Motorola G54 test: osmišljen na drugačiji način

Motorola G54 test: osmišljen na drugačiji način

Skoro sve što smo videli u srednjoj klasi za ovu godinu, dogodilo se do juna meseca. Nakon toga - suša, sve do momenta kada nam je na test stigao Motorola G54

  Sadržaj
   Motorola G54 test: osmišljen na drugačiji način

   Pozitivne ocene

   • Impresivnih 12GB RAM-a u klasi
   • Najpovoljniji telefon sa OIS kamerom ikada
   • Veoma dobre dnevne fotografije
   • 256GB skladišnog prostora
   • eSIM podrška
   • Podrška za memorijske kartice
   • 3,5 mm priključak
   • 6000 mAh baterija

   Negativne ocene

   • Više bi voleli OLED ekran umesto IPS-a
   • Neubedljivo video snimanje
   • Neophodna optimizacija potrošnje

   Moto G54 donosi 12 naspram uobičajenih 6 ili 8 GB radne memorije u klasi, optički stabilizovanu glavnu kameru po prvi put u ovom cenovnom rangu, 3.5mm konektor, podršku za memorijske kartice i eSIM, stereo zvučnike – to su glavni aduti Moto G54 telefona

   Ponuda telefona u srednjoj cenovnoj klasi kao da se zaustavila u junu mesecu tekuće godine: šta smo videli do tada – videli smo. Istina, tradicionalno već druga polovina godine rezervisana je za modele koji popunjavaju prazninu između srednje i visoke klase, a da ne ostane baš sve na tome, potrudila se Motorola sa svojim novim modelima G klase uređaja – danas se na našem testu našla Motorola G54.

   Prethodnih par godina imali smo običaj da prokomentarišemo kako je uočljiva saradnja ovog proizvođača i kompanije Qualcomm, jer setimo se, kao da je Motorola imala blagu privilegiju u odnosu na konkurente u smislu dobijanja novih čipsetova.

   Dimensity 7020 – još jedan novi čipset

   Ove godine imamo potpuno drugačiju situaciju, verovatno prouzrokovanu inertnošću i nezainteresovanošću kompanije Qualcomm za srednji cenovni segment: obilato je to iskoristio Mediatek sa sijaset različitih, nekih rebrendiranih čipsetova koje je proizvođačima stavio na raspolaganje. I praktično, sve što je ove godine u ovom segmentu ponuđeno kupcima, a da je novo, bilo je bazirano na novim Mediatek čipovima.

   I Motorola je pojedine od tih čipsetova lepo iskoristila za neke od svojih modela, gde bi bez dileme izdvojili Edge 40 a na sličnim osnovama stigao je i Edge 40 Neo: a evo još jednog Mediatek baziranog uređaja, u pitanju je Motorola G54 koja u srcu nosi još jedan čipset koji prvi put srećemo baš na nekom od Motorola telefona – Dimensity 7020. Nakon Dimensity 7030 u Edge 40 Neo, evo još jednog predstavnika Mediatek serije 7000, za nijansu sporijeg ali i dalje za neku uobičajenu rutinu upotrebe telefona, sasvim solidnog procesora.

   Još jedan procesor u klasi nevoljenog Snapdragona 695, sa otprilike istim karakteristikama, istim jezgrima u identičnom 2+6 rasporedu i na istim brzinama, ali i sa onom karakteristikom koju kupci nikako ne vole – nema 4K snimanja videa.

   Pravo iznenađenje međutim predstavlja čak 12 GB RAM-a, mnogi bi rekli overkill za ovu klasu ali Motorola je odlučila tako. Par puta pominjali smo kako trgovci i kod laptop računara pa i telefona vole u specifikacijama da se ponose tom kombinacijom radne memorije i skladišnog prostora, kao da je sve ostalo manje bitno – a upravo je suprotno. Kako god, ovog puta će trgovci biti presrećni jer Motorola G54 osim 12 GB RAM-a donosi i 256GB prostora za podatke što je za ovu klasu do sada nikad viđena kombinacija.

   Dizajn, mogućnosti

   Na planu dizajna, jedan, da ga tako nazovemo telefon izrađen po ovogodišnjem šablonu: ravan i ne previše širok ram telefona iz koga se izdižu ekran i poleđina telefona – i to se konkretno izdižu. Razlog tome u prvom redu je baterija od čak 6000 mAh, što rezultuje debljinom uređaja od čitavih 9 mm.

   Što se materijala tiče, naravno, sve je od polikarbonata, i poleđina i ram. Uprkos svojoj debljini telefon solidno leži u ruci…a težina od 192 grama jasno se oseća. Nema IP rejtinga zaštite od spoljnih uticaja…

   Raspored konektora je manje više po standardnim principima a zanimljivo je da Motorola G54 donosi stvari zbog čijeg odsustva na 90 procenata današnjih uređaja mnogi i dan danas zanovetaju: to su 3.5 mm konektor za slušalice i podrška za memorijske kartice koju ukoliko želite da je koristite, morate da žrtvujete jedan SIM slot.

   Za one koji vole da slušaju FM radio da napomenemo da je podržan, jer tu je pomenuti konektor za žične slušalice čiji kabl u tom slučaju predstavlja antenu za prijem radio signala. Zvučnici su stereo tipa: solidne jačine i za ovu klasu uređaja, rekli bismo, iznad proseka. Ukoliko se pitate oko biometrijske zaštite uređaja, senzor otiska prsta smešten je na omiljeno mesto mnogih korisnika, u power tasteru.

   Posebno iznenađenje Motorola G54 telefona predstavlja eSIM podrška: ne bi smeli baš da potpišemo ovu tvrdnju, ali čini se da je ovo najjeftiniji telefon ikada sa podrškom za eSIM. Onima koji često putuju će ovo svakako značiti, onima koji vole da uživaju na domaćem terenu, verovatno manje bitan podatak.

   Ekran je kod Motorola G54 telefona IPS tipa: ekran koji sve ređe srećemo na telefonima: kod nekih korisnika problematika sa prikazom OLED ekrana koji smeta njihovom vidu predstavlja nepremostivu prepreku i zato preferiraju IPS – većini opet raskoš prikaza koji nude OLED ekrani daleko više odgovara.

   Osvežavanje je naravno 120 HZ: nema nekih posebnih atributa kojima bi opisali prikaz slike, hajde da kažemo, ekran standardnog kvaliteta prikaza. Boje deluju pomalo isprano i bledo, mada sama svetlina ekrana nije loša. A ono što takođe treba pomenuti jeste da nema deklarisane zaštite ekrana u vidu nekog prepoznatljivog zaštitinog sloja, taj podatak je jednostavno – preskočen.

   Autonomija

   A što se pomenute ogromne baterije od 6000 mAh tiče: nažalost, G54 je podbacio na testu i ono što je trebalo da predstavlja jedan od najvećih aduta ovog telefona – to nije. Indikativno je da smo istu situaciju imali i sa Neo 40 telefonom i sumnja naravno odmah pada na Dimensity čip serije 7000. Jer, jedina dva telefona koje smo imali na testu sa ovom serijom čipova su upravo Motorola Edge 40 Neo i Moto G54: Dimensity 7030 odnosno 7020.

   Nakon deset sati YouTube reprodukcije sa osvetljenjem ekrana podešenim na 50 procenata, preostalo je svega 49 procenata baterije – što za bateriju od 6000 mAh ne može da bude dobar rezultat. Negde je zapelo u optimizaciji ovih čipsetova: prema specifikacijama i energetskom efikasnošću ovog procesora u poređenju sa nekim drugima, ovo ne bi smeo da bude slučaj, što znači da se negde zakazalo na softverskom planu.

   Na sreću, vreme je pred nama pa treba očekivati da proizvođač telefona u saradnji sa proizvođačem procesora ovo mogu itekako da unaprede, ali u ovom momentu situacija je upravo ovakva kakvom smo vam je predstavili. Moralo je bolje.

   A Moto G54 je prvi telefon ovog proizvođača koji stiže bez punjača: kao da je i Motorola htela da opipa puls potrošača time što će izostaviti punjač iz pakovanja. Na nama je da to istaknemo, snage da ponavljamo priču o ovom neočekivanom feoniomenu – nemamo. Ima – ima, nema – nema. Nekima veoma bitno, drugi ne mare… Punjenje je podržano snagom punjača od 33W, za ovoliku bateriju od 0 do 100 procenata, to je debelo preko sat i po vremena da bi se ovakva baterija napunila. Ako imate slabiji punjač, još duže naravno.

   U pakovanju se ipak dobija zaštitna providna maska telefona i kako to Motorola ponekad voli da radi: telefon je već obučen u zaštitno odelo kada otvorite kutiju. Ali i jedno malo upozorenje: ukoliko imate neki deblji USB konektor kao što imam ja na kablu svog punjača, može da vam se dogodi da telefon priključite na punjač, u stvari da mislite da ste ga povezali a niste. Jer jednostavno plastka konekaora ne prolazi kroz otvor zaštitne maske.

   Kamere

   Po pitanju kamera, Moto G54 se drži jednostavne kombinacije senzora i to onih realno najkorisnijih – pored glavnog tu je još u ultraširoki, uz naravno još jedan na prednjoj kameri i to je sve.

   Glavni senzor je od 50MP sa otvorom blende od f/1.8 i faznim autofokusom, a iako nismo pronašli informacije o tome o kom senzoru se radi, najverovatnije je da je u pitanju odlični Omnivision OV5a koji nam polako postaje favorit u kategoriji 50 i 108MP senzora van najviše klase. Ono što je jako zanimljivo je da je on u ovom slučaju potpomognut i optičkom stabilizacijom, što Moto G54 čini verovatno najpovoljnijim telefonom u ovom trenutku koji poseduje optički stabilisan senzor.

   Dnevne fotografije koje pravi glavna kamera ovog modela imaju nepogrešiv Motorola izgled, sa malo življim bojama od realnih i dodatim izoštravanjem koje na ekranima telefona, pa i na monitorima bez zumiranja daje utisak mnoštva detalja i oštrine. Srećom, senzor je dovoljno dobar sam po sebi da detaljniji pogled ne donese negativan utisak, iako tada postane jasno da detalja realno nema u toj meri.

   Ipak, možemo reći da smo veoma zadovoljni fotografijama koje ovaj telefon pravi danju, ne samo u odnosu na njegov cenovni rang, a pogotovo ako se i to uzme u obzir. Impresivno je šta se ovih dana dobija u pogledu kamera na telefonima od oko 250€ i verujemo da bi ovakvim rezultatima bila zadovoljna većina korisnika u realnom korišćenju. Telefon radi odličnu procenu scene, pa su ekspozicija, dinamički opseg i reprodukcija boja uvek bili takvi da fotografija na vizuelno vrlo prijatan način opisuje ono što je pred vama.

   Sigurno je da je i do čipseta, jer u poslednje dve godine mnogi MediaTek čipsetovi su se pokazali bolje od Qualcomm procesora kada je procesiranje signala sa kamera senzora u pitanju: i poredili smo ove fotografije sa Moto G84 telefonom čiju recenziju takođe možete očekivati a to je telefon sa Snapdragon 695 procesorom. Dnevne fotografije napravljene G54 telefonom su po nama bolje!

   Pored glavne kamere, solidan utisak ostavlja i ultraširoki senzor od 8MP sa uglom snimanja od 118 stepeni i dodatkom autofokusa, za koji se Motorola potrudila da što manje odudara od izgleda glavne kamere. Primetićete malo više šuma koji je na glavnom senzoru vrlo nizak, kao i manje prirodnih detalja koje na manjim ekranima kompenzuje sharpness filter, ali su ukupno i fotografije sa ove kamere vrlo pristojne – zapravo bolje nego što bismo očekivali od 8MP senzora ovog tipa.

   Kada fotografišete nakon mraka, Motorolin Night Vision mod u kombinaciji sa glavnim senzorom  nudi vrlo korektne rezultate, pa sve dok se ne nađete u nekoj potpuno mračnoj ulici, detalji i reprodukcija boja su na sasvim pristojnom nivou, kao i redukcija šuma. Viđali smo i bolje na skupljim telefonima, ali za telefon ove cene je ovo ne pristojno nego odlično.

   Ono gde klasa ovog telefona ipak dolazi do izražaja je video snimanje, koje je ograničeno na Full HD rezoluciju, ali ima i neke konkretne mane koje dodatno kvare utisak. Najpre, stabilizacija nije sjajna i primećuje se “plivanje” slike pri svakom koraku. Uz to, ultraširoka kamera pri video snimanju konstantno traži fokus, čak i pri mirnijim kadrovima. Dakle, video snimanje je upotrebljivo, ali ne očekujte previše, pogotovo ne nivo koji Motorola G54 nudi u pogledu fotografija gde realno premašuje očekivanja.

   Što se prednje kamere tiče, ona dolazi sa senzorom od 16MP i nudi prosečne performanse. Dnevne selfi fotografije su korektne, ali ne oduševljavaju detaljima, iako je reprodukcija boja sasvim pristojna. Noćni selfiji su tek upotrebljivi.

   Video snimanje je i ovde ograničeno na Full HD rezoluciju, ali je vrlo korektno, kako izgledom tako i u pogledu stabilizacije.

   Aktuelna cena i utisci

   Motorola G54 u prodaji košta 29990 dinara, negde oko 255 evra. Naravno, možete je dobiti na rate uz ugovor kod naših drugara u Yettelu za ukupno 28 hiljada dinara a možete da dobijete i do 10 hiljada dinara popusta ako odnesete stari uređaj na reciklažu.

   U poređenju sa drugim modelima na tržištu, svakako da je najveći konkurent ovom modelu Honor Magic5 Lite koji se prodaje po istovetnoj ceni. Telefon koji na planu dizajna, ekrana a ispostaviće se i trajanja baterije – donosi mnogo više od Moto G54 telefona. S druge strane, 12 naspram 8 GB radne memorije, optički stabilizovana glavna kamera po prvi put u ovom cenovnom rangu, 3.5mm konektor, podrška za memorijske kartice i eSIM, stereo zvučnici – aduti su Moto G54 modela.

   Ono što svakako s pravom očekujemo jeste sledeći softverski apdejt koji bi morao da popravi trajanje baterije ovog telefona jer jednostavno – to bi moralo da bude bolje nego što jeste. Sve u svemu, Moto G54 može biti interesantan izbor kupcima telefona u ovoj klasi jer donosi neki zanimljiv miks mogućnosti koji do sada nismo sretali u klasi telefona od 30 hiljada dinara. Naravno, sve je na kupcima…

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (0)

   Nema komentara 😞

   Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi