Testirali smo Realme GT2 Pro telefon

Testirali smo Realme GT2 Pro telefon

Realme GT2 Pro je odličan telefon, fantastično brz, dobro ohlađen, odličnog ekrana, brzog punjenja, vrlo dobrih kamera uz jedan potpuno neuobičajen senzor...

  Sadržaj
   Testirali smo Realme GT2 Pro telefon

   Pozitivne ocene

   • Dizajn specijalne varijante telefona u saradnji sa Naotom Fukasavom 
   • Puno procesorske snage, izvanredan sistem hlađenja – telefon se ne pregreva
   • Odličan AMOLED LTPO2 ekran 2K rezolucije
   • Odličan rezultat trajanja baterije, veoma brzo punjenje
   • Microscope kamera senzor je jedinstven

   Negativne ocene

   • Bez IP rejtinga u ovoj klasi uređaja?
   • Nema podršku za bežično punjenje
   • Nema telefoto kamera senzor

   Realme je sa GT2 Pro modelom obavio odličan posao: apsolutno sjajne performanse koje ni u jednom momentu ne narušava prekomerno zagrevanje koga ovde nema. Odlično trajanje baterije, brzo punjenje, vrlo solidan i upotrebljiv sistem kamera osim – ukoliko vas ne zadovoljava ništa manje od najboljeg. Sa trećom kamerom kakvu nema niti jedan telefon koji smo do sada testirali – microscope senzor

   Bez ikakve dileme, Realme GT2 Pro je do sada najambiciozniji model proizvođača koji se nalazi u velikoj ekspanziji i krupnim koracima grabi napred

   Ne tako davno smo na našem YouTube kanalu objavili analizu, srednji segment tržišta mobilnih telefona nalazi se ove godine u izvesnom zastoju, ali zato u visokoj klasi svi pokušavaju da urade nešto: jer, tu nestašice nama, tu sve ide prema planu i programu, procesori su dostupni, ima ih koliko vam srce želi – i nema proizvođača koji nema svog aduta u pokušaju da se nametne kupcima u ovoj klasi.

   Realme GT2 Pro je stigao, i ovo je, slobodno možemo da kažemo, telefon iza koga je ovaj proizvođač od kako je ušao na tržište najozbiljnije stao, telefon koga verujemo prate vrlo ozbiljna očekivanja – a na kraju krajeva, i najskuplji Realme telefon do sada. To je ta prelomna tačka, pokušaj ulaska u visoko društvo koji podrazumeva i kompletnije specifikacije – ali i konkretniju cenu.

   Mnogi proizvođači u svim sferama IT industrije za sve ove godine koliko pratimo scenu su se ili opekli na tom planu, ili nisu uspeli da naprave taj klik kod publike, a neki su, doduše u mnogo manjem broju slučajeva, uspevali da savladaju tu stepenicu i svoj biznis kao i reputaciju kod publike podignu za stepenicu više.
    
   Ali naglasićemo da se Realme odlučio na ovaj korak nakon godine u kojoj je količinu prodatih komada u Evropi uvećao za neverovatnih 500 posto – iz tog razloga, verovatno prepuni samopouzdanja kreću agresivnije u gornjem cenovnom segmentu.

   Realme GT2 Pro nastavlja putem prošlogodišnjeg GT modela koji se dopao publici budući da je u pitanju bio prvi telefon sa Snapdragon 888 procesorom uz povoljnu cenu: podsetimo se, evropska cena iznosila je šest stotina evra. GT2 Pro realno jeste korak unapred, uostalom ima i taj Pro sufiks u nazivu, unapređen je na više polja, naročito po pitanju kamera – a da li je to dovoljno da se nametne kupcima, i da li će se publika odlučiti baš za ovaj model u sveobuhvatnoj ponudi ove cenovne klase, ostaje da vidimo. Evo naših utisaka…

   Realme GT2 Pro – dizajn

   Po pitanju dizajna, Realme se svojski potrudio da donese inovacije započete prethodne godine, posebno kada je ekologija u pitanju. Ne time što će izbaciti punjač iz pakovanja a sebi staviti novac u džep na konto takve ideje, već što su prvi na svetu napravili specijalan materijal od bio polimera, na našem jeziku biorazgradive plastike koja nosi ime paper dizajn i koji je potpisao japanski dizajner Naoto Fukasava, čime je nastavljena prošle godine započeta saradnja.

   E sad tu postoji jedna mala razlika u odnosu na model koji smo mi testirali: crni model, koji je uzgred budi rečeno više tamno siv nego crn, ima poleđinu telefona od stakla, i iz tog razloga je teži za deset grama u odnosu na Paper White i Paper Green varijante koje smo uspeli da obezbedimo za potrebe snimanja. Doduše, Paper Green je GT2 telefon ali poslužiće kao dobar primer dizajna.

   I ove dve verzije Realme GT2 Pro telefona će u neko dogledno vreme biti dostupne kod nas, tačan datum u ovom momentu ne znamo ali da i to pomenemo. Dakle, 199 grama teži telefon sa crnim staklom na poleđini, papirno bela i zelena verzija telefona teška je 189 grama – i te dve verzije nose potpis čuvenog japanskog dizajnera.

   Osećaj u ruci je dobar, sa solidnim, ne savršenim ali veoma dobrim balansom težine, prijatan za korišćenje, 8 milimetara debeo. Ono što mu nedostaje je otpornost na vodu i prašinu, a ako želite da napadnete one najbolje, morate im na svakom delu terena igrati presing i uvek odgovoriti odgovarajućim atributima. IP rejting je nešto što se u visokoj klasi telefona ozbiljno uzima u obzir pa ne možemo baš zažmuriti pred ovim nedostatkom.
    
   Ram telefona je od metala i sadrži sedam proreza za bolji prijem i distribuciju bežičnih signala koje Realme naziva Antenna Matryx Systemom: i takvo rešenje rama telefona moralo je biti napravljeno upravo zbog te crne verzije sa staklom pozadi. Sa desne strane, blago nazupčeni power taster telefona na kome se ne nalazi senzor otiska prsta – on je smešten ispod displeja, suprotno njemu, tasteri za regulaciju zvuka jer Realme to voli tako da izvede.

   Na gornjoj strani telefona samo rupica sekundarnog mikrofona, na donjoj primarni mikrofon, fioka za dve SIM kartice, bez podrške za memorijske, USB konektor i – rešetka zvučnika. Ulogu drugog zvučnika na sebe preuzima slušalica telefona, vrlo često korišćeno rešenje je po sredi. Što se kvaliteta i jačine zvuka tiče, uporedili smo ga sa recimo S22 Ultra telefonom koji je možda za nijansu glasniji, ali GT2 Pro nekako ima širi spektar zvučne slike, dopalo nam se.

   Poleđina telefona se, kao što smo spomenuli razlikuje od verzije koju odaberete ili koja u datom momentu bude dostupna. Ili bioplastika nalik papiru, ili staklo – ono što jeste zajedničko jeste izgled kamera sistema koji sadrži dva velika i jedan mali, ali vrlo zanimljiv i drugačiji senzor.

   Snapdragon 8 Gen 1 je sjajno hlađen

   Snapdragon 8 prve generacije, što bi naš kolega Marko Nešović voleo da kaže, mala furuna – koja to ne mora uvek da bude i Realme drugu godinu zaredom to dokazuje, da se i po pravilu vrući procesori mogu ohladiti ukoliko znate kako. Realme definitivno ume, jer podsetimo se, baš je model Realme GT 2021. godine pokazao da Snapdragon 888 telefon ne mora uvek da bude vreo, daleko nadmašivši u tom pogledu sve prethodno testirane telefone.

   Tako je bilo i ove godine: vapor cooling sistem je čak i dodatno povećan za 26 procenata u odnosu na prethodnika, pa je iskustvo upotrebe telefona sa Snapdragon 8 procesorom prve generacije zaista bilo prijatno iskustvo. Popularni Asphalt 9 i intenzivni multiplejer gejming je zaista odličan izazov za svaki telefon sa snažnim procesorom – nakon 40-ak minuta intenzivnog igranja telefon je bio samo prijatno topao a CPU Z je pokazivao temperaturu od jedva 38 stepeni Celzijusa.

   Zaista odlično iskustvo, bravo za sistem hlađenja na Realme GT2 Pro telefonu. Jedino što još uvek u Asphaltu nema podrške od strane developera za novi procesor, uostalom kao ni za Exynos 2200 pa je 30 fps-a maksimum u kome je moguće igranje – pošto je istovremeno na testu i model GT2 sa Snapdragon 888 procesorom, moramo priznati da je bilo daleko ugodnije igranje u 60 frejmova u sekundi na tom modelu, uostalom, tako smo i navikao već duži period.

   Novi Snapdragon uparen sa lepih 12GB RAM-a zaista sa lakoćom obavlja sve zadatke, melje sve pred sobom – i dileme nema, sa ovakvim telefonom mirni ste nekoliko godina, nema tog izazova koji neće moći da savlada. Kad smo već kod memorijskog sistema, pomenimo i solidnih 256GB prostora za podatke.

   LTPO2 AMOLED ekran

   Ekran LTPO 2 AMOLED ekran 6.7 inča sa mogućnošću adaptivnog osvežavanja od 1-120Hz, da navedemo da je u pitanju Samsungov potpuno ravan ekran sa HDR10+ podrškom, 2K rezolucije 1440×3216, odlične gustine od 525 piksela po inču i zaštićen je Gorilla Glass Victus premazom.

   Ovaj ekran inače podržava takozvani touch sampling rate od čak 1000Hz, što znači da je izrazito odzivan na komande što će ljubitelji gejminga na mobilnim uređajima umeti da cene – nije inače ovo prvi telefon sa ovako brzim odzivom, predstavnike jedne od serije Vivo telefona je to prvi doneo. Ekran je zaista odličan i svetao, osvetljenja lepih 1400 nita i pripada grupi DisplayMate A+ ekrana visokog kvaliteta prikaza.
    
   Posebnu pažnju bismo posvetio delu koji smo pomalo zaboravili da vidimo u prezentacijama proizvođača a tiču se prijema signala: Realme je posebnu pažnju posvetio antenama u GT2 Pro telefonu a unutar kućišta ima ih čak 12.

   To nas je malo i nagnalo da ispratimo karakteristike prenosa podataka koje su zaista ono što očekujemo od telefona koji pretenduje na sam vrh: zaista se ne sećamo da smo videli brže skidanje Asphalt 9 igre sa Play Store-a, doduše nismo precizno merili nikada ranije ali ovo je zaista bilo jako, jako brzo za igru od 2 i po gigabajta. Znamo koliko uobičajeno čekamo na nekim slabijim uređajima.

   Realme navodi da je u znatnoj meri povećan i opseg signala NFC-a, pa je moguće prilikom beskontaktnog plaćanja na primer, to uraditi pod bilo kojim uglom. Svaka čast, lepo je videti i tako neke sitne hardverske finese, još od vremena Huawei prezentacija nismo videli da ijedan proizvođač smatra za shodno da takve stvari posebno napomene publici. A mi volimo da saznamo neke detalje koji se inače vrlo retko mogu pronaći.

   Baterija, punjenje

   Baterija, 5000mAh, dakle ono što danas smatramo standardnom vrednošću i što otprilike nudi preko 80 posto aktuelnih telefona – pa se onda ravnamo prema tim vrednostima. Jako lepo se pokazala na našem desetočasovnom testu YouTube reprodukcije sa preostalih 57 procenata kapaciteta, što znači da telefon možete na dnevnom nivou propisno da izmaltretirate a on će vas ispratiti do kraja dana, šta god mu radili.

   Napomenimo i odlično SuperDart punjenje od 65W koje vam omogućava da, i u praksi dokazano, napunite telefon od nula do 100 za 33 minuta. Sa te strane, zaista odličan posao…

   Sa druge strane, jasno je uočljiv nedostatak bežičnog punjenja telefona i tu sada možemo da diskutujemo, da li je neophodno ili nije, koliko to kod koga nosi negativnih poena. Bežično punjenje jeste lepa stvar ukoliko ćete ga koristiti, moja je neka procena da takav punjač sigurno nema više od 80 posto korisnika a i od tih maksimalno 20 procenata vlasnika punjača, skinimo još pola koji ga ne koriste skoro nikada ili veoma retko.

   To i jeste bilo objašnjenje Realme-ja na konferenciji za novinare na Mobilnom kongresu, smatraju da nude dobro iskustvo brzog punjenja telefona, dugo trajanje baterije – i njihov je stav da ne misle da korisnici gube preterano.

   Kamera sistem

   A po pitanju kamera, Realme GT2 Pro je jedan vrlo neobičan telefon, možemo čak reći i unikatan, koji je u stanju da praktično sve vezano za fotografiju radi dosta dobro, ali i sposoban za nešto što do sada nismo videli na mobilnom telefonu.

   Glavna kamera na ovom modelu je bazirana na Sony IMX766 senzoru od 50MP, koji ćemo recimo uskoro videti i na Xiaomi (ne Pro) 12 modelu. U pitanju je senzor koji ne pripada onoj najvišoj, top klasi poput recimo Sony IMX707 senzora, već nešto nižoj, što je u određenoj meri i vidljivo kada se analiziraju fotografije napravljene glavnom kamerom na velikom ekranu.

   Rezultati su i više nego korektni, tim pre što je podržana i optička stabilizacija i multidirekcioni fazni autofokus, pa se kamera veoma dobro snalazi u svim uslovima, ali nedostaje ono malo što odvaja pravu flagship kameru od one visoke srednje klase. Tu najpre mislimo na određeni nivo šuma koji jeste prisutan, kao i nešto niži nivo detalja koji ćete primetiti kada na velikom ekranu uveličate fotografije – na ekranu telefona se sve to apsolutno ne primećuje.

   Tako npr. na delovima scene sa puno detalja poput krošnji drveća možete primetiti da senzor nije baš uhvatio fine detalje, kao i da obrada i naknadno izoštravanje to ne mogu da nadomeste. Ipak, fotografije ukupno ostavljaju vrlo dobar utisak, sa uvek korektnom ekspozicijom i dinamičkim opsegom i prijatnom reprodukcijom boja koje uglavnom deluju živo, ali bez preterivanja.

   Pored glavne kamere tu je i ultraširoka, a zanimljivo je da je i ona od 50MP i to sa Samsung ISOCELL S5KJN1 senzorom koji smo prethodno viđali na nekoliko modela, ali u ulozi glavnog senzora. Njegove performanse možda jesu nešto lošije od glavnog, najpre zbog manjeg otvora blende od f/2.2, ali su za jedan ultraširoki senzor veoma dobre, toliko da je ovo jedan od modela sa možda najmanje primetnom razlikom u kvalitetu između ovog i glavnog senzora.

   Postoji određena, nevelika razlika u reprodukciji boja u odnosu na glavni senzor, primetna je i blaga hromatska aberacija u uglovima ponekad, ali ukupno više nego pozitivan utisak kada je ova kamera u pitanju.

   Takođe, podržano je i fotografisanje sa punim 150 stepeni uglom snimanja ako volite takozvane fish-eye fotografije sa zakrivljenom perspektivom, dakle solidno šire od uobičajenih 117 stepeni sa korigovanom perspektivom – lepo je što Realme daje opcije korisnicima, pa ko šta voli.

   Što se tiče telefoto kamere, ona je izostala, a Realme deli mišljenje još nekih proizvođača da je korisnicima ova kamera verovatno najmanje bitna, odnosno da se najmanje koristi i da digitalni zum sa velikog glavnog senzora može da odradi dovoljno dobar posao za te retke slučajeve kada vam je ova kamera potrebna.

   Iako naravno kvalitet digitalno uvećanih fotografija ne može da se meri sa pravom telefoto kamerom, makar u ovoj klasi, možemo reći da Realme donekle, podvlačimo donekle ima pravo kada pominje “dovoljno dobro”, jer su fotografije sa 2x uvećanjem sasvim korektne i apsolutno upotrebljive, u nekim situacijama čak i iznenađujuće dobre.

   Uostalom, Galaxy S20 je pre par godina imao telefoto kameru koja je zapravo fizički 1.1x, tako da ako već nije moguće staviti pravih 3 ili 5x, bolje je i ne pokušavati, već uštedeti, pa iskoristiti budžet na nešto korisnije.
    
   Kad smo kod korisnog, 3MP mikroskop kamera na ovom modelu možda neće biti korisna baš svima, ali je u pitanju daleko daleko najbolja kamera ovog tipa koju smo do sada videli i tako zabavna za korišćenje da će se verujemo i oni koje to previše ne zanima uz ovaj telefon zainteresovati za macro fotografiju.

   Razlog za ovo je Microscope mod koji omogućuje uvećanje od neverovatnih 40x i snimanje iz impresivne blizine, pa ćete biti u prilici da ovekovečite čak i neke stvari koje ne možete videti golim okom. Sa 3MP nivo detalja nije baš naročito visok, ali odličan autofokus omogućuje lako dobijanje dobrih rezultata ovom kamerom, bez nekih posebnih zahteva od korisnika, što je u krajnjem slučaju i najbitnije.

   Zaista zabavna kamera kakvu do sada nismo videli, a kao entuzijasti za fotografiju bismo voleli da vidimo ponovo na nekom modelu. Eto, Realme se sa ovakvim senzorom baš razlikuje od konkurencije, ako mu je to bio cilj – apsolutno je uspeo.

   Što se noćnog moda tiče, on je veoma dobar i oprilike možemo reći nešto slično kao i kod dnevnih fotografija – nije najbolji koji smo videli, ali praktično u svim situacijama omogućuje dobre, konzistentne rezultate bez nekih bitnih zamerki. Glavna kamera je očekivano najbolja i pritom vrlo dobra, ali noću se veoma dobro snalazi i ultraširoka.

   Ovde beležimo i jednu prednost koncepta digitalnog zuma umesto telefoto kamere, jer je i na 2x zumu kvalitet noćnih fotografija pristojan, usled korišćenja glavnog senzora sa otvorom blende od f/1.8 umesto nekog telefoto senzora lošijeg kvaliteta. 

   Što se video snimanja tiče, ono je odlično danju i na glavnoj i ultraširokoj kameri, sa dobrom stabilizacijom, a možete snimati u Full HD sa do 240 slika u sekundi, 8K ili 4K sa do 60 slika u sekundi, što je po našem mišljenju i najbolja opcija u ovom trenutku. Video snimanje noću je takođe vrlo dobro na glavnoj kameri, uz oštrinu i kvalitet koji su iznenađujuće dobri za ove uslove. 2x zum je korektan, dok je ultraširoka kamera upotrebljiva, ali zahteva dosta više svetla od glavne, što je i za očekivati.

   Vrlo prijatno iznenađenje je bila i prednja kamera od 32MP sa otvorom blende od f/2.4 koja nudi selfije sa dosta detalja danju, ali i sasvim pristojnog kvaliteta noću.

   Sve u svemu, Realme GT2 Pro opremljen je sistemom kamera koji u svojoj klasi možda dominira samo u macro domenu, ali se ni u jednom nije obrukao, naprotiv – vrlo je upotrebljiv i svestran. Ukoliko ste od onih koji vole da se razmeću najboljom kamerom, to nije ta priča, a da li će podbaciti u bilo kojoj varijanti – neće.

   Vrlo solidno je sve ovo Realme napravio – i ako smo za prošlogodišnji Realme GT, tadašnji flagship ove kompanije mogli da kažemo da je brzina njegovo drugo ime a da kamere baš i nisu ništa posebno, ove godine dobili smo strahovito brz telefon sa vrlo, vrlo pristojnim kamerama.

   Softver

   Realme GT2 Pro stiže sa Android 12 operativnim sistemom i Realme 3.0 korisničkim interfejsom prijatnog izgleda i sve većeg broja mogućnosti. Cela grupacija oko koje su okupljeni Realme, OnePlus, Vivo i Oppo, može da se pohvali izvanredno balansiranim korisničkim interfejsom koji se samo drugačije zove u odnosu na ime proizvođača – a sa vrlo velikim brojem dodatnih mogućnosti.

   Bez ikakve dileme, na nivou Samsunga koji je još uvek konkretniji po pitanju poslovnih korisnika i bezbednosti . Ali sve ostalo, zaista je za svaku pohvalu i ovaj korisnički interfejs je za dva koplja ispred ostatka konkurencije na tom planu.

   Bez nekog suvišnog softvera, eto možda nekoliko aplikacija povrh Guglovih primarnih aplikacija, ali sa puno sistemskih opcija za fino podešavanje prema potrebama korisnika.
    
   Recimo, možete u Realme Lab odeljku da merite puls, da u displej opcijama prilagodite opcije prikaza kao na retko kom telefonu, natprosečno brojna podešavanja vezana za zvuk i da ne nabrajamo dalje, bezbroj onih finih mogućnosti da sebi prilagodite telefon kako vi to želite.
    
   Jedina zamerka na softver jeste ono što nas kao korisnika dočeka kada upalimo ovaj telefon jeste anemični plavo-teget wallpaper koji smo čini nam se viđali bezbroj puta. A ovaj ekran kakav je, treba da puca kolorit kako uključiš uređaj, da se prikaže raskoš, kad se već ima i kad se već može.

   Realme GT2 Pro – Finalni utisci

   I sve u svemu, smatramo da je Realme sa GT2 Pro modelom obavio odličan posao: apsolutno sjajne performanse koje ni u jednom momentu ne narušava prekomerno zagrevanje koga ovde nema, jedinstven i vrlo privlačan dizajn ukoliko ga nabavite u nekoj od Paper varijanti, malo manje jedinstven ako se odlučite za ovu crnu.

   Odlično trajanje baterije, brzo punjenje, vrlo solidan i upotrebljiv sistem kamera osim – ukoliko vas ne zadovoljava ništa manje od najboljeg. Sa trećom kamerom kakvu nema niti jedan telefon koji smo do sada testirali. Odličan i brz korisnički interfejs.

   Odsustvo bežičnog punjenja, IP68 sertifikata i telefoto kamere je evidentno – da je Realme GT2 Pro to imao, otišla bi cena još par stotina evra gore. Svestan je toga proizvođač i stoga nije želeo da se upušta u takvu avanturu, jer podsetićemo, i ovakav kakav jeste u pitanju je najskuplji Realme telefon do sada – nekome su te karakteristike veoma bitne i ako je već odlučio da kupi telefon visoke klase možda će dodati i toliki novac da dobije sve što poželi.

   Drugima opet takve mogućnosti nisu na listi prioriteta, mogu bez njih, a lepo je uštedeti par stotina evra – ako je Realme bio svestan da negde treba da se seče jer u suprotnom, cena ide u nebesa, sekao je na pravim mestima.
    
   Ne bismo želeli u ovom momentu da licitiramo koliko je GT2 Pro dobra kupovina jer treba sačekati i videti šta će konkurencija po kojim cenama da predstavi. Edge 30 Pro primera radi jeste osetno jeftiniji, čitavih 20 hiljada dinara, ali možemo da stanemo iza toga da je Realme napravio jasno bolji i zaokruženiji uređaj – ali i 20 hiljada je 20 hiljada.

   Samsung S22 serija je skuplja, naročito ako vam ne odgovara model sa malim ekranom poput vanila primerka – ima Samsung svojih prednosti naravno, ali Realme zato nudi Snapdragon nove generacije koji je i dalje kod većine korisnika koji poznaju tehniku primarni parametar pri nabavci. A čeka se još koji dan da vidimo šta će i po kojoj ceni Xiaomi ponuditi sa svojim novim uređajima.

   Preporučena evropska cena Realme GT2 Pro uređaja iznosi osam stotina evra, opet zbog naših svih dažbina, carine i drugih parametara, stiglo se do 10 procenata više maloprodajne cene – da kažemo da smo se navikli i da smo zbog toga ravnodušni, ne možemo, ali tako je.
    
   Više se tu po nama postavlja pitanje potencijala ovog segmenta, ove klase telefona – makar u maloprodajama, operateri su već druga priča i verujemo da tu uređaj koji košta skoro 900e ima daleko veće šanse. Jer godinama smo i pored evidentne ponude u tom segmentu od 600 do 1000 evra, beležIli veoma slabu prodaju.

   Jer kupci koji su spremni da potroše veći novac na telefon i dalje prvenstveno ciljaju modele dva najveća imena u industriji. Može li ova godina da donese neke promene na tom planu, može li neko tu da iznenadi, da li je vreme da se navike menjaju? GT2 Pro ima lepe adute, da li će to biti dovoljno… videćemo!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi