Honor Magic5 Lite test - telefon sa najboljom baterijom

Honor Magic5 Lite test - telefon sa najboljom baterijom

Kratko i jednostavno: Honor Magic5 Lite nas je impresionirao najboljom autonomijom u radu i najboljim ekranom u ovoj klasi uređaja - ikada. A ostale osobine?

  Sadržaj

   Honor Magic5 Lite zbog nekih svojih osobina apsolutno pripada grupi telefona koji ćemo ga se sećati za koju godinu, a da se poklopio – a mogao je, nije da nije, splet još samo par okolnosti, ovaj telefon je mogao da bude upamćen kao jedan od najboljih telefona srednje klase u poslednjih nekoliko godina. Neko bi rekao, krupne reči za početak još jednog u nizu mnogobrojnih testova telefona. Pa…

   Honor Magic5 Lite – dizajn

   Dizajn Honor Magic5 Lite telefona kao da je došao ne iz kategorije iznad, već klase i po iznad cenovnog razreda kome ovaj uređaj pripada. Kada kažemo dizajn, istovremeno mislimo i na ekran jer dizajn ovog telefona svakako diktira zakrivljeni AMOLED ekran značajno boljeg kvaliteta od onoga što smo navikli da viđamo na uređajima srednje klase. Inače, cena ovog telefona je 40 hiljada dinara, da odmah i taj deo istaknemo…

   Takvog formata telefona u godinama koje su iza nas bilo je dosta . i svi su pripadali nekoj višoj klasi uređaja. Tabori su takođe podeljeni, neki ovakav oblik vole, neki ne – mi pripadamo ovom prvom taboru i uvek volimo da vidimo na testu neki takav telefon.

   Ovog puta situacija je malo drugačija jer u slučaju Magic5 Lite telefona ne govorimo o nekom staklu pozadi već o plastičnim leđima telefona, pa tu nema neke doze ekskluzivnosti – ali sve zaista podseća na premijum telefone i to u ovoj klasi do sada nismo videli.

   Da ne znamo o čemu je reč i da vidimo ovaj telefon u nečijim rukama, bez dileme bih pomislili da je u pitanju neki skup telefon. Naročito u ovoj, Emerald Green varijanti koja mu je itekako dobro “legla”.

   Magic5 Lite neodoljivo izgledom podseća na prošlogodišnji Honor 70 telefon pa smo čak i proveravali dimenzije: dijagonala ekrana je istovetna a fizičke dimenzije uređaja se ipak razlikuju u par desetih delova milimetra.

   Ono oko čega smo većali ovde u redakciji jeste ram telefona: podaci su šturi pa su i mišljenja podeljena da li je u pitanju aluminijum ili plastika. Težina od 175 grama govori u prilog tome da je plastika, a ukoliko je tako, još jednom ostajemo zapanjeni kako materijali napreduju sa svakom novom generacijom.

   Uobičajeni raspored konektora, grupa tastera na svojoj uobičajenoj poziciji sa desne strane, gore su sekundarni mikrofon i uvek rado viđeni infracrveni port, dole fioka za SIM kartice, primarni mikrofon, USB port i rešetka zvučnika – jednog!

   Nema stereo zvuka i to je jedna od dve naše zamerke ovom telefonu – neočekivan i teško objašnjiv propust na ovom planu, isto to smo prigovarali i prošle godine maločas pomenutom Honor 70 telefonu. S tom razlikom da je u pitanju bio duplo skuplji uređaj…

   Leđa telefona su izrađena od plastike sa dominantnim kružnim elementom na čijim su pozicijama analognog časovnika, na 3, 6, 9 i 12 sati postavljena tri senzora kamera i LED blic. Unutar ovog kruga stoji pretenciozni natpis Matrix AI Vision camera mada je jasno da nikakvog Matriksa ovde ne može biti…

   Jer to je marketinški trik a realnost je Snapdragon 695 procesor u kombinaciji sa 6GB RAM.a i 128GB prostora za podatke koji kamerama neće omogućiti nikakav Matriks efekat. Nadali smo se da smo ovom Qualcomm procesoru već videli leđa jer nam je pokvario 2022 godinu što se telefona srednja klase tiče – ali se njegova zamena još uvek ni ne nazire. Makar kada je o Qualcommu reč…ima sad tu alternativa iz Mediateka, ali bi opet – tako nešto podiglo cenu ovom telefonu, tu nema nikave dileme.

   Mogao je Honor, bez dileme, da posegne i za nekim drugim rešenjem kako bi ovaj telefon omogućio kvalitetnije fotografije i 4K video – ali onda ne bi bilo 40, već 50 hiljada dinara. Najmanje…

   Ekran

   Jedan od dva najveća aduta Honor Magic5 Lite telefona svakako je ekran: skoro da smo sigurni da je u pitanju istovetni AMOLED ekran kao u Honor 70 modelu iz prošle godine, samo sa  odsustvom HDR podrške.

   Zaista odličan ekran, naravno 120HZ osvežavanje, osvetljenje 800 nita…odlična vidljivost na suncu. Tolike smo telefone srednja klase testirali do sada, nikada tako dobar osećaj kada je ekran u pitanju nismo imali u ovoj kategoriji.

   Zakrivljene ivice ekrana daju ovom ekranu onu dozu luksuznog izgleda, nema vidljivih ivica sa strane naravno, nisu velike ni one iznad i ispod ekrana – i jednostavno, ovaj telefon deluje lepše i skuplje od svih svojih konkurenata u klasi.

   Izgleda atraktivno – svako ko uđe u prodavnicu telefona, a ograničen je budžetom u nabavci, na vizuelnom planu – teško da će neko imati jače adute od Honor Magic5 Lite telefona. Nema podataka o vrsti zaštitnog stakla, osim formulacije da je otporno na grebanje…

   A da pomenemo na kraju i da je senzor otiska prsta ispod ekrana Honor Magic5 Lite telefona…uobičajeno brz, uostalom, u pitanju su hiljaditinke sekunde kada je odzivnost u pitanju kod 99 posto modela. Svi se proizvođači uostalom na istom mestu snabdevaju.

   Baterija je…šampionska!

   Veliki, ogroman adut broj dva Honor Magic5 Lite telefona jeste baterija i njena autonomija. Baterija je kapaciteta 5100 mAh, ali rezultat koji smo dobili nakon našeg desetočasovnog testa YouTube reprodukcije nas je apsolutno iznenadio – i da budemo iskreni, nije nam jasno kako.

   Kojom alhemijom je to Honor napravio? 71 procenat baterije nakon desetočasovnog vrtenja videa je rezultat koji je ostvario samo iPhone 14 Pro Max i to možda najbolje oslikava koliko je dobar posao Honor uradio na planu optimizacija.

   Inače, da se prisetimo, na jednom od slajdova Honor prezentacije na Mobilnom kongresu našlo se i priznanje DXO Mark-a za najbolju bateriju na mobilnim telefonima dodeljenu upravo ovom telefonu!

   Videli smo tada taj podatak, iskreno i smeli ga brzo sa uma…ali nakon što smo i mi došli do spoznaje nakon iskustava sa ovim telefonom, prisetili smo se tog momenta. Imali smo mi do sada veliki broj telefona sa Snapdragonom 695 na testiranju – ali niti jedan nije ostvario ovako dobar rezultat. Bravo za Honor!

   A baterija ovog telefona puni se punjačem od 40W: biće vam potrebno nešto više od sat vremena da je napunite od nula do 100 procenata – ali ćete zato ređe ovaj telefon stavljati na punjač od nekih drugih…

   Kamere

   A po pitanju kamera, iako dolazi sa trostrukim sistemom koji vizuelno deluje obećavajuće na poleđini, jasno je da Honor Magic5 Lite baca sve karte na glavnu kameru od 64MP, jer su pored nje tu još i uobičajeni macro senzor od 2MP, kao i ultraširoka kamera od svega 5MP, što odavno nismo videli, makar ne van najniže klase.

   Fotografije sa ultraširokog senzora i izgledaju kao da su sa telefona iz nekih prošlih vremena, sa niskim nivoom detalja, dosta šuma i izraćenom hromatskom aberacijom, pa zaista ne vidimo njegovu svrhu na ovom telefonu. Makro senzor je nešto bolji, mada sa svega 2MP i fiksnim fokusom od 4cm iz njega baš nije lako dobiti pristojne rezultate.

   Rekli smo već i u nekim drugim recenzijama da smatramo da proizvođači treba da prestanu sa ubacivanjem beskorisnih senzora radi brojnog stanja i da je bolje da makar i par dolara uštede na tome prebace na bilo šta drugo – bolju glavnu kameru, lepšu završnu obradu, poklon poster predsednika kompanije u pakovanju – bukvalno bilo šta drugo bi bilo korisnije.

   Srećom, Magic 5 Lite ima glavnu kameru koja radi sasvim korektno i koju će vlasnici ovog telefona koristiti 99% vremena. Rekli smo, u pitanju je senzor od 64MP, nismo uspeli da pronađemo detalje o proizvođaču i tipu, osim da je u pitanju otvor blende od f/1.8, da koristi fazni autofokus i da nema optičke stabilizacije.

   Ono što je sigurno je da nije u pitanju jedan od 64MP senzora visoke klase, jer kvalitet fotografija varira od prosečnog do veoma dobrog, zavisno od scene. Većina dnevnih fotografija napravljenih ovim modelom ima na oko prirodnu reprodukciju boja i solidan nivo detalja bez dodatnog izoštravanja, što je pohvalno.

   Mane su najuočljivije u scenama sa širokim dinamičkim opsegom svetla, gde će fotografija biti ili vrlo blago preeksponirana, sa manjkom detalja u najtamnijim delovima scene, ili sa povećanom količinom šuma. Ovo je doduše nešto što Honor može da donekle poboljša softverskim ažuriranjem.  

   Što se noćnog snimanja tiče, glavna kamera se vrlo dobro snalazi i kao i danju, u većini slučajeva pruža fotografije prirodnog izgleda i solidnog nivoa detalja. U ovom slučaju nedostatak optičke stabilizacije igra veću ulogu, pa će mirnoća ruke uticati na to koliko će oštre biti fotografije koje pravite.

   Video snimanje je ograničeno na Full HD jer to je ograničenje Snapdragon 695 procesora, to smo naravno znali i pre samog testiranja – i za tu rezoluciju je korektnog kvaliteta. Stabilizacija je pristojna, mada se u određenim situacijama može primetiti malo poskakivanja kada algoritam ne stigne da odreaguje. Snimanje je korektno i noću, ali samo ako je kamera relativno statična, jer tada stabilizacija ima primetne probleme da ispegla kretanje.

   Da ne zaboravimo ni prednju kameru od 16 MP sa otvorom blende od f/2.5 koja je korektna, ne baš najoštrija, ali se vrlo dobro snalazi kako danju tako i noću. I ona podržava 1080p video snimanje solidnog kvaliteta, ali bez stabilizacije, pa dok god ne snimate u hodu, možete očekivati sasvim zadovoljavajuće snimke.

   Na planu softvera, naravno Android 12 na koji je naslonjen Magic UI verzije 6.1. Dobro poznat korisnički interfejs koji sledi EMUI principe postavljene pre dosta godina – sve nam je tu jako dobro poznato, prijatno za korišćenje, brzo, sa dovoljnim brojem opcija, oku prijatno, jednostavno interfejs kod koga nam ništa ne nedostaje. Svakako jedan od boljih…nema doduše opcija koje donosi MagicUI 7 koji je za sada privilegija Pro serije telefona, ali je i “šestica” sasvim na svom mestu.

   Utisci…

   Nemamo svi iste potrebe niti ista očekivanja od mobilnih uređaja. Iz tog razloga i mi pokušavamo da na pravi način razumemo šta koji proizvođač želi sa određenim modelom. Ako bi sve telefone jednako posmatrali onda bi samo oni najbolji bili dovoljno dobri da dobiju pozitivnu ocenu.

   Pa tako, na primer ukoliko Magic5 Lite posmatramo kao telefon koji treba da se uhvati u koštac sa drugim modelima na planu kamera – on može, sa svakim drugim telefonom u klasi koji ima isti čipset, a većina ih u poslednjih godinu dana ima, baš taj, isti.

   Jedino pitanje bi moglo da glasi pa zar je morao Snapdragon 695 – morao je ukoliko smo želeli cenu od 40 hiljada dinara.

   Neko će reći, pa ima telefona iz 2021. godine koji imaju jači procesor, bolje kamere. Ima, nebrojeno puta smo rekli, ali oni nisu predmet naših recenzija više, ne možemo se doveka vraćati na to šta je bilo. I kvadrat stana je bio 1500 evra, sad je 3000.

   Jedini pravi nedostatak ovog telefona, nekome vrlo bitan a nekome nebitan – jeste odsustvo stereo zvučnika. Sve ostalo je u skladu sa cenovnim segmentom kome ovaj uređaj pripada.

   Honor Magic5 Lite donosi šampionsko trajanje baterije i najbolji ekran telefona u ovoj klasi uređaja – ne da je u tome najbolji nego daleko najbolji. Ako vam je kamera baš jako bitna, onda potražite neko drugo rešenje – ili skuplji telefon ili neki od modela iz ranijih godina.

   Ukoliko je vaš budžet za kupovinu mobilnog telefona u ovakvom rangu, do 350 evra – a pri tome niste od onih kojima je kamera na telefonu najbitniji parametar, nećete pronaći lepši uređaj sa boljim ekranom od onoga što nudi Honor Magic5 Lite. A punjač ćete koristiti ređe od svih vaših prijatelja, to vam tvrdimo.

   Ukoliko se odlučite za njega, ima ga i kod naših drugara u Yettelu, koliko vidimo nije u pitanju neki veliki izdatak kad se podeli na rate – ima ga i u crnoj boji ako volite klasiku, mada se nama ova zelena baš dopala.

   A sezona je za Honor počela odlično, jedva čekamo na našem test stolu i ostale modela prikazane na Mobilnom kongresu pre petnaestak dana: Magic5 Pro i Magic Vs. Dobro smo predvideli da će ova sezona biti mnogo bolja od prethodne – i sigurni smo da sledi mnogo dobrih modela.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (5)
   1. stevan10

    Јел има неко да га је користио? Какви су утисци генерално? Какве су камере?

   2. Јел има неко да га је користио? Какви су утисци генерално? Какве су камере?

    Kazu da je kamera ocaj, akcenat je na bateriji gde posle 10 sati youtube, ostane jos 70% baterije.

   3. stevan10

    Зато и питам, ако има неко ко га је купио и лично пробао. Пробао сам га у некој радњи али је везан па и не може баш да се испроба нешто ...

   4. Dwyane Wade

    Kolega na poslu ga je dobio. Definitivno u tom cenovnom rangu telefon izgleda prelepo, ali je to samo zato sto predstavlja novu generaciju telefona koji su krenuli da se pojavljuju. Ima odlicne boje i ekran..Kako je telefon nov baterija izgura 2 dana lagano

   5. stevan10

    Ako možeš pitaj ga kakva mu je kamera ili ako možeš isprobaj malo, pa javi...

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi