Motorola Edge 40 test - najbolji u klasi

Motorola Edge 40 test - najbolji u klasi

Pomalo neočekivano, Motorola Edge 40 je skupom svojih odličnih mogućnosti, a takođe i dizajnom, značajno odskočio od konkurenta u višoj srednjoj klasi telefona

  Sadržaj
   Motorola Edge 40 test – najbolji u klasi

   Pozitivne ocene

   • Najbolji dizajn u klasi
   • IP68 sertifikat zaštite – jedini u klasi
   • Dimensity 8020 procesor je odličan
   • Odličan zvuk
   • Softver za zaštitu, Motorola Ready For
   • Cena

   Negativne ocene

   • Stabilizacija prilikom snimanja videa mogla je biti bolja
   • Bez podrške za memorijske kartice

   Motorola Edge 40 poseduje izvanredan, daleko najbolji dizajn u klasi, fantastičan u ruci, dostupan u bojama koje će podmiriti sve ukuse, IP68 sertifikat zaštite koji nema niko od konkurenata, najsvetliji ekran u klasi, odličan zvuk, konkurentna autonomija i sa nešto manjom baterijom, brzo punjenje, daleko više procesorske snage od drugih, bolji za gejming, selfi 4K video, konkurentan kvalitet fotografija

   Direktna zavisnost od napretka hardverskog dela industrije i njihovog progresa, direktno je uticala na uspehe ili neuspehe pojedinih proizvođača prethodnih godina. Na krilima takvih uslova, neki su neverovatno brzo porasli a isto tako sada imaju problem jer velikih noviteta na planu hardvera nema – a o nekim drugim stvarima nisu dovoljno vodili računa. Danas vam predstavljamo Motorola Edge 40 telefon – odmah na startu možemo da kažemo, ukoliko tražite najbolji telefon srednje klase – onda je to ovaj.

   Motorola Edge 40 je u ovom trenutku, najbolja kupovina i zato, odmah da kažemo, dobija zasluženo nagradu Benchmark redakcije.

   Motorola Edge 40 je biću iskren, za nas ne malo iznenađenje: brojni upiti kada će recenzija su nas zagolicali, malo kašnjenje u prispeću ovog uređaja, ali – tu smo, sve je na svom mestu. Motorola je u telefon od 58 hiljada dinara, 490e, smestila dosta toga, rekao bih slobodno – mnogo više nego što je ponudila konkurencija u ovom segmentu.

   Ali, moramo da istaknemo i da je lokalna kancelarija proizvođača vrlo agresivno zaigrala kada je u pitanju ovaj telefon. Trenutno najbolja cena ovog uređaja u ovoj 8/256 varijanti koja se prodaje kod nas je recimo u Nemačkoj – 570 evra! Dakle, 80 evra bolje nego na zapadu, što je zaista sjajno. Kod nas je već na lageru Yettel-a, a očekuje se da stigne uskoro i na lagere maloprodaja i drugih operatera. Zato stari telefon na reciklažu u Yettel i dobićete je po još boljoj ceni od ove – i onako odlične cene.

   Šta je to Motorola napravila ovog puta?

   Dizajn

   Ukoliko se sećate naše prošlogodišnje recenzije Motorola Edge 30 Fusion telefona i vrlo lepih impresija kada je u pitanju bio taj uređaj– reći ćemo da je Motorola Edge 40 praktično identičan telefon kada je fizička izrada u pitanju: istovetnih dimenzija i izrade.

   Telefon koji je sušta suprotnost ostalim telefonima u ovom cenovnom rangu: besprekoran u ruci, tanak, lagan, kompaktan. Dolazi sa poleđinom u dve varijante, Gorilla Glass 5 staklo ili eko koža, ko šta voli – i u zanimljivim bojama.

   Ali, sve varijante koje će biti dostupne kod nas, a to su Eclipse Black, Viva Magenta i Nebula Green jesu sa eko kožom – uz napomenu da je Viva Magenta koju će sigurni smo u tu, preferirati lepši pol, boja 2023 godine po izboru kompanije Pantone, ekskluzivnog partnera Motorole.

   Ovaj telefon je težak svega 167 grama i kada smo ga u formi Edge 30 Fusion modela prošle godine prikazivali rekli smo da ni približno svojim dizajnom nema konkurenta u tom cenovnom segmentu – šta onda da kažemo sada kada je završio u 100 evra povoljnijoj klasi? Direktni konkurenti su mu Redmi Note 12 Pro+ i Samsung Galaxy A54 – mnogo nezgrapniji uređaji koje je Edge 40 na ovom planu realno gledano -pojeo!

   Aluminijumski frejm je mesto spajanja blago zakrivljenog ekrana s prednje i eco kože na poleđini telefona. Izuzetna izrada, bez dileme dominantan u klasi: set tastera sa desne strane uz konkretnu primedbu da su tasteri mogli da budu malo utegnutiji jer postoji ona lateralna kretnja gore-dole, leva strana prazna, gore sekundarni mikrofon i natpis Dolby Atmos, dole fioka za SIM kartice bez podrške za memorijske, USB port, primarni mikrofon i rešetka zvučnika.

   Oblik kamera bloka je jasno istaknut u odnosu na leđa telefona kako smo to i navikli da vidimo prethodnih godina: senzor dubine je eliminisan kao i na mnogim drugim uređajima, tu su sada samo dva kamera senzora i dual LED blic kao podrška u određenim zahtevnim situacijama.

   Zvučnici su naravno stereo tipa jer ulogu drugog preuzima slušalica telefona: rekli smo već da je Motorola znatno napredovala na tom planu prethodne godine, pa je i ovaj put zvuk na vrlo visokom nivou, kako po pitanju kvaliteta tako i jačine zvuka koji iz njih izlazi. Interesantan je dobar raspored snaga svakog od zvučnika koji je otprilike negde u odnosu snaga 60:40. Kod nekih drugih telefona, pokrijete li rukom rešetku glavnog zvučnika na dnu telefona, nećete čuti mnogo toga.

   Ono što je pravo iznenađenje, u stvari, jedno od iznenađenja, jeste Izvanredni P68 rejting zaštite od vode i prašine. To je do ovog momenta bila nemoguća misija za sve proizvođače uređaja u ovoj klasi – uvek smo isticali Galaxy A seriju kao svetao primer sa IP67 rejtingom koji je znatno bolji od IP53 preko koga ostatak konkurencije nije uspevao da prebaci.

   A sada Motorola Edge 40 koja donosi najbolji rejting iz flegship klase i u ovu kategoriju. Posebno je interesantno da prethodnik, u čije se kućište smestio, Edge 30 Fusion, nije imao IP rejting iako je pripadao višoj klasi uređaja. Jednostavno – bravo!

   Specifikacije

   I ukoliko do sada možda iz nekog razloga niste impresionirani, dotaknimo se hardvera. Motorola Edge 40 je momenat premijere potpuno novog, Dimensity 8020 čipseta koji koristi sve rupe u ponudi Snapdragon i Exynos procesora da se nametne kao osetno konkretniji proizvod u odnosu na pomenute. Makar do trenutka kada se pojave telefoni Snapdragon 7 druge generacije a mi nikakvu informaciju o takvim uređajima i njihovom dolasku na naše tržište u ovom trenutku nemamo.

   Mediatek Dimensity 8020 je trenutno procesor koji se može naći samo i isključivo u Motorola Edge 40 telefonu: navikli smo da se ovaj proizvođač oslanjao na ponudu Qualcomm-a u ovom segmentu – a sada je pribegao neočekivanom rešenju.

   Dimensity 8020 je procesor koji je kao i Dimensity 1080 izrađen u 6 nanometarskom procesu ali ta razliku od njega, ima raspored jezgara 4+4 u odnosu na 2+6 kod prethodnika. Dakle, umesto dva, imamo čak četiri brza Cortex A78 jezgra koja rade na istovetnom radnom taktu od 2.6 GHz i koji uprkos korišćenju realno sporije LPDDR4X memorije uspevaju da ostvare memorijski protok veći za nekih 25 procenata. Uz ova četiri Cortex A78, tu su i ona četiri lenjivca u vidu Cortex A55 energetski efikasnih jezgara. Lepo je to Mediatek osmislio…

   Mali-G77 MC9 grafika u ovom čipsetu je  posebna priča: stiže sa potpuno drugačijom arhitekturom, sa više nego duplo većim brojem izvršnih jedinica što rezulatuje grafičkim performansama koje su za više od pedeset procenata bolje od onih koje ostvaruju telefoni sa Exynos 1380 i Dimensity 1080 procesorima: Galaxy A i Redmi Note 12 Pro modeli.

   U Single Core procesorskim testovima su praktično jednaki, što je i logično s obzirom da imaju ista Cortex A78 jezgra, ali i značajno bolje rezultate u Multi Core testovima jer Dimensity 8020 raspolaže sa duplo većim brojem onih bržih jezgara.

   Isprobali smo nekoliko Benchmarking aplikacija koje su samo potvrdile ove rezultate – razlike idu i do 50 procenata što je zaista značajno unapređenje u odnosu na konkurente. Deluje da je Motorola bila strpljiva sa objavom svog modela u ovom segmentu, time što je sačekala onaj pravi čipset.

   Ali evo da pokušamo to da objasnimo na primeru Snapdragon 778G+ čipseta koji je u prethodnim godinama smatran reper procesorom za višu srednju klasu: onoliko koliko je taj procesor brži od Dimensity 1080 ili Exynos 1380, toliko je Dimensity 8020 bolji od njega. Nadamo se da je ovim sve rečeno.

   I što je takođe vrlo bitno istaći, ne greje se previše. A čak i kada ga opteretite nekom Benchmarking aplikacijom osećaj u ruci zbog eko kože na poleđini, daleko je ugodniji nego kada držite telefon sa leđima od stakla. I još miriše pored svega…jer je Motorola odlučila da svaki svoj telefon Edge ili RAZR serije treba da miriše kada ga otpakujete.

   Displej

   Ekran je odličan i najsvetliji u kategoriji: 1200 nita naspram 1100 nita kod Galaxy A54 telefona i 900 nita u Redmi Note 12 Pro. U pitanju je pogađate već, identičan displej kao kod Edge 30 Fusion, samo još boljeg osvetljenja.

   Znači, zakrivljeni pOLED dijagonale 6.55 inča koji upravo zbog tih zakrivljenja deluje manje nego što je stvarna dijagonala – za Motorolu karakteristično osvežavanje od 144 Hz koje možete iskoristiti u pojedinim igrama: na raspolaganju su vam 60, 120 i 144 Hz brzine osvežavanja ili da jednostavno stvar prepustite automatici.

   Podrazumevani kolorni profil je saturisani a na raspolaganju je i Natural režim: oba možete menjati u 6 predefisnisanih modova. Na raspolaganju su brojna podešavanja ekrana, između ostalih i Edge lights, notifikacije na rubovima ekrana prilikom prispeća poruke ili telefonskog poziva. Osvetljenost ekrana na sunčanom danu odlična, jeste da tu nema LTPO matrice ali zaista je to nedostižno za ovu klasu.

   Navedimo i da je senzor otiska prsta ispod ekrana, standardna opcija kada su telefoni ove klase u pitanju. Uobičajeni utisci, solidno brz i pouzdan.

   Baterija i punjenje

   U telefon ovakvih gabarita naravno da ćete teško smestiti bateriju od 500 mAh koja se smatra nekakvim standardnim kapacitetom: Motorola Edge 40 poseduje bateriju od 4400 mAh. Neko će pomisliti, premala je to baterija – ali 48 procenata preostalog kapaciteta nakon destočasovne YouTube reprodukcije je identičan rezultat onom koji su na našem testu ostvarili Redmi Note 12 Pro telefoni sa baterijom od 5000 mAh i Dimensity 1080 procesorom.

   Poredimo li primera radi ovaj rezultat sa Edge 30 modelom iz prošle godine, možemo da zaključimo da je Snapdragon 778g+ i dalje nešto, vrlo malo energetski efikasniji procesor, ali opet – i znatno sporiji od Dimensity 8020.

   A što se brzine punjenja tiče, Motorola Edge 40 se puni, ajde da kažemo nekom standardnom (kako za koga) snagom od 68W, punjač se naravno nalazi u pakovanju telefona – opet, kako kod kog proizvođača. Ali…Motorola Edge 40 se puni i bežično, što aposlutno nikada nismo videli u ovoj klasi telefona, govorimo naravno o srednjoj klasi, snagom 15W. Jedan potpuno neočekivan adut i možemo samo da odamo priznanje na ovom detalju.

   Kamere

   A kada su kamere u pitanju, Motorola Edge 40 donosi jednostavan ali efektan sistem kamera sposoban da zadovolji većinu korisnika i u većini situacija. Tu su glavna i ultraširoka kamera na poleđini, selfi kamera napred i to je to.

   Pro verzija ovog modela nudi i telefoto kameru za one kojima je ona potrebna, kao i bolji ultrawide senzor, ali je za oba modela zajednički glavni senzor od 50MP koji ćete najčešće i koristiti. U pitanju je Omnivision OV50A sa velikim otvorom blende f1.4, u konkurenciji Sony i Samsung senzora sigurno najmanje zvučno ime među 50MP modelima koje smo viđali na telefonima, ali iznenađujuće, jedan od najboljih u praksi, makar sudeći po onome što smo mi videli na našim testovima – uostalom, jedan Huawei P50 Pro koristi takođe baš taj senzor. On je na ovom telefonu potpomognut multidirekcionim faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom, što je kombinacija koja bi trebala da pomogne da se iz njega izvuče maksimum.

   U praksi, dnevne fotografije koje pravi Motorola Edge 40 jesu veoma dobre, ne neočekivano za ovu klasu, ali sa nešto višim nivoom detalja u odnosu na ono što viđamo na 50MP kamerama van najviše klase. Ovo je omogućilo Motoroli i da u znatno manjoj meri upotrebljava dodatno izoštravanje, pa je rezultat prirodniji izgled bez nepotrebnog procesiranja – makar kada su detalji u pitanju.

   Ono gde je procesiranje vidljivije u određenim scenama su boje, konkretno one koje su vrlo svetle u stvarnosti poput neba i lišća, a koje algoritam povremeno može da dodatno pojača. Srećom, ne u meri da to kvari utisak, ali bismo rekli za nijansu više nego što bi bilo neophodno za atraktivniji izgled na društvenim mrežama. Dinamički opseg senzora je dobar, mada ne i šampionski, pa je to možda i jedini aspekt u kome Omnivision OV50A nema prednost u odnosu na konkurente.

   U svakom slučaju, veoma pozitivan utisak i kamera koja ne zahteva nikakvo predznanje ili veštinu od korisnika kako bi napravila dobre fotografije. Dimenisty 8020 se i na ovom planu pokazao veoma dobro, nema sumnje.

   Drugi senzor na ovom modelu, ultraširoki od 13MP pruža fotografije skoro identičnog izgleda kao na glavnom, pa je Motorola u tom pogledu lepo izbalansirala obe kamere. Naravno, performanse ovog senzora nisu na istom nivou, pa je na fotografijama primetno manje finih detalja, uz uži dinamički opseg, malo izraženije procesiranje (opet bez preterivanja), ali i nešto hromatske aberacije u određenim situacijama, verovatno usled nešto lošijeg sočiva. Da se razumemo – rezultati su i dalje klasu ili dve iznad modela sa 8MP ultraširokim senzorima i vrlo korektni, pa ako ne analizirate previše već fotografije koristite za društvene mreže, bićete više nego zadovoljni.

   Ono što nas je vrlo prijatno iznenadilo na ovom modelu je fotografisanje noću, jer Motorolin Night Vision mod u kombinaciji sa glavnim senzorom pravi odlične i vrlo detaljne fotografije. Redukcija šuma je izvanredna, ali ostavlja i dovoljno finih detalja, što uz relativno prirodnu i dobro odmerenu reprodukciju boja ostavlja zaista izvanredan utisak. Vrlo nam se sviđa kako to Motorola Edge 40 radi, ne samo u odnosu na svoju klasu. Night Vision možete koristiti i na ultraširokoj kameri koja se noću snalazi ok, mada naravno primetno lošije nego na glavnoj kameri.

   Što se video snimanja tiče, ono je moguće u 4K rezoluciji sa 30 ili 60 slika u sekundi po čemu je Motorola Edge 40 jedinstven u klasi: uobičajeno, preferiramo snimanje sa 30 frejmova u sekundi jer je to zapravo onaj balans potreba, želja i mogućnosti koje imamo od video snimanja. Kvalitet videa snimljenog glavnom kamerom je vrlo dobar za ovu klasu, ali uz određena ograničenja koja se odnose na slikanje u pokretu, poput pomeranja kamere levo ili desno, kada utisak kvare mikro trzaji. Stabilizacija, koja je kombinacija optičke i elektronske je vrlo korektna, mada ne i idealna, jer je u hodu, ako ne vodite računa moguće primetiti blage trzaje na ivicama nekih objekata.

   Dakle, najbolji rezultati će biti dostupni pri statičnim, ili kadrovima sa sporijim pokretima, pa vredi povesti računa. Ultraširoka kamera se usled šireg ugla snimanja čak snalazi i bolje u tom pogledu, uz i dalje vrlo korektan kvalitet u 4K. Ona je upotrebljiva i noću, mada je zvezda noćnog snimanja ipak glavna koja pruža iznenađujuće dobar kvalitet, zanimljivo uz i dalje upotrebljivu stabilizaciju. 

   Pomenimo i prednju kameru od čak 32MP koja radi korektno po pitanju detalja i boja, mada nas nije i oduševila po bilo kom parametru. Prosto upotrebljivi selfiji čiji utisak povremeno malo kvari agresivnije procesiranje. Noćni selfiji su takođe upotrebljivi, ali ništa više od toga. Kod prednje kamere nam se zapravo najviše dopalo video snimanje, takođe u 4K sa 30 slika u sekundi koje je čak natprosečno dobro, neočekivano s obzirom na ono što smo videli od fotografija.

   Softver

   A kada govorimo o softveru ovog telefona, navikli ste na uobičajenu priču kada su Motorola telefoni u pitanju: da je reč o skoro pa stock Androidu koji je itekako osetio benefite prethodnog unapređenja Android 12 operativnog sistema koji je u dobroj meri unapredio korisničko iskustvo upotrebe Motorola telefona.

   Motorola Edge 40 stiže naravno sa Androidom 13 uz poznate Moto mods koji vam omogućavaju da telefon u dobroj meri prilagodite svom ukusu. Nikako ne možemo zaboraviti na Ready for funkcionalnost koja ovaj telefon pretvara u Android PC na ekranu monitora ili televizora. Kao i da poseduje sigurnosni softver, Moto secure na bazi ThinkShield sistema za zaštitu podataka koje želite da držite podalje od drugih, da se zaštite od spoljnih napada, da podesite sigurnosne foldere i aplikacije.

   U pitanju je dodatni nivo zaštite koji inače poseduju i najbolji telefoni ovog proizvođača. Tu je i Family space aplikacija koja omogućava nivo pristupa u zavisnosti od korisnika: na primer, na nekom ste rođendanu, detetu je dosadno a vi razgovarate – traži vam telefon da se zabavi, imaće pristup samo njemu definisanim aplikacijama.

   Što se tiče sotfverske podrške, u pitanju je jedna škakljiva tema za Motorolu u ovom trenutku ali ne možemo sakriti glavu u pesak što se toga tiče. Motorola uobičajeno garantuje dva sotverska ažuriranja operativnog sistema, što znači da če Motorola Edge 40 jednog dana sigurno dobiti Android 15.

   Međutim, svedoci smo brojnih komentara na veliko zakašnjenje pri dolasku Androida 13 na prošlogodišnje Motorola telefone više klase – i previše je vremena prošlo a recimo Edge 30 Ultra i dalje stoji zakucan na dvanaestici. Fusion je dobio trinaesticu ali Ultra nije.  

   Problem neki definitivno postoji, sigurni smo da su i u Motoroli svesni toga i morali bi da rešenje ovakvih problema stave na vrh liste svojih prioriteta. Koliko je nama poznato, problematika tog apgrejda vezana je za kameru i predugo se stoji u mestu. Evidentno je da imaju sve bolje, sve konkurentnije uređaje, da nude i izuzetno dobre cene svojih uređaja – ali da se ne bi dogodilo da to bude korak napred – korak nazad situacija, podhitno moraju da ovaj deo svoje ponude uravnoteže.

   Utisci – boljeg u klasi nema

   I kada treba svesti utiske nakon ovog testa, moramo da konstatujemo da zaista odavno nismo imali priliku da kažemo za neki telefon – ovo je apsolutna preporuka. Motorola Edge 40 za 58 hiljada dinara, ili 490 evra pruža više od bilo kog ovogodišnjeg telefona u klasi: tu dileme ni najmanje nema.

   Izvanredan, daleko najbolji dizajn u klasi, fantastičan u ruci, dostupan u bojama koje će podmiriti sve ukuse, IP68 sertifikat zaštite koji nema niko od konkurenata, najsvetliji ekran u klasi, odličan zvuk, konkurentna autonomija i sa nešto manjom baterijom, brzo punjenje, daleko više procesorske snage od drugih, bolji za gejming, selfi 4K video, konkurentan kvalitet fotografija.

   I smatramo da bi baš Motorola Edge 40 mogao biti telefon koji je Motorola godinama čekala u klasi u kojoj se prodaje daleko veći broj uređaja nego u onoj visokoj. Jednostavno, ovog puta su ponudili daleko više od konkurencije, iskoristili momenat u kome imaju evidentno bolji procesor od ostalih koji nisu puno toga učinili da ove godine unaprede svoje standardne karakteristike već su nastavili u dobro poznatom, kliše modu. Pomerili se jesu, ali ne na ovakav način kako je to Motorola učinila sa Edge 40 modelom. Ovo su konkretne promene. Vodilo se računa i o konkretnim specifikacijama ali i nekim dodatnim stvarima za koje u ovoj klasi do sada nije bilo mesta. Sada kada vidimo da je i tako nešto moguće, naša lista očekivanja od nekih budućih modela će biti verovatno još veća.

   Naravno, konkurentna cena itekako ima ulogu u svemu tome: jer ne dešava se baš često da imamo telefon koji je čitavih 15 procenata povoljniji nego na nekim drugim tržištima koje često uzimamo u obzir. Na taj način, telefon koji nekim svojim karakteristikama pripada nekoj, nešto višoj klasi završava u kategoriji koja je daleko popularnija i povoljnija. Što je za kupce apsolutni dobitak!

   Jedno veliko bravo za Motorolu i kao suza čista nagrada Najbolja kupovina od strane Benchmark redakcije

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra