Testirali smo ZTE Axon 30 Ultra telefon

Testirali smo ZTE Axon 30 Ultra telefon

Neverovatno, ali prvi test ZTE telefona nakon svih ovih godina rada: ZTE Axon 30 Ultra nam se baš dopao i ovaj telefon zaista može da se pohvali mogućnostima

  Sadržaj
   Testirali smo ZTE Axon 30 Ultra telefon

   Pozitivne ocene

   • Dizajn i kvalitet izrade
   • ZTE MyOS korisnički interfejs
   • Odličan ekran
   • Procesor – najbolji kojim industrija raspolaže

   Negativne ocene

   • Nedostupan kod nas
   • Kamere solidne, ali nisu top klasa
   • Autonomija je možda mogla biti malo bolja

   Što se ZTE Axon 30 Ultra modela tiče: mi sa ovog testa nosimo izuzetno pozitivne utiske. Mnogo toga nam se dopalo, dizajn, specifikacije, kvalitet izrade, displej, softver, mogućnosti kamera – u pitanju je bez dileme jedan dobro zaokružen proizvod

   Proizvođač za koga je pravo čudo da se nikada nije pojavio sa nekim svojim telefonom u Benchmark recenziji – svakako je ZTE. Sećamo se, 2013. godine pri poseti Huawei-ju u Šenzenu, koji u to vreme još praktično nije ni bio poznat po telefonima, potpredsednik ove kompanije nam je rekao, izađite na ulicu i pitajte nekoga da li je čuo za Huawei telefone. Nije, ali zato skoro svi koriste ZTE. Pa da isprobamo i mi jedan takav telefon – na test je, potpuno nenadano stigao ZTE Axon 30 Ultra.

   Godinama smo na sajmovima prolazili pored uvek grandioznih štandova ove kompanije, veliki je proizvođač u pitanju; iskreno, jednom smo samo svratili da vidimo neki Nubia model jer posla je preko glave kad smo tamo – a zašto bi gubili dragoceno vreme na ono čega kod nas nema ili neće biti.

   A ZTE već godinama posluje u Srbiji, ali sa stoprocentnim fokusom na wireless rutere – zašto ne i sa telefonima? Ostaće nejasno ali ovog puta sa nadom da slede promene: jer do nas je upravo iz beogradske kancelarije stigao ZTE Axon 30 Ultra! Da li je ovo nagoveštaj promena? Iskreno, voleli bismo da se dodatno zatalasa domaće tržište a na osnovu ovoga što smo imali priliku da vidimo nakon nekoliko dana druženje sa ovim modelom – imalo bi i zbog čega.
    
   ZTE Axon 30 Ultra je trenutno ono najbolje što ova kompanija može da ponudi i odmah da kažemo, zaista je vrlo interesatno i predstavlja malo osveženje u odnosu na ono što uobičajeno testiramo. Možda ćete se malo iznenaditi ali to se u dobrom delu odnosi na softver telefona – MyOS 11 je korisnički interfejs kompanije ZTE koji je vrlo, vrlo prijatno iznenadio. Mnogo bolji od korisničkih interfejsa drugih kineskih proizvođača.

   ZTE Axon 30 Ultra – dizajn

   Što se Axon 30 Ultra modela tiče, okarakterisali bismo ga jednim vrlo atraktivnim telefonom u smislu dizajna: provereni recept mnogih uspešnih telefona sa blago zakrivljenim ekranom uspešno je primenjen i ovde a poleđinu jasno definiše masivni kamera sistem koji je potpuno u skladu sa dizajnerskim trendovima koji su na snazi ove godine.

   Blok kamera kao da je isklesan u kamenu i niče iz poleđine telefona, sve upakovano na vrlo visokom nivou. I sam kompleks kamera je izuzetno neobičan, nismo takav izbor videli kod niti jednog proizvođača. O tome malo kasnije, kada kamere dođu na red.

   Axon 30 Ultra i napred i nazad donosi Gorilla Glass 5 staklo a sam okvir telefona izrađen je od aluminijuma.  Odnos pokrivenosti prednje površine ekranom od vrlo dobrih 91.1 procenat najbolje govori o tankim ivicama ovog telefona. Kao što možete videti, nijansa crne boje mu jako dobro stoji i na matiranoj površini sa zadnje strane telefona ne ostaju otisci prstiju što nas uvek raduje.

   Kamera blok je mesto za čak tri kamere od po 64 megapiksela i uz njih jedna telefoto od 8. Naravno, našlo se i mesta za laserski auto fokus i blic a vrlo je primetan i natpis 3×64 mpix – ceo kamera blok se naslanja na metalnu pločicu sa natpisom Neovision photography, što je ime foto endžina ustanovljenog na ranijim modelima ZTE Nubia telefona.

   Telefon nije pretežak, optimalnih 188 grama sa solidnim balansom težine koji nije tako lako izvesti kada imate ovakvu gromadu od kamera sistema na poleđini. Debljina – 8 milimetara. Lepo, elegantno…na desnoj strani uobičajeni raspored power tastera i klackalice zvuka, gore je samo rupica drugog mikrofona, leva strane je potpuno lišena konektora ili tastera, na donjoj strani telefona USB C port, fioka za SIM bez podrške za SD kartice, odnosno rešetka zvučnika.

   S obzirom da je u pitanju telefon koji nudi stereo zvuk, ulogu drugog zvučnika igra slušalica telefona. Sve u svemu, izuzetno smo zadovoljni dizajnom, načinom i stepenom kvaliteta izrade ovog telefona, evidentne su godine iskustva ovog proizvođača – to što mi nismo bili u prilici da se sa time ranije upoznamo je neka sasvim druga priča. Promeniće se nadamo se.

   Ekran

   Kada je reč o displeju, 6.67 inča dijagonala odličnog AMOLED ekrana odnosa stranica 20:9, sa podrškom za HDR10+ i 100% DCI-P3 gamuta, te osvežavanjem od čak 144Hz.

   Rekosmo nedavno kad smo prikazivali prve utiske o Moto Edge 20 Pro telefonu da će to biti prvi AMOLED sa refresh rate-om od 144Hz koji ćemo testirati, kad ono, Axon 30 Ultra ukrade slavu.

   Izvanredan ekran, zaista, izuzetno svetao i jasno vidljiv i po najsunčanijem danu kakvih trenutno imamo u izobilju. Nismo naišli na precizan podatak o deklarisanom osvetljenju, u HDR režimu smo izmerili 751 nit a u SDR modu oko 540. Kada poredimo sa nekim ogromnim ciframa ne deluje spektakularno ali je u praksi sasvim drugačije, ekran je ekstremno svetao.

   Rezolucija ekrana je pod znacima navoda „samo“ 1080×2400 piksela, ali je to i optimum za najmanju potrošnju displeja. Mi zaista nemamo nikakvih zamerki – ekran je odličan!
    
   Ono što je posebno zanimljivo jeste da je korisniku na raspolaganju ručno biranje nivoa osvežavanja: 60, 90, 120 ili 144Hz – a tu je i Auto opcija za sve oni koji nisu sigurni i prepuštaju samom telefonu da pravi optimalan balans. Softver telefona nudi zaista impresivan broj opcija za fino podešavanje displeja, počevši od boja, noćnog režima, moda za čitanje i mnogo toga još.

   Hardver i utisci u radu

   Na hardverskom planu, sve pršti od snage: Snapdaragon 888 naravno sa svakim zadatkom izlazi na kraj bez ikakvih problema: model na našem testu je onaj osnovni sa konfiguracijom 8/128 a najjača verzija stiže u varijanti sa impresivnih 16GB RAM-a i čak 1TB prostora za podatke. Fenomenalno zaista, a pomenimo da nema podrške za dodatne memorijske kartice.

   Što se zagrevanja tiče, greje se. Iako proizvođač navodi implementaciju liquid cooling sistema, i dalje Realme GT ostaje telefon sa Snapdragonom 888 koji je to najbolje rešio, dobrim delom i zbog upotrebe eko kože na poleđini. U slučaju Axon 30 Ultra telefona, staklo na poleđini pri intenzivnoj upotrebi postaje sve vrelije, pa ko koliko može da toleriše. Od toga se evidentno pobeći ne može kada je reč o ovom procesoru.
    
   Zvučnici su stereo, ne previše glasni, senzor otiska prsta je ispod ekrana, nema 3.5mm konektora.

   Baterija 4600 mAh – rezultat od 40 posto preostalog kapaciteta nakon 10 sati YouTube reprodukcije nije neki vrhunski rezultat ali je obzirom na kapacitet – očekivan.

   Ali zato dobar deo te problematike rešava munjeviti 65-vatni punjač sa podrškom za Quich Charge 4+ tehnologiju. Tako da će vam u nuždi biti potrebno svega 10-15 minuta dopunjavanja telefona da bi bili mirni još nekoliko časova intenzivne upotrebe. Od 0 do 100 procenata – 45 minuta. I naravno, obaranjem refresh rate-a uvek za malo možete produžiti trajanje baterije.

   Kamere

   Stižemo do sasvim neobičnog odabira kamera senzora Axon 30 Ultra telefona: radimo ovaj posao poprilično dugo, ali ne sećamo se da je neko odabrao ovakvu konfiguraciju. Tri kamere od po 64 megapiksela: glavna, wide 26mm sa lserskim autofokusom, optičkom stabilizacijom i otvorom blende f1.6. Druga kamera od 64 megapiksela je ultraširoka 13 milimetara, a treća je 35 milimetarska portret kamera koja se koristi kada kliknete na uvećanje 2 puta. Četvrta kamera je telefoto od 8 megapiksela, sa 5x optičkim zumom i naravno, optičkom stabilizacijom. Jer bez nje ne bi to ništa valjalo.
    
   Ovakva konfiguracija kamera je definitivno neuobičajena, jer smo navikli na apsolutnoj većini aktuelnih modela da telefon ima jednu glavnu kameru koja je superiorna u odnosu na ostale i dve ili tri pomoćne kamere koje po performansama često nisu ni blizu glavne.

    ZTE je na ovom modelu primenio drugačiju filozofiju, pa su tri 64MP kamere poredivih performansi, a tek periskop telefoto kamera od 8MP pokazuje bitnu razliku u kvalitetu prikaza u odnosu na ostale. Ipak i među jednakima ima onih koji su više jednaki, pa je standardna 26mm široka kamera ipak najbolja usled većeg otvora blende od f/1.6, optičke stabilizacije i korišćenja laserskog autofokusa pored onog putem fazne detekcije koji koriste sve ostale kamere – u pitanju je veoma dobar Sony IMX686 senzor. Ova kamera je u aplikaciji označena pod 1x zumom i nudi visok nivo detalja, iako ne baš na nivou najboljih 108MP senzora, kao i nešto bolji dinamički opseg od ostalih kamera.

   Odmah za njom je 35mm senzor sa nešto manjim otvorom blende od f/1.9, bez optičke stabilizacije koji koristite kada u aplikaciji izaberete 2x zoom, a koji nudi približan nivo detalja i vrlo sličan kolorit koji bismo opisali kao realan i neutralan, bez nekog pojačavanja saturacije boja i nepotrebne obrade. Dodatno softversko izoštravanje na ovim senzorima je minimalno i jedva primetno čak i kada sliku zumirate nekoliko puta u potrazi za procesiranjem, pa će oni koji vole prirodan izgled fotografija ili da ih sami obrade po svojoj želji biti zadovoljni onim što ove kamere nude.

   Ultraširoka kamera i pored jednakog broja megapiksela ipak nudi primetno mekšu sliku u odnosu na druga dva 64MP senzora, sa sličnim, ali za nijansu toplijim koloritom i nešto manjim kontrastom i dinamičkim opsegom. Ovde je u pitanju Samsungov ISOCELL senzor. Takođe, primetili smo i da je na fotografijama sa ove kamere desni deo ka ivici često bio nešto mutniji od ostatka scene.

   Ona četvrta periskopska telefoto kamera od 8MP daje primetno hladniji kolorit od ostalih kamera, sa nešto više detalja od ultraširoke, istina i uz malo više softverskog izoštravanja, ali je rezultat daleko od onoga što daju druge dve kamere. Naravno, više je nego upotrebjiva kada je potrebno približiti neki daleki objekat, pa je za toliko koliko ćete je često koristiti odličan dodatak arsenal koji ovaj telefon poseduje, a koji je možemo reći fleksibilniji u praksi od onoga što viđamo na većini drugih modela.

   Vredi pomenuti da Axon 30 Ultra podržava i Macro mod iako ne poseduje poseban senzor za tu svrhu, pa za to koristi glavni senzor uz blagi crop kadra, što daje dobre rezultate, iako naravno nije moguće prići naročito blizu sitnim objektima.

   Tu je naravno i portret mod koji koristi 2x kameru i koji softverskim putem dodaje zamućenje pozadine, što radi prilično korektno, samo gledajte da ne preterate sa efektom jer može izgledati i neprirodno – moguće je podešavanje nivoa.

   Takođe, na raspolaganju vam je i opcija da jedan kadar istovremeno snimate sa tri kamere po izboru: da li će to biti ultraširoka i portret, glavna ili telefoto, to je stvar izbora korisnika.

   Kada je noćna fotografija u pitanju, rezultati variraju od korektnih do dobrih, a razlog za to je noćni mod na glavnoj kameri kome kao da ne prija jako direktno ulično svetlo, pa nekada ume da blago preosvetli kadar i zapravo bolje rezultate da u kadrovima sa manje svetla.

   Pripisali bismo ovo ne baš idealnom softverskom procesiranju, ali recimo ultraširoka kamera nema sličnih problema, pa često noćne fotografije sa nje zapravo mogu izgledati i bolje, i pored toga što je taj senzor tehnički lošiji. Pored ova dva, noćni mod je dostupan i na 2x senzoru, mada njegov kvalitet u noćnim uslovima još malo zaostaje iza glavnog.

   Što se video snimanja tiče, ono je moguće u Full HD, 4K i čak 8K rezoluciji, ali možemo odmah reći da je 8K tu samo radi marketinga, jer je bitrate tog videa sličan onom koji snima i 4K video, pa zapravo na kraju izgleda lošije od 4K. 

   Kvalitetom 4K videa smo sasvim zadovoljni, a moramo pohvaliti i vrlo dobru stabilizaciju na svim senzorima osim 5x zoom-a koji ipak zahteva da telefon naslonite na nešto – prosto preveliki je zoom da bi snimak iz ruke mogao biti miran. Takođe, noćno snimanje je vrlo vrlo korektno, apsolutno upotrebljivo i sa korektnim nivoom šuma, pa se uz malo pažnje mogu napraviti i vrlo lepi noćni video snimci.

   Kad smo kod video snimanja, moramo reći da nas je ZTE iznenadio jednim od najboljih softvera u tom pogledu koji smo imali prilike da vidimo, sa zanimljivim opcijama poput multi-camera snimanja i kreativnih real-time filtera poput ovog stripovskog, za koji lako možemo zamisliti da neko može napraviti recimo TikTok kanal koristeći to kao glavnu foru.

   A i video možete istovremeno snimati sa tri kamere: selfi kamerom i još druge dve po izboru. Interesantno kao demonstracija mogućnosti, iskreno, ne vidimo neku konkretniju primenu.

   Za kraj priče o kamerama pomenimo i selfi kameru od 16MP koja je korektna, sa dobrim nivoom detalja i vrlo dobrom reprodukcijom boje kože, ali moramo reći da portret mod ne radi jednako dobro kao na 2x kameri, jer je nekad na ivicama subjekta moguće videti greške u prepoznavanju i zamućenju pozadine. Noćni selfiji su upotrebljivi, ali ne i više od toga.

   Softver

   Da predupredimo potencijalno pitanje – pošto je ZTE bio na udaru američkih sankcija nekoliko meseci pre Huaweija. Problemi su manje više rešeni, situacija izglađena, nema sankcija, dostupni su Google servisi, sve radi najnormalnije

   Što se softvera tiče: izuzetno smo prijatno iznenađeni. Android 11, naravno, a uz njega ZTE-ov MyOS verzije 11 sa kojim se eto prvi put srećemo. Ako treba učiti od boljih, onda je ZTE to jako dobro uradio. Strahovito brz, fluidan, jednostavan, dizajnerski onako kako treba da bude, sa zaista velikim brojem  sistemskih podešavanja – dobar odabir ikona, korišćenih fontova, kolorit, izbor wallpapera.

   Da ne donosimo sad neke prejake zaključke ali u Android svetu, tik iza Samsungovog, tu negde u ravni UI-ja OnePlusa. Mnogi telefoni na tom planu uspevaju da pokvare sve ono pozitivno urađeno na planu mogućnosti, dizajna telefona, specifikacija – kod ovog ZTE telefona stvarno se radi o jednom kompletnom paketu. Bravo!

   Cena, dostupnost, utisci

   I za kraj, cena i dostupnost. Cena ovog telefona u Nemačkoj je trenutno 850e, doduše u varijanti 12/256. Da li ćemo ga videti kod nas, ne znamo, verovatno ne ali nikada ne reci nikad. U svakom slučaju, lepo je što nam je ovdašnja kancelarija priuštila mogućnost da se upoznamo sa ovim telefonom – i nadamo se da je ovo samo najava nekih novih vremena u kome ćemo imati priliku da česte testiramo uređaje ovog proizvođača, ali i da se kupe kod nas.

   Krenuti sa top modelom, to niko ne radi, jer se u višoj cenovnoj klasi bilo ko teško odlučuje za nabavku telefona nepoznatog brenda. Daleko od toga da je ZTE nepoznat globalno, ali kod nas, budimo realni, prosečnom potrošaču apsolutno jeste – verovatno će neki početak biti baziran na nekim cenovno prihvatljivijim modelima.

   Što se Axon 30 Ultra modela tiče: mi sa ovog testa nosimo izuzetno pozitivne utiske. Mnogo toga nam se dopalo, dizajn, specifikacije, kvalitet izrade, displej, softver, mogućnosti kamera – u pitanju je bez dileme jedan dobro zaokružen proizvod. Kamerama nismo nezadovoljni, čak štaviše, ali treba biti iskren i reći da postoje telefoni koji će na tom planu kupcu ponuditi više. Ali dobro, važno je da postoji svest o mogućnostima ovog proizvođača.

   A ko zna, možda ćemo uskoro moći da isprobamo i kod nas nabavimo pre 15ak dana predstavljeni Axon 30 5G telefon, sa Snapdragonom 870, kamerom 16 mpix ispod ekrana i neverovatnom cenom. Nadamo se!

   Pogledaj i druge ZTE proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi