kojoj pripada. Telefon koji je u samom vrhu ponude u klasi uređaja od oko pet stotina evra.

   Model koji vam danas predstavljamo u svom imenu nema tu oznaku Plus, dakle ime mu je Realme 11 Pro – i od jačeg modela u nazivu razlikuje se samo po par drugačijih, da tako kažemo svedenijih karakteristika. Logično bi možda bilo za nekoga da su se ova dva telefona našla u istoj recenziji ali budući da je razlika u ceni vrlo konkretna – smatramo da ovo ipak ima više smisla.

   Razlike u odnosu na model sa oznakom Plus

   I odmah da kažemo šta to razlikuje ova dva uređaja osim razlike u ceni koja iznosi 12000 dinara, dakle 100e je distanca između modela sa i bez oznake Plus u nazivu. Puna cena Realme 11 Pro modela je 50 hiljada dinara, negde oko 420e, ali je trenutno na promo akciji po ceni od 45 hiljada dinara.

   Dakle, dizajn, ekran, prosesor, senzori, zvučnici…to je sve apsolutno identičnoi kao kod modela 11 Pro Plus i da se mi u tom pogledu ne bi ponavljali, preporučujemo da pogledate našu recenziju tog uređaja gde smo sve detaljno objasnili: dizajn bolji od uređaja kao što su Samsung Galaxy A54 i Redmi Note 12 Pro Plus – što znači da to sve isto važi za Realme 11 Pro koji na tom planu ima slabiju konkurenciju u vidu Galaxy A34 i Redmi Note 12 Pro uređaja.

   Međutim, za razliku od Realme 11 Pro Plus modela, uređaj na testu raspolaže sa samo jednom kamerom koju prati dodatni senzor dubine: i to je jedan novi trend koji ćemo kako nam se čini sve češće viđati – da pojedini telefoni stižu bez ultrawide kamere. Na vidiku nam je još par takvih uređaja i taj deo priče ostavićemo za momenat kada budemo opisivali kameru ovog telefona – ima i nema smisla ovakva odluka. Jer korisnicii kada je imaju obično govore, nikada je ne koristim – pa čekamo vaše reakcije kako će zvučati komentari sada kada je nema. Što se tiče odsustva makro kamere, još jednog senzora na koji smo navikli – i to je za diskusiju.

   Druga razlika odnosi se na količinu raspoložive memorije: Realme 11 Pro stiže sa 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke što je više od uobičajene 8/128 GB konfiguracije kod konkurenata: Pro Plus je podsetimo se imao za ovu kategoriju neverovatnu 12/512 GB konfiguraciju ali i Realme Pro je na tom planu iznad proseka.

   Treća razlika odnosi se na brzinu punjenja telefona koja je umesto 100W kod Plus modela, u ovom slučaju iznosi 67W. Autonomija koju smo zabeležili istovetna je kao kod Plus modela – nije realno bilo nikakvih razloga da bude drugačije.

   Kamera, ne kamere

   Što se kamera tiče, vrlo je zanimljivo uporediti ovaj model sa njegovom Plus verzijom, jer smo oba telefona testirali uporedo. Na osnovu specifikacija, razlike ne deluju baš male – glavna kamera je 100MP umesto 200MP, ultraširoka kamera je izostala, prednja kamera dolazi sa prepolovljenim brojem piksela, pa je jedina zajednička crta umesto senzora dubine od 2MP.

   Ipak, za većinu korisnika u praksi razlike i neće biti značajne, pogotovo ako ste od onih koji ultraširoku kameru koriste retko ili skoro nikada. Ovo je praktično telefon sa jednom kamerom – plus selfi naravno.

   Iako smo u prvi mah pomislili da je kod glavnog senzora možda u pitanju 108MP, Realme se zapravo odlučio za Omnivision OVA0B40 senzor od ravno 100MP koji je prilično svež, ali koji ćemo verovatno viđati i na mnogim modelima u narednom periodu. On dolazi sa otvorom blende od F/1.75, faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom i moramo reći da je veoma prijatno iznenađenje, poput još nekih senzora ovog proizvođača koje smo viđali u skorije vreme. Omnivision je izgleda u naletu i ne bi nas iznenadilo da vrlo brzo zauzme još veći deo kolača na tržištu.

   Konkretni OVA0B40 se u praksi odlično nosi sa Samsung ISOCELL HP3 od 200MP koji smo videli kod Plus modela i nudi zaista veoma dobre dnevne fotografije. Razlike su u praksi vrlo male, ali je zanimljivo da u nekim situacijama Omnivision od 100MP uspeva da dobije i bolje rezultate, čak i po pitanju detalja, što nismo baš očekivali. Negde je situacija obrnuta, a jedino što smo uočili kao pravilo je da ovaj senzor ima nešto uži dinamički opseg u odnosu na ISOCELL HP3, ali i nešto prirodnije boje.

   Pominjali smo često u testovima telefona da bi umesto gomile loših senzora, telefon sa jednim baš dobrim bio možda i idealna opcija, a Realme 11 pro je upravo dokaz tog koncepta. Jedino što će vam biti na raspolaganju kao dodatna opcija pri kadriranju je 2x digitalni zum koji je sasvim upotrebljiv, čak i ako kvalitet nije baš jednak onome bez zuma.

   Što se noćnog snimanja tiče, s obzirom na isti čipset i algoritme procesiranja, i rezultati su vrlo slični onome što pruža Realme 11 Pro+ u pogledu generalnog izgleda fotografija. Ipak, noću su primetnije i razlike u korist Plus modela, pa Omnivision nije u stanju da postigne tako visok nivo detalja, kao ni redukciju šuma na tom nivou. Ipak, rezultati su i dalje vrlo dobri, nekada čak i odlični u zavisnosti od svetlosnih uslova, pa možemo reći da se Realme 11 Pro veoma dobro snalazi u svim uslovima kada je fotografija u pitanju.

   Što se videa tiče, podržano je snimanje u rezoluciji do 4K sa 30 slika u sekundi. Kvalitet videa je dobar, ali stabilizacija baš i nije, pa je poželjno izbegavati snimanje u hodu i sa naglim pokretima ukoliko želite baš dobar video. Kamera se korektno snalazi i noću, pa je i u tim uslovima moguće dobiti vrlo pristojne snimke.

   A za ljubitelje selfija, prednja kamera od 16MP dosta varira kvalitetom zavisno od uslova, pa će fotografije nekada delovati ne baš oštro i sa vidnim procesiranjem, a nekada čak vrlo dobro. U prevodu – računajte na nekoliko okidanja i malo pomeranja kako biste dobili ono što želite. Noćni selfi je sasvim upotrebljiv uz malo mirniju ruku, a što se selfi video snimanja tiče, podržano je u 1080p rezoluciji uz korektan kvalitet danju i upotrebljiv noću – sve dok je kadar relativno statičan.

   Utisci

   I pre nego zaključimo priču, ukoliko vam u ovoj recenziji nedostaje neki uobičajeni segment predstavljanja kako to inače radimo, još jednom vas podsećamo da pogledate Realme 11 Pro Plus recenziju, jer sve ono što ovde nismo istakli kao razliku, nalazi se u tom našem prilogu.

   I sve u svemu – mnogo toga zavisi od cene. Da nam neko na sto postavi Redmi Note 12 Pro, Samsung Galaxy A34 i ovaj telefon, odlučili bi se bez ikakve dileme za Realme 11 Pro, uprkos tome što stiže bez ultrawide kamere. Jer dizajn, ekran, autonomija…sve su to vrlo bitni parametri da biste neki telefon pre poželeli – u stvar, sa količinom skladišnog prostora koji nudi Realme, dolazimo na isto.

   Međutim u ovom periodu kada konkurencija igra agresivno i u žargonu rečeno, akcija svaki čas, i to ide do neočekivanih granica, jako je teško izvući prave zaključke. Jer, Realme 11 Pro je ukoliko postavimo one regularne cene ipak skuplji od konkurenata za nekih 50-ak evra. Ali je i bolji…sve je stvar vaše procene. I kontrole budžeta u vašem novčaniku.

   Moramo istaći da nam se jako svideo nastup Realme-ja na početku ovog leta – kao da su iskočili iz klišea da treba imati uređaj kao što ga nude konkurenti pa da se sa njima jure na planu cena. Otišli su korak dalje, pomerili granice i svojim Realme 11 Pro i Realme 11 Pro+ modelima napravili bolje uređaje. Kao kada odete da kupite patike, ima jeftinijih ali i onih koje vam se baš dopadaju pa se premišljate. Ukoliko možete da kupite bolje, odaberite Realme jer u ovom momentu nudi više, imaćete i bolji i lepši uređaj.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi