Moto Buds+ recenzija - Sound By Bose, zasluženo

Moto Buds+ recenzija - Sound By Bose, zasluženo

Moto Buds+ su jači od dva najnovija modela bežičnih slušalica koji dolaze sa potpisom čuvenog Bose-a. Kako rade, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Moto Buds+ recenzija – Sound By Bose, zasluženo

   Pozitivne ocene

   • Veoma dobar zvuk
   • Praktična kutija za nošenje
   • LHDC V5 kodek
   • Sound Virtualizer i Spacial Audio funkcije

   Negativne ocene

   • Blago šuštanje pri redukciji buke ako nije odabran adaptivni mod.

   Vrlo dobre slušalice koje po razumnoj ceni donose odličan paket zvuka, praktičnosti i dodatnih funkcija.

   Zajedno sa Edge 50 serijom telefona čijoj smo premijeri prisustvovali u Marakešu pre 20-ak dana, Motorola je predstavila i dva nova seta bežičnih slušalica, Moto Buds i Moto Buds+. Ovo naravno nije prvi izlet Motorole u audio domen, jer smo i pod njihovim, ali i brendom matične kompanije Lenovo do sada viđali brojne modele slušalica, ali smo tokom prezentacije stekli utisak da se novim modelima posvetilo nešto više pažnje nego što je to obično slučaj.

   Takav pristup ima smisla, jer su slušalice definitivno najpopularniji dodatak mobilnim telefonima koji je potreban ako ne svima, onda svakako većini korisnika. Stoga je razumljivo da Motorola želi da zasluži svoj deo kolača, a prvi korak je da se ponudi nešto kvalitetno što se može uhvatiti u koštac sa već prezasićenom ponudom true wireless bubica na tržištu.

   To nešto je svakako Moto Buds+ model koji je napravljen u saradnji sa američkom kompanijom Bose iza koje stoji šest decenija iskustva u audio domenu i prilično dobra reputacija. Od proizvođača mobilnih telefona smo navikli na ovakve saradnje, pogotovo u domenu kamera i zvuka sa nekim legendardnim brendovima, nekada sa manje, nekada sa više uspeha, a kakav je slučaj sa Moto Buds+, dobili smo priliku da proverimo u ovom testu, jer je Motorola kao i obično vrlo ažurna sa svojim novitetima.

   Moto Buds+ Dizajn

   Ono što prvo upada u oči kada dođete u kontakt sa Moto Buds+ je kutija za nošenje, odnosno to koliko je kompaktna i zgodna. Sa dimenzijama od nešto preko 5.5×4.5cm i debljinom oko 2cm lako staje u svaki džep, pa ćete slušalice uvek moći imati pri ruci.

   Tim pre što je odabran pravougaon oblik sa zaobljenim ivicama koji je prilično praktičan, ali i logičan u smislu toga gde se kutija otvara. Iako je izrađena od plastike i prilično lagana, kutija deluje čvrsto i precizno napravljena, pa ostavlja vrlo dobar utisak u rukama.

   Što se dizajna tiče, površina je matirana, a na gornjoj strani poklopca se ističe Motorola logotip u vidu umetka sa biserno belom pozadinom, koji izgleda vrlo lepo, kao i Sound By Bose logotip koji je diskretan u refleksivno crnoj varijanti. Od elemenata na kutiji su tu još LED indikator povezivanja i baterije na prednjoj strani, ispod mesta gde se kutija otvara, kao i USB C port za punjenje na zadnjoj strani.

   Inače, u ponudi su dve verzije, Forest Gray, odnosno ova tamnosiva / crna koju vidite na testu, kao i Beach Sand, odnosno neka bež varijanta sa blagim sjajem koja takođe izgleda odlično.

   Kada otvorite kutiju, u njoj će vas dočekati same slušalice, Motorola logotip na poklopcu i taster za uparivanje. Ležišta za slušalice su profilisana tako da nismo imali dilemu koja ide gde, ali je za svaki slučaj tu i oznaka ispod svakog od njih.

   Kako slušalice leže vodoravno u njima, uzimanje je vrlo lako i znatno zgodnije od većine rešenja gde one upadaju uspravno u slotove. Dovoljno je malo pomeriti slušalicu kako bi se savladao magnet koji je drži na mestu i možete je odmah uhvatiti za proširenje i stavitu u uvo jednim potezom, bez premeštanja po rukama.

   Što se samih slušalica tiče, i one su izrađene od matirane plastike u istoj boji, sa poliranim akcentom oko kućišta slušalice na Forest Gray modelu, dok Beach Sand ima metalik akcente na samim krajevima. U pitanju je relativno uobičajen oblik za in-ear bubice, sa ergonomskim oblikom dela slušalica koji naleže na uvo, valjkastim delom u kome su elektronika, antene i baterije, kao i silikonskim čepićima koji su tu da pruže optimalno zatvaranje zvučnog kanala.

   Kad pominjemo čepiće, pored srednje veličine koja dolazi na bubicama u pakovanju se dobijaju i dva dodatna para, veliki i mali, koji pokrivaju priličan opseg veličine. Čak bih rekao da su najveće, koje obično koristim i nešto veće od uobičajenog.

   U aplikaciji vam je dostupan i test koji proverava da li slušalice sa odabranom veličinom izoluju kako treba, mada nismo baš sigurni koliko je pouzdan, pošto se dešavalo da se buni i kada su slušalice očigledno stajale i zvučale vrlo dobro.

   Kad pominjemo stajanje, udobnost je standardna za modele ovog tipa, kao i sam oblik, a slušalice su relativno lagane, pa nemamo neke zamerke u tom pogledu. Ako ste neko ko planira da ih koristi za trčanje i teretanu uz dosta znojenja, ovo verovatno nije model za vas, mada će Moto Buds+ sasvim korektno ostajati u uvetu u svim ostalim slučajevima.

   Izolacija i redukcija buke

   Što se izolacije tiče, ona je korektna sa odgovarajućom veličinom čepića, a pored pasivne je tu i aktivna redukcija buke, koja je jedna od stvari kojoj je doprineo i Bose.

   Na raspolaganju će vam biti nekoliko modova redukcije, od potpuno isključene u kojoj se koristi samo pasivna, preko ambijent moda koji zabilazi pasivnu i daje korektan utisak ambijenta oko vas, do adaptivnog koji se prilagođava uslovima i standardnog Noise Reduction moda koju nudi i najbolju izolaciju.

   Što se kvaliteta implementacije tiče, možemo reći da je redukcija dosta dobra, pa će recimo potpuno eliminisati šuštanje klime i bilo kakvu konstantnu buku, a dosta umanjiti ostale zvuke spolja. Nije možda u pitanju apsolutno najbolja redukcija koju smo čuli, ali jeste veoma dobra.

   Mala zamerka doduše je što se u Noise Reduction modu može čuti blago šuštanje koje nije prisutno u adaptivnom, što nam deluje kao neki bag koji je moguće rešiti u nekom narednom ažuriranju firmware-a.

   Moto Buds+ zvuk

   Druga stvar u koje je Bose umešao svoje prste je sam zvuk, koji proizvode dva driver zvučnika, jedan od 11mm za niži i jedan od 6mm za viši deo spektra. Konkretan zadatak Bose-a je bio EQ tuning kako se navodi u opisu, odnosno fina optimizacija frekventne krive.

   U ovom pogledu bismo rekli da je odrađen odličan posao, jer je zvuk dosta neutralnog frekventnog balansa i ostavlja odličan utisak, makar za moje uši naviknute na studijske monitore. Svega ima u pravoj meri, i detalja i basa, iako je zvuk ukupno možda za nijansu “topliji” od potpuno neutralnog.

   Ovo je verovatno zbog činjenice da je bas odziv netipično konstantan do prilično niskih 30Hz, nakon čega opada do minimalnih 20Hz, uspevajući da zadrži dobre tranzijente i ne zvuči mutno. U svakom slučaju, Moto Buds+ zvuče odlično i Sound By Bose potpis nije tu bez pokrića. Uz to su i više nego dovoljno glasne, sa dosta rezerve.

   Ako imate specifične prohteve i želite drugačiji zvučni potpis, u aplikaciji će vam na raspolaganju biti i nekoliko predefinisanih modova kao što su Music, Movie, Game i Podcast, koji su prilagođeni određenim vidovima sadržaja. Svaki od njih možete i prilagoditi, doduše ne klasičnim ekvilajzerom već takođe putem predefinisanih opcija za više basa, visokih frekvencija ili jasnije glasove.

   Pored pomenutih modova tu je i Custom u kome će vam na raspolaganju biti i grafički ekvilajzer sa čak 10 opsega, kao i Smart Audio koji putem AI-a identifikuje tip sadržaja i automatski podešava zvuk putem svih raspoloživih trikova. Lično preferiram ravan zvuk uvek, ali u svakom slučaju, tu je više nego dovoljno opcija za svačiji ukus.

   U svakom od modova tu su i opcije za ujednačavanje glasnoće, kao i Sound Virtualizer koji će dodati malo ambijenta – nešto što se neće dopasti svakome, ali može prijati ako ne volite izolovani zvuk slušalica. Kad pominjemo okružujući zvuk, tu je i jedna stvar koja će biti rezervisana samo za vlasnike Motorola telefona.

   U pitanju je Spacial Audio, odnosno head tracking, koji će stereo sliku blago pomerati zavisno od položaja vaše glave, što daje zanimljiv efekat, i može biti korisno za gledanje Dolby Atmos sadržaja na telefonu. Nije nešto značajno što ćete propustiti ako nemate Motorola telefon, ali je interesantna opcija koja radi bolje nego što smo očekivali.

   Ono značajnije, a što takođe zahteva Motorola telefon je zvuk visoke rezolucije, odnosno LHDC V5 kodek koji podržava do 192KHz u 24 bita i varijabilni bitrate od 128 do čak 1000kbps. Ako vaš uređaj ne podržava LDHC V5, bićete ograničeni na standardne SBC i AAC kodeke, a razlika u kvalitetu se može primetiti, iako slušalice i dalje zvuče vrlo dobro.

   Konekcija, kontrole, baterija

   Kad pričamo o konekciji, u pitanju je Bluetooth 5.3, a povezivanje sa Windows laptopovima i Motorola telefonima je praktično automatsko, jer će kada otvorite kutiju sami prepoznati slušalice i ponuditi da ih uparite. Na drugim uređajima će vam trebati Moto Buds aplikacija, ali je potrebno da ih pre toga uparite standardno putem Bluetooth-a – nama nije pošlo za rukom da sve odradimo iz same aplikacije.

   Inače, Moto Buds+ dozvoljavaju istovremenu konekciju sa do dva uređaja, mada ovo nije baš radilo besprekorno jer se dešavalo da se jedan izvor ne oglašava povremeno, pa pretpostavljamo da je to jedna od stvari koje će biti optimizovane narednim ažuriranjima. Domet veze je prosečan, čak i ako ne koristite kodek visokog kvaliteta.

   S druge strane latencija veze je sasvim korektna i u standardnom režimu, pa je kašnjenje prihvatljivo i za gledanje videa bez velike desinhronizacije između slike i zvuka. Naravno podržan je i Gaming mod niske latencije za igre i video koji ovo još dodatno spušta na vrlo dobar nivo. Ako koristite njega doduše, LDHC kodek neće biti dostupan.

   Sva ova podešavanja će vam biti dostupna u okviru Moto Buds aplikacije u kojoj ćete moći i da kontrole prilagodite po svojoj želji. Naime, spoljašnja površina obe slušalice je osetljiva na dodir, pa putem dvostrukog, trostrukog i dugog dodira svake od slušalica možete menjati pesme, javljati se na pozive, pojačavati i smanjivati glasnoću, pozivati glasovnog asistenta i menjati modove redukcije buke.

   Ovo je u aplikaciji izvedeno odlično, pa ćete nezavisno za obe slušalice moći da odaberete po tri funkcije po želji, pa čak i koje od modova redukcije želite u rotaciji, odnosno u startu preskočiti one koje ne koristite.

   Za kraj pomenimo i trajanje baterije koje podrazumeva do 8 sati neprekidnog slušanja sa isključenom redukcijom buke ili do 38 sati ukupno uključujući i dopunjavanje slušalica u kutiji. Realno vreme ako koristite redukciju će biti manje od toga, a zavisiće i od glasnoće.

   Što se punjenja tiče, ono traje oko sat vremena putem kabla, a moguće je i bežično, naravno sporije, t.j. nešto ispod dva sata za pun kapacitet. Ako zaboravite da ih napunite, 10 minuta na brzinu će vam omogućiti do 3 sata slušanja.

   Moto Buds+ utisci i cena

   Sve u svemu, možemo reći da su Moto Buds+ vrlo dobre slušalice, a koje u najbitnijim aspektima nude i najviše. Tu najpre mislimo na kvalitet zvuka i lakoću korišćenja.

   Ovaj model će pogotovo imati smisla ako uzimate neki od telefona Edge 50 serije i želite i neke slušalice uz njega, u kom slučaju je što bi se reklo “no brainer”, mada čak i bez Moto specifičnih funkcija i dalje ima smisla, pogotovo s obzirom na vrlo razumnu cenu.

   Prodaja ovog modela na domaćem tržištu kreće 7. maja, dakle odmah nakon praznika, maloprodajna cena će biti 14.999 RSD, što je već ok za model ovih specifikacija i sa bežičnim punjenjem, a u prvom mesecu prodaje ćete ih moći dobiti za 11.999 RSD, što je već vrlo lepa ponuda.

   Standardni Moto Buds model, bez plusa se očekuje početkom jula, takođe po lepoj ceni 6.999 RSD, odnosno 5.499 RSD u prvih mesec dana. Kako on zvuči i koja je razlika, videćemo kada se približi jul.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi