Redmi Note 12 Pro - nakon koraka unazad, sledi korak napred

Redmi Note 12 Pro - nakon koraka unazad, sledi korak napred

Nakon velikih prošlogodišnjeg razočaranja brojnim modelima srednje klase, pred ovogodišnjim Redmi Note 12 Pro telefonom je zadatak da se ponovo dopadne publici

  Sadržaj
   Redmi Note 12 Pro – nakon koraka unazad, sledi korak napred

   Pozitivne ocene

   • Ponovo 4K video na Redmi Note Pro telefonu
   • Moderniji dizajn u odnosu na prošlu godinu
   • Mediatek Dimensity 1080 je sasvim solidan procesor
   • 67W brzo punjenje
   • Maska i punjač u pakovanju uređaja

   Negativne ocene

   • Loše video snimanje u slabim svetlosnim uslovima
   • Gde je Android 13?
   • Loša stabilizacija prilikom snimanja videa
   • Autonomija je mogla biti bolja

   Ne možemo da kažemo da smo očekivali, mislim na nas ovde u redakciji, mnogo više od onoga što nam je Xiaomi ponudio sa Redmi Note 12 Pro telefonom ove godine – poboljšanja su tačno tamo gde smo ih očekivali.  Sad, da li je publika zadovoljna promenama, to je pitanje za vas…

   Da sagledamo, gde je i šta radi Xiaomi Redmi Note 12 Pro – znate vrlo dobro šta je ovaj model telefona sa ranijim brojčanim sufiksima značio prethodnih nekoliko godina. A znate isto tako da Redmi Note 11 Pro nije uspeo da nastavi tim putem jer u ponudi prethodne godine nije bilo adekvatnog procesora kojim bi bio opremljen a da pri tome i dalje ima povoljnu cenu.

   A ovogodišnji Redmi Note 12 Pro donosi promene tačno tamo gde to publika traži – mada u suštini tu i nema nekih prevelikih razlika u odnosu na modele iz prethodnih sezona. Po mnogo čemu, mene ovaj telefon podseća na prošlogodišnji Redmi Note 11 Pro +‚ najbolji model ove serije u 2022 godini. Nešto mu je dodato, nešto oduzeto, ali zamisao je vrlo slična.

   Ali pre nego predstavimo mogućnosti Redmi Note 12 Pro telefona, da kažemo koju reč o cenama jer smatramo da je to vrlo važno kako bi iskoristili priliku u ova 4 dana koliko traje akcija: ovaj telefon u varijanti 6/128 GB trenutno možete kupiti po ceni od 37 hiljada dinara – oko 315e. To je fenomenalna cena, tu dileme nema. Za taj novac bolji i brži telefon nećete pronaći. Ako zanemarimo telefone iz nestvarne 2021 godine, valjda ćemo jednom prestati da pričamo o njima?

   Međutim, nakon akcije cena odlazi na regularnih 46 hiljada dinara, tj 390e i tu već matematika postaje znatno kompleksnija. Ali i u toj situaciji će Redmi Note 12 Pro koštati nekih 11 hiljada dinara manje od novog Samsung Galaxy A54 telefona pa možemo reći da je Xiaomi dao sve od sebe da ponovo ima najbolju ponudu.

   I jasno je da će mnogi opet krenuti sa primedbama da je sve to pre dve godine bilo znatno povoljnije: bilo je, mnogo puta smo to konstatovali. Ne možemo doveka živeti u tim razmišljanjima, situacija je danas drugačija i sa time moramo napokon da se pomirimo. Sve je za dve godine poskupelo za nekih 20-30 procenata, pa i telefoni…

   Specifikacije

   Krenimo od specifikacija Redmi Note 12 Pro telefona: Qualcomm i dalje nema procesor koji bi zamenio Snapdragon 732 procesor iz 2021 godine – niti nam se čini da uopšte ima nameru da u toj klasi bude prisutan. I dalje imamo čipsetove serije 6 pa nakon njih nove Snapdragon 7 procesore koji su nasledili 778 čipset – ali i dalje zjapi ogroman procep između ovih čipsetova i procesora serije 6.

   Tu rupu trenutno popunjava MediaTek svojim Dimensity procesorima, pa je tako ove godine Dimensity 1080 koji se nalazi u Redmi Note 12 Pro telefonu nasledio Dimensity 920 koji se nalazio u pomenutom Redmi Note 11 Pro + telefonu. Da ne kažemo da je reč o istovetnim procesorima, ali u realnoj primeni postižu skoro pa identične rezultate. Novi Dimensity u načelu podržava kamera senzore do 200 megapiksela, nešto brža CPU i nešto sporija GPU jezgra u odnosu na Dimensity 920 ali je to u realnom radu nemoguće primetiti.

   Živahan procesor za prosečnog korisnika, pristojno brz, solidan za gejming u 30fps-a jer napredniji framerate u određenim igrama i ne postoji kao opcija – ali nudi ono što nam je nedostajalo prethodne godine, mogućnost snimanja 4K video zapisa. Znate vrlo dobro koliko smo puta to pominjali i drago nam je što se pronašlo rešenje za ovu problematiku.

   Podršku procesoru u radu pruža 8GB RAM-a, to je verzija uređaja na našem testu, međutim u prodaji po prethodno navedenoj ceni biće verzija sa 6GB RAM-a. Skladišnog prostora na raspolaganju je svega 128GB što uz nedostatak podrške za memorisjke kartice može predstavljati problem.

   Ekran

   Što se ekrana tiče, standardna 6.67 inčna dijagonala AMOLED displeja, negde se izgubilo ono Super u nazivu tipa ekrana: naravno, 120 Hz osvežavanje, FHD+ rezolucija, Dolby Vision i HDR10+ podrška.

   Solidan ekran, uobičajenog kvaliteta u ovoj klasi, možda malo čudniji nego pre – u smislu da nas je ekran na Honor Magic5 Lite telefonu raspametio u ovoj cenovnoj klasi pa sad imamo i malo rigorozniji pogled. Da nije bilo njega, delovalo bi sve kao i do sada…

   Svetlina ekrana je u standardnim uslovima upotrebe na zadovoljavajućem nivou, ali u suncem okupanim Alpima i izrazito svetlom okruženju, bilo je ozbiljnih muka da bi se lepo video sadržaj na ekranu.

   Što se tiče osvežavanja, naravno da 120 Hz igra bitnu razliku u odnosu na 60Hz refresh rate i to je nepotrebno napominjati. Ponavljam, jako je teško ostati imun na kvalitetniji ekran kada siđe u ovu cenovnu klasu – i sada su nam parametri ocenjivanja poprilično poremećeni.

   Baterija

   Redmi Note 12 Pro je opremljen uobičajenom baterijom od 5000 mAh a u pakovanju se kao i uvek kada je Xiaomi u pitanju, našlo mesta i za punjač od 67W. Međutim, na planu autonomije nekako smo očekivali nešto bolji rezultat: 47 posto preostalog kapaciteta baterije nakon deset sati YouTube reprodukcije, a to je naš uobičajeni test – nije posebno dobar rezultat.

   Bacili smo malo pogled na test pomenutog Note 11 Pro Plus modela sa pomenutim sličnim Dimensity 920 čipom: sa 500 mAh manje taj telefon je imao 51 posto preostalog kapaciteta bazterije što znači da ima dosta prostora za dodatna unapređenja na tom planu a ne sumnjamo da će Xiaomi tu priliku iskoristiti.

   Na primer, da iskoristi buduće unapređenje na Android 13 kada ga bude, jer nova verzija operativnog sistema donosi čitav set unapređenja na tom planu. Nismo oduševljeni što skoro svi predstavnici ove klase uređaja stižu sa prethodnom verzijom platforme – jer ako želiš da budeš najbolji onda i na tom planu treba da bude u skladu sa vremenom. Na primer, mnogi će birati između ovog telefona i modela A54 drugog proizvođača, taj telefon stiže sa Androidom 13 u startu.

   Ono što je dobro je što je najnovija verzija 14 MIUI korisničkog interfejsa stigla na ovaj telefon pa ćete dobiti maksimum podešavanja koje Xiaomi nudi na svojim telefonima – ne zamerite ali bukvalno po prvom uključivanju telefona je stiglo obaveštenje o softverskom unapređenju koje je naravno po automatizmu pokrenuto. Pretpostavka je da je u tom paketu stigao i MIUI 14 što je za svaku pohvalu ali na Android 13 ćemo čekati još neko vreme

   MIUI ko MIUI, bezbroj šarenih opcija, dobrih i loših strana ovog korisničkog interfejsa. Bolje nego što je bilo nekada, ali i dalje nam nije jasno da nam neko gura neke foldere sa preinstaliranim igrama u 2023 godini. Valjda smo do sada naučili kako da…

   Dizajn

   Na planu izgleda telefona, nema nekih konkretnijih razlika u odnosu na model iz prethodne sezone: to podrazumeva ravne površine gde god je to moguće. U pitanju je kombinacija plastičnog, ravnog rama telefona i staklenih površina s prednje i zadnje strane uređaja koje štiti Gorilla Glass 5 staklo. Telefon u ruci zaista deluje lakše nego što biste to očekivali na osnovu prvog vizuelnog utiska što potvrđuje i težina od 187 grama.

   Razliku u dizajnu u odnosu na modele iz prethodne godine definiše izgled kamera sistema koji je evoluirao i izgleda znatno bolje nego pre, savremenije – to bi verovatno bila prava reč. Poleđina kao što rekosmo od stakla zaštićenog Gorilla Glass 5 premazom – težilo se nekom efektu ogledala što je odlično ukoliko želite da iskoristite potencijal glavne kamere za snimanje selfija i okinete donjim tasteerom klackalice zvuka koji će uključiti tajmer od tri sekunde pre okidanja.

   S druge strane, ne sećamo se da smo ikada videli telefon na kome u toj meri ostaju otisci prstiju na poleđini kao kod ovog uređaja. Maska naravno stiže u pakovanju telefona, tu greške nema kod Xiaomija, ali onda nećete moći da iskoristite taj efekat ogledala na poleđini da bi napravili kvalitetan selfi. Osim ukoliko ne vadite telefon iz futrole tom prilikom…

   Uobičajeni raspored konektivnosti, tasteri su na desnoj strani, leva je prazna, dole fioka za SIM kartice, mikrofon, USB port i rešetka zvučnika. Gore, sekundarni mikrofon, rešetka drugog zvučnika (dakle nije u pitanju varijanta gde ulogu drugog zvučinka obavlja slušalica telefona) i tradicionalno kada je Xiaomi u pitanju, infrared port.

   Kao i prethodnih godina, tu je IP53 sertifikat otpornosti na vodu i prašnu, i dalje je tu 3.5 mm konektor za slušalice, ali zato više nema podrške za memorijske kartice – a ta karakteristika je klasila sve prethodnike, naročito što model koji je u prodaji kod nas ima svega 128GB prostora za podatke. Senzor otiska prsta je standardno već na poziciji power tastera a moramo da istaknemo da smo vrlo zadovoljni zvukom koji dopire iz zvučnika ovog telefona, kako jačinom tako i kvalitetom. Za ovu klasu uređaja, vrlo dobro!

   Proximity senzor radi bez greške, niti jednom ga na delu nismo uhvatili…znamo da vas taj podatak zanima!

   Kamere

   Redmi Note 12 Pro je zadržao sistem sa tri kamere nazad: glavnom, širokougaonom i makro. Ono što se promenilo u odnosu na prošlogodišnji model su senzori. Glavna kamera sada koristi Sony IMX766 senzor od 50 MP, sa QB filterom, f/1.9 blendom, autofokusom putem fazne detkecije i optičkom stabilizacijom. Ovo je prvi put do sada da Redmi Note serija donosi optički stabiliziovanu glavnu kameru i svakako nas je zanimalo kako će se pokazati na testu.

   Druga, 8 MP širokougaona kamera ima Samsung senzor iza f/2.2 sočiva,  sa fiksnim fokusom, dok 2 MP  OmniVision senzor ima f/2.4 senzor sa fiksnim fokusom na oko 5 cm.

   Dnevne fotografije su prilično dobre. Detalja ima dosta, boje su korektno reprodukovane, dinamički raspon je takođe dobar, uz malo skraćeni opseg kada je tamni deo kadra u pitanju, pa poneke kontrastne fotografije mogu biti nešto tamnije u senkama, nego što biste očekivali. Ipak, sa dosta svetla u kadru nećete imati mnogo problema, što je i očekivano u ovoj cenovnoj klasi.

   Napomenućemo i prilično dobro izdvajanje subjekta od pozadine kada aktivirate portretni režim, sa jako dobrom detekcijom kontura lica i tela, pa ih treba koristiti kada želite da istaknete subjekat u odnosu na pozadinu.

   Širokougaona kamera ima dosta skromniji senzor, što se odražava na kvalitet fotografije. Boje su nešto toplije i življe nego što je to u realnosti, a ako se izuzme opadanje oštrine ka uglovima, slike su prilično dobre, sa lepo ispravljenom perspektivom i dosta detalja. Problematične su situacija kada vam sunce upadne u kadar, jer to utiče na sposobnost senzora da se izbori sa kontrastom, odsjajem i oštrinom dela kadra, ali sve ostalo je jako dobro.

   Kada padne mrak, glavna kamera se lepo snalazi, čak i sa prilično tamnim scenama, u kojima uspeva da lepo otvori kadar. Ruku na srce, treba joj dobre tri do četiri sekunde u noćnom režimu, da bi to postigla, ali vredi da malo budete mirno, jer smo kvalitetom prilično zadovoljni. Detalji dolaze do izražaja, dinamički raspon je dobar, a redukcija šuma izuzetna.

   Širokougaona kamera je dosta lošija u svakom pogledu. Oštrina, kontrast, detalji, svetlina, sve je za dve klase lošije nego na glavnoj kameri, uz podjednako agresivnu redukciju šuma, koja će sa sobom dodatno ukloniti deo detalja. Kada imate lepo osvetljen kadar slike su u najboljem slučaju OK, ali je naš savet da se uvek malo odaljite i koristite glavnu kameru.

   Kada je video u pitanju, glavna kamera može da snima u 4K u 30 fps, dok je širokougaona ograničena na 1080p. Ono što nam se nije svidelo je što stabilizacija iz nekog razloga ne radi u 4K, što značajno utiče na kvalitet snimaka, čak i onih kada se ne krećete.

   Iako su parametri snimka prilično dobri po pitanju boje, detalja i dinamičkog raspona, mikro-podrhtavanja, kada se ne krećete i jasni potresi svakog koraka, kada snimate u hodu prosto čine ove snimke vrlo mučnim za gledanje, jer se ceo kadar pomera levo-desno. Jedino što možemo da kažemo je da se nadamo da će neki naredni softverski update ovo uspeti da sredi.

   Ono što moramo da napomenemo je da ovi video snimci na ekranu telefona uopšte ne deluju toliko loše kao kada ih prebacite na računar ili TV, pa ukoliko spadate u grupu onih koji svoje snimke većinom gledaju na telefonu, ovaj nedostatak stabilizacije vam neće previše zasmetati.

   Noću je situacija slična. Kvalitet informacija koje ovaj senzor upija i njihova obrada su neupitni, ali je stabilizacija opet problematična i kadar šeta levo-desno, tako da snimci izgledaju kao da su napravljeni pre deset godina, a ne 2023. godine. Napomenućemo i da je redukcija šuma osrednja na noćnim snimcima, a pomeranje levo-desno ne pomaže mnogo, tako da bisto snimke po mraku mogli komotno da preskočite. Ako nemate izbora, pronađite oslonac, držite telefon sa dve ruke i probajte da ne dišete za vreme snimanja.

   Ako su ovi snimci loši, oni sa širokougaone su po mraku bukvalno neupotrebljivi. Em je kamera ograničena na 1080p, em vidite samo izvore svetla i mrlje oko njih. Za ovu klasu telefona, to je jednostavno neoprostivo.

   Dnevni snimci na ovoj kameri imaju mnogo bolju stabilizaciju, i iako im fali oštrine, zbog nedostataka autofokusa, oni su najbolji od svega što ova kamera može da ponudi.

   Selfi kamera deluje na papiru identično onoj sa Note 11 Pro+ modela. OmniVision senzor ima 16 MP, f/2.5 blendu i krupne piksela koji mu omogućavaju da upije dosta svetla. Fotografije su dobre, detaljne, sa fino reprodukovanim bojama lica i korektnim dinamičkim rasponom. Noću dolazi do izražaja nešto slabiji dinamički raspon, pa se gube detalji, kako na licu, tako i u pozadini.

   Utisci

   I sada kada treba rezimirati sliku o telefonu koji je godinama izazivao veliko ushićenje kod onih koji cene to mnogo za ne tako mnogo para – rekao bih da je vreme velikih uzbuđenja u ovoj klasi definitivno za nama. Ne govorim o konkretnom modelu sa testa, već o čitavim klasama uređaja. Kod svih proizvođača…

   Nema više tog noviteta koji može da siđe u ovu klasu uređaja i da pravi razliku. Nekada je to polje napretka bilo prvenstveno na planu displeja, sa IPS-a na AMOLED, pa 90 i nakon toga 120 Hz, pa su stereo zvučnici postali standard i eto sada optička stabilizacija na glavnoj kameri na pojedinim uređajima.

   Nama je to jasno, jasno je i delu publike – ali ima i dosta onih koji očekuju čuda koja se neće desiti. Nekada se preskakalo dva tri stepenika u jednom koraku, nakon toga po jedan…sada cupkamo u mestu dok se ne napravi taj jedan podeok više.

   Kako stvari stoje iz aktuelne perspektive, tako će i ostati. Ne treba lamentovati nad time, industrija je u ovom momentu tu gde jeste, ovo su njeni maksimalni dometi u ovom trenutku. Prvi bi proizvođači voleli da, mogu da stvaraju čuda svake godine…sada to neko čudo, neka posebna karakteristika koju bi neko mogao da donese u ovu klasu – ne postoji. Keca u rukavu nema niko!

   Redmi Note 12 Pro je u ovom trenutku, odlična ponuda – što više ljudi pogleda video u ova tri dana, veće su šanse da će iskoristiti izvanrednu priliku jer 37 hiljada dinara za ovaj uređaj jeste dobra i primamljiva ponuda. Kada akcija prođe, dolazimo u malo kompleksniju situaciju gde Redmi Note 12 Pro i dalje jeste jedan od favorita ali ne tako ubedljivih – svakako da nije isto 37 ili 46 hiljada dinara.

   Nakon toga zna se, kupovina preko operatera, znači Yettel-a, ima daleko više smisla jer tu vlada neka drugačija matematika – a tu je i kombinacija sa reciklažom starijeg uređaja pa opet imate popust.

   Ne možemo da kažemo da smo očekivali, mislim na nas ovde u redakciji, mnogo više od onoga što nam je Xiaomi ponudio sa Redmi Note 12 Pro telefonom ove godine – poboljšanja su tačno tamo gde smo ih očekivali.  Sad, da li je publika zadovoljna promenama, to je pitanje za vas.

   Snimanje videa u 4K formatu i optički stablisani glavni senzor jeste ono što nam je trebalo. I možda nije kliknulo sve na prvu kako smo se nadali, evidentno ima mesta za softverska poboljšanja – da kvalitet i stablizacija videa budu bolji no što jesu u ovom trenutku, da optimizacija malo poboljša autonomiju ovog uređaja i naravno, čekamo Android 13.

   Ako hoćeš da budeš najbolji u klasi, moraš sve to da imaš. Prostora da se sve sredi ima, bilo bi lepo da je sve to leglo u ovoj prvoj iteraciji kako treba – verujemo i nadamo se da hoće. Da je bilo sada, bili bi i kompletniji utisci i konkretnija ocena…

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi