Testirali smo Samsung Galaxy S21 i S21+

Testirali smo Samsung Galaxy S21 i S21+

Koliko su Samsung Galaxy S21 i S21 Plus interesantni pored S21 Ultra modela - veliko je pitanje i velika nedoumica. Koliko cenom odgovaraju mogućnostima?

  Sadržaj
   Testirali smo Samsung Galaxy S21 i S21+

   Pozitivne ocene

   • Dizajn i performanse 
   • Dobra selfi kamera
   • Dobra baterija kod S21+
   • Ekran sa 120 Hz  osvežavanjem
   • Brzi senzor otiska prsta 
   • Matirana leđa koja ne zadržavaju otiske prstiju
   • Stereo zvučnici 
   • Corning Gorilla Glass Victus napred i nazad 

   Negativne ocene

   • Različiti čipsetovi za različita tržišta 
   • Kamere iste kao kod Galaxy S20
   • Autonomija baterije na S21 
   • Cena 
   • Punjenje samo 25W
   • Sporo bežično punjenje 
   • 4K u 60 fps nije ispunio očekivanja 

   Samsung Galaxy S21 i S21+ su jako dobri telefoni. Lepo dizajnirani, moderni, moćni, sa jakim hardverom koji će vas držati na samom vrhu bar još tri godine. Kamere, iako prošlogodišnje, imaju noviji procesor za obradu slika koji ipak pravi neku razliku na bolje. Autonomija se nije mnogo popravila, i jako nam je žao što proizvođači odbijaju da unaprede baterije na svojim flagship modelima normalnih dimenzija

   Kao i prošle godine, Samsung Galaxy S21 porodica stigla je u tri različite verzije: Galaxy S21, S21+ i S21 Ultra. Nakon druženja sa jednim od najboljih telefona današnjice, modelom Galaxy S21 Ultra, na red nam stižu modeli za korisnike kojima je Ultra prevelik, a ipak žele premijum performanse nove generacije Samsung telefona.

   Prepoznatljiv dizajn kućišta kamere, i raznobojne zadnje strane, koje vrlo lepo kontriraju bojama kućišta i kod S21 i kod S21+ su upečatljivi elementi nove generacije Samsung S serije. Voleli bismo odmah da razjasnimo, S21 i S21+ su gotovo identični telefoni, osim po pitanju dimenzija, materijala zadnje strane i baterije. Ovo kažemo zbog toga što nema smisla odvajati ova dva telefona u bilo kom drugom aspektu tokom testa, jer su korišćene komponente u 99% slučajeva identične. 

   Galaxy S21 vs S21+ – sličnosti i razlike

   I odmah ćemo napomenuti navedene razlike. S21 ima plastičnu matiranu poleđinu, koja je kod S21+ od stakla, takođe matiranog. Baterija kod S21 je kapaciteta 4000 mAh, dok je kod S21+ čitavih 20% veća, odnosno 4800 mAh, što se itekako odražava na autonomiju. I naravno dimenzije.

   Dok je S21 kompaktni telefon dijagonale 6,2 inča na telefonu sa ekranom odnosa stranica 20:9, dotle S21+ sa svojim ekranom od 6,7 inča, tek malo zaostaje sa najvećim modelom serije – S21 Ultra.

   Dizajn

   Dizajn oba telefona je jedinstven. Specifično kućište kamere, koje je spojeno sa ramom telefona vizuelno izdvaja S21 seriju od konkurencije. Dodajte tome i vrlo smele kombinacije boja kao što su ljubičasta, crvena i zlatna i malo ko će se buniti da mu nijedna boja nije „legla“ baš po meri. 

   Aluminijumski okvir oba modela daje strukturnu čvrstinu, i kao kod S21 Ultra, savršeno je ispoliran i sjajan, dok zadnja strana uspešno kontrira svojom mat teksturom, kako kućišta kamere, tako i poklopca.

   Stakleni poklopac kod S21+ vizuelno se ne razlikuje od plastičnog na S21 dok se malo bolje ne zagledate. Tek kada priđete, vidljiva je tekstura plastike, koja se i pod rukom jasno oseća i razlikuje od stakla. Ono što je dobro, je da se Samsung prilično potrudio da ovo sakrije. Kada na to dodate činjenicu da će 95% korisnika svoj S21 ili S21+ nositi u nekoj futroli, materijal zadnje strane postaje manje-više nebitan. 

   Prepoznatljiv dizajn već viđen na S21 Ultra, i ovde je prisutan. Aluminijumski ram uokviruje potpuno ravni ekran i obavija lepo zaobljene ivice zadnje strane, sa proširenjem koje se stapa sa kućištem kamere, smeštenim tačno između dve linije bežičnih konekcija. Sve glavne stvari se odigravaju na donjoj strani kućišta, bar kada su konekcije u pitanju. Tu je USB-C 3.2 generacije, slot za nano SIM kartice, primarni mikrofon i glavni zvučnik.

   Drugi mikrofon i maleni otvor sekundarnog zvučnika/slušalice, nalaze se na gornjoj strani, dok su Power taster i klackalica za jačinu zvuka smešteni na desnoj strani. I ovde ima više bočne kretnje tastera nego što bismo to voleli da vidimo na premijum flagship telefonima, posebno izražene na tasteru za regulaciju zvuka.

   Napomenućemo i da su tasteri pomereni osetno bliže gornjoj ivici telefona, pa nisu baš na ergonomski najboljim mestima, što je više izraženo kod Plus verzije. 

   Prorez slušalice koja radi kao drugi mikrofon je ekstremno tanak, a gornja strana nosi dodatnu rupicu za izlazak zvuka van kućišta, pa i ovde imamo kretanje zvuka u tri smera, od kojih je jedan usmeren direktno ka korisniku. 

   Ekran(i)

   I kad god vam neko kaže da mu je kamera najbitniji deo telefona koji kupuje, znate da nije iskren. Element koji najviše gledate i od čijih performansi najčešće zavisi sveukupni utisak je svakako ekran. I tu znamo da Samsung neće pogrešiti. Od prvog Galaxy S modela do danas, ova serija je uvek imala najbolje ekrane na tržištu, pa ni sa S21 serijom situacija nije drugačija.

   U pitanju su Dynamic AMOLED 2X ekrani na 120 Hz sa HDR10+ podrškom, za dlaku slabije svetline nego na S21 Ultra. Dijagonale od 6,2 i 6,7 inča prave dovoljno veliku razliku za korisnike koji žele kompaktne ili velike telefone. Sa druge strane, mali okviri ekrana omogućavaju da dimenzije uređaja ne prelaze mnogo van dimenzija ekrana. Odnosi ekrana i prednje strane od 87,2% i 88,3% govore više u tu korist.

   Ekrani i zadnje strane poseduju najnoviju Gorilla Glass Victus zaštitu, a plastična folija je fabrički nalepljena na ekrane oba modela, kao dodatni nivo zaštite. Svetlina i prikaz boja su na nivou flagship modela 2021 godine, a jedina stavka koja nas je pomalo razočarala je rezolucija.

   Dok se većina konkurenata odlučuje na prelazak na 1440p, ili u slučaju Sony Xperia Pro modela na 4K rezoluciju ekrana, S21 i S21+ raspolažu sa 2400×1080 piksela i gustinama od 421, odnosno 394 ppi respektivno. Kada tome dodate činjenicu da su svi prošlogodišnji modeli S20 serije imali ekran rezolucije 3200×1440 piksela, ovo se čini kao ozbiljan korak nazad koji Samsung nije smeo da uradi.

   Ovo je posebno izraženo kod S21+ modela koji se prodaje kao premijum model, a poseduje gustinu piksela ekrana kao telefon od bezmalo 200 evra. Primera radi, Mi 11 sa ekranom od 6,81 inča i S21 Ultra imaju gustinu od 515 ppi, Mate 40 Pro 456 ppi, pa čak i iPhone 12 Pro sa ekranom od 6,1 inča ima 460 ppi. Iz našeg ugla, ovo nikako nije OK prema krajnjem korisniku, a vi presudite sami. 

   Nikako ne treba zaboraviti ni to da su prošlogodišnji S20 modeli imali ograničenje u vidu visoke stope osvežavanja samo na 1080p rezoluciji, dok je na 1440p ono iznosilo 60 Hz. Ove godine nema tog ograničenja, ali nema ni 1440p rezolucije, osim kod S21 Ultra, što nam se takođe nimalo nije dopalo.

   Prednja kamera je centralno pozicionirana i punch-hole tipa, dovoljno mala da ne smeta previše, ali dovoljno velika da vas nervira kada nešto gledate na celoj širini ekrana. Pomenućemo i da je cena S21 serija zadržala IP68 otpornost na prašinu i vodu, ali da je podrška za olovčicu prisutna samo kod najjačeg modela serije.

   Ultrazvučni senzor otiska prsta je smešten ispod ekrana i čini nam se identičan onome na S21 Ultra, uostalom, tako se ponašao tokom testiranja na oba modela. Preciznost je dobra, ali ume da podbaci, kao kod svih senzora ispod ekrana, pa ako niste previše paranoični topla je preporuka da koristite kombinaciju senzora otiska prsta i otključavanja licem.

   Procesor – Exynos 2100

   Hardversku osnovu cene S21 serije čini Exynos 2100 čipset koji kod S21 i S21+ raspolaže sa 8 GB radne i izborom između 128 i 256 GB skladišne memorije UFS 3.1 tipa. Za grafiku se brini moćni Mali-G78 MP14 GPU, za čije performanse se, kao i za CPU ne morate brinuti bar jedno do 2024. godine.

   Proizvodni proces u 5 nm sa sobom je doneo i uštedu potrošnje na nekoliko polja, pa je Samsung to odlučio maksimalno da iskoristi stavljajući tanke baterije, kako bi elegancija telefona ostala na visokom nivou.

   S21 raspolaže sa 4000 mAh, a S21+ sa 4800 mAh. Na našem desetočasovnom testu reprodukcije YouTube sadržaja S21 je pokazivao 32%, dok je S21, uprkos većem ekranu pokazao 44% baterije. Prevedeno u realne uslove, S21 ćete morati da punite svako veče, eventualno ujutru, dok će S21+ omogućiti dan i po autonomije. 

   Kamere

   Umesto četiri kamere na poleđini kao kod S21 Ultra, S21 i S21+ su nasledili sistem kamera sa modela prethodne generacije, samo bez ToF senzora. Ovo znači tri kamere i LED blic nazad i selfi kamera napred.

   Da podsetimo, glavna kamera je 12 MP, 26 mm sočivom, senzorom sa 1,8 µm pikselima, otvorom blende od f/1.8, PDAF fokusom na nivou dva piksela i optičkom stabilizacijom. Sledi telefoto/zum kamera od 64 MP slične optike od 29 mm koja se koristi za hibridni zum bez gubitaka po pitanju kvaliteta, sa optičkom stabilizacijom i otvorom blende od f/2.0. Širokougaona kamera je ima sočivo od 13 mm koje omogućava polje od 120 stepeni. Otvor blende je f/2.2, a ova kamera se koristi za snimanje Super Steady video snimaka. 

   I selfi kamera je ista kao i kod S20 modela. U pitanju je senzor rezolucije 10 MP sa pikselima veličine 1,22 µm i sočivom žižne daljine od 26 mm, sa otvorom blende f/2.2. 

   Po danu glavna kamera na oba telefona daje jako dobre fotografije, vrlo slične onima sa S20 i S20+. Boje su žive i fotografije deluju atraktivno, sa dosta detalja i vrlo agresivnom redukcijom šuma. Dinamički raspon je na nivou koji očekujemo od flagship modela, sa lepo izbalansiranim odnosom najsvetlijih i najtamnijih delova kadra. Slike deluju za nijansu zrnastije od onih na S21 Ultra, i sa malo manje detalja, za šta je krivo ograničenje senzora, ali smo sveukupno veoma zadovoljni kvalitetom. 

   Slike u izazovnim svetlosnim uslovima su jako interesantne. Naime, algoritam za redukciju šuma nije toliko agresivan kao kod drugih Samsung telefona, pa su konačne slike oštrije, sa vidljivo više detalja. Reprodukcija boja je na visokom nivou, kao i širina dinamičkog spektra. Kao i kod Ultra modela, telefon automatski prebacuje u hibridni noćni režim kada proceni da u kadru nema dovoljno svetla, i tih par sekundi više će se itekako odraziti na kvalitet, posebno u senkama. Dalje otvaranje senki i najtamnijih delova se postiže noćnim režimom, ali imajte na umu da ćete zbog redukcije šuma izgubiti određenu količinu detalja. 

   Telefoto senzor od 64 MP postiže zum kropovanjem centralnog dela fotografija pune rezolucije. Ovaj senzor poseduje regularni RGB Bayer filter koji ne grupiše susedne piksele, pa su rezultujuće fotografije vrlo detaljne, sa nešto slabijom redukcijom šuma, što je i očekivano. Prikaz boja je nešto topliji nego na glavnom senzoru, a gotove slike su vrlo upotrebljive, s obzirom na to da je u pitanju hibridni zum.  

   Kao i kod drugih telefona, previše tamne kadrove će preuzeti glavni senzor, pa toplo preporučujemo da ovakve slike izbegavate, zbog lošeg kvaliteta. Kada je aktivna telefoto kamera, fotografije su korektne, ne previše dobre, sa evidentnim posledicama korišćenja hibridnog zuma u vidu više šuma i mekših ivica. 

   Ultra široka kamera donosi solidno veliki ugao pokrivenosti sa veoma dobrim slikama. Oštrina opada od sredine ka ivicama, ali ne u meri da je to primetno osim u krajnjim tačkama. Boje su lepo reprodukovane, detalja ima dosta, sa ograničenjima na koje smo navikli kod kamera ovog tipa, a i videli kod prethodne generacije. Prosto, u pitanju je dobra kamera koja vas neće izneveriti kada vam je potreban nešto širi kadar nego što vam glavna kamera to dozvoljava. Nešto manji otvor blende će vam biti zahvalan na svetlijim kadrovima, pa imajte na umu da kvalitet ovih fotografija vidno opada sa pogoršanjem uslova slikanja. 

   Kao što je i očekivano, ultra širokougaone kamere ne briljiraju u noćnim uslovima, pa je preporuka koristiti ih samo ako imate dovoljno dobro osvetljene kadrove, koji omogućavaju senzoru da upije dovoljno svetla. Za polu-mračne scene, bolje je odaljiti se koliko možete i po cenu da vam ne stane sve u kadar, nego da insistirate na širokougaonoj kameri. S druge strane, ako možete da dozvolite da slikate po 5-6 sekundi, rezultati u Noćnom režimu prave ogromnu razliku. Dobićete više detalja, više senki i vidljive teksture u tamnim delovima kadra.

   Selfi i video

   Selfi kamera kao i na S20 i S20+ pravi dobre fotografije. Nema tu mnogo priče, senzor je dobar, vrednosti blende od f/2.2, PDAF fokusiranje i krupni pikseli omogućavaju dobar finalni rezultat. Slike su detaljne, sa pažnjom posvećenom tonovima kože subjekta i detaljima, čak i u kontrastnim situacijama. Dinamika je dobra, oštrina na visokom nivou, što ističe dosta detalja, posebno na licu subjekta. Slike deluju malo mirnije od onih sa glavnom kamerom kada su boje u pitanju, a tu je i vrlo dobar portretni režim koji lepo odvaja subjekat od pozadine.

   Implementirani su i zanimljivi AI efekti, pa se možete lepo zabaviti sa novim softverskim mogućnostima kamere u kombinaciji sa veštačkom inteligencijom. Naravno, malo pažnje nije na odmet kako biste odabrali najbolji ugao i najbolju detekciju subjekta, posebno ako koristite kontrastne efekte. 

   Video mogućnosti su identične onima kod S20 generacije. Tu je 8K u 24 fps, 4K u 30 i 60 fps kao primarni izbor za snimke. Stabilizacija je dostupna u svim režimima rada, što je pohvalno, ali i očekivano od flagship modela. Dolazi do izražaja kada se krećete i držite telefon jednom rukom.

   Kao i kod Galaxy S21 Ultra, sweetspot za snimke je 4K u 30 fps. Dobra dinamika, dobra oštrina, verne boje i dosta detalja. Prelazak na 60 fps podiže nivo šuma značajno, sa manje detalja i neprirodnim izoštravanjem, pa veći broj sličica po sekundi ne deluje bolje ni u kom pogledu u odnosu na verziju sa 30 fps.  

   Super Steady režim je prisutan kada je potrebna neutralizacija pokreta, čak i nauštrb kvaliteta. Ovi snimci se obavljaju ultra-širokom kamerom, a moguće je snimati u 1080p u 30 ili 60 fps. 

   Softver

   Kada je softver u pitanju S21 i S21+ koriste Android 13 obučen u One UI 3.1. U odnosu na verziju 2.5 i 3.0 postoji veliki broj izmena, od prikaza elemenata do novih funkcionalnosti. Politika trogodišnjeg ažuriranja OS-a važi i kod cele S21 serije, pa osim Android 11 koji dolazi fabrički preinstaliran, Samsung vam garantuje podršku za Android 12, 13 i 14 2023. godine.

   Razlike koje donosi novi UI su minimalne i suptilne, a one koje ćete odmah primetiti su levi ekran koji sada može biti Google Discover ili Samsung Free, onda Media i Devices prečice u meniju sa obaveštenjima, te izmeštene komande za promenu rezolucije videa u vidu brzih prečica na vrhu ekrana. Tu su nove audio kontrole u padajućem meniju sa obaveštenjima, ali i mogućnosti pamćenja aplikacija koje ste koristili u Split Screen režimu u Edge panelu, kao kod Z Fold 2. 

   Ozbiljne razlike sa novim OneUI 3.1 nisu toliko velike koliko bi Samsung to voleo, ali je tu sve na šta smo navikli – prepoznatljiv interfejs, fioka aplikacija koje se pozivaju pokretom na gore, karakterističnim za Android 10 i 11. 

   Deo sa obaveštenjima, podešavanja, dialer, poruke i kontakti se nisu promenili. Tu je i tamna tema, a foldere i dalje možete imenovati, menjati boje i praviti slične vratolomije. 

   Opcije podešavanja su grupisane kako smo to navikli, a tu je prilagođavanje veličine elemenata sistema i fontova. Veličina fontova ima čak 8 različitih veličina, dok se elementi sistema mogu menjati u pet različitih veličina. 

   Izbor adaptivnog osvežavanja ekrana je topla preporuka, a algoritam za prilagođavanje osvežavanja prema sadržaju se trudi da očuva autonomiju baterije. Podrazumevano podešavanje ekrana je Vivid, sa mogućnostima podešavanja balansa boja crvene plave i zelene. Tu su i dodatne opcije kao što su podešavanja Edge panela, Easy režim, odabir navigacije, podešavanje osetljivosti ekrana kada se koristi zaštita istog i još mnogo toga. 

   Visok nivo prilagođavanja je prisutan u Samsung UI verzijama još od samog početka, pa se to nije promenilo ni u verziji 3.1, a tu je i Galaxy Store sa temama koje mogu u potpunosti promeniti izgled sistema, ikonica, fontova i značajno osvežiti izgled vašeg telefona u nekoliko jednostavnih koraka. Dobra stvar je velika količina besplatnog sadržaja, a čak ni one teme koje se plaćaju neće previše opteretiti vaš budžet… ako vam išta ostane nakon što se otvorite za S21 ili S21+. 

   Aplikacija kamere je doživela male izmene, sa većinom opcija izmeštenih van podešavanja u prečice koje su uvek dostupne i nadohvat ruke. Slajder u donjem delu ekrana omogućava prelazak sa opcije na opciju, a moguće je i menjati im mesta i dodavati nove. Zum je predstavljen ikonicama drveća u donjem delu ekrana, a kada odaberete maksimalni hibridni zum, postaju dostupne opcije za 10x, 20x i 30x digitalni zum.

   Galaxy S21 serija – segmentirana ponuda

   S21, S21+ i S21 Ultra čine bogati vrh ponude najboljih Samsung telefona. Sva tri dele istu hardversku osnovu, ali nam se čini da su najveća unapređenja rezervisana upravo za Ultra model.

   S21 i S21+ deluju nekako, kao da im se nije posvetilo dovoljno pažnje. Ekstremno su slični, osim po dimenzijama i bateriji, a kamere su nasledili od prethodne generacije, ne ostavljajući mnogo privlačnih razloga da zamenite svoj S20 za neki model iz S21 serije.

   U suštini ovo su jako dobri telefoni. Lepo dizajnirani, moderni, moćni, sa jakim hardverom koji će vas držati na samom vrhu bar još tri godine. Kamere, iako prošlogodišnje, imaju noviji procesor za obradu slika koji ipak pravi neku razliku na bolje. Autonomija se nije mnogo popravila, i jako nam je žao što proizvođači odbijaju da unaprede baterije na svojim flagship modelima normalnih dimenzija.  

   Sa S21 Ultra Samsung prodaje veliki broj tehnoloških unapređenja koje ova kompanija ima da ponudi, dok nam se čini da se S21 i S21+ voze na tom talasu, uskraćeni za ekran visoke rezolucije i vrhunski sistem kamera. Dok S21+ i S21 Ultra imaju solidno dobru autonomiju, S21 pati od male baterije koja je ozbiljno uzela danak u odnosu na ostatak ponude, stavljajući jedini kompaktni telefon iz S21 serije u podređeni položaj.  

   Ne zaboravite da ni uz jedan S21 model ne dolazi punjač, kao i da je punjenje moguće sa maksimalnih 25W, što je zaista jadno u poređenju sa konkurencijom koja je na ovom polju svetlosnim godinama unapred, a cenovno lepo ispod Samsung ponude. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi