Testirali smo Redmi Note 11 Pro 4G & 5G

Testirali smo Redmi Note 11 Pro 4G & 5G

Redmi Note 11 Pro je stigao: svi znamo kolika je bila popularnost ove serije telefone prethodnih godina. Ovog puta stiže u dve varijante, sa i bez 5G podrške

  Sadržaj
   Testirali smo Redmi Note 11 Pro 4G & 5G

   Pozitivne ocene

   • AMOLED ekran 120 Hz, osvežavanje do 1200 nita
   • Dobra autonomija 5G modela
   • Bolje CPU performanse u odnosu na model iz prošle godine

   Negativne ocene

   • Ponuda procesora na tržištu onemogućila je veći uspeh Redmi Note Pro serije
   • Nemogućnost snimanja 4K video posledica je lošeg ISP-a u procesorima
   • Povećanje cena u odnosu na prethodne sezone

   Izuzetno popularna Redmi Note Pro serija telefona koja je prethodnih godina vladala ovim segmentom ponude, ove je sezone onemogućena da ostvari veći uspeh. Razlozi su višestruki, u prvom redu ograničenom ponudom čipova a zatim i velikim skokom dolara što je prouzrokovalo znatno više cene uređaja u odnosu na prethodne sezone

   Nova godina, novi Redmi Note Pro 11 telefon: nova očekivanja, nova nestrpljenja, nove nade – često i nerealne. U pripremi ove recenzije, morali smo da se podsetimo kako smo to predstavili Redmi Note 10 Pro pre 11 meseci a da odmah zatim povučemo paralele sa promenama koje su se, ili nisu dogodile u industriji. Na testu je Redmi Note 11 Pro, i to u dve verzije.

   Redmi Note 11 Pro je stigao ili stiže ovih dana u prodaju: dolazi u vreme kada se svet menja, u vreme nestašica, kada sve poskupljuje, od sirovina, poluprovodnika, proizvodnje, transporta, svih vrsta goriva. I stiže u dve varijante, 4G i 5G – i mi imamo oba ova modela kod sebe, oba modela smo isprobali. Nema nikakvog razloga da ovi telefoni idu u dve posebne recenzije jer ih samo i jedino razlikuje procesor (i jedan senzor dubine na 4G modelu pride da bi se na oko učinio konkurentnijim). Sve ostalo je istovetno…

   Redmi Note 11 Pro 5G stiže sa novim Snapdragon 695 procesorom nove generacije, dok 4G varijanta dolazi sa MediaTek Helio G96 čipom koji smo videli u značajno jeftinijim telefonima poput Realme 8i ili Infinix Note 11 Pro. Oba modela će biti dostupna u prodaji: 5G kod operatera, MI Store-u i ostalim maloprodajama, a 4G samo u maloprodajama: cene, 40 hiljada dinara za 5G verziju, 38 hiljada dinara za 4G varijantu u konfiguracijama sa 6GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke. Kod operatera će u nekom trenutku biti dostupna i 8/128 varijanta kakvu smo mi dobili na testiranje.

   Što se našeg mišljenja tiče, apsolutno svoj glas dajemo 5G verziji jer Snapdragon 695 je bez dileme bolji čipset od MediaTek Helio G96 i u svemu ga nadmašuje: počev od performansi, preko arhitekture, izrade u 6 nanometarskom procesu naspram 12 nanometarske izrade Helio G96 čipseta, potrošnja je bolja, jezgra rade na višem taktu, GPU je bolji.

   Nemamo ni najmanju dilemu da slobodno možemo da vam, mirna srca i čiste duše preporučimo da odaberete Redmi Note 11 Pro 5G, i da je razlika u ceni od 2 hiljade dinara, više nego opravdana.

   Performanse (ni)su unapređene

   E sad, dolazimo do momenta u kome publika kaže, pa i nisu ga previše unapredili u odnosu na prošlu godinu kada je procesor u pitanju – i publika je delimično u pravu. Brzinski rezultati kažu drugačije, pa je Snapdragon 695 u svim test aplikacijama 10 do 15 procenata brži od prošlogodišnjeg 732G: izrađen u boljem proizvodnom procesu, 6 naspram 8 nanometara, Adreno 618 GPU je zamenjen novijim sa oznakom 619 uz minimalne razlike, memorijski propusni opseg je veći kod novog čipseta za 15ak procenata.

   Unapredili su ga, nije da nisu… i još 5G konektivnost pride. Razmišljali smo, jedini razlog koji nam pada na pamet jeste zbunjenost publike povratkom na pripadnost seriji 6 ovog proizvođača: u svemu moderniji čipset koji čak ima taj komfor da radi na nižem radnom taktu nego na Snapdragon 732G procesoru, ali dva glavna jezgra sada su Cortex A78 u odnosu na nešto starija A76 jezgra.
    
   I deluje da je sve bolje – ali, nešto i nije. Nećemo vam sada otkrivati šta to nije dobro, ne mislimo tu na Redmi Note 11 telefone, već na sve modele u koji će biti implementiran ovaj procesor – a biće ih. Problem se manifestuje odsustvom vrlo specifične mogućnosti na koju smo se itekako navikli, i nije problem na koji možemo slegnuti ramenima i reći, pa dobro…

   Dizajn

   Što se dizajna tiče, određene korekcije u odnosu na prošlogodišnji model su napravljene. Obline na ramu telefona su nestale i sada telefon oivičavaju ravne površine sa sve četiri strane. Naravno, većina će reći kako se kopira Apple ali prošlogodišnji Mi11 Lite je možda dao smernicu u kom pravcu treba da se razvija naredna generacija povoljnih Redmi telefona.

   Okvir telefona je od plastike koja deluje vrlo čvrsto i masivno, Gorilla Glass 5 napred i pozadi, težina 202 grama, desetak grama teži nego sezone 2021-ve. Otpornost na vodu i prašinu po IP53 sertifikatu. Da li nam se vizuelna promena dopada? Da!
    
   Power taster i klackalica zvuka desno, suprotna strana telefona prazna, gore redom 3.5mm priključak za slušalice, rešetka drugog zvučnika, otvor mikrofona i uvek rado viđeni infrared port – na donjoj strani telefona drugi zvučnik, rupica mikrofona, USB C port i fioka za dve SIM kartice. Mesto jedne od njih može da popuni i memorisjka SD kartica ukoliko vam je potreban dodatni prostor za odlaganje podataka.
    
   Poleđinu telefona karakteriše neznatno promenjeni izgled kamera sistema. Glavna kamera je jasno istaknuta i izdvojena, ali nema onog velikog sjajnog prstena koji je karakterisao Redmi Note 10 Pro. Ispod nje su smešteni dodatni kamera senzori kojih je kod 5G modela za jedan manje, pošto mesto senzora dubine koji je prisutan na 4G varijanti ovog telefona menja natpis AI.

   Ekran

   Ekran zna se, Super AMOLED 120 Hz a dijagonala je uobičajenih, koliko, pa 6.67 inča – osvežavanje 120 Hz, naravno u ovoj klasi nema dinamičke promene osvežavanja već birate između pomenutih 120 ili 60 Hz. U odnosu na osvetljenje Redmi Note 10 Pro modela, ostvareno je unapređenje sa 450 na 700 nita, dok su maksimalne vrednosti u piku 1200 nita.

   Ekran je potpuno ravan, nema bočnih zaobljenja…što se kvaliteta prikaza tiče, svetlo, solidno, ali nemojte očekivati kvalitet prikaza kao na AMOLED ekranima visoke klase – nekako i kada skrolujete pri 120Hz osvežavanju nemate taj utisak fluidnosti kao na telefonima visoke klase.

   Baterija

   Baterija je manja nego prethodne godine za 0.4 procenta i sada je kapaciteta tačno 5000 mAH. Punjenje je unapređeno u odnosu na 2021. godinu, 67 naspram 33W. I sada se telefon od nula do 100 puni za nekih 40ak minuta što je značajan napredak, dok ćete prazan telefon do polovine kapaciteta napuniti za svega petnaestak minuta.

   Što se potrošnje tiče, 24 sata će izgurati bez problema, osim ukoliko niste rešili da mu uzmete dušu. A uz brzi punjač ćete i ujutru dok se spremate za posao moći da se dopunite dovoljno za ceo dan ukoliko ste sinoć zaboravili da telefon priključite na punjač, čak i ako ste se uspavali i žurite da izađete iz kuće.

   Na našem standardnom desetočasovnom testu YouTube reprodukcije pri osvetljenju telefona na 50 procenata, zabeležili smo i različite rezultate: lepih 55 procenata preostalog kapaciteta za 5G varijantu i 43 posto preostale baterije na 4G verziji Redmi Note 11 Pro telefona.

   Naravno, isprobali smo i one stvari koje publika traži od nas – jer neke prethodne verzije Xiaomi telefona su u izvesnom broju slučajeva patile od tih problema. Kašnjenje poruka, počev od SMS-a, WhatsApp-a, Vajbera, pa do problema sa proximity senzorom koji ne gasi ekran telefona dok razgovaramo sa nekim. Radili smo to i pre, uradili smo i sada, uradićemo i opet ako bude bilo potrebno – ali mi skoro nikada nismo Xiaomi telefon uhvatili na delu u toj vrsti problema – poruke stižu instantno, proximity senzor funkcioniše besprekorno. I na Redmi Note 11 Pro telefonima…

   (Samo) Android 11

   Android 11 u novoj generaciji telefona srednja klase je i dalje neprijatno iznenađenje, ne samo kada je Xiaomi u pitanju: još uvek nismo videli povoljan telefon za 2022. godinu sa najnovijom iteracijom Android platforme, ona je još uvek rezervisana za one jače i skuplje telefone. Nije tone znamo koliko velika razlika jer u inicijalnom predstavljanju Android 12 verzije na našem kanalu govorili smo u stvari da mnoga poboljšanja u stvari nastaju na osnovu ideja koje proizvođači telefona implementiraju kroz svoje korisničke interfejse.

   MIUI 13 je takođe napredovao u ovih godinu dana, sve je manje bagova, reklame se jednostavno isključuju pa u tom smislu i ima manje kritika u odnosu na ranija vremena – s druge strane, nama lično deluje da bi jedan ozbiljan grafički dizajner dodatno mogao da skocka dizajn, da ga nekako profesionalizuje i promeni odabir fontova.
    
   Nas međutim druga stvar brine, potpuno nevezana za Xiaomi već za dalji razvoj tržišta pametnih telefona i mi se iskreno nadam da grešimo. Prethodnog proleća svi novi telefoni su dolazili sa Androidom 12, nevezano za cenovni rang, ove godine samo oni skuplji telefoni. 4K video snimanje je ono što podrazumevamo već par godina u klasi telefona preko 300e, sada toga nema.

   Da li je industrija nakon što smo bezbroj puta zaključili da ti telefoni u klasi 300+ evra ne da vrše posao, nego predstavljaju optimalan izbor za 90 posto korisnika – odlučila da tu klasu malo zauzda? Dobićete Android 12, ali malo kasnije, 4K video ne može a alternative neke i nema… možda nas ovaj utisak u ovom trenutku vara, ali blagi pregled ponude nekih drugih telefona u ovom rangu govori tome u prilog. Ima doduše i nekih izuzetaka ali eto, videćemo, ali deluje da je usporilo.

   Kamere

   A kada su kamere u pitanju, između 4G i 5G verzije Redmi Note 11 Pro modela postoje sličnosti, ali i razlike – možda ne velike, ali dovoljne da smo se na prvi pogled svi u redakciji složili da ova dva naizgled ista telefona neće davati fotografije koje izgledaju isto. I ispostavilo se da smo bili u pravu.

   Oba modela su bazirana na identičnoj glavnoj kameri, sa Samsung HM2 senzorom od 108MP koji moramo reći do sada na nas, na nekim prethodnim modelima koji su ga koristili i nije ostavio baš sjajan utisak. Veliki broj megapiksela zvuči sjajno na papiru, ali u toj klasi postoje i bolja rešenja sa manje megapiksela. No, videćemo šta je Xiaomi uspeo da izvuče iz ovog senzora.

   Optičke stabilizacije očekivano nema, a tu je standardni autofokus putem fazne detekcije kao i na većini aktuelnih telefona.

   Prva razlika u kamerama između 4G i 5G verzije, pored samog chipseta koji je zadužen i za obradu fotografija, je to što 4G model poseduje i dodatni senzor dubine od 2MP koji je tu da pomogne pri obradi sa dodatnim informacijama.

   Pored toga, oba modela poseduju i identične ultraširoke senzore od 8 MP sa otvorom blende od f/2.2 i uglom snimanja od 118˚, kao i 2 MP f/2.4 macro senzor, jedan od onih za popunjavanje brojčanog stanja.

   Što se performansi svega ovoga u realnoj upotrebi tiče, možemo reći da Redmi Note 11 Pro u obe svoje varijante nudi upotrebljiv kvalitet fotografija, a u određenim situacijama i vrlo dobre fotografije. Ova klasa je odavno došla do nivoa koji će više nego zadovoljiti potrebe prosečnog korisnika koji jednostavno želi da okine i ovekoveči ono što vidi, ali je naš posao da budemo analitični i sve to sagledamo i iz jednog strožijeg ugla.

   U tom smislu možemo reći da glavna kamera na ovim modelima možda koristi Samsung HM2 senzor i nešto bolje nego neki prethodno viđeni telefoni, ali da su neke njegove mane i dalje prisutne. Tu najpre mislimo na nivo detalja koji je daleko od onoga što bismo očekivali od 108MP. Jasno je da ovih 108MP ni izbliza nije isto kao na nekim drugim moćnijim telefonima jer je ipak u pitanju jeftinija verzija senzora, pa su i rezultati u skladu sa tim. Druga stvar je nivo šuma koji je uvek prisutan u određenoj meri, čak i danju, iako algoritmi zaduženi za njegovu redukciju sasvim korektno odrađuju svoj posao.

   Ovde dolazimo i do onih razlika u obradi koje prouzrokuje upotreba dva različita chipseta. Naime, skoro nijedna fotografija koju smo snimili sa 4G i 5G modelom nije ispala identično, uvek su tu bile male ili malo veće razlike u ekspoziciji, izoštravanju, dinamičkom opsegu i nivou šuma i to zanimljivo bez nekog pravila – nekada je bolje izgledao Mediatek, a nekada Snapdragon opremljeni model.

   No, ipak se više članova redakcije složilo da su u većem broju slučajeva fotografije sa Mediatek modela zapravo izgledale bolje. Ovo je naročito primetno u scenama sa puno detalja, poput onih iz šume, gde je Snapdragon imao više problema sa sharpness filterom i korektnim prikazom finih detalja. S druge strane, u jednostavnijim scenema u gradu, oba modela su se snalazila dosta bolje, verovatno zbog bolje optimizovanih algoritama za prepoznavanje arhitekture. Da nam je neko pokazao fotografije sa oba, nikada ne bismo rekli da je u pitanju isti telefon.

   Slična situacija je i sa ultraširokom kamerom, mada su tu razlike manje zbog proste činjenice da su rezultati relativno loši u oba slučaja. Nivo detalja koji pruža ovaj 8MP senzor u startu nije sjajan, ali se usled obrade i redukcije šuma u kompleksnijim scenema poput šume dešavalo da se delovi scene skoro razmažu i postanu teško prepoznatljivi. Uz ovo, ultraširoka kamera na obe verzije pati od primetne hromatske aberacije, koja dodaje razlivanje komponenti boja na ivice objekata, mada je zanimljivo to takođe manje primetno na Mediatek modelu koji se bolje snalazi u obradi. U svakom slučaju, ultraširoka kamera nije baš za preporuku, osim pri jakom dnevnom svetlu i u scenama sa jasnim i kontrastnim ivicama, gde su rezultati sasvim upotrebljivi, iako razumljivo sa malo mekšim izgledom usled rezolucije senzora.

   Što se makro senzora tiče, 2MP i nedostatak autofokusa daju očekivane rezultate – upotrebljive kad zatreba, ali ne više od toga.

   A noćni mod…Redmi Note 11 Pro u obe varijante radi pristojan posao i s obzirom na klasu telefona nemamo neke veće zamerke – fotografije su dobro osvetljene i korektne oštrine dokle god ima dovoljno uličnog svetla. I ovde postoje određene razlike između 4G i 5G modela, ali smo u ovom slučaju blagu prednost dali Snapdragonu zbog realnijih boja, mada je Mediatek noćni mod zanimljivo nešto brži, odnosno okidanje kraće traje.

   Na planu video snimanja sačekalo nas je neprijatno iznenađenje, jer niti model sa Mediatek Helio G96, niti onaj sa Snapdragon 695 5G ne podržavaju 4K video snimanje. Ako je Redmi Note 8 iz 2019. mogao da snima u 4K, a Note 11 Pro tri godine kasnije ne može – a znamo šta je 3 godine u mobilnoj industriji – onda tu nešto debelo nije u redu.

   I to je taj problem o kome sam govorio u uvodu ovog videa kada smo predstavljali obe procesorske platforme: odabir procesora Snapdragon serije 6 koja je namenjena srednjoj klasi telefona pokazao je ono svoje lošije lice. Znate i sami, serija 4 za jeftine telephone, serija 6 srednja klasa, serija 7 premijum srednja klasa, serija 8 namenjena je premijum segment. Iako je Snapdragon 695 na prvi pogled napredniji od prošlogodišnjeg iizbora u vidu 732G procesora, što performansama i opravdava – odluka da se obustavi snimanje 4K videa u ovoj klasi telefona ide apsolutno na dušu Qualcomma. Neko će reći, pa zašto Xiaomi nije odabrao neki procesor serije 7?

   Pa za razliku od prošle godine, ove nemamo novi procesor serije 7 – odabir prošlogodišnjeg 732G doneo bi slabije performanse, odsustvio 5G konektivnosti koja je naravno imperativ naročito iz perspektive telco operatera – ali i 4G snimanje, a 778 procesor se jednostavno ne uklapa u ovu cenovnu kategoriju iako bi bio savršen izbor. Oni koje snimanje videa ne zanima preterano, neće imati nikakav problem, ali opet, Qualcomm se po mom nekom mišljenju u ovoj situaciji – previše zaigrao, u negativnom smislu. Kao da je neko rekao, seci mogućnost 4K snimanja, previse im je to za te pare…a novog predstavnika serije 7 nema.

   Što se tiče odabira 4G procesora u vidu Helio G96 čipa, nisam siguran da sam oduševljen takvim rešenjem u 2022 godini: a za njega od ranije znamo da ne podržava 4K video

   Full HD prosto nije adekvatan u današnje vreme, kakav god da je kvalitet snimanja, a u konkretnom slučaju možemo reći da su snimci upotrebljivi i variraju od korektnih do dobrih za ovu rezoluciju, zavisno od uslova. Kako za razliku od fotografija ovde nema redukcije šuma, on je on primetan stalno, što dodatno umanjuje nivo detalja. Zapravo, ovo važi za Snapdragon model, dok Mediatek opremljeni primenjuje neku vrstu redukcije, ali koja više šteti nego koristi i ume da uzrokuje čudne aliasing artefakte.

   Stabilizacija je vidno bolja na Mediatek modelu, iako je i u tom slučaju tek prosečna.
   Noćno video snimanje je upotrebljivo na oba modela, ali smo na Snapdragon verziji primetili menjanje balansa bele tokom snimanja, pa je zgrada čas plava, a čas žuta – vrlo neobično i ne sećam se da smo imali priliku tako nešto do sada da vidimo. Na Mediatek modelu nema tih problema, pa bismo rekli da je ukupno bolji izbor kada su kamere u pitanju. Mada bih ostavio rezervu po pitanju daljih unapređenja modela sa Snapdragon procesorom i verujem da će obzirom na novu procesorsku platformu inženjeri Xiaomija imati na čemu da porade.

   Pomenimo i prednju kameru od 16MP sa otvorom blende od f/2.4 koja je korektna i danju i noću, mada vas verovatno neće oduševiti oštrinom

   Nemamo nažalost kod sebe Redmi Note 10 Pro, telefon koji je oduvao prošle godine, pa da izvlačimo neka poređenja po pitanju kamera: ali za godinu dana se toliko toga promenilo, apetiti i želje su porasli, možda i nerealno. 108 megapiksela je zaista fantastičan prodajni adut, kako to proizvođači vole da kažu, selling point – ali u prethodnih nekoliko meseci imali smo dovoljan broj primera NEoduševljavanja ovim senzorom, kao da su sve lošiji i lošiji…

   Kakav zaključak izvesti?

   I šta da zaključimo? Kako se vama dopao Redmi Note 11 Pro? Niste oduševljeni kao prethodnih godina? Očekivali ste više? Razumemo očekivanja publike da se koraci od sedam milja gaze svake godine, ali isto tako želimo da budemo objektivni u skladu sa poslom kojim se bavimo te pomenemo neke objektivne okolnosti – ne da bismo zaštitili Xiaomi, već da bismo objasnili aktuelni momenat industrije i njen ovogodišnji potencijal. Ili njenu nemoć za konkretnije promene.

   Uz puno uvažavanje Benchmark publike koja sve bolje i bolje poznaje tehnologiju što nam pričinjava posebno zadovoljstvo i daje dodatnu obavezu da bolje razumemo materiju, naš zadatak kao novinara je da se popnemo na brdo sa koga se uvek bolje vidi kako bismo ponudili neko naše viđenje Redmi Note 11 Pro telefona u odnosu na prethodnike.

   Šta je moglo bolje? I da li je uopšte moglo bolje? Krenućemo od izbora procesora: Snapdragon serije 6 je u 2022. godini velika nedoumica uprkos brojnim inovacijama, sitnijem proizvodnom procesu, 5G konektivnosti, novim jezgrima, boljim performansama – uskraćena nam je mogućnost snimanja videa u 4K rezoluciji.

   Evo da i mi vas pitamo kakav je vaš stav po ovom pitanju? Za nas to nije mali problem i smeta nam. I to nije fail Xiaomija, to je greška Qualcomma, verujemo – namerna. Da ukoliko želite 4K video na mobilnom telefonu, morate više i da platite… barem to tako izgleda u proleće 2022. godine.

   Da li je trebalo da se ide recimo na Dimensity 920? Vrlo moguće, ali ne zaboravimo na izuzetno snažan uticaj Qualcomma na sve proizvođače mobilnih telefona, pa i na developere igara koji će se pre baviti optimizacijama za Qualcomm procesore u odnosu na MediaTek. U čekanju nove serije 7 Qualcomm čipsetova za ovu godinu, nama ne bi predstavljalo iznenađenje da Redmi Note 12 seriju vidimo i pre isteka kalendarske godine. I modeli drugih proizvođača biće da tako kažemo osuđeni na Qualcomm šesticu pa ćemo videte šta će se događati u ovom cenovnom razredu tokom narednih meseci…

   Ostatak je sličan i nema tu nekog prostora za značajniji napredak ove klase telefona: dizajn je po nama bolji nego prethodne godine, punjenje je unapređeno, ekran je svetliji a što se kvaliteta prikaza tiče, nikada nećete dobiti prvu klasu AMOLED-a po ovoj ceni – jer to jednostavno nije realno.

   Tako da sve u svemu, polako moramo da stišavamo strasti, u nekim narednim mesecima, možda i godinama, nećemo imati pomak kakav je bio sa IPS-a na AMOLED pa zatim i osvežavanje od 120 Hz skoro u svim cenovnim segmentima.

   Redmi Note 10 Pro je predstavljao pravi BUM, uostalom kao i njegova dva prethodnika, Redmi Note 11 je samo jedan korak dalje. Da li dovoljan ili nedovoljan korak, naravno, odlučiće publika u smislu interesa za nabavku ovih telefona, ali smatramo da je u svetlu mogućnosti koje industrija nudi u lancu dobavljivosti komponenti i onoga što one nude, Xiaomi sklopio to što je mogao u ovom trenutku.

   I ponovićemo, Benchmark daje svoj glas 5G varijanti ovog telefona u odnosu na 4G verziju.

   Prethodne godine mogli smo unapred da znamo da će to biti izvestan uspeh, ove godine te procene će sačekati, kada budemo mogli da sagledamo sa kakvim argumentima će konkurencija odgovoriti. Iskreno ne verujem da će neko napraviti neka posebna čuda, sve će to biti simbolične razlike ali ni neka iznenađenja ne bismo eksplicitno odbacivali.

   Početne cene Redmi Note 11 Pro telefona su za nekih desetak posto više nego godinu dana ranije: u odnosu na sva ova poskupljenja koja nas iz dana u dan šokiraju, ovih desetak posto razlike u ceni deluje čak i zanemarljivo. Koliko plaćamo benzin danas, koliko smo ga plaćali do pre mesec dana – a koliko ćemo ga plaćati za mesec, što će povući verovatno i sve ostalo, dok su razlike u odnosu na prošlu godinu u ovom cenovnom rasponu, dobro je, samo da ne bude gore.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi