Moto G84 test: favorit, ako je dizajn prioritet

Moto G84 test: favorit, ako je dizajn prioritet

Procesor Moto G84 telefona ne spada u red najnovijih, ali su zato tu novi dizajn, OIS glavna kamera, kao i odlična memorijska kombinacija sa čak 12 GB RAM-a

  Sadržaj
   Moto G84 test: favorit, ako je dizajn prioritet

   Pozitivne ocene

   • Privlačan dizajn, Pantone kolaboracija opravdava očekivanja
   • IP54 sertifikat
   • 12 GB RAM-a
   • OIS na glavnoj kameri
   • Solidni zvučnici
   • Ready For podrška
   • Izuzetno svetao ekran

   Negativne ocene

   • Voleli bismo neki drugi procesor umesto SD695
   • Nemogućnost snimanja 4K videa
   • Neimenovana zaštita ekrana

   Motorola G84 će se pre svega dopasti onima koji vizuelno biraju svoj novi telefon: nije u pitanju samo ova atraktivna Viva Magenta boja već i vrlo lepa varijanta plave nijanse: svakako da G84 svoje adute bazira na atraktivnom izgledu, dominantnoj količini radne i skladišne memorije u klasi – i na kraju, optičkoj stabilizaciji glavne kamere

   Par dana nakon što smo predstavili Moto G54 u našoj recenziji, došao je na red i drugi predstavnik G serije telefona ovog proizvođača: Moto G84. I ovaj model je naravno predstavnik srednje klase uređaja a u odnosu na prethodnika razlikuje se po nekoliko karakteristika.

   Pantone podrška radi dobar posao

   Najpre po pitanju dizajna: Moto G84 već na prvi pogled deluje kao ozbiljniji, kvalitetniji uređaj: ravan ram telefona na koji se naslanjaju ekran sa prednje i poleđina od eko kože sa zadnje strane. Želimo da napomenemo da se oni malo izdižu iznad rama uređaja – nije u pitanju situacija kao kod iPhone-a gde su oni u ravni sa ramom telefona jer je sam ram tanji u ovom slučaju. Ali, u svakom slučaju vrlo elegantno rešeno.

   Motorola G84 u klasi uređaja kojoj pripada, a prvobitna cena od 40 hiljada dinara vrlo brzo je spuštena na 32 hiljade – zaista deluje vrlo atraktivno,  u prvom redu zahvaljujući dobro odmerenom vizuelnom utisku.

   Motorola obilato koristi ekskluzivno partnerstvo sa kompanijom Pantone da kolorit svojih telefona demonstrira u vrlo aktuelnom svetlu. Tako je i ovog puta, Viva Magenta je boja godine i nema dileme da će ovaj telefon prvenstveno privući predstavnice lepšeg pola.

   Dizajn, mogućnosti

   Telefon u luci leži vrlo lepo, kompaktan je, debeo samo 7.6 mm, nije prevelik zahvaljujući dijagonali ekrana od 6.5 inča i težak je svega 167 grama. I tu je, za razliku od Moto G54 modela, IP54 sertifikat otpornosti…

   Raspored konekcija uobičajen, tasteri na svojim mestima, fioka za SIM kartice izdvojena je na levoj strani uređaja, telefon podržava upotrebu memorijskih kartica mada je pitanje kome će to trebati s obzirom na vrlo lepih 256 GB skladišnog prostora, a tu je i 3.5 mm priključak za slušalice.

   Senzor otiska prsta je ispod ekrana, stereo zvučnici su vrlo solidni – ulogu drugog naravno, preuzima slušalica telefona. Malo iznenađenje, nema eSIM podrške a nedavno predstavljeni, jeftiniji Moto G54 ih recimo podržava.

   Neko će se možda nasmejati, ali je podatak iz pouzdanih izvora: znate da i operateri, naročito u bogatijim zemljama potenciraju ekologiju, a njihov je način da to učine pokušaj da se što veći broj korisnika prebaci na upotrebu eSIM brojeva: naravno, govorimo o novim korisnicima ili onima koji često kupuju kartice kada su u roamingu. Umesto kartončića sa celofanom, pakovanjem, preferiraju online prodaju eSIM brojeva i pojedini operateri počinju da uslovljavaju proizvođače eSIM mogućnostima.

   Ekran Moto G84 telefona je P-OLED tipa i osvežavanja 120 Hz naravno, osvetljenja više nego dobrih za ovu klasu uređaja – čak 1300 nita. Jako se dobro vidi i po sunčanom danu a ono što mi je odmah upalo u oči a zaboravih da pomenem u G54 recenziji: Motorola je konačno odlepila ikonice sata i procenta baterije od ivice ekrana.

   Ako pratite Benchmark, ako ste slušali naše vapaje da se to uradi – konačno je i to rešeno. Ne znamo da li je to sugerisala lokalna kancelarija developerima, ali ako jeste – svaka čast.

   Što se zaštite ekrana tiče, ona postoji ali nema svoje ime i prezime. Gorilla Glass nije, neimenovano jeste: možda smo se isuviše navikli na pomenutu brendiranu zaštitu pa čim nije izlistana padamo u zabrinutost – ali ne verujemo da bi se iko igrao mogućnošću da mu se na servis vraća mnoštvo oštećenih ekrana. Tako i Moto G84 ima zaštitini sloj povrh ekrana i tu ne bi trebalo da bude konkretnijih problema

   Hardver ne impresionira – opet Snapdragon 695

   Što se platforme tiče: Snapdragon 695 se ne da – i dalje je prisutan na telefonima, eto i nakon skoro dve godine od prvog pojavljivanja odbija da nestane. Qualcomm nema pravu zamenu za ovaj procesor iz nepoznatih razloga i on je i dalje tu: sve smo više puta rekli na ovu temu.

   Na planu performansi prosečan korisnik apsolutno nema čemu da zameri, sve funkcioniše fluidno, sa pristojnom kulturom rada. Slabije strane ovog procesora svakako su nemogućnost snimanja 4K videa i ne baš najbolje procesiranje fotografija – ako vam je taj segment BAŠ važan i želite maksimum na tom planu, onda potražite neki drugi uređaj. Ali za prosečnog korisnika kome to nije bitno, a vidimo često takve komentare – briga nema.

   Ono gde je Motorola napravila iskorak u odnosu na ostatak ponude drugih proizvođača svakako je količina RAM-a: iskreno govoreći ne vidimo neku konkretniju dobit od 12 GB RAM-a u telefonu sa ovakvim procesorom, ali da je lepo videti u specifikacijama, jeste. Uz to stiže i 256G  prostora za podatke pa čisto sumnjamo da će iko iskoristiti mogućnost dodavanja SD kartica.

   A za razliku od G54 modela koji je bio Motorolin lakmus papir da se oproba u svetu telefona koji stižu bez punjača, Moto G84 stiže onako kako treba – sa punjačem od 33W u pakovanju, mada sam telefon podržava maksimalnu snagu od 30W punjenja.

   Baterija telefona je uobičajenih 5000 mAh i na našem standardnom testu YouTube reprodukcije zabeležili smo preostalih 58 procenata baterije što možemo da svrstamo u red solidnih rezultata: bilo je inače  i onih koji su uspevali da izvuku još više od ovog čipseta ali ima tu još dosta faktora koji utiču na potrošnju.

   Kamera sistem

   Kada su kamere u pitanju, Motorola G84 donosi naizgled potpuno identičan sistem kao i nedavno testirani i nešto povoljniji G54 – 50MP glavna, 8MP ultraširoka i 16MP prednja kamera. Ipak, razlike postoje i to rekli bismo značajne.

   Najpre, glavni senzor je u ovom slučaju Samsung Isocell, najverovatnije S5KJN1 koji smo viđali na mnogim telefonima, ali nas nikada nije baš oduševio. On je potpomognut faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom, ali i procesiranjem od strane Snapdragon 695 čipseta umesto Dimensity 7020 kod jeftinijeg, Moto G54 modela. Dakle, potpuno drugačiji sistem, iako na papiru deluje isto.

   Drugačiji su naravno i rezultati, a to je naročito vidljivo na dnevnim fotografijama sa glavne kamere, istina ne baš uvek u pozitivnom smislu. Najpre, Samsung senzor je poznat po ne baš impresivnom nivou detalja za 50MP, pa G84 u odnosu na G54 nudi manje prirodne oštrine, koju onda agresivnije mora da nadoknadi dodatno izoštravanje. Ovo neće biti vidljivo na ekranu telefona, ali je očito na velikom ekranu.

   Takođe, G84 pruža i nešto hladniji prikaz boja u odnosu na povoljniji model, kao i nešto primetniji šum u dnevnim uslovima koji je direktna posledica obrade od strane Snapdragon 695. Zanimljivo, čak je i kadar nešto širi kod G84.

   Da se razumemo, u pitanju su sasvim pristojne fotografije, ali smo prosto očekivali malo više s obzirom na ono što je prikazao povoljniji model.

   Što se ultraširoke kamere tiče, u pitanju je najverovatnije identični 8MP senzor sa autofokusom kakav smo videli i na G54, pa se razlike svode na procesiranje. One mahom nisu velike, osim u scenama sa dosta dinamike gde je na ovom modelu u tamnijim delovima scene primetniji šum.

   Ono što je zanimljivo je da se kada padne mrak situacija okreće u potpunosti, najpre zbog činjenice da se Snapdragon bolje snalazi sa obradom u noćnim uslovima. Tako G84 pruža prirodniju reprodukciju boja, više dinamike, pa čak i više detalja u nekim uslovima i delovima scene gde performanse samog senzora nisu dovoljne, već obrada igra značajniju ulogu.

   Što se video snimanja tiče, ono je i u ovom slučaju ograničeno na Full HD rezoluciju. Snimci su pristojni i upotrebljivi, ali je i dalje šteta što nas proizvođači čipsetova u 2023. ograničavaju na ovakav način.

   Pri snimanju danju je prisutan isti onaj šum koji je vidljiv i na dnevnim fotografijama, ali u ovom slučaju još uočljiviji. Stabilizacija je čini se nešto bolja nego na G54 modelu, pripisaćemo to opet Snapdragonu i boljem baratanju pokretnim slikama, ali je i u ovom slučaju primetno povremeno traženje fokusa, čak i kada za to nema potrebe, kako na glavnoj, tako i na ultraširokoj kameri. Nije strašno, ali se mora pomenuti.

   Noćno video snimanje je sasvim korektno na glavnoj kameri, dok se ultraširoka očekivano ne snalazi u tim uslovima.

   Ono što nam se na ovom modelu definitivno više dopalo nego kod G54 je prednja kamera. U pitanju je opet identičnih 16MP, ali su fotografije oštrije i generalno ostavljaju bolji utisak. Ovo je pogotovo vidljivo noću gde je razlika očigledna, a kada se G84 snalazi čak iznenađujuće dobro. Video snimanje prednjom kamerom je takođe ograničeno na Full HD, ali je više nego korektnog kvaliteta i sasvim zadovoljavajuće.

   Ready For stiže i u ovu kategoriju telefona

   Na planu softvera, dobro poznato Moto iskustvo korišćenja koje kroz godine tiho napreduje, prvenstveno zahvaljujući napretku Androdi platforme čije elementarne postulate Motorola sledi i retko ih narušava. Ali radi se stalno na onim dodatnim unapređenjima, pa tako i Moto G84 donosi sve ono što ovaj proizvođač generalno nudi na svojim uređajima.

   Za razliku od Moto G54, model G84 donosi i Ready For tehnologiju koja vam omogućava da se povezivanjem na monitor, laptop ili TV uređaj telefon predstavi kao funkcionalni Android desktop sistem – nije u pitanju nešto o čemu nismo dovoljan broj puta govorili, ali mislim da je ovo najjeftiniji telefon koji smo do sada videli a da ima tu mogućnost. Dugo je ona bila rezervisana za bolje uređaje ali eto, stiže kao opcija i kod ovakvih telefona.

   Kada saberemo utiske…

   A naši utisci o Motorola G84 telefonu su veoma dobri, naročito u svetlu pada cene za čitavih 8 hiljada dinara, skoro 70 evra – nije u pitanju akcija već definitivno nova cena ovog uređaja. Da smo ga testirali pre 15-20 dana, siguran sam da naši zaključci ne bi bili u ovoj meri pozitivni jer to pitanje cene je nešto što nas na ovom podneblju redovno muči.

   Ali po ceni od 32 hiljade dinara, ponoviću, 270e, ovaj telefon mislimo da već ima mnogo bolje šanse da se izbori u žestokoj konkurenciji: jer tokom godine, cena modela kao što su Redmi Note 12 Pro 5G i Samsung Galaxy A34, približila se na svega nekoliko hiljada dinara – doduše govorimo o modelima sa duplo manje radne i skladišne memorije pa to treba imati u vidu. Moto G84 je novi uređaj a pomenuti prethodnici ipak pri  kraju svog životnog ciklusa jer ih uskoro menjaju novi modeli.

   I Motorola G84 će se pre svega dopasti onima koji vizuelno biraju svoj novi telefon: nije u pitanju samo ova atraktivna Viva Magenta boja već i vrlo lepa varijanta plave nijanse: svakako da G84 svoje adute bazira na atraktivnom izgledu, dominantnoj količini radne i skladišne memorije u klasi – i na kraju, optičkoj stabilizaciji glavne kamere od koje smo istini za volju više očekivali – ali to je problematika Qualcomm procesora sa oznakom 695. 

   Ako bi trebalo da ga uporedimo sa prethodno predstavljenim Moto G54 modelom koji je povoljniji svega 2 hiljade dinara, naš glas iz mnogo razloga ide Moto G84 telefonu. Jednostavno, u pitanju je bolji i kompletniji uređaj.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi