Redmi Note 11 Pro+ 5G test - najbolji u seriji

Redmi Note 11 Pro+ 5G test - najbolji u seriji

Bez ikakve dileme, Redmi Note 11 Pro+ je najbolji telefon ovogodišnje Redmi Note serije. On donosi sve ono što smo očekivali da će biti model 11 Pro

  Sadržaj
   Redmi Note 11 Pro+ 5G test – najbolji u seriji

   Pozitivne ocene

   • Neverovatno – telefon ove klase u 2022. godini snima 4K video 🙂
   • Solidna automija, brzo punjenje 120W
   • Dimensity 920 procesor se vrlo lepo pokazao u radu
   • Pristojne fotografije u klasi

   Negativne ocene

   • Mala promena u dizajnu u odnosu na ostale modele iz serije svakako ne bi škodila
   • Traljava stabilizacija pri snimanju videa u pokretu
   • Samo Android 11, samo MIUI 12.5 uprkos tome što je verzija 13 odavno u opticaju

   Dimensity 920 doneo sve ono što smo očekivali da dobijemo od ove klase telefona u 2022. godini. A nismo… jednostavno, rad sa multimedijalnim sadržajima je za suprotni tabor patnja, a za Dimensity 920 lagana egzekucija. Sve u svemu, ovo je najbolji telefon Redmi Note 11 serije: dodaćemo – i najskuplji. Iskreno rečeno, ovaj telefon je ono što smo očekivali da će nam pružiti Redmi Note 11 Pro: a isto tako smo očekivali da takav telefon platimo manje od nekih 48 hiljada dinara koliko košta Pro+

   Evo na testu i treće varijante telefona iz Redmi Note 11 serije: radi se o najsnažnijem predstavniku ove serije uređaja, naravno i najskupljem. Ali i jedinom koji je sposoban da snima video u 4K rezoluciji što se ovog proleća ispostavilo kao nemoguća misija za telefone srednje klase…Redmi Note 11 Pro+ 5G to može

   Radi se o uređaju potpuno identičnog izgleda kao što je Redmi Note 11 Pro, samo što su dimenzije veće u sve tri perspektive za delić milimetra – te razlike se čak ni golim okom ne mogu primetiti ali na papiru postoje. A model Plus je uz to i dva grama teži.

   Opisom izgleda ovog telefona se nećemo preterano baviti jer bismo se samo ponavljali, za sve koje to zanima u detalje, preporučujemo naš test Redmi Note 11 Pro modela – tamo smo sve rekli po pitanju izgleda i načina na koji je uređaj izrađen. Samo moramo da napomenemo ovu zaista jako lepu boju uređaja koji nam je stigao na test: takozvana Forest Green nijansa zelene boje ovom uređaju zaista izvanredno stoji.

   Ali hajde da ukratko ponovimo ono najvažnije što odlikuje oba ova telefona – ono po čemu su identični…

   Super AMOLED ekran dijagonale 6.67 inča, osvežavanje prikaza od 120Hz, vrlo lepo osvetljenje od 1200 nita u piku za ovu klasu uređaja. Staklo napred i na poleđini telefona, IP53 sertifikat otpornosti, Gorilla Glass 5 zaštita.

   Raspored tastera identičan, senzor otiska prsta u power tasteru, 3.5mm priključak za slušalice, stereo zvučnici, samo u ovom slučaju potpisani od strane kompanije JBL i zvuče iznad proseka za ovu klasu, mogućnost dodavanja memorijske kartice, konekcije identične, kamere identične na papiru, videćemo da li i u praksi.

   Dimensity 920 pravi razliku

   E sad da pomenemo ono što čini razlike između ovih telefona: na prvom mestu čipset, jer anemični Snapdragon 695 menja Mediatek-ov Dimensity 920 čip – ovaj procesor smo pre otprilike dve nedelje imali prilike da vidimo na Realme 9 Pro+ telefonu.

   Radi se o vrlo dobrom, energetski efikasnom čipu proizvedenom u modernom, 6 nanometarskom procesu, koji po performansama znatno nadmašuje ne samo Snapdragon 695 već i svima dobro poznati 732G iz prethodne sezone Redmi Note Pro serije. Nije iskreno dosegao nivo jednog Snapdragon 778G čipa, ali vrlo lepo radi sa kamerama i ono vrlo važno – snima 4K video.

   Radom, brzinom i odzivnošću smo ostali veoma zadovoljni kada je u pitanju ovaj telefon – još jedna mala pobeda Mediateka nad kompanijom iz San Diega. Jedna po jedna, ozbiljno se tajvanski proizvođač približava, ali ne pobeđuje uvek onaj bolji. Malo je i do politike, jer duh Qualcomma lebdi nad tržištem.

   Po ceni od 48 hiljada dinara, znači 405e, ovaj telefon stiže sa 6GB RAM-a i 128 GB skladišnog prostora: mada je model koji je nama stigao na test imao 8GB radne memorije. Dakle, 2 hiljada dinara manje u odnosu na najvećeg konkurenta u klasi, Realme 9 Pro+.

   Baterija, 120W punjač

   Druga razlika odnosi se na bateriju: pod znacima navoda 4500 mAh na modelu Plus, naspram uobičajenih 5000mAh kod modela Pro. Pretpostavljamo da je razlog ovome što se moralo pronaći prostora za dodatnu elektroniku koja može da podrži ekstremno brzo punjenje od 120W pa je kapacitet baterije morao da bude smanjen – u stvari, pretpostvka je da su u pitanju dve baterije od po 2250mAh koje se paralelno pune kako ne bi došlo do preteranog zagrevanja.

   Naravno, ovaj gigantski punjač od 120W nalazi se u pakovanju telefona i rezultat je ideje: jedan punjač za punjenje svih uređaja koje imate – telefona, slušalica, tableta, čak i laptopa. Masivan je i težak, i to ćete osetiti čim uzmete u ruku pakovanje ovog telefona. Ali, svakako je lepo poneti na godišnji odmor jedan punjač za sve uređaje koje ste planirali da ponesete. I da, ukoliko se pitate koliko takvom punjaču treba da napuni ovaj telefon od 0 do 100: svega 15 minuta, baš, baš brzo.
    
   E sad, jedna vrlo bitna stvar za sve one koji brinu o posledicama tako brzog punjenja na dugovečnost baterije: vi to ne morate i ne treba da radite uvek. Boost punjenje koristite samo onda kada vam je hitno da što je moguće pre napunite telefon, kada vam je hitno, ne uvek. Sve to lepo možete podesiti u opcijama…

   A što se rezultata na našem testu dugotrajnosti baterije tiče, Redmi Note 11 Pro + je ostvario rezultat od 51% preostalog kapaciteta baterije nakon 10 sati YouTube reprodukcije: i to je rezultat za nekoliko procenata bolji od onog koji je primera radi ostvario Realme 9 Pro+, telefon vrlo sličnih karakteristika.

   Softver

   Kada je softver po sredi, nažalost ni na ovom telefonu nema Androida 12: ali, ako smo se na to već nekako i privikli, da najnoviju verziju ovog operativnog sistema nismo videli ovog proleća na telefonima srednje klase, pravo iznenađenje predstavlja odsustvo MIUI 13 korisničkog interfejsa.

   E to je već prava enigma: imaju ga svi pripadnici Redmi Note 11 serije, pa čak i najjeftiniji modeli – a ovaj, najsnažniji ne, pa je tako verzija MIUI-ja na ovom telefonu 12.5. Šta je razlog, iskreno ne bismo znali da objasnimo – jedino što nam pada na pamet jeste nekakva vrsta nekompatibilnosti sa novim Mediatek čipsetom pa je proizvođač za sada odlučio da ga ostavi na MIUI 12.5. Mada, nema nikakve dileme da će to u dogledno vreme biti rešeno, verovatno je pitanje trenutka.

   Kamere

   Na planu kamera, Redmi Note 11 Pro+ 5G donosi kombinaciju koju smo već viđali na raznim modelima, pogotovo prošle godine, a i ove naravno: nju čine Samsungov Isocell HM2 glavni senzor od 108MP, sa faznim autofokusom i bez optičke stabilizacije, Sony IMX355 ultraširoki senzor od 8MP i “neznanog junaka” – macro senzor od 2MP. Ista kombinacija dakle kao kod 11 Pro modela, a da li su isti rezultati? Ne, naravno, jer Dimensity 920 se pita.

   Što se glavnog senzora tiče, ova povoljnija varijanta od 108MP nikada nije bila naš favorit i pored činjenice da nudi zaista dobru reprodukciju boja, na oko prijatan kontrast i korektan dinamički opseg.
    
   Glavna zamerka se obično odnosila na nivo detalja koji je bio daleko od nivoa koji očekujemo od ovako visoke rezolucije senzora, ali je Xiaomi ovog puta primenio malo agresivniju obradu i čini se uspeo da donekle popravi stvar, koliko god je to moguće sa ovim hardverom – na foru, ali i to se računa, ipak je najbitniji krajnji rezultat.
    
   Iskusnije oko će lako primetiti ne baš suptilan sharpness filter koji je tu da poveća percipiranu oštrinu finih detalja, ali će većini korisnika, pogotovo na ekranu mobilnog telefona ovakve fotografije izgledati znatno bolje od onih sa istim senzorom kakve smo viđali na nekim prethodnim modelima. I zaista, Note 11 Pro 5G je u stanju da napravi vrlo lepe dnevne fotografije kakvima će prosečan korisnik telefona biti više nego zadovoljan.
    
   Ono što volimo da vidimo kod telefona sa više senzora je da izgled fotografija ostane konzistentan pri promeni senzora kojim snimate, a to je kod ovog modela slučaj, jer se fotografije sa ultraširokog senzora, vrlo malo razlikuju od onih sa glavnog.

   Prikaz boja je skoro identičan, možda čak minimalno atraktivniji i sa malo više kontrasta, dok je oštrina nešto niža, mada ne toliko da kvari utisak, istina i uz manje primetno dodatno izoštravanje. U svakom slučaju, obe kamere su vrlo upotrebljive danju.
    
   Što se treće kamere tiče, odnosno one namenjene macro fotografiji, od nje nismo očekivali puno, jer je u pitanju standardno rešenje sa 2MP i bez autofokusa, ali možemo reći da su rezultati koje daje zapravo sasvim pristojni u odnosu na identična rešenja koja smo viđali – ne očekujte puno detalja, ali uz dovoljno svetla, mirnu ruku i par pokušaja je moguće dobiti pristojnu fotografiju.
    
   Kada je noćni mod po sredi, možemo reći da iako ovo nije najbolji telefon koji smo videli u tom pogledu, najpre zbog malo niže oštrine u odnosu na neka druga rešenja, rezultati koje postiže u noćnim uslovima su vrlo dobri i fotografije u većini situacija, bez obzira na količinu svetla budu sasvim upotrebljive, sa prilično vernom reprodukcijom boja. I u ovom slučaju su glavni i ultraširoki senzor dobro balansirani po pitanju ukupnog izgleda, ali je razlika u performansama ipak veća zbog zahtevnijih uslova, pa se glavni sa otvorom blende f/1.9 ipak dosta bolje snalazi od ultraširokog sa f/2.2.

   Što se video snimanja tiče, najzad 4K na nekom aktuelnom modelu zahvaljujući Mediatek Dimensity 920 čipsetu, a što se kvaliteta videa tiče, on je zapravo vrlo prijatno iznenađenje zbog odlične oštrine, ali moramo napomenuti – samo dok snimate nešto relativno statično. Kad počnete da se pomerate, primetićete da stabilizacija baš nije sjajna, pa se u drmusanju gube i detalji. Stabilizacija je dosta bolja na ultraširokoj kameri, ali je u tom slučaju i kvalitet niži zbog samog senzora i tu već nema 4K snimanja nego se prelazi na Full HD.
    
   Noćno snimanje na glavnoj kameri je takođe veoma dobro, uz istu opasku o stabilizaciji, a interesantno je da se ultraširoka kamera i u ovom slučaju snalazi korektno i sasvim je upotrebljiva i pored nižeg kvaliteta u odnosu na glavnu. Naravno, Full HD da ponovim, u slučaju ultraširoke kamere.
    
   Za kraj priče o kamerama pomenućemo i prednju od 16MP f/2.5 kod koje je Xiaomi primenio sličan recept kao na glavnoj sa malo primetnijim izoštravanjem, ali opet dosta uspešno. Reprodukcija boja je dobra, mada ne i idealna, ali ova kamera nudi vrlo dobre selfije kako danju, tako i noću, pa se uklapa u ukupan utisak da Redmi Note 11 Pro+ 5G nudi vrlo upotrebljive kamere za svaku situaciju.


   Najbolji telefon Redmi Note 11 serije

   I nakon drugog telefona na testu sa Mediatek Dimensity 920 čipsetom, još jednom ćemo ponoviti – ne znamo koliko je fer porediti Snapdragon 695 sa ovim čipom jer se on nalazi u telefonima koji su 70-ak evra jeftiniji, ali je Dimensity 920 doneo sve ono što smo očekivali da dobijemo od ove klase telefona u 2022. godini. A nismo… jednostavno, rad sa multimedijalnim sadržajima je za suprotni tabor patnja, a za Dimensity 920 lagana egzekucija.

   Isto važi za brzinu u radu, što znači da je 400e granica ispod koje u dosadašnjem toku godine nećete dobiti ni očekivani kvalitet fotografija, niti 4K video. Prošlogodišnji modeli koji se još uvek mogu nabaviti im se gromoglasno smeju u lice.

   Sve u svemu, ovo je najbolji telefon Redmi Note 11 serije: dodaćemo – i najskuplji. Iskreno rečeno, ovaj telefon je ono što smo očekivali da će nam pružiti Redmi Note 11 Pro: a isto tako smo očekivali da takav telefon platimo manje od nekih 48 hiljada dinara koliko košta Pro +. I upravo na ovom primeru dobijamo dokaz, crno na belo, da konkretniji telefoni danas kreću od četiri stotine evra. A prošle godine je bilo 300, doduše, nije da nam nije bilo najavljivano da će prelazak na 5G telefone imati svoju cenu.

   U odnosu na glavnog konkurenta, Realme 9 Pro+ razlika ima dosta: prvo, Redmi Note 11 Pro + ima konkretno veći ekran – 6.67 inča naspram 6.4. Po pitanju izrade i izgleda telefona, naš glas ide Xiaomijevom pulenu, ima IP53 zaštitu a nudi i bolji zvuk. Ekran kod Redmija značajno svetliji što je svakako važno s obzirom da nam idu sunčani dani, osvežavanje bolje, 120 naspram 90 Hz.

   Realme ima optički stabilizovanu glavnu kameru – ali iskreno rečeno nismo videli neke konkretnije razlike na tom planu. Dimensity 920 je u procesiranju i obradi odradio sjajan posao na oba modela – a kada se prisetimo utisaka sa Realme 9 Pro Plus recenzije, i taj telefon je imao problem prilikom snimanja videa u pokretu, gde ta optička stabilizacija nije uradila posao kako smo se nadali da bi moglo biti, nije napravila neku konkretnu razliku.

   I na kraju, baterija ovog telefona se skoro tri puta brže puni. Znači kad zatreba, tu je. Mada Realme korisnički interfejs uvek ima naš glas kada je softver u pitanju – a problem ovog modela na testu je starija verzija i Androida i korisničkog interfejsa. Iako su mnogi očekivali da bi Realme ove godine u ovom segmentu mogao da pristigne Redmi Note seriju, to se nije dogodilo – niti jedna od ove dve serije telefona nije posebno oduševila jer su obe izašle – rekli bi smo, u nekom pogrešnom, momentu kada ja ne tržištu bilo toga čega je bilo.

   Ali je Redmi Note i dalje bolji…

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi