Xiaomi 13 i 13 Pro test – Srećna trinaestica

Xiaomi 13 i 13 Pro test – Srećna trinaestica

Xiaomi 13 serija predstavljena je globalno na MWC sajmu pre malo više od dve nedelje, a novi vodeći modeli telefona ove kompanije stigli su na test.

  Sadržaj
   Xiaomi 13 i 13 Pro test – Srećna trinaestica

   Pozitivne ocene

   • Dizajn (Xiaomi 13)
   • Odlični ekrani (oba modela)
   • Dobra baterija (oba modela)
   • 120 W punjenje (Xiaomi 13 Pro)
   • Snapdragon 8 Gen 2 (oba modela)
   • Izuzetne kamere (Xiaomi 13 Pro)
   • Odličan video (oba modela)
   • IC transiver (oba modela)

   Negativne ocene

   • Osrednje selfi kamere (oba modela)
   • Klizav u ruci (Xiaomi 13 Pro)

   Nova dva modela Xiaomi 13 premijum serije donose sa sobom moderan hardver, vrhunske kamere i drugačiji dizajn, a sve to upotpunjeno svežom verzijom MIUI 14 korisničkog interfejsa. Ova dva modela ni na koji način ne zaostaju za konkurentskim flagship telefonima, nagoveštavajući ozbiljne promene nakon prošlogodišnje osrednje Xiaomi 12 serije.

   Xiaomi je kompanija koja je na domaćem tržištu svoj put prokrčila modelima koji su doneli odlične performanse za uloženi novac. Prosto, u jednom trenutku nije bilo konkurentskog modela koji je mogao da im parira u cenovnom rangu srednje klase i ispod.

   U međuvremenu, sa modelom Xiaomi 11 Ultra, ova kompanija je odlučila da na globalnom tržištu ponudi flagship telefone koje je do skoro predstavljala samo za domaće tržište. Ruku na srce, serija 12 se nije proslavila, jer je kaskala za konkurentskim modelima po mnogim parametrima, ali svako ima pravo na grešku, pa i jedna od najvećih kineskih kompanija kao što je Xiaomi.

   Novi modeli su, poslovično, predstavljeni u decembru u Kini, a premijum Xiaomi serija broji tri člana: Xiaomi 13, Xiaomi 13 Pro i Xiaomi 13 Lite, zgodno pozicioniran u srednji cenovni segment. Danas ćemo se posvetiti premijum delu ove serije koji predstavljaju dve trinaestice. Dok je većini populacije 13 baksuzan broj, u Kini je upravo suprotno, jer ga tamo smatraju srećom, a da li je zaista tako – ostavljamo vama da zaključite na kraju videa.

   Isti, a različiti

   Xiaomi ima malo drugačiju strategiju od drugih proizvođača, pa se Xiaomi 13 i 13 Pro ne razlikuju samo po veličini i sistemu kamera, već po nekim svojim karakteristikama deluje kao da pripadaju potpuno drugim serijama. Sa jedne strane to je dobro, jer krajnji korisnici dobijaju raznovrsnost, a sa druge, postoji nedoslednost u izgledu modela iste serije.

   Nekoliko generacija unazad, Xiaomi je tražio svoj vizuelni identitet, i čini se da je on sa ovom serijom iskristalisan, ili bar dovoljno drugačiji od dosadašnjih modela. Zajednička crta Xiaomi 13 i 13 Pro modela je četvrtasto kućište kamera zadnje strane, koje kod Pro modela dominira zadnjom stranom, dok je kod „obične“ trinaestice nešto diskretnije.

   Veliki i kompaktni

   Xiaomi 13 se po dimenzijama smatra kompaktnim telefonom, i po dizajnu podseća na iPhone seriju telefona od generacije 12 pa na dalje. To pre svega kažemo zbog vrlo jasnog i širokog aluminijumskog rama koji je jedan od glavnih elemenata dizajna ovog telefona, a koji je definisao izgled modernih Apple iPhone telefona.

   Sa druge strane, veći Xiaomi 13 Pro, nije baš toliko veći, ali po dimenzijama ekrana čija dijagonala meri 6,73 inča smešta se u kategoriju velikih telefona. Njegov ram je znatno uži, pre svega jer su i ekran i leđa, za razliku od ravnog Xiaomi 13 modela, zakrivljeni. Ovo znači da su ova dva telefona, kada ih posmatrate sa bilo koje strane, sem zadnje veoma različiti.

   Ekrani

   Kompaktniji Xiaomi 13 meri 6,36 inča po pravougaonoj dijagonali ravnog ekrana sa minimalnim okvirima na sve četiri strane, kako to inače biva u najvišoj klasi. Ekran je AMOLED tipa, ozbiljne svetline deklarisane na 1200 nita, sa 120 Hz osvežavanjem, i FHD+ rezolucijom. Mi smo izmerili odličnih 1445,5 nita, što je izuzetno dobar rezultat, koji se prenosi na realne uslove i svakodnevnu upotrebu.

   Ono što nedostaje ovom telefonu je LTPO matrica za nešto finije prelaze između različitih režima osvežavanja, koji su ograničeni na 60, 90 i 120 Hz u pametnom režimu. Sa druge strane, za razliku od nedavno testiranog Vivo X90 Pro modela, ovaj pametni režim od starta radi veoma pametno, osvežavajući ekran na 120 Hz pri interakciji, odnosno na 60 Hz, kada se radi o statičkim slikama ili YouTube reprodukciji. Pametni režim nije bio previše pametan u igrama, gde je rezolucija ostajala na 60 Hz, ali se to može promeniti kada isforsirate 120 Hz u podešavanjima.

   Sa druge strane Xiaomi 13 Pro ima ozbiljniji ekran po većini parametara. Dijagonala iznosi pomenutih 6,73 inča, panel je LTPO OLED koji neodoljivo podseća na onaj sa Xiaomi 12 Pro i Xiaomi 12S Ultra modela. To znači 1440p rezolucija i sve što može da vam padne napamet: Dolby Vision, HDR, 120 Hz, 10-bitna paleta boja, 240 Hz detekcija dodira i još mnogo toga.

   Xiaomi je deklarisao svetlinu ovog ekrana na 1200 nita, a mi smo izmerili 1392,8 nita, što je malo niže od manjeg modela, ali i dalje vrlo visoko i veoma dobro za ekran ovih dimenzija. Prikaz je odličan, boje blago zasićene u podrazumevanom Vivid režimu rada, sa tendencijom prikaza koji vuče ka hladnijem spektru. Ništa što se ne može promeniti prostim odabirom drugog režima od četiri ponuđena, sa varijacijama za svaki ponaosob.

   Podrazumevana rezolucija ekrana jeste 1440p, ali se po potrebi to može spustiti na FHD+, kako biste uštedeli bateriju, bez mnogo uticaja na kvalitet prikaza. LTPO matrica omogućava menjanje osvežavanja u rasponu od 1-120 Hz, sa velikim brojem međukoraka, koji se menjaju u zavisnosti od sadržaja. Primera radi, kada je aktivan Always On ekran, osvežavanje se spušta na 30 Hz, kako bi se dodatno uštedela baterija.

   Ako nismo bili sigurni da li je u pitanju isti ekran kao i kod Xiaomi 12S, uverili smo se nakon što smo primetili isto ponašanje osvežavanja, u zavisnosti od svetline ekrana. Minimalno osvežavanje od 1 Hz se postiže samo u slučajevima kada je svetlina iznad određene granice, a kada smanjite svetlinu ispod 25%, osvežavanje je uvek 120 Hz, što je isto ponašanje koje smo videli kod Xiaomi 12S modela.

   Dizajn

   Xiaomi 13 i 13 Pro dele isti raspored elemenata kućišta: dole su USB-C port 2.0 tipa, slot za dve nano-SIM kartice, sa eSIM podrškom, ali bez microSD slota, na šta smo dosad već navikli. Primarna rešetkica zvučnika je dole, dok se stereo efekat, kod oba modela postiže preko proreza slušalice i dodatnog otvora na gornjem delu telefona. Pored pomenutog otvora, gore su smeštena još dva mikrofona i IC transiver, uvek dobrodošli dodatak koji se sve ređe viđa kod novih telefona.

   Tasteri za regulaciju zvuka i Power taster su smešteni sa desne strane, sa ergonomski dobre pozicije, i sa dovoljnim razmakom između njih. Tasteri kod Pro modela su uži, jer je kućište uže, a otpor im je malo veći nego kod širih tastera na Xiaomi 13 modelu.

   Oba telefona imaju integrisani optički senzor otiska prsta ispod ekrana, samo što je on kod Pro modela na ergonomski boljoj poziciji, a kod ne-Pro verzije postavljen nisko, što zahteva malo vratolomije ukoliko imate iole veće šake. Sem pozicije, oba senzora su brza i precizna, i tokom korišćenja nismo naišli na realne zamerke.

   Manji model je oivičen ravnim okvirom, u koji se lepo uklapaju staklene površine ekrana i blago zakrivljenih leđa. Kućište kamera je crno i blago izbačeno van staklene zadnje strane, tako da lepo razbija monotoniju zadnje strane kod našeg svetlog modela.

   Zadnja strana je jednobojna sa Xiaomi logotipom i nekoliko bespotrebnih informacija koje je kvare. Srebrna verzija koja je nama stigla na test ponaša se kao ogledalo, pa je veoma korisna ukoliko hoćete da koristite zadnju kameru za selfije – a hoćete, verujte nam. Dodatna pogodnost je mogućnost glasovnog aktiviranja kamere, pa ne morate da napipavate dugme na zadnjoj strani ekrana koji svakako ne vidite.

   Leica logo dominira kućištem zadnje kamere, a tu su i tri sočiva koja su diskretno razdvojena srebrnim linijama.

   Slična je situacija i kod Xiaomi 13 Pro modela, samo se umesto Gorilla Glass 5 zaštite ekrana koristi Victus verzija, a leđa su keramička, savršeno uglačana, tako da nećete primetiti razliku između malog i velikog modela. Razlike se primećuju jer su ekran i leđa kod Pro modela fino zakrivljeni na bokovima, a ram znatno tanji i zaobljeniji na bokovima.

   Pored toga, kućište kamera prati isti dizajn, ali je znatno masivnije, izbačenije i napravljeno iz dva dela, idealno za sakupljanje prljavštine oko njega. Leđa imaju ogledalo završnicu, što znači da i njih možete koristiti za selfije glavnom kamerom uz pomoć glasovnih komandi.

   Dve filozofije

   Dva različita pristupa dizajnu omogućila su drugačiji izgled telefonima koji pripadaju istoj seriji, ali su takođe sa sobom doneli i neke razlike. Tako će Xiaomi 13, zbog svojih dimenzija i kućišta, vrlo lepo ležati u ruci, bez bojazni da će vam ispasti. Sa druge strane, Xiaomi 13 Pro je veći, sa tanjim ramom i zakrivljenim ivicama, što ga čini veoma nezgodnim za držanje, i nekoliko puta nam se desilo da smo bili na ivici da ga ispustimo.

   Da, u paketu uz oba modela Xiaomi isporučuje silikonske zaštite, ali ako već plaćate 120, odnosno 155 hiljada za ovako lepo dizajnirane telefone, ne treba da ih držite sakrivene iza maskice od 1000 dinara. Zaštitne maskice će vas spasiti od otisaka prstiju, a oba telefona, posebno u tamnim verzijama su pravi magneti za site, što je cena koju plaćate za ovakav dizajn. Lepo je, ko voli.

   IP68 i Dolby Atmos

   Jedna od stvari koje se više ne mogu zamerati kompaniji Xiaomi od serije 13 je otpornost na vodu i prašinu, koja ima IP68 sertifikat i koja je prisutna kod oba modela.

   Stereo zvučnici imaju Dolby Atmos sertifikat, i jako su dobri, a oni kod Xiaomi 13 su glasniji u spektru najviših tonova, dok su oni kod 13 Pro bolje balansirani, iako ne toliko glasni. Kod oba modela se koristi isti sistem – donji, glavni, jači zvučnik i gornji, slabiji zvučnik koji emituje zvuk preko otvora za slušalicu i jedne rupice na gornjoj strani.

   Na žalost, ovaj sistem je problematičan, jer gornji zvučnik prilikom razgovora emituje zvuk ka vašem uhu, ali i na gore, što znači da će bilo ko, ko se nalazi blizu vas, bez ikakvih problema moći da čuje vašeg sagovornika, što značajno ugrožava privatnost razgovora.

   Punjač u pakovanju, i to kakav!

   Dok su Samsung i Apple konzervativni po pitanju snage punjača za svoje flagship modele, kao i po pitanju isporuke istih u pakovanju, Xiaomi uz seriju 13 isporučuje odlične punjače.

   Xiaomi 13 koristi punjač snage 67 W koji podržava Power Delivery 3.0 i Quick Charge 4.0, što znači da je kompatibilan sa drugim uređajima poput laptopa ili konzole. Za punjenje od 0 do 100% potrebno je malo preko 40 minuta, a baterija od 4.500 mAh je na pola sata punjenja pokazivala 81%. Na našem testu reprodukcije YouTube video materijala u trajanju od 10 sati sa osvetljenošću ekrana od 50%, baterija je pokazala 64%, što znači da ćete bez problema izgurati dan i po kombinovane upotrebe, odnosno, skoro 23 sata video reprodukcije, za slučaj da se zadesite na nekom baš dugačkom letu.

   Xiaomi 13 Pro dolazi sa mnogo ozbiljnijim GaN punjačem snage 120 W koji izbacuje 15 W na 5 V, 27 W na 9 V, 66 W na 11 V i 120 W na ozbiljnih 20 V. Za punjenje maksimalnom brzinom potrebno je korišćenje debelog kabla koji se isporučuje u paketu, a koji je deklarisan da podrži 6 ampera.

   Boost Charging speed

   Maksimalno brzo punjenje je isključeno na telefonu, a aktivira se Boost Charging speed opcijom, koja je smeštena u deo Baterije u podešavanjima, bez neke brze prečice, do kojeg vam treba bar pet klikova i nekoliko skrolova. Baterija kapaciteta 4.820 mAh je raspoređena na dva jednaka dela, da bi postigla punjenje od 0 do 100% za 23 minuta, odnosno 80% za 15 minuta. Isključivanjem Boost Charging opcije, punjenje se obavlja snagom koja varira između 60 i 80 vati, kada je za punjenje potrebno malo manje od pola sata i kada baterija za 15 minuta stiže do 66%.

   Interesantno je da se telefon tokom punjenja maksimalnom snagom nije previše grejao, što ne možemo da kažemo za konkurentske modele podjednako jakih punjača. Na testu baterije, posle deset sata YouTube videa ostalo je još 59%, što je samo 6% manje od Xiaomi 13 modela, i što je i dalje jako dobar rezultat koji vam neće dati mnogo više od jednog dana upotrebe, ali će vam omogućiti da ujutru napunite telefon dok se istuširate.

   Qualcomm zmajevi

   Mesto na kojem ove godine niko ne štedi kod svojih premijum telefona je novi Qualcomm čipset. Oba Xiaomi 13 telefona pokreće Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čipset, što, pored najboljih performansi današnjice, automatski znači odličan 5G modem, Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3 i UFS 4.0 memoriju.

   Izbor memorije ide od 128, preko 256 do 512 GB za oba modela, a postoje verzije sa 8 i 12 GB brzog LPDDR5X RAM-a. Mi smo na test dobili Xiaomi 13 u 12/256 GB verziji, kao i Xiaomi 13 Pro u 12/512 GB memorijskoj konfiguraciji. Kod nas su trenutno u prodaji Xiaomi 13 sa 8/256 GB memorije za 120 hiljada i Xiaomi 13 Pro sa 12/256 GB za 155 hiljada dinara.

   Ukratko, ova količina memorije u kombinaciji sa najjačim Snapdragon čipsetom će kod oba telefona omogućiti vrhunske performanse u svakom mogućem smislu, i na to slobodno možete računati, bez obzira na to koliko ih opteretili.

   MIUI 14 i Android 13

   Najnovija kombinacija operativnog sistema i, sada već legendarnog korisničkog interfejsa omogućava vam da uživate u najboljem što Android i Xiaomi imaju da ponude. Ova kombinacija, zajedno sa moćnom hardverskom osnovom omogućava munjevit rad telefona u svakom mogućem smislu – od podizanja sistema, preko korisničkog interfejsa, do ugrađenih i eksternih aplikacija.

   Iznenađujuće, MIUI 14 ne dolazi sa toliko preinstaliranih aplikacija, već se fokusira na esencijalne i nekoliko onih koje biste svakako instalirali, kao što su Facebook, Spotify, Netflix i još po koja. Naravno, većinu možete eliminisati po potrebi, a od novih stvari tu su mega popularni veliki folder, kao i veštačka inteligencija koja omogućava izvlačenje teksta sa slika iz galerije. AI prepoznaje većinu teksta, bilo da su u pitanju brojevi telefona, nazivi ulica ili registracije automobila – ukoliko se dobro vide, moći ćete da ih iskopirate. Naravno, ćirilica nije podržana, pa ćete umesto ćiriličnih slova dobiti nešto najpribližnije, ali zato algoritam nema nikakvih problema sa latinicom.

   Deo sa obaveštenjima se dobija povlačenjem leve strane ekrana na dole, dok se na desnoj strani nalaze obaveštenja, a moguć je i jednostavan prelazak sa jednog na drugi pokretom ulevo ili udesno.

   Tu su i sve one stvari na koje smo već navikli kod MIUI GUI-ja: aktivne aplikacije se prikazuju u dva reda, moguće je koristiti takozvane plutajuće prozore koji ne zauzimaju celu površinu ekrana, deliti ekran sa dve aplikacije i još mnogo toga. MIUI je jedan od korisničkih interfejsa koji dozvoljava možda i najviše podešavanja i prilagođavanja, pa, ukoliko želite možete sve podesiti baš prema vašoj želji: od tema, ikonica, preko zvona i tipa obaveštenja, do tranzicija i podešavanja svake aplikacije posebno.

   Naravno, MIUI nudi opciju virtuelne memorije, za sve one kojima nije dovoljno 8 ili 12 GB, tako da uvek možete da uštinete 3, 5 ili 7 GB skladišnog prostora i proglasite ga RAM-om za privremeno čuvanje aplikacija. Interesantna opcija koja nam se svidela može da koristi svima koji nemaju pametni sat, a omogućava merenje pulsa korišćenjem senzora otiska prsta. Stariji među nama će se setiti da je Samsung Galaxy S5 imao sličan senzor smešten na zadnjoj strani, tik ispod kamere, a koji je služio u istu svrhu.

   Kako je privatnost bitan deo Android 13 operativnog sistema i generalno jako značajan faktor kod svih proizvođača, prilikom deljenja fotografije ili video snimka koji ste vi napravili dobićete opciju da sa slika uklonite podatke o lokaciji i druge metapodatke poput vašeg telefona i slično. Na ovaj način onemogućavate da vas neko prati prema podacima koji se podrazumevano nalaze u slikama i snimcima.

   Xiaomi 13 kamere

   Iako pripadaju istoj seriji, kamere ova dva telefona su prilično različite, pa ih moramo tako i posmatrati. Oba modela Xiaomi 13 serije imaju po tri kamere nazad i jednu napred, ali se senzori i sočiva prilično razlikuju u većini slučajeva.

   Osnovni Xiaomi 13 model ima novi sistem kamera koji je napravljen u saradnji sa čuvenom kompanijom Leica. Njihov doprinos su dva različita režima boja koji se nalaze u brzom meniju: Leica Vibrant, koji je podrazumevani i Leica Authentic, koji omogućava realni prikaz boja.

   Xiaomi 13 – Glavna kamera

   Glavna kamera ima Sony IMX800 senzor rezolucije 50 MP sa f/1.8 širokougaonim sočivom, pikselima od 1 mikrometra, optičkom stabilizacijom i PDAF fokusnim sistemom. Quad Bayer sistem spaja piksele za fotografije rezolucije 12,5 MP.

   Dnevne fotografije su odlične, oštre, detaljne, sa odličnim dinamičkim rasponom i dosta detalja. Leica Authentic i Vibrant režimi ne utiču na kvalitet, već na reprodukciju boja. Ako više volite realne boje, Authentic je režim koji treba prevashodno da koristite, dok će Vibrant privući sve vas koji volite da slike direktno kačite na društvene mreže.

   Iz nekog razloga Xiaomi i dalje ima 2x opciju zuma koja koristi krop kadra sa glavne kamere, pa ako vam je telefoto zum prevelik, a onaj 1x nije dovoljan, ova opcija daje neku srednju vrednost.

   U slabim svetlosnim uslovima glavna kamera se ponaša kao i što očekujete od jednog flagship modela. Automatski noćni režim se sam aktivira i zahteva od vas da budete mirni koju sekundu, ali pravi prilično dobre fotografije.

   Slike su, zahvaljujući svetlom sočivu – svetle, detaljne, sa dobrim dinamičkim rasponom koji čuva detalje u senkama i svetlim delovima. Izvori svetla mogu da kreiraju neželjene efekte kada ste blizu, a redukcija šuma je za svaku pohvalu.

   Napomenućemo i da Leica Vibrant režim podrazumevano pravi bolje fotografije, otvorenije, svetlije, pa je topla preporuka da u slabim svetlosnim uslovima zaobiđete autentične boje, kako biste dobili kvalitetnije fotografije.

   Aktiviranje noćnog režima lepo otvara fotografije i smiruje izvore svetla, na kojima se onda vidi više detalja, a eliminišu se neželjeni efekti. Napomenućemo da noćni režim radi samo sa 0,6x, 1x i 3,2x nivoima zuma, bez 2x opcije.

   Video snimci glavnom kamerom su mogući u 8K u 24fps, 4K u 24, 30 ili 60 fps. Najveća rezolucija daje jako kvalitetne, oštre snimke, sa dosta detalja, gotovo bez šuma i sa odličnim dinamičkim rasponom. Sa druge strane, slična je situacija sa 4K u 30 i 60 fps: detaljni, oštri, sa dobrim kontrastom.

   Fokusiranje je jako brzo, zumiranje fluidno, a telefon sve radnje izvodi trenutno, što je jako bitno kod telefona ove klase, a sa čim se proizvođači često izgube, što ste mogli da vidite u našem velikom testu kamera telefona.

   Noćni snimci su takođe prilično dobri sa glavnom kamerom, sa dobro detektovanim bojama, bez opcije biranja Leica režima. Snimci su detaljni, sa dobro redukovanim šumom i korektnim izvorima svetla.

   Xiaomi 13 – Ultra-širokougaona kamera

   Ultra-širokougaona kamera ima OmniVision senzor rezolucije 12 MP i svojim širokim f/2.2 sočivom zahvata ugao od ozbiljnih 120 stepeni. Ovde nama spajanja piksela i koristi se puna rezolucija senzora.

   S obzirom na nedostatak autofoksunog sistema, fotografije su dobre i detaljne, sa korektnim kontrastom i lepom reprodukcijom boja na oba Leica sistema.

   Noćni snimci su dobri za ovaj tip kamere. Detalja ima, kontrast je dobar, ali kvalitet zaostaje za glavnom kamerom, jer su fotografije osetno mekše. Kada aktivirate noćni režim situacija se popravlja, ali ne previše. Izvući ćete malo više detalja iz senki, ali će post-procesing dodatno izoštriti sliku, da bi ona izgledala oštrije, i u procesu odneti deo detalja, posebno sa uniformnih površina.

   Video snimci su mogući u 4K u 24 i 30 fps, korektni su, sa dobrim dinamičkim rasponom za ovaj tip kamere i odličnom redukcijom šuma. Boje su nešto mirnije nego sa glavnom kamerom, ali to vidite samo ukoliko direktno poredite dva snimka.

   Xiaomi 13 – Telefoto kamera

   Telefoto kamera sa 3,2x uveličanjem koristi Samsung senzor od 10 MP, ima optički stabilizovano f/2.0 sočivo i velike piksele od 1 mikrometra.

   Jedno od prijatnih iznenađenja je telefoto kamera kod Xiaomi 13 telefona. Zum je ozbiljan i upotrebljiv, pa fotografije deluju veoma dobro, detaljno, oštro, sa širokim dinamičkim rasponom, a boje su na sve tri kamere podjednako reprodukovane na oba Leica režima, što je posebno pohvalno na ovako različitim senzorima.

   Snimci po slabom svetlu su ovde prilično dobri po svim parametrima, iako telefonu treba malo vremena da na auto-noćnom režimu napravi dobru fotografiju. Dinamika je dobra, posebno kada vam je kadar dobro osvetljen, sa malo više šuma u mračnijim delovima. Ove problematične delove popravlja noćni režim, dodatno izoštravajući fotografije da izgledaju atraktivno, ali svetla i dalje mogu praviti probleme.

   Xiaomi 13 – Portretni režim

   Portretni režim je posebno interesantan jer nudi pet različitih režima: normalni, 35 mm Black and White lens, 50 mm Swirly bokeh lens, 75 mm Portrait lens i 90 mm Soft focus lens. 35 i 50 mm koriste glavnu, dok ostali koriste telefoto kameru. Rezultati su zanimljvi i definitivno ih vredi isprobati i koristiti u situacijama u kojima vam to prilika dozvoljava.

   Xiaomi 13 – Video stabilizacija

   Kao i kod Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi nudi dva posebna nivoa stabilizacije za svoje video snimke: Steady video i Steady video PRO. Steady video koristi OIS glavne i dodatnu EIS stabilizaciju za dodatno redukovanje pokreta, dok Steady video PRO koristi ultra-širokougaonu kamera sa elektronskom stabilizacijom.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Obe verzije snimaka su ograničene na 1080p u 30 fps i obe daju jako dobre snimke, redukujući najveći deo potresa, što ponekad može biti mnogo bitnije od visoke rezolucije i količine detalja. Tako Steady Video PRO ima mnogo bolju stabilizaciju zahvaljujući kombinaciji EIS i ultra-širokougaone kamere, a kako su obe vrste snimka ograničene na 1080p, preporuka je da koristite PRO verziju kada god su vam svetlosni uslovi dobri, jer je stabilizacija izuzetna, čak i kada trčite.

   Xiaomi 13 – Selfi kamera

   Selfi kamera ima 32 MP OmniVision senzor sa QB sistemom spajanja piksela i daje finalne fotografije od 8 MP. Ima fiksni fokus i f/2.0 sočivo koje obezbeđuje ugao od 90 stepeni, a senzor smo već videli na Xiaomi 12S Ultra.

   Ova kamera ima prilično dobre selfije pri uslovima sa dobrim svetlom. Oni imaju dovoljno detalja, oštri su, ali ponekad umeju da budu preeksponirani, posebno kada koristite portretni režim, iako su boje i dalje na izuzetno dobrom nivou.

   Kako nas nije svaki dan pratilo lepo vreme, uslovi koji su lošiji od idealnih poput unutrašnjosti kafića po kišovitom danu ponekad su rezultovali mutnim fotografijama, sa dosta šuma, iako je svetla bilo na pretek, posebno u portretnom režimu, na čijem bi algoritmu Xiaomi morao da poradi.

   Video snimci selfi kamerom su ograničeni na 1080p, ali prilično dobri, sa dosta detalja, dobrim bojama, ali uz probleme sa dinamičkim rasponom, gde će se kamera fokusirati da vas isprati što je moguće bolje, ali će u procesu pozadina biti prilično preeksponirana.

   Xiaomi 13 Pro kamere

   Jači od dva modela Xiaomi 13 serije donosi Sony IMX989 koji smo već videli na Xiaomi 12S Ultra i nedavno na Vivo X90 Pro telefonima. Leica je tu, kao i na Xiaomi 13, a iako ova dva telefona nazivno imaju veoma slične sistema kamera: glavnu, široku, 3,2x telefoto i selfi, razlike itekako postoje.

   Sve što smo rekli za kamere i Leica kolaboraciju važi ovde – dva kolorna profila: Vibrant i Authentic, sa dodatnim portretnim režimima. Jedna od zanimljivosti koja je prisutna i kod Xiaomi 13 modela, ali smo zaboravili da je pomenemo je i Teleprompter, koja vam dozvoljava da ubacite scenario i čitate ga dok snimate selfi video.

   Super macro je opcija koja se nalazi u brzim podešavanjima kamere, tako da je potrebno da se malo naviknete na raspored opcija, posebno ukoliko dolazite sa nekog drugog korisničkog interfejsa kao što su Samsung One UI ili iOS.

   Xiaomi 13 Pro – Glavna kamera

   Sa ovim senzorom od 50,3 MP smo se sreli već dvaput, tako da su očekivanja iz više razloga – velika. Sony IMX989 senzor raspolaže sa pikselima veličine 1,6 mikrometara koji koriste Quad Bayer RGB kolorni sistem i takozvani Octa-PD autofokus, specijalnu verziju Dual Pixel autofokusnog sistema za Quad Bayer senzore. Sočivo ispred ima blendu od f/1.9, sastoji se od 8 delova i poseduje posebnu HyperOIS stabilizaciju, što sve zajedno deluje impresivno na papiru.

   Kao i kod Xiaomi 13, podrazumevani režim rada je Leica Vibrant, ali smo mi za većinu koristili Leica Authentic režim kako bismo vam prikazali šta sve kamera može bez mnogo dodatnog doterivanja – to uvek možete po potrebi. Razlike između ova dva režima, kao i kod modela bez Pro sufiksa, postoje, ali nisu prevelike.

   Dnevne fotografije se čuvaju u 12,5 MP i deluju fenomenalno. Šum je nepostojeći, oštrina odlična, a detalja koliko vam god treba. Dinamički raspon je odličan, što omogućava visok kontrast i dobre boje. Slike nisu savršene, ali su veoma blizu najboljih koje smo videli na telefonima danas.

   Leica režimi vam daju priliku da se malo igrate sa parametrima, posebno sa kontrastom, pa kada želite dinamičnije scene, sa izraženim senkama, slobodno prebacite na Vibrant režim – nećete se pokajati. Sa druge strane Authentic režim pravi mirnije, realnije fotografije, ne toliko atraktivne, ali prijatnije za oko.

   Veliki senzor i ovde omogućava 2x uvećanje za koje se koristi glavna kamera, kada vam je potrebno da nešto samo malo uveličate. Iznenađujuće je da ove fotografije imaju skoro podjednako dobre parametre kao i one bez uveličanja, pa se nemojte libiti da ih koristite.

   U slabim svetlosnim uslovima Xiaomi 13 Pro aktivira auto-noćni režim koji je na ovoj kameri odličan. Fotografije su impresivne po pitanju detalja, dinamičkog raspona, ekspozicije, nedostatka šuma i bojama. Aktiviranje noćnog režima ume da popravi tamnije scene, ali ga treba aktivirati samo kada niste zadovoljni automatikom, koja će pokriti 80% situacija.

   Glavna kamera jedina može da snima 8K u 24 fps, dok su druge dve zadnje sposobne da izvuku 4K u 60 fps, a selfi ne prelazi 1080p u 30 fps, što zaista ne priliči telefonu od 155 hiljada dinara.

   8K i 4K snimci ovom kamerom su odlični – detaljni, bez šuma, sa preciznim bojama i neverovatnim dinamičkim rasponom. Nemamo prave zamerke, posebno jer procesiranje nije agresivno kao što ume da bude na drugim telefonima. Noćni snimci su takođe jako, sa dosta detalja, dobrim bojama i šumom koji je pod kontrolom

   Xiaomi 13 Pro – Ultra-širokougaona kamera

   Ultra-širokougaona kamera je preslikana sa Xiaomi 12S Ultra – Samsung JN1 sa f/2.2 sočivom i autofokusnim sistemom.

   Dnevne fotografije su, kao i kod 12S Ultra – odlične, za šta postoji nekoliko razloga: dobar senzor, autofokus, svetlo sočivo i malo Leica magije. Na ovim fotografijama detalja zaista ima mnogo više nego na Xiaomi 13 i razlike su evidentne, iako obe kamere prave fotografije u sličnoj rezoluciji. U jednom trenutku smo se zapitali da li su primeri fotografija koje smo napravili sa glavne ili ultra-širokougaone kamere, posebno po pitanju boja i dinamičkom rasponu.

   Kada padne mrak, ova kamera i dalje ima dobre fotografije. Detalja nema kao kod glavne, dinamički raspon je dobar, ali nije izuzetan, a boje su malo više zasićene nego na glavnoj kameri. Noćni režim pojačava dinamički raspon i otvara senke, ali generalno ne vidimo baš toliku razliku u kvalitetu između noćnog i automatskog noćnog režima.

   Video snimci ovom kamerom su odlični po danu, sa dobrom stabilizacijom, odličnim dinamičkim rasponom i bojama, dok su noću mutni, imaju loš dinamički raspon i vidljiv šum. Ukoliko odaberete 4K u 60 fps noću, situacija se pogoršava, a snimci postaju neupotrebljivi ukoliko nemate osvetljenje kao na derbiju na Marakani.

   Xiaomi 13 Pro – Telefoto kamera

   Xiaomi je sa 13 Pro modelom odlučio da se fokusira na 50 MP kamere, pa je tako telefoto kamera na najjačem modelu ponude takođe dobila Samsung JN1 senzor sa Tetracell filtriranjem i 3,2x optičkim uveličanjem u odnosu na glavnu kameru. U pitanju je f/2.0 Leica „plutajuće sočivo“ sa optičkom stabilizacijom koje takođe funkcioniše kao makro kamera, jedna od stvari koje su nedostajale kod Xiaomi 13 modela.

   Fotografije ovom kamerom se takođe snimaju u 12,5 MP i jako su dobre. Ovde mislimo na dosta detalja, dobru dinamiku kadra, dobre boje i gotovo bez šuma. Ukoliko želite malo više HDR prikaz, sa još širim dinamičkim rasponom, slobodno možete koristiti Leica Vibrant režim koji će malo “pojačati” atraktivnost fotografija. Sa druge strane, manje dodatne obrade u Leica Authentic režimu znači i da ćete fotografije sa dosta isprepletanih detalja poput krošnji sa dosta lišća ili travom mnogo bolje napraviti u ovom, mirnijem režimu.

   Ova kamera radi i kao makro, pa se nemojte libiti da je koristite, jer ima odličan senzor i jako oštro i svetlo sočivo, što je kombinacija koja omogućava da se igrate sa makro svetom. Opet, voleli bismo da se makro opcija aktivira sama ili bar da ima prečicu do koje se dolazi brže.

   Fotografije u slabim svetlosnim uslovima su odlične i sa ovom kamerom: dobra dinamika kadra, dobra količina detalja, saturacija i boje, sa šumom samo u tragovima, i to kada baš zumirate. Puni noćni režim pokušava da izvuče više detalja izoštravanjem, i kao i sa glavnom kamerom – koristite ga samo kada niste zadovoljni automatikom.

   Video snimci, kako dnevni, tako i noćni deluju prilično dobro po svim svojim parametrima. Dok su dnevni snimci zaista odlični, flare efekat koji se pravi od svetala noću, ume zaista da bude iritantan. Na noćnim snimcima redukcija šuma nije toliko agresivna, pa je dobar deo detalja u kadru očuvan, sa bojama i dinamičkim rasponom na nivou.

   Xiaomi 13 Pro – Portretni režim

   Portretni režim i kod ne-Pro modela nudi onih pet Pro lens opcija: 23, 35, 50, 75 i 90 mm, a na vama je da ih isprobate i vidite koja vam je zanimljiva i upotrebljiva.

   Xiaomi 13 Pro – Video stabilizacija

   Stabilizacija radi na svima kamerama Xiaomi 13 Pro modela, a Steady Video i Steady Video Pro se ponašaju isto kao i kod Xiaomi 13 modela. Iz nekog razloga, Steady Video Pro, najbolji režim stabilizacije, koji se oslanja na odličnu širokougaonu kameru, je ovde dosta lošiji nego kod Xiaomi 13 modela. Regularni Steady video koji koristi glavnu kameru je korektan u eliminaciji potresa od kretanja, ali smo od Pro režima očekivali mnogo više.

   Xiaomi 13 Pro – Selfi kamera

   Kao i kod 12S Ultra i Vivo X90 Pro, selfi kamera ima onu čudnu politiku da iako ima Quad Bayer 32 MP senzor, fotografije snima u 32 MP, a ne u 8 MP. Tu su i dva nivoa zuma: 0,8x i 1x, iako je 0,8x u stvari realnih 1x, a 1x je uveličani krop kadra.

   OmniVision OV32C senzor ima f/2.0 sočivo, ali ni ovde nema autofokusnog sistema. Slike su generalno dobre po većini svojih parametara, ali se čini da spajanje piksela koje radi Xiaomi 13 rezultuje boljim fotografijama. Problem sa preeksponiranom pozadinom je ovde još izraženiji, ponekad u portretnom, a ponekad u regularnom režimu rada.

   Svi pomenuti problemi su posebno izraženi u video snimcima. Em su ograničeni na 1080p, em su po pravilu preeksponirani, sa pozadinom koja je često potpuno bela, tako da se nećete previše obradovati kada budete pravili video selfije.

   Pravi flagship modeli?

   Sa cenama od malo preko 1000 i 1300 evra, Xiaomi 13 i 13 Pro definitivno spadaju u najvišu flagship kategoriju telefona, ali šta je sa drugim uslovima?

   Xiaomi 13 ima sve što je potrebno – dobar ekran, moćni čipset, prepoznatljiv dizajn, premijum materijale i IP68 zaštitu koja je baš nedostajala ovom proizvođaču. S obzirom na pametne algoritme za prebacivanje stope osvežavanja, LTPO matrica nam ovde nije falila, koliko osrednje performanse selfi kamere i njeno ograničenje video snimaka na 1080p. Da, voleli bismo punjač od 120 W u paketu i još ponešto, ali nam se Xiaomi 13 svideo kao lepo dizajnirani, kompaktni telefon, upečatljivog dizajna i sveukupno zaokruženih performansi.

   Sa druge strane, Xiaomi 13 Pro je 30% skuplji od osnovne verzije i za to nudi više memorije, veći ekran sa boljom rezolucijom, znatno bolje kamere i nešto drugačiji dizajn. Performanse ni kod jednog modela neće biti problem ni na duge staze, a kamere su napravile fotografije i video snimke koji su jedno od najboljih koje smo videli. Glavna je poslovično izuzetna, ultra-širokougaona nas je prijatno iznenadila, kao i telefoto koja ima veoma upotrebljiv zum, sa Leica magijom koja osigurava iste boje na svim poljima.

   Xiaomi se ovoga puta potrudio i na polju softvera, koji je lepo ispeglan, bogat opcijama i sve više liči na čist Android nego na stari MIUI pun nepotrebnih aplikacija. Ono što nam se nije svidelo su osrednje selfi performanse, koje prosto nisu dopustive u ovoj klasi, a mnogima će zasmetati uski ram telefona, koji, u kombinaciji sa zakrivljenim ekranom i leđima čini telefon klizavim i nezgodnim za držanje u ruci.

   Ako kupite masku i niste opsednuti selfijima, Xiaomi 13 Pro je jedan izuzetan telefon na svim poljima, uključujući i moćni GaN punjač od 120 W, koji će očas posla da vam napuni bateriju i tako dodatno pojača utisak koji je ostavila dobra autonomija i ovog, ali i Xiaomi 13 modela.

   Xiaomi 13 ili Xiaomi 13 Pro?

   Po prvi put je kompanija Xiaomi globalno predstavila dva izuzetno dobra telefona, svaki drugačiji na svoj način. Xiaomi 13 je lepo zaokružen kompaktni flagship specifičnog dizajna, dok je Pro model okrenut onima koji vole velike ekrane, elegantniji, zakrivljeni ekran i ne libe se da plate 30% više za stvari kao što su bolji sistem kamera i 120 W punjenje.

   Od nas preporuke idu ka oba modela, a ako vam osrednje performanse selfi kamere baš toliko smetaju, odaberite model sa najsjajnijim kućištem i slobodno koristite glavnu kameru umesto prednje – provereno dobro radi posao.

   Oba nova Xiaomi 13 telefona se nalaze u bogatoj Yettel ponudi, gde ćete ih, uz ugovornu obavezu na dve godine plaćati tek malo preko 2000 dinara mesečno, što nama zvuči kao jako primamljiva ponuda. Još ako odnesete neki svoj stari telefon, tablet, laptop, pametni sat, MiFi ili ruter možete dobiti dodatni popust za svoju narednu kupovinu, što će fino smanjiti ukupnu cenu koju plaćate mesečno.

   A kad smo kod cene, opet će se verovatno najveći broj komentara odnositi na taj podatak. Jer čudni smo mi: kada proizvođači nisu gurali svoj nos u najvišu kategoriju, svi su govorili – dokle Apple i Samsung samo, šta je sa drugima, zašto makar ne pokušaju? Danas, kada su i drugi tu, komentari kažu, za te pare kupiću Apple ili Samsung.

   Naravno, svako ima apsolutno pravo na svoj stav – ali još jednom bih istakao da nije moguće primeniti recept iz automobilske industrije. Sve je od komponenti produkt kompanija kod kojih se svi redom snadbdevaju, pa čak eto i Xiaomi 13 Pro ili Vivo X90 Pro imaju senzor koji je u nabavci apsolutno skuplji, reklo bi se i bolji – od bilo kog foto senzora u telefonima kompanija Apple ili Samsung.

   I ta situacija se neće promeniti tek tako, svim proizvođačima će biti potrebno makar nekoliko godina rada u kontinuitetu, izgradnje brenda, neprestanog dokazivanja na svim poljima – da bi uspesi stigli i u najvišem segmentu. Ako ništa drugo, pustimo ih da se razvijaju, nemojmo ih kočiti na tom putu. Da poklanjaju uređaje ne mogu, da rade da bi izgubili novac – takođe ne mogu, ostaje im da se trude i da napreduju. Nekome će se verovatno, sa punim pravom, baš ovi telefoni više dopasti od nekih drugih.

   Iz naše perspektive, drago nam je što se svi trude da pokažu zube za početak, jer mi se itekako dobro sećamo i vremena kada smo imali samo par vrhunskih uređaja godišnje na testu. Iščekivali smo ovakvo vreme u kome ćemo imati priliku da vidimo kako to i drugi rade – ne bismo voleli da se vrati vreme unazad. Puna podrška za sve napore koje ulažu Vivo, Honor, Xiaomi ili Motorola, samo neka istraju i ne posustanu u svemu tome.

   Ovog puta, jedno konkretno bravo za Xiaomi i konkretan napredak učinjen sa serijom 13 mobilinih telefona

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (1)
   1. Simba025

    Odlična recenzija,pročitana od "korice do korice" i naravno odgledana! Naručen Pro model...čeka se i dalje! Odličan izgled no

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi