Redmi Note 12 Pro+ test - Onaj bolji Redmi Note 12 Pro

Redmi Note 12 Pro+ test - Onaj bolji Redmi Note 12 Pro

Znatno bolji dizajn, brzo punjenje od čak 120W, glavni kamera senzor od 200 mpix, glavne su razlike koje Redmi Note 12 Pro+ donosi u odnosu na inicijalni model

  Sadržaj
   Redmi Note 12 Pro+ test – Onaj bolji Redmi Note 12 Pro

   Pozitivne ocene

   • Odličan dizajn, znatno bolji od inicijalnog modela
   • 120W brzo punjenje
   • 200 mpix glavni kamera senzor

   Negativne ocene

   • Autonomija u radu bi mogla biti bolja

   Svidelo nam se što je Xiaomi uspeo da napravi korak unapred na planu dizajna: ne tako veliki ali jasno vidljiv, taman da model Plus iskoči iz šablona jednoobraznih modela i kupcu ponudi osećaj kvalitetnije utrošenog novca. Hardverska platforma, jedina moguća u ovom cenovnom rangu, obilna količina memorije oba tipa, značajno brže punjenje od svih uređaja u klasi i makar na papiru, moćniji kamera senzor u odnosu na konkurente

   Xiaomi je još pre nekoliko godina počeo da primenjuje strategiju kojom je želeo da se nametne različitim kupcima u relativno uzanom cenovnom dijapazonu. I moramo priznati, neretko je takva strategija davala rezultate: slični uređaji, identičnog dizajna i malo, ili malo više, promenjene specifikacije. Kao da je u pitanju metoda, daj da mi ponudimo više sličnih uređaja, jedan mora da upali kod publike. Upravo takav telefon vam danas predstavljamo, Redmi Note 12 Pro+ 5G!

   Šta je sada model Plus kada smo već predstavili Redmi Note 12 Pro? Upravo ono što smo maločas pominjali, više sličnih modela u seriji koji se razlikuju u svega par detalja – koji će ovog puta da upali kod publike? Gde su razlike…i da li je Redmi Note 12 Pro Plus baš taj, pravi model?

   Specifikacije – gde su razlike?

   Osnova je ista, paralelni pogled na uporedne karakteristike Redmi Note 12 Pro i modela sa oznakom Plus otkriva svega dve promene vezane za konfiguraciju – i dve koje primećujete kada vam telefon dopadne šaka.

   Umesto glavnog kamera senzora od 50 megapiksela kod Redmi Note 12 Pro telefona, model Plus stiže sa glavnim senzorom od 200 megapiksela – i opet je Redmi Note Pro serija telefona prva u ovu klasu telefona donela taj veliki Samsungov senzor, podsetimo se, nešto slično je pre dve godine napravljeno sa Redmi Note 10 Pro uređajem koji je prvi doneo 108 mpix senzor u ovu klasu. 

   Budimo iskreni, 200 mpix zaista sjajno zvuči kada pogled na specifikacije baci potencijalni kupac, nema dileme da deluje primamljivo. Jer 200 je četiri puta više od 50 megapiksela: evo, da ste nepućeni kupac, koji bi vas pre od ova dva privukao?

   Druga razlika na planu specifikacija vezana je za brzo punjenje telefona: 120W punjač omogućava ovom telefonu da se baterija od 0 do 100 napuni za svega 20-ak minuta što je u praksi duplo brže od nekih 45 minuta za koliko se puni Redmi Note 12 Pro. Svakako da nam se dopada ova promena, tu dileme nema…a kako se te promene odražavaju na cenu?

   Cena – srednja klasa je stigla do 500e

   Redmi Note 12 Pro Plus se prodaje po ceni od 52 hiljade dinara što je 6 hiljada dinara više od Redmi Note 12 Pro modela – i pre nego sagledamo da li su navedene karakteristike vredne tih 6 hiljada dinara da pomenemo i vrlo važne promene u memorijskoj konfiguraciji jer za razliku od prethodnika koji se nudi u kombinaciji 6/128, model Plus stiže u varijanti 8/256 što je već dovoljno da pretpostavimo da se može nazvati boljim izborom od prethodnika. Jer verzija sa 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke je memorijska konfiguracija ne tako neuobičajena i za dve kategorije skuplje telefone, vrlo je lepo videti je i u ovom segmentu ponude.

   Međutim, to je u momentu objave ovog testa cena sa popustom, i to treba uzeti u obzir: taj popust u ovom momentu iznosi 8 hiljada dinara i to je u ovom trenutku odlična kupovina. Ne znamo koliko će trajati akcija, ali 60 hiljada, negde oko 510e kada govorimo o punoj ceni je već malo prejaka za ovaj rang telefona – ova cena koja je aktuelna je ona prava, onako kako nas je Xiaomi navikao.

   A i kada prođe akcija, uvek možete da  iskoristite akciju Benchmarka sa Mi Srbija online prodavnicom: sa 10 posto popusta koje vam omogućava unos jednostavnog koda Benchmark u korpi pri online kupovini, dobićete cenu skoro kao kada je uređaj na akciji. Ova pogodnost je počela u aprilu i evo, nastavljamo akciju i u maju, popust važi za sve uređaje koji nisu na akciji, tako da i kada ova akcija prođe, uz Benchmark ćete imati uslove slične promotivnim cenama. Naravno, ovo važi za sve proizvode, ne samo za telefone. I kupujete legalno uvezen uređaj, sa garancijom…

   E sad ono što je posebno interesantno jeste da se odnedavno u ponudi nalazi i 4G varijanta Redmi Note 12 Pro telefona, ona je nekako prošla ispod radara: ne znamo gde je i na kom lageru Xiaomi iskopao Snapdragon 732G i na taj način praktično preimenovao Redmi Note 10 Pro u 12 Pro 4G. Čak je i dizajn od pre dve godine – ali odajemo priznanje proizvođaču za odličan smisao za kombinatoriku.

   Taj telefon recimo košta 34 hiljade dinara…pa eto rešenja za nostalgične koji se i dalje kunu u 2021 godinu jer to je u stvari telefon iz te godine ali sa novim imenom. Ukoliko planirate da nas pitate za recenziju ovog telefona, nemojte, pogledajte Redmi Note Pro 10 recenziju, bio je to u ono vreme jako dobar telefon.

   Dizajn je drugačiji – bolji

   A gde su te promene na planu dizajna između modela sa i bez oznake Plus u imenu? Jednostavno, model Plus ostavlja utisak daleko bolje izrade što primećujete istog momenta kada telefon uzmete u ruku: da ne zvuči kao prejaka konstatacija, ali Redmi Note 12 Pro pored modela Plus deluje neugledno i bez dileme, kao jeftiniji proizvod.

   Redmi Note 12 Pro Plus je istinski iskorak za ovu klasu telefona kompanije Xiaomi: neretko smo imali zamerke na jednoličan dizajn serija ovih telefona, ali se Xiaomi odvažio da model Plus zaista učini drugačijim.

   Flat dizajn Redmi Note 12 Pro modela u slučaju verzije Plus unapređen je blago oborenim zakrivljenim ivicama pozadine telefona a okvir je znatno tanji i elegantniji. Staklo sa Gorilla Glass 5 zaštitom je na prednjoj i zadnjoj strani telefona, a ram, iako izrađen od plastike, deluje veoma robusno: iznova se oduševljavamo napretkom polikarbonata kroz godine, deluje kao da je metal – a nije.

   Težina Plus modela veća je za čitavih 20 grama, jasno se ta razlika oseti u ruci i osećaj je – znatno bolji. Znamo da industrija teži ideji da uređaji treba da budu lakši i pogodniji za nošenje, ali to ne treba da znači da je uvek tako. Model Plus je za klasu bolje izrađen uređaj, baš nam se dopao u ovoj beloj boji i posebno što za razliku od prethodne verzije, ne ostaju tragovi prstiju na poleđini.

   Pripadnost Redmi Note 12 Pro seriji manifestuje se izgledom kamera bloka sa pripadajućim senzorima i ova kombinacija bele staklene poleđine i matirano metalne pločice koja okuplja kamera senzore deluje vrlo privlačno. Naravno, 200 megapiksela natpis se ponosno šepuri kako bi privukao publiku svojim značajem…

   Par reči o specifikacijama

   O ostatku konfiguracije ovog telefona nećemo naširoko: jer u pitanju je apsolutno isti ostatak specifikacija kao kod prethodnog modela: ko želi da čuje naše utiske o radu, softveru, funkcionalnostima, preporučujemo da pogleda našu Redmi Note 12 Pro recenziju jer u tom smislu, nosimo istovetna iskustva.

   Ukratko, Mediatek Dimensity 1080 procesor kao praktično i jedino rešenje ove sezone za ovu cenovnu klasu a da nudi dobar set mogućnosti, brzine i sposobnost snimanja 4K video zapisa: ovog puta ponovićemo, potpomognut sa odličnih 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke.

   Kliše za Xiaomi, OLED  ekran od 6.67 inča i 120 Hz osevažavanjem solidnog osvetljenja, stereo zvučnici, IP53 sertifikat, kompletan set konektivnosti, sve ono što očekujete od telefona ove klase. Vrlo lepo zaokružen paket, unapređen tamo gde je to moglo.

   Osim na planu softvera: i dalje Android 12, iskreni da budemo, nije nam jasno – da li treba da čekamo da izađe Android 14 koji je tu iza ćoška, da bi na ove telefone sletela trinaestica?

   Autonomija i punjenje 120W

   I koja reč o bateriji i punjenju: 120W punjenje zaista je impresivna karakteristika u ovoj klasi – proizvođač napominje punjenje do 100 procenata za 19 minuta. Mi nažalost nismo zabeležili taj rezultat, mada je i 27 minuta koliko je nama bilo potrebno da napunimo bateriju od 5000 mAh i dalje impresivno.

   Na planu autonomije skoro identičan rezultat kao prilikom testa prethodnika: nakon desetočasovne YouTube reprodukcije, preostalo je 48 procenata kapaciteta baterije. Prosečan rezultat ali tu je pomenuto brzo punjenje koje u dobroj meri neutrališe ovakvu situaciju.

   Kamere – ima li koristi od 200 mpix senzora?

   I dolazimo do kamera…da vidimo da li je 200 zaista više od 50. Matematika kaže 4 puta više ali znate da na planu kamera to baš i ne ide tako. Redmi Note 12 Pro ima dobro poznati Sony IMX766 senzor sa velikim pikselima od čak jednog mikrometra: sa druge strane, model Plus je opremljen Samsung Isocell senzorom od 200 megapiksela sa faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom.

   U pitanju je Samsung Isocell HPX sa kojim se susrećemo po prvi put: podsetimo se, Motorola Edge 30 Ultra imala je HP1 verziju ovog senzora, Samsung Galaxy S23 Ultra stiže sa znatno boljom verzijom senzora HP2, a odgovor na pitanje kakav je Isocell HPX senzor koji koriste znatno povoljniji modeli daće nam minuti koji su pred nama.

   Osim ovog senzora, druga dva, ultraširoki od 8 i makro od dva megapiksela su preslikani sa modela Redmi Note 12 Pro. Isto važi i za selfi kameru: dakle razlika je isključivo na planu glavnog kamera senzora. Pa da vidimo…

   Što se rezultata u praksi tiče, ovaj telefon će praktično u svim situacijama isporučivati vrlo dobre fotografije, što je u krajnjem slučaju za potencijalne korisnike i najbitnije. Izgled je doduše sa nešto življim bojama od prirodnog, ali ne u meri u kojoj bi to kvarilo utisak. Sve ovo je važilo i za Note 12 Pro, pa ono što pruža Plus verzija i nije neko iznenađenje.

   Kada posmatrate iste fotografije načinjene sa oba modela, generalni izgled je vrlo vrlo blizu. Ono što nas je najviše zanimalo je da li novi senzor donosi neke konkretne prednosti u odnosu na stari i tu su nam utisci malo pomešani, jer smo iskreno očekivali i više. Najpre, tolika prednost u megapikselima bi se morala odraziti na nivo detalja, ali su razlike u dnevnim uslovima vrlo male.

   Note 12 Pro Plus u određenim scenama ima minimalnu prednost, mada je ona u većini slučajeva jedva primetna. Razlog za ovo najpre vidimo u činjenici da oba telefona koriste isti čipset i isto procesiranje slike, pa smo pod utiskom da ono zapravo ima veći uticaj na krajnji rezultat od samih senzora.

   Jedino gde je razlika primetnija jeste dinamički opseg, jer je novi senzor u stanju da zadrži malo više detalja u najtamnijim delovima visokokontrastnih scena. Takođe, čini se da Plus koristi i nešto bolja sočiva, pa je i slika u samim uglovima fotografija nešto bolja zbog toga, ali opet – nijanse su u pitanju.

   Što se ultraširoke kamere tiče, ona je ostala ista kao i na 12 Pro, pa su i rezultati praktično identični. Iako je razlika između 200 i 8MP ogromna, fotografije koje pravi ovaj senzor su zapravo više nego korektne i ni izbliza ne odslikavaju toliku razliku u kvalitetu. Da, detalja je manje, dinamički opseg uži i čak i na dnevnim fotografijama se može primetiti šum u senkama, ali sve to je više do klase senzora nego broja megapiksela. Ukupan izgled je sličan onome koji nudi i glavna kamera, pa ćete i ovu kameru moći koristiti bez problema, pogotovo za društvene mreže. 

   Ono gde stvari postaju zanimljive je noćna fotografija gde Note 12 Pro Plus ne samo da pravi odlične fotke, već i razlike u odnosu na prethodni model postaju očitije nego danju. Razlika u nivou detalja se ovde da primetiti u više situacija, pa je moguće da je Xiaomi bolje prilagodio algoritam novom senzoru kako bi iz njega izvukao više nego što je bilo moguće sa 50MP.

   U svakom slučaju, noćne fotografije su vrlo dopadljive, ne baš preosvetljene kao na nekim telefonima, već dovoljno svetle, ali sa lepom reprodukcijom boja i dovoljno kontrasta da se scena dočara na pravi način. Lepo je to Xiaomi odradio, pa se glavna kamera zaista dobro snalazi u svim uslovima. Ultraširoka je noću van svog elementa, pa preporučujemo da na njenu upotrebu kad padne mrak zaboravite.

   Što se video snimanja tiče, prijatno smo iznenađeni onime što smo videli u 4K rezoluciji, jer čini se da novi senzor donosi korak napred po pitanju kvaliteta slike i video snimci zaista mogu izgledati veoma dobro.

   E sad, uvek ima neko “ali”, a to je u ovom slučaju stabilizacija koja kvari utisak kada god snimate nešto što nije statično, bilo to u hodu ili prosto pomeranje kamere na neku stranu. Šteta, jer ako bi Xiaomi ovo uspeo da poboljša kroz softver, Redmi Note 12 Pro Plus bi mogao dobiti prilično visoku ocenu za svoju klasu u pogledu videa. Naravno, 4K snimanje je moguće samo u 30 slika u sekundi i isključivo glavnom kamerom.

   Noćno snimanje je takođe veoma dobro na glavnoj kameri, a zanimljivo je da čak i u pokretu stabilizacija nije lošija nego danju, pa se tada ovaj model čak i bolje poredi sa nekim konkurentima. Ultraširoka kamera nije na istom nivou, mada je i dalje upotrebljiva i danju i noću. Noćno video snimanje ultrawide kamerom je definitivno bolje od iskustva koje smo u takvoj prilici imali sa Redmi Note 12 Pro telefonom.

   Nećemo zaboraviti prednju kameru od 16MP, koja je korektna, mada ne oduševljava – solidan nivo detalja, ne baš naročito širok dinamički opseg i naravno ne baš sjajno snalaženje noću, mada u pravim uslovima ume da napravi upotrebljiv selfi. Kuriozitet je da selfi video ima bolju stabilizaciju od glavne kamere pa je sasvim korektan, iako je ograničen na 1080p. Na noćni selfi video zaboravite osim ako se nalazite pod nekim svetlom, makar to bio i semafor.

   Koliko je “Plus” bolji?

   I na kraju, uobičajeno utisci…da saberemo sve ono što smo iskusili sa ovim telefonom u prethodnih desetak dana.

   I – smatramo da je ovo verovatno najbolji Xiaomi telefon u ovoj klasi uređaja, još od Redmi Note 10 Pro modela. Malo je danas prostora za neka velika unapređenja koja bi izazvala ne znam koliku pažnju publike i u tom smislu, Xiaomi je iz arsenala izvadio sve što je bilo moguće.

   S tom razlikom što u odnosu na maksimum u odnosu na telefon od pre dve godine cena takvog zadovoljstva danas iznosi 150e više kada je telefon na akciji, ili 200 kada na njoj nije. Ali tako je danas svima, nije ni Xiaomi više u poziciji da nas kao nekada ostavi širom otvorenih usta kada poredimo specifikacije i cenu.

   Posebno nam se svidelo što je Xiaomi uspeo da napravi korak unapred na planu dizajna: ne tako veliki ali jasno vidljiv, taman da model Plus iskoči iz šablona jednoobraznih modela i kupcu ponudi osećaj kvalitetnije utrošenog novca. Hardverska platforma, jedina moguća u ovom cenovnom rangu, obilna količina memorije oba tipa, značajno brže punjenje od svih uređaja u klasi i makar na papiru, moćniji kamera senzor u odnosu na konkurente.

   Po akcijskoj ceni od 52 hiljade dinara, smatramo ga u ovom momentu dobrom kupovinom i što se nas tiče, nema dileme da je uspeo da zaseni Redmi Note 12 Pro, u svakom pogledu. Poređenje sa ponudom drugih proizvođača ćemo kada za to dođe vreme a taj trenutak se kao što znate bliži: veći problem ovom uređaju tradicionalno prave neki akcijski sniženi modeli iz prethodne godine nego aktuelna konkurencija

   Sveukupno smatramo da je Xiaomi posle duže pauze izbacio model srednje klase nalik onome što je pokazivao ranije: po našem mišljenju, Redmi Note 12 Pro Plus je verovatno najkompletniji uređaj u klasi. I nakon poduže pauze u ovoj klasi, telefon kod kojeg su pozitivni utisci uspeli da potisnu negativne emocije i pokušaje opravdavanja aktuelnom situacijom.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (0)

   Nema komentara 😞

   Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi