Realme 11 Pro+ - veoma zanimljiv telefon

Realme 11 Pro+ - veoma zanimljiv telefon

Realme 11 Pro+ je zaista jedan konkretan iskorak jer u ovoj klasi Realme nikada nije imao tako kompletan telefon: kao da je proizvođač želeo da pomeri granice

  Sadržaj
   Realme 11 Pro+ – veoma zanimljiv telefon

   Pozitivne ocene

   • Dizajn bolji od direktnih konkurenata
   • Zakrivljeni AMOLED ekran sa PWM zatamnjivanjem
   • Procesor je manji potrošač nego kod konkurenata
   • Čak 12 GB RAM-a i 512 GB prostora za podatke
   • Vrlo solidan kamera sistem, 200 mpix glavni senzor
   • Dobri zvučnici
   • Dobra autonomija i brzo, 100W punjenje

   Negativne ocene

   • Nedeklarisano zaštitno staklo
   • Odsustvo IP rejtinga

   Nema šta, Realme 11 Pro+ nam se baš svideo i predstavlja jedan moderan uređaj koji će apsolutno ispratiti očekivanja korisnika koji žele dobar telefon. Naročito nam se dopao iskorak na planu formata talefona, mislimo tu na prepoznatljivi dizajn sa oborenim ivicama ekrana – jer Realme do sada nije išao tim smerom i imao je hrabrosti da ovog puta napravi nešto konkrettnije, zanimljivije i – definitivno bolje

   Kada smo u februaru mesecu predstavili Coca Cola telefon u telu Realme 10 Pro modela, bilo je dosta pitanja za nas, kada ćemo predstaviti tu seriju telefona ovog proizvođača. Nismo, jer je lokalna kancelarija odlučila da na domaćem tržištu ne nudi telefone Realme 10 serije i tom prilikom su nam nagovestili da Realme 11 serija stiže vrlo brzo.

   Neobično je da proizvođač u nekih 15 meseci predstavi čak tri generacije telefona iste cenovne klase: ali, gledajući iz sadašnje perspektive to je logična odluka. Jer Realme 10 serija nije donela neka konkretna unapređenja u odnosu na Realme 9 modele koje smo predstavljali prethodnog proleća – jer, kome treba još jedna generacija uređaja sa Snapdragon 680 i 695 čipovima? Zato se i čekalo na Realme 11 modele…

   Telefon koji vam danas predstavljamo je Realme 11 Pro+ i u pitanju je uređaj koji stiže u segment ponude u kome se nalaze primera radi, Samsung Galaxy A54 i Redmi Note 12 Pro Plus – dakle, segment u kome su očekivanja kupaca i najveća kada je u pitanju odnos uloženo – dobijeno. Uređaji čiji je zadatak da kupcu ponude dovoljno dobre karakteristike u svakom pogledu a da za to nije potrebno izdvojiti neko malo bogatstvo. Da vidimo kako je Realme odgovorio na takav zadatak.

   Dizajn

   Odmah da kažemo, na nešto drugačiji način: Realme se odlućio za dobro poznati dizajn telefona koji je nekada bio čest u premijum klasi uređaja, ali u poslednjih godinu – dve dana ga viđamo i u ovom,  pa i jeftinijem cenovnom segmentu. Dizajn koji u prvom redu počiva na blago zakrivljenom ekranu sa oborenim ivicama – što automatski predstavlja bolje rešenje od onog koje viđamo kod konkurenata, gde smo izneli jasne zamerke na prevelike i jasno vidljive okvire oko ekrana.

   Dizajn kućišta je onako kako se to uobičajeno radi na ovakvim telefonima: tanak ram telefona na bočnim stranama u koji se ulivaju ekran sa prednje i isto tako zarivljena poleđina. Ram telefona je izrađen od plastike, sa konkretnim ojačanjima na ivicama kako bi se koliko toliko zaštitio ekran u slučaju pada telefona. Zato na bočnim ivicama i nema mesta za priključke: samo za tanki taster za uključivanje uređja odnosno klackalica zvuka: sve konekcije i otvori se nalaze sa gornje ili donje strane rama telefona.

   Realme 11 Pro + nije baš tanak telefon kakav je na primer Motorola Edge 40 ali zato je tu i baterija kakvu očekujemo od ove klase uređaja, 5000 mAh, nije smanjena kao kada se insisitira na tankom uređaju po svaku cenu. Debljina uređaja zavisi od vrste koju kupac želi: ukoliko se odlučite za klasičnu crnu boju sa poleđinom od polikarbonata, debljina će biti 8.2 mm kao na primer Samsung Galaxy A54. Ukoliko je izbor pao na jednu od dve varijante koje na poleđini imaju vegansku kožu, onda je debljina 8.7 mm kao na primer pomenuti Xiaomi konkurent.

   I tu dolazimo do izgleda poleđine uređaja koja je stvar izbora korisnika: nju karakteriše velika kružnica unutar koje su smeštene tri kamere ovog telefona i blic – a ispod koji se šepuri natpis 200 mpix, što je rezolucija senzora glavne kamere. Rešenje koje smo imali u nekoliko navrata, možda su najsvežiji utisci kod ovogodišnjih Honor modela. Naravno, centralni senzor je pozicioniran u sredini a ceo ovaj blok se izdiže otprilike 2 milimetra u odnosu na ravnu površinu leđa telefona.

   Crna boja je onako neutralna, nama se ova zelena od veganske kože najviše dopala, dok je bež varijanta takođe od veganske kože koju je Realme dizajnerski tim uradio u kooperaciji sa Mateom Menotom, umetnikom iz Milana – ipak za neki drugi tip kupaca koji vole da im telefon ima karakterističan izgled. Sve u svemu, dopadljiv dizajn, drugačiji od nekog šablona i trendova koji su uobiačajeni danas. Ukusi su različiti, kao i kod bilo kog drugog telefona, ne postoji jedinstveni recept i tako treba da bude.

   Težina uređaja iznosi svega 182 grama što je dvadesetak grama manje od konkurenata u klasi koji dolaze sa staklom na poleđini, otud i razlika.

   Ono što vidimo kao problem, nemamo deklarisano zaštitno staklo i nema IP rejtinga otpornosti što je minus u odnosu na konkurente. Ekran je svakako presvučen zaštitinim premazom, pod prstima se jasno oseća zaštitna folija, ali deklarisane brendirane zaštite nema i to nije za pohvalu.

   Procesor – Mediatek opet menja oznake

   Nakon što smo se pozabavili dizajnom, da pređemo i na tehničke karakteristike koje ipak najviše zanimaju publiku Benchmarka. Zanimljiv je put odabrao Realme, taman toliko da bude drugačiji od konkurencije: Realme 11 Pro+ telefon stiže sa još jednim rebredniranim procesorom kompanije Mediatek, u pitanju je Dimensity 7050 i ovo je prvi takav telefon koji se našao na našem testu.

   Kada kažemo rebrendiran, u pitanju je po tehničkim specifikacijama, brzinama ostvarenim tokom testiranja i subjektivnim utiscima – identičan čipset kakav je Dimensity 1080 koji se nalazi u nekoliko telefona koje smo predstavili, poput Samsung Galaxy A34 ali i Redmi Note 12 Pro telefonima u standardnoj i plus varijanti.

   Nikada nisam bio pristalica rebrendinga ni dok sam se bavio testiranjem PC komponenti. Čak mogu da kažem da itekako promena imena izaziva zabunu kod korisnika: ali deluje da Mediatek ni sam nije bio zadovoljan nomenklaturom svojih procesora pa je od ove godine rešio da ih svrsta u serije 6, 7, 8 i 9 hiljada kako bi i kupcima stvari bile razumljivije kao što to recimo radi Snapdragon sa svojim oznakama serija.

   Ima logike u svakom slučaju, jer hajde neka neko shvati zašto jedan procesor nosi oznaku 1080 a drugi 9200, kako da razume segmente kojima pripadaju? Nikako. Ovako već ima smisla, jer recimo Realme 11 telefon pripada kategoriji ispod i on ima Dimensity 6020 procesor.

   Tako da Dimensity 7050 nije nikakva nepoznanica za nas, već smo se uverili u par navrata u njegove domete, samo pod imenom 1080. Solidan čipset koji je u mnogim telefonima ovog segmenta zamenio prošlogodišnji Snapdragon 695, zadovoljiće potrebe prosečnog korisnika u svakom smislu, tu dileme nema, možda da je za nijansu energetski efikasniji, bilo bi lepo.

   U slučaju Realme 11 Pro Plus telefona uparen je sa čak 12 GB RAM-a i izvanrednih 512 GB prostora za podatke što je memorijska konfiguracija dostojna i današnjih premijum uređaja – i znatno iznad onoga što nude direktni konkurenti.

   Ostatak specifikacija

   Ekran je kao što je rečeno u uvodu, zakrivljeni AMOLED  dijagonale 6,7 inča, osvežavanja podrazumevanih 120 Hz. Nema naravno LTPO matrice u ovoj klasi uređaja pa možete ručno odabrati 60 ili 120 Hz, ili prepustiti stvari automatici. Ali svakako treba pohvaliti PWM zatamnjivanje ekrana od 2160 Hz što će itekako značiti vašim očima – Realme po tom pitanju garantuje kvalitet TUV Rheinland sertifikatom. Prikaz je veoma dobar, oštar, a osvetljenje ekrana na nivou onoga što nude konkurenti, 950 nita. Bez primedbi, zaista…

   Baterija je kapaciteta 5000 mAh i puni se brzim GaN punjačem snage 100W – da ga napunimo od 0 do 100 procenata bilo nam je potrebno 27.5 minuta i ta pogodnost da se brzo dopunite zaista je sjajna. Pri tome, Realme 11 Pro+ je solidno štedljiv uređaj, jer je nakon našeg standardnog testa YouTube reprodukcije u trajanju od deset časova preostalo vrlo lepih 61 posto kapaciteta, što je znatno bolji rezultat od onog koji su na testu ostvarili direktni konkurenti sa Dimenisty 1080 procesorom.

   Za hlađenje procesora i baterije pri brzom punjenju ne treba da brinete: ne jednom smo pomenuli da je Realme po pitanju rashladnih sistema u telefonu naš favorit od svih proizvođača. Mnoštvo tehnologija na planu brzog punjenja je Realme osvojio prethodnih godina, ne zaboravimo da je upravo ovaj proizvođač bio predvodnik na tom planu u industriji, pomerajući te granice sa svakom novom generacijom uređaja. A u podešavanjima telefona možete pratiti i stanje kapaciteta baterije – naravno, trenutno je na 100 procenata jer je uređaj nov, ali ovo će svakako biti od koristi budućim korisnicima, da imaju tačnu informaciju da li i u kojoj meri kapacitet baterije opada zbog brzog punjenja.

   I tu nije kraj mogućnostima ovog telefona: na raspolaganju korisnicima su sve najnovije iteracije svih vrsta konekcija, a pomenimo Tactile Engine motor za vibracije u verziji 2.0 zadužen za dobro korisničko iskustvo kada su vibracije telefona po sredi a tu je i izuzetno brz 1260 HZ odziv ekrana kada je gejming u pitanju.

   Čitač otiska prsta radi vrlo brzo i pouzdano a smešten je ispod ekrana: tu su i Dolby Atmos sertifikovani stereo zvučnici o kojima možemo da se izjasnimo u najlepšem svetlu – kako po pitanju kvaliteta zvuka tako i glasnoće. Evidentno iznad proseka…i to nije sve. Downloadom PC Connect aplikacije za vaš PC možete replicirati sadržaj ekrana vašeg telefona na ekranu računara: lakše ćete kucati poruke, kopirati fajlove i slično.  To nije ništa što već nije viđeno ali eto da i tu mogućnost pomenemo.

   Kamere

   Na planu kamera vidimo identičnu konfiguraciju sistema kakvu smo videli i kod jednog od konkurenata: glavni kamera senzor kompanije Samsung od 200 mpix svakako je najbitniji, a društvo mu prave 8 mpix širokougaona kamera i 2 mpix makro senzor koji ovde popunjava brojno stanje, tek da se kaže da postoji. Tu je naravno i prednja kamera od 32 mpix.

   Od 200MP kamere će svaki korisnik imati visoka očekivanja, a možemo reći da ih Realme 11 Pro+ u dnevnim uslovima ispunjava, uz možda jednu jedinu zamerku. Ona se odnosi na nivo detalja, koji jeste veoma dobar, ali ne i tako dobar da ovaj telefon izdvoji od nekih dobrih kamera sa manjim brojem megapiksela.

   Istina, razlog za ovo možda i nije toliko u samom senzoru koliko u odluci Realme-a da ne koristi agresivno procesiranje kako bi izvukao što više oštrine, što moramo i pozdraviti, jer kao rezultat daje prilično prirodan izgled fotografija.

   Kada slike uveličate i gledate na ekranu monitora, primetićete da detalji nisu baš žilet oštri, ali s pozitivne strane nema ni traga od nekog dodatnog izoštravanja koje bi kvarilo utisak ili davalo veštački izgled krošnjama i drugim delovima kadra sa puno sitnih elemenata.

   Slična situacija je i sa bojama, koje su vrlo blizu onoga što vidi oko – življe pri jakom dnevnom svetlu i smirenije kada je oblačno ili ste negde u senci. Ovo nije pristup koji baš često viđamo, možda čak i nije po svačijem ukusu, ali jeste prijatno osveženje i ostavlja prostora da fotografije obradite po svom ukusu.

   Treba pohvaliti i prilično dobar dinamički opseg, jer kamera uspeva da zadrži detalje i u najtamnijim delovima kadra pri jako sunčanom danu.

   Kako Realme 11 Pro+ ne dolazi sa telefoto kamerom, glavni senzor se koristi i kada odaberete zum, t.j. uvećanje od 2 ili 4x koje se postiže kropovanjem i dodatnom obradom. Rezultat je iznenađujuće pristojan čak i na 4x, a vrlo dobar na 2x – bolji od onoga što bi pružio neki prosečan dodatni telefoto senzor – pa bismo rekli da je to možda i najveća korist od 200MP senzora.

   Rekli bismo čak i da je kvalitet fotografija sa 4x uvećanjem na glavnom senzoru bolji od onoga što pruža ultraširoki senzor od 8MP, koji istina ima nezahvalan zadatak da pruži nešto upotrebljivo što ćete pored glavne kamere želeti da koristite.

   Iako je nivo detalja na ultraširokoj kameri daleko od glavne, kolorit za nijansu topliji, dinamički opseg uži, a sočivo ne baš idealno sa malo hromatske aberacije u uglovima, možemo reći da ona sasvim korektno obavlja svoj posao danju. Upotrebljiva je i njom možete napraviti vrlo dobre fotografije za društvene mreže.

   Kad smo kod upotrebljivog, makro senzor od 2MP je ništa više od toga. Fiksni fokus od 4cm i niska rezolucija su ograničavajući faktor za bilo šta ozbiljnije, pa da telefon dolazi bez ovog senzora, ne bi bila nikakva šteta.

   Što se noćne fotografije tiče, Realme 11 Pro+ ima svojih baš jakih aduta, ali i nekih stvari koje se možda neće dopasti svima. Najpre, uspeva da postigne odličan balans između redukcije šuma i očuvanja visokog, nekad čak i impresivnog nivoa detalja za noćnu fotografiju, pa je to još jedan segment gde onih 200MP dobro dođe.

   Da, primeti se tu i malo dodatnog izoštravanja, ali ako ova kamera negde zaista briljira, to je svakako u pogledu oštrine i detalja noću. Ono što nam se nije preterano dopalo je što fotografije ponekad izgledaju kao da su slikane danju, ali sa vrlo toplim balansom bele, jer nebo i objekti ponekad budu i previše osvetljeni, pri čemu se gubi ta karakteristična noćna atmosfera. Napominjemo, ne uvek i u svim uslovima, ali je nešto što treba uzeti u obzir. Ako vam to ne smeta, ili čak želite baš takav izgled, ono što ovaj telefon nudi je zaista izuzetno dobro.

   Zumiranje noću ne radi baš jednako dobro kao danju, ali je opet bolje od prosečnog telefoto senzora koji nema odgovarajuće performanse za snimanje noću.

   Ultraširoki senzor je nakon što padne mrak tek upotrebljiv i od njegane očekujte previše, jer će korišćenje glavne kamere svakako biti daleko bolja opcija.

   Po pitanju video snimanja, Realme 11 Pro+ pruža veoma dobar kvalitet snimka u 4K rezoluciji sa do 30 slika u sekundi, sa odličnom oštrinom i puno detalja. Ovo doduše važi mahom za statične snimke bez bržih bočnih pomeranja ili snimanja u hodu.

   Stabilizacija u 4K nije jača strana ovog modela jer elektronska stabilizacija radi samo u Full HD rezoluciji pa ceo teret pada na optičku stabilizaciju a ona teško da može sama- nije ona loša, ali ne nudi ni miran snimak, što ume da kvari utisak ako ne povedete računa tokom snimanja. Telefon zapravo ima odličnu Ultra Steady stabilizaciju, ali je ona kao što rekosmo, dostupna samo u Full HD rezoluciji u kojoj kvalitet nije na istom nivou.

   Kvalitet snimanja noću je vrlo dobar, ali opet, sve dok nema pomeranja levo i desno što značajno obara nivo detalja.

   Što se selfi kamere tiče, senzor od 32MP radi dobar posao, uz solidan nivo detalja i dobru reprodukciju boja koja doduše ume da varira zavisno od pozicije u odnosu na sunce.

   Ova kamera čak i noću uz dovoljno uličnog svetla ume da pruži vrlo dobre fotografije, što je prijatno iznenađenje.

   Video snimanje prednjom kamerom je vrlo korektno, mada je podržano isključivo u Full HD rezoluciji, dok je noćno snimanje vidno lošijeg kvaliteta u odnosu na fotografije, ali i dalje sasvim upotrebljivo.

   Softver

   Realme 11 Pro Plus stiže sa najnovijom, Android 13 verzijom operativnog sistema a tu je i nova, Realme UI 4.0 verzija korisničkog interfejsa. Kao što znate, u pitanju je korisnički interfejs prepun bogatstvom ocpija za fino podešavanje parametara , svega onoga što vam može pasti na pamet kada želite telefon da prilagodite svojim afinitetima i načinima upotrebe. Posebno se proizvođač trudi da u Realme Lab odeljjku doda ponešto novo, na primer merenje pulsa držanjem prsta na sensoru otiska.

   Prelazak na segment sa aplikacijama omogućava brz dolazak do najčešće upotrebljavanih aplikacija i njihovo listanje na način koji vama odgovara. Ono što pomalo iritira jeste prisutvo bloatware-a u vidu  par igara i nekih stanadrdnih aplikacija koje i sami možemo da instaliramo ukoliko su nam potrebne: sreća da te aplikacije mogu da se deinstaliraju ukoliko vam nisu potrebne, jer ne koriste svi Booking.com, Amazon. LinkedIn, Spotify i slično…

   Što se nekih budućih sotverskih unapređenja tiče, proizvođač garantuje dva velika softverska unapređenja u narednim godinama, što znači da će Realme 11 Pro+ jednog dana imati i Android 15.

   Cena i utisci

   I dolazimo do cene, segmenta koji je itekako bitan svakom potencijalnom kupcu: prodaja Realme 11 Pro + telefona počinje u danu objave ove recenzije i cena  iznosi 58 hiljada dinara (oko 490e) tokom promo perioda, nakon toga puna cena ovog telefona biće 62 hiljade dinara. Ukoliko preferirate kupovinu preko operatera, Realme 11 Pro+ će se prodavati u Yettel-u, počevši od jula…

   I da dodamo svemu tome, kupci koji do 19. jula kupe i aktiviraju uređaj, gde pod aktiviranjem mislimo na obavljanje jednog telefonskog poziva, imaju pravo na besplatnu zamenu ekrana ukoliko im se u narednih 6 meseci nekim slučajem polomi ekran.

   I ta cena koju smo naveli je sasvim konkurentna ako pogledamo koliko su pri predstavljanju koštali Galaxy A54 i Redmi Note 12 Pro Plus a ovaj Realme ima fenomenalnih 12GB RAM-a i 512 GB prostora za podatke: da ne ubacujemo u ovu priču Motorola Edge 40 koji je značajno moćniji telefon koji se u ovoj cenovnoj klasi našao samo sticajem okolnosti. Međutim, značajni pad cene Galaxy A54 telefona sada značajno menja situaciju u ovoj klasi pa će se kupci zaista naći na mukama, koji telefon odabrati.

   Realme je sa modelom 11 Pro+ napravio zaista jedan konkretan iskorak jer u ovoj klasi nikada nije imao u ovakvoj meri kompletan telefon: kao da je proizvođač želeo da pomeri granice dokle treba da ide jedan telefon srednje klase. Dobili smo telefon modernijeg dizajna od konkurenata, ergonomski izvanredan, sa boljim ekranom, istim hardverom ali novijeg datuma, sa značajno boljom memorijskom konfiguracijom, vrlo dobrim kamerama, odličnim zvučnicima, konkretnijom autonomijom i vrlo brzim punjenjem. Zamerke idu na odsustvo IP rejtinga i nedeklarisano zaštitino staklo jer publika voli zaštitu u koju može da se uzda, makar u određenoj meri.

   Nema šta, Realme 11 Pro+ nam se baš svideo i predstavlja jedan moderan uređaj koji će apsolutno ispratiti očekivanja korisnika koji žele dobar telefon. Naročito nam se dopao iskorak na planu formata talefona, mislimo tu na prepoznatljivi dizajn sa oborenim ivicama ekrana – jer Realme do sada nije išao tim smerom i imao je hrabrosti da ovog puta napravi nešto konkrettnije, zanimljivije i – definitivno bolje. Svestan je bio Realme da u momentu predstavljanja Realme 10 serije nije bilo adekvatnog hardvera kojim bi napravio ono što se želelo, pa je zato ta serija brže bolje, u rekordnom roku zamenjena serijom 11. Rekli bismo, odlična odluka i pravi potez.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (0)

   Nema komentara 😞

   Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi