Test: Motorola Edge 40 Neo - 12GB RAM, IP68, eSIM

Test: Motorola Edge 40 Neo - 12GB RAM, IP68, eSIM

Nakon lepog uspeha koji je na tržištu ostvario model Edge 40, Motorola u drugoj polovini godine donosi Edge 40 Neo koji nastavlja gde je prethodnik stao...

  Sadržaj
   Test: Motorola Edge 40 Neo – 12GB RAM, IP68, eSIM

   Pozitivne ocene

   • Odličan dizajn
   • Precizan i vrlo svetao ekran (1300 nita)
   • 12GB RAM-a
   • IP68 rejting
   • eSIM podrška
   • Vrlo dobri i glasni zvučnici

   Negativne ocene

   • Baterija je na testu autonomije podbacila
   • GPU performanse Dimensity 7030 čipseta bi mogle biti bolje

   Motorola Edge 40 Neo je vrlo dobar telefon srednje klase koji se u odnosu na konkurenciju odlikuje prvenstveno boljim dizajnom, odličnim zakrivljenim P-OLED ekranom visokog intenziteta osvetljenja, eSIM podrškom i IP68 rejtingom – i najvećom količinom radne memorije. Nakon Edge 40 modela koji se itekako dokazao, pogledajmo šta još nudi Motorola Edge 40 Neo…

   Edge 40 je verovatno najuspešniji Motorola telefon više srednje klase u poslednjih nekoliko godina i telefon koji se u dosadašnjem toku godine zbog mnoštva lepih karakteristika nametnuo kao lider u klasi. Uz odličnu cenu koja je u međuvremenu dodatno pala za još deset hiljada dinara – onda možete da zamislite koliko težak pred sobom ima naslednik, Edge 40 Neo. On nije tu da bi ga zamenio jer će Edge 40 i dalje biti u ponudi, pa će se svaki od ova dva modela ponaosob boriti za poverenje kupca – i to po istoj ceni.

   Koji je od ova dva telefona bolji? Probali smo da odgonetnemo…

   Dizajn

   Naizgled identični, ova dva telefona to nisu, jer razlike postoje. Male, suptilne, ali postoje. Dizajn telefona definitivno ima istovetne korene i baziran je na ideji tankog, elegantnog uređaja koji posebno karakteriše blago zakrivljeni P-OLED ekran.

   Vrlo je interesantno primetiti da su upravo Motorola sa Edge 40 i Honor sa modelom Magic5 Lite ove godine pogodili u centar mete: publici se kao i nama elegantni dizajn evidentno dopao jer na povoljne uređaje donosi dah eksluzivnosti koji je do nedavno odlikovao samo skupe uređaje.

   Sasvim logično, jer većini su nezanimljive i dosadne cigle definitivno dosadile pa i ne treba da čudi ovogodišnji uspeh pomenutih modela. Tržište je gladno nekih nekarakterističnih modela, to stalno pominjemo da nedostaje originalnosti a da pri tome u svemu tome ima i dobre estetike.

   O samom dizajnu govorili smo dosta u našoj Edge 40 recenziji – a gde su razlike između tog modela i Edge 40 Neo? Elegantni ram telefona zadržao je isti oblik i gabarite, ali je aluminijumski ram Edge 40 telefona zamenjen plastičnim kod Edge 40 Neo. Naravno da aluminijum uliva više poverenja kod kupca ali ni plastika nije više ona od pre nekoliko godina: tehnologija izrade i strukturne čvrstine polikarbonata je danas na zadivljujućem nivou pa je sve manje razloga za neko konkretno nepoverenje.

   Druga stvar jeste debljina telefona koja je povećana za svega 0.3 milimetra i to niko neće moći da primeti jer i dalje ovaj telefon u odnosu na uređaje uobičajenog dizajna u ruci deluje tanje i elegantnije. A za tu minimalnu razliku u debljini bićete nagrađeni baterijom, za lepih 600 mAh većom.

   Treća razlika na planu dizajna jesu materijali i boje: Motorola Edge Neo 40 će se kod nas prodavati isključivo u opciji sa poleđinom od eko kože, verzija sa plastičnim leđima telefona se kod nas neće prodavati. I Motorola obilato koristi ekskluzivno partnerstvo sa kompanijom Pantone koristeći njihovo znanje o bojama da tržištu ponudi uređaje jedinstvenih boja. Model na našem testu stigao je u ovoj tirkiznoj boji čije je ime Caneel Bay a moram priznati da nam je ona bledo zelena Soothing Sea još lepša.

   Uređaj izuzetno leži u ruci, malih je gabarita, težak je svega 172 grama u ovoj eco leather varijanti – a ukoliko ste zabrinuti za bezbednost svog uređaja, možete ga zaštititi plastičnom futrolom koja stiže u pakovanju telefona – u identičnoj boji kakav je i telefon koji ste kupili.

   Ono što posebno treba napomenuti je da Motorola i dalje u ovoj klasi forsira najviši IP68 sertifikat otpornosti na vodu i prašinu kao jedini proizvođač koji tako nešto nudi u ovom cenovnom razredu.

   Ekran

   Prilikom predstavljanja Motorola Edge 40 telefona posebno smo pohvalili vrlo dobri  P-OLED zakrivljeni ekran sa osvežavanjem od 144 Hz: reč je o displeju najveće svetline u ovoj klasi uređaja.

   A sada je to osvetljenje dodatno unapređeno, pa Motorola Edge 40 Neo stiže sa maksimalnom svetlinom ekrana od 1300 nita, 100 nita više od prethodnika čime još više u tom pogledu odmiče konkurenciji.

   Verujem da bi potencijalni kupac ovog telefona pod pretpostavkom da dolazi sa par godina starog telefona itekako bio oduševljen ekranom ovog telefona. Jer, godinama su zakrivljeni ekrani bili privilegija korisnika skupih telefona: sjajno je što u njima mogu da uživaju i kupci znatno povoljnijih uređaja.

   Hardver

   A najveća razlika između Edge 40 i Edge 40 Neo telefona dogodila se na planu hardvera: Motorola se odlučila da poverenje ukaže potpuno novom, prethodnog meseca predstvljenom Dimensity 7030 čipsetu kompanije Mediatek.

   Prisetimo se, Dimensity 8020 koji se našao u Motorola Edge 40 telefonu, značajno je performansama odmakao svim konkurentima u klasi, gde mislim na Samsung Galaxy A i Redmi Note 12 Pro modele – i po pitanju CPU i GPU performansi.

   Zato moramo priznati da je pomalo začudila odluka proizvođača da stvari na tom planu vrati korak unazad: jedino što u ovom momentu možemo da pomislimo jeste da postoji razlika u uslovima tj ceni između ova dva procesora u nabavci – ili je čak možda i verovatnija opcija da je neko pomislio, ovo nije telefon koji će iko kupovati zbog gejminga.

   Jer, u poređenju sa prethodnikom, Dimensity 7030 je znatno sporiji kada su CPU performanse po sredi – ali je i dalje brži od ostatka konkurencije koja se vozi na 1080 procesoru. Na planu grafičkih performansi 7030 duplo zaostaje za prethodnikom ali je i dalje rame uz rame sa konkurentima. Sve u svemu, Edge 40 je i dalje daleko ispred po performansama u odnosu na novajliju, ali je Edge 40 Neo i dalje rame uz rame sa konkurentima na tom planu.

   Ono u čemu je Motorola Edge 40 Neo bolji od prethodnika jeste količina raspoložive RAM memorije: čak 12 GB za razliku od 8 GB sa koliko raspolaže Edge 40 i većina konkurenata što je nekako dobar talog za budućnost kada je neki eventualni budući zahtevni softver po sredi. U realnom radu neke posebne koristi videti nećete i osećaj glatkoće pri upotrebi zaista je neupitan. Po pitanju skladišnog prostora, Edge 40 Neo nudi sada već uobičajenih 256 GB.

   Ono po čemu se Edge 40 Neo razlikuje od većine konkurenata i dalje je mogućnost eSIM upotrebe što je i dalje raritet u klasi.

   Na planu zvuka, Edge 40 Neo je prepisao recept sa prethodnika: ima već neko vreme od kako smo konstatovali da je Motorola jako dobro rešila kvalitet zvuka koji dopire iz zvučnika njihovih telefona. Tako je i ovog puta, ulogu drugog zvučnika preuzima slušalica telefona i sve to zvuči – jasno iznad proseka klase.

   Baterija

   Na planu baterije, pomenuo sam to već pre nekoliko minuta, 600 mAh veća baterija nego kod prethodnika: lepa je to razlika u kapacitetu, ali razlika koja se nije dokazala u praksi. Jer, Edge 40 je i sa tako manjom baterijom ostvario 48 procenata preostalog kapaciteta nakon deset časova YouTube reprodukcije, Edge 40 Neo – 38 procenata.

   Naravno, gledao sam dostupne tehničke dokumentacije za oba ova čipseta i po svemu što se moglo pronaći, njihov energetski rejting bi morao biti isti. Ostaje da verujemo i da se nadamo da će proizvođač tu problematiku rešiti nekim narednim softverskim ažuriranjem i pravilnom optimizacijom.

   Punjenje je ostalo isto, 68W, punjač stiže u pakovanju teelfona, eto, došlo je vreme da hvalimo kada neki telefon dolazi sa punjačem: ali zato Edge 40 Neo za razliku od Edge 40 ne podržava bežično punjenje. To je bio onako, jedan detalj koji mi se jako dopao kod prethodnika, ne znam koliko je prosečnom korisniku to bitno. Bežično punjenje ne koristim svakodnevno, naravno, ali eto, lepo je imati kao opciju.

   Daću primer, letos na moru slana voda mi je ušla u USB port i 15 dana sam imao onu kapljicu u taskbaru da u telefonu ima vlage. Da, oprao sam lagano jer IP68, da i pirinač, ali negde neko zrno soli ili šta već – telefon vrišti kada ga stavite na punjač. I tada me je spasio wireless charger jer drugačije nije moglo. I taman da ga prosledim u servis, problem je sam od sebe nestao…

   Kamere

   A po pitanju kamera, Motorola Edge 40 Neo preuzima recept Edge 40 modela, sa samo dve kamere na poleđini i jednom na prednjoj strani. Zapravo, sistem kamera je identičan, pa je razlika samo u procesiranju, odnosno drugačijem čipsetu.

   To što ima dve kamere, a ne tri ili četiri naravno nije nikakva zamerka, jer znate već da dve dobre vrede više nego gomila jedva upotrebljivih. Tim pre što je Motorola ovde našla način da obe iskoristi na pravi način, ali krenimo redom.

   Glavni senzor, koji ćete i koristiti u većini situacija, je Omnivision OV50A od 50MP o kome smo i prethodno imali reči hvale, jer je na nas ostavio veoma dobar utisak u klasi budžetskih senzora, bolji i od onih sa dvostruko više megapiksela.

   On je u ovom slučaju potpomognut sočivom sa otvorom blende od f/1.8, multi-direkcionim faznim autofokusom (po nekim specifikacijama i dodatnim laserskim) kao i optičkom stabilizacijom, pa je tu praktično sve što je poželjno za dobre rezultate.

   I zaista, Motorola Edge 40 Neo danju pravi vrlo dobre fotografije u svim uslovima, kojima će korisnici ovog telefona verujemo biti više nego zadovoljni. Dinamički opseg je dovoljno širok da zadrži detalje u tamnim delovima i u dinamičnim scenama, a reprodukcija boja naginje ka relativno vernom prikazu, uz tek povremeni izlet ka blagom doterivanju u nekim specifičnim situacijama.

   Fotografije na prvi pogled deluju prilično oštro, mada je nakon uveličavanja jasno da je to rezultat i dodatnog procesiranja, istina sa dobrom merom koja ne deluje preterano ili neprirodno. Ovo čini se polako postaje deo pečata Motorole kada je u pitanju fotografija na njihovim telefonima, ali mislimo da će prosečni korisnici zapravo i preferirati takav izgled. Uostalom, recite nam u komentarima kakav je vaš stav po tom pitanju. U svakom slučaju, sposobna glavna kamera koja je u stanju da isporuči vrlo dobre fotografije.

   Što se drugog senzora tiče, u pitanju je neimenovani ultraširoki senzor od 13MP sa dodatkom faznog autofokusa. Njegove performanse su sasvim korektne, mada naravno ne na nivou glavne kamere, pa ćete ga mahom koristiti samo u situacijama kada vam je baš potreban širi ugao od 120 stepeni koji on pokriva. Ova kamera pruža primetno manje detalja, malo drugačiju reprodukciju boja, kao i uži dinamički opseg što se primećuje u tamnijim delovima scene.

   Ono što je zanimljivo je da je ultraširokom senzoru dodeljena i uloga macro kamere, u koju svrhu on zapravo nudi performanse koje prevazilaze ono što je u stanju da ponudi u svom standardnom domenu. Macro Vision mod, kako Motorola ovo naziva koristi prednosti senzora od 13MP i autofokusa da pruži kvalitet macro fotografija koji je daleko ispred onoga što mahom viđamo na posebnim macro senzorima od 2 ili 5MP. Zapravo, u pitanju je čak veoma dobro macro rešenje koje nudi odlično uvećanje, oštrinu i kvalitet, ali i lako rukovanje i fotografisanje onoga što želite.

   Kad smo kod dvostruke uloge, u odsustvu telefoto senzora, 2x zum opcija je dodeljena glavnoj kameri, naravno softverski, a rezultati su upotrebljivi, mada u ovom slučaju procesiranje postaje znatno vidljivije.

   Nakon što padne mrak, Motorolin Night Vision mod preuzima stvari i možemo reći da je u stanju da napravi vrlo dobre noćne fotografije. Kvalitet će doduše varirati od scene i količine svetla u njoj, pa će oštrina i reprodukcija boja biti vrlo dobre sa dovoljno uličnog svetla, dok će scene sa malo svetla ili udaljenim objektima izgledati dosta mekše i manje ubedljivo, delom i zbog akcenta na efikasnom uklanjanju šuma. Procesiranje i izoštravanje su takođe primetniji u nekim scenama, ali se kamera ukupno vrlo dobro snalazi, pa čak ume i da iznenadi kao u nekoliko portretnih fotografija koje smo snimili tokom testa.

   Ultraširoka kamera noću je upotrebljiva, ali daleko od nivoa kvaliteta koji nudi glavna u svakom pogledu. 

   Što se video snimanja tiče, ono je podržano u 4K sa do 30 slika u sekundi, uz čak vrlo dobar kvalitet za ovu klasu. Stabilizacija u hodu nije idealna, ali se trudi – zapravo, sama stabilizacija radi dobro, ali pomeraji prouzrokuju sitno traženje fokusa koje pomalo kvari utisak koji bi inače bio odličan – naravno, govorimo o klasi kojoj ovaj uređaj pripada. 

   Noćno video snimanje je solidno na glavnoj kameri i upotrebljivo na ultraširokoj.

   Da ne zaboravimo ni prednju kameru od 32MP koja pruža dobar kvalitet fotografija, uz prirodnu reprodukciju boja, mada sa primetnim procesiranjem koje u ovom slučaju i nije bilo neophodno. Prosto, ljudsko lice iz ugla koji pokriva selfi kamera čini svako dodatno izoštravanje i procesiranje vidljivijim, pa bi utisak bio još bolji bez njega.

   Ova kamera se vrlo pristojno snalazi i noću, a dobar utisak ostavlja i video snimanje, koje je takođe podržano u 4K sa 30 slika u sekundi i korektnom elektronskom stabilizacijom. I to je lep podatak, naročito kada se prisetimo da je par flagship telefona ove godine dolazilo sa maksimalnim 1080p selfi video zapisom.

   Softver

   Na planu softvera, godine opravdanih kritika urodile su plodom. Iako se Motorola i dalje drži stock Androida koji mnogi vole a drugi ga smatraju vizuelno neatraktivnim, sada je tu pregršt dodatnih opcija za fino podešavanje korisničkog interfejsa kakvih nije bilo nekada.

   Od poznatih Moto modova, preko Moto secure aplikacije koja je tu da vaš telefon zaštiti od raznolikih spoljnih ataka, Secure folder opcija, Family space aplikacije za kreiranje profila za decu na primer, Ready for povezivanja sa monitorom ili televizorom tako da praktično imate na raspolaganju Android desktop računar. Čak je i naša zamerka koju smo potencirali, pa zašto ne objave globalni konkurs da im neko napravi valjane wallpapere urodila plodom: na raspolaganju je sada opcija da birate između zaista lepih.

   Još da nam usliše taj zahtev koji iznova ponavljamo i bićemo zadovoljni: odlepite sat i procentualni nivo baterije u taskbaru po desetak piksela na unutra i sve će biti tip top!

   Ako je neko bio kritičar Motorole po ovim pitanjima u godinama za nama, to je bila ova redakcija. Ne znam da li je lokalna ekipa Motorole prosleđivala kritike novinara ali ako jeste – sjajno. Jer – uslišeno je. Radili su tiho, bez pompe, sredili mnogo toga što nije bilo dobro niti vizuelno lepo, doneli neke unikatne karakteristike i treba na tome odati priznanje

   Edge 40 ili Edge 40 Neo?

   Naravno, publika na kraju očekuje konkretan zaključak: Motorola Edge 40 ili Edge 40 Neo. Male su razlike, nije da ih nema ali su male. Cena je ista, 50 hiljada dinara. Edge 40 Neo je stigao u prodaju, ima ga i kod naših drugara u Yettel-u naravno. Edge 40 je takođe i dalje u ponudi, kako se to kaže, dok traju zalihe.

   Kamere da poredimo ne možemo jer nismo imali oba uređaja kod sebe: odlične fotografije danju, noću Night Vision vrlo lepo radi – a podsetili smo se Edge 40 recenzije, mikro trzaji tokom snimanja video priloga su i tada bili prisutni.

   Na planu hardvera, jači čipset ili više RAM-a? Iako iskreno ne vidim taj softver ili igru koju Edge 40 Neo neće solidno pokrenuti, moje srce kuca pre za jači čipset nego za više RAM-a. Možda je to neki stav formiran decenijama unazad dok sam se bavio testovima PC komponenti ali tako je.

   Budimo iskreni, Edge 40 Neo niko ne kupuje zbog gejminga ali se on tu neće obrukati kada je rame uz rame sa celokupnom konkurencijom u klasi.

   Motorola je pre nekoliko meseci sa Edge 40 prezentovala možda i svoj najuspešniji telefon u ovoj kategoriji u poslednjih nekoliko godina: nije realno nakon 150 dana očekivati, evo ga jedan još bolji, Motorola je nadmašila sebe. Edge 40 Neo je telefon vrlo sličan svom prethodniku sa kojim deli 90 procenata karakteristika

   U ovom momentu, da biram, ja bih uzeo Edge 40 zbog eto tih par boljih karakteristika, možda ponajviše zbog dužeg trajanja baterije. Ali i kada Edge 40 nestane iz ponude, mislim da ne bih imao problem ni sa Neo modelom. Verujem da će se softverski optimizovati potrošnja u međuvremenu a i 12 GB RAM-a u ovoj klasi deluje zanimljivo

   Ono što je sigurno, Motorola ima po čemu lepom da pamti 2023 godinu kada je ova klasa telefona u pitanju: kao nikada do sada igrala je bitnu ulogu u ovom segmentu u kome nije bila preterano bitan igrač. Do sada. Ove godine je bila bolja od drugih. Možda su se neki uspavali, neki su hteli da zarade više nego do sada, Motorola je zaigrala agresivno i lepo se smestila , tačno tamo gde je želela. Zato naredne godine s pravom od Motorole očekujemo još više…

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra