Gigabyte M32U test - 4K gaming monitor

Gigabyte M32U test - 4K gaming monitor

Gigabyte M32U je 4K monitor koji će biti jednako zanimljiv PC i konzolnim gamerima. Pogledajte kako se pokazao na našem testu.

  Sadržaj

   Gigabyte M32U je jedan od u ovom trenutku ne tako čestih 4K monitora, ali koji polako dobijaju na popularnosti. Gigabyte je proces izgleda dodatno rešio da ubrza ovim gaming modelom koji će biti jednako zanimljiv PC korisnicima, kao i vlasnicima poslednje generacije Playstation i Xbox konzola.

   Gigabyte M32U test – 4K gaming monitor

   Pozitivne ocene

   • 4K rezolucija
   • 144Hz osvežavanje
   • Odličan odziv
   • HDMI 2.1 povezivanje
   • Dobra fabrička kalibracija

   Negativne ocene

   • Kontrast bi mogao biti bolji
   • Loše podešen Aim Stabilizer Sync

   Monitor velike dijagonale i odličnih gaming performansi koji je jednako dobro rešenje i za PC i konzolni gaming, ali nudi konkretne prednosti i za rad.

   Bliži se polako kraj 2021. pa sada već možemo reći da smo od ambicioznih najava i očekivanja sa početka godine kada su displej tehnologije u pitanju dobili samo jedan manji deo, a da je puno toga ostalo kao želja i nije stiglo u vidu konkretnih uređaja. Razlog za ovo najpre treba tražiti u opštem haosu sa lancem dobavljivosti komponenti koji je ove godine kao nikada pravio probleme širom IT i industrije potrošačke elektronike, pa su mnogi čak i najavljeni uređaji na kraju ipak izostali sa tržišta.

   Kada su monitori u pitanju, najnaprednije što smo ove godine bili u prilici da probamo je svakako Gigabyte-ov Aorus FV43U koji nam je dao makar uvid u ono što može biti budućnost monitora u narednom periodu.No, koliko god uređaji koji pomeraju tehnološke granice bili zanimljivi, tržište i krajnji korisnici daleko više koristi imaju od “realnih” modela, koji nude razuman odnos cene i karakteristika.

   I među takvim modelima postoji segmentacija, od onih sa niskom cenom i bazičnim specifikacijama do onih koji nude vrlo moderne specifikacije, čak i ako nisu apsolutno najnaprednije što industrija ima da ponudi. Upravo jedan takav model nam se ovom prilikom našao na testu u vidu Gigabyte-ovog M32U monitora, koji je po specifikacijama čini se idealno odmeren u ovom trenutku i može biti zanimljiv za nekoliko različitih grupa korisnika.

   U pitanju je nazivno gaming model, sa 4K rezolucijom i visokim osvežavanjem od 144Hz, potencijalno jednako zanimljiv PC i gamerima sa poslednjom generacijom konzola, ali za koji će verujemo biti zainteresovani i svi oni koji žele dobar 4K monitor, čak i ako ih gaming i ne zanima previše, usled podrške za HDR, desetobitni prikaz boja i velikog 32” panela. U trenutku objave ovog testa, M32U još uvek nije dostupan na domaćem tržištu, dok se cena u USA kreće oko 800$.
   Pogledajmo šta ovaj model ima da ponudi.

   Gigabyte M32U – Dizajn

   U pogledu dizajna, Gigabyte M32U prati jednostavnost koju smo prethodno imali prilike da vidimo i na G24F, M27Q i još nekim modelima ove kompanje. U izradi dominira crna plastika, većim delom sa standardnom grubom “peskiranom” teksturom, a izuzetak je gornji deo poleđine koji je u refleksivnoj “piano black” varijanti, kao i bokovi donjeg dela poleđine sa sitnom trouglastom teksturom.

   Na poleđini je tu još i pokoji utisnuti detalj, ali je izgled ukupno jednostavan, a opet zanimljiv i efektan. Postolje je u sličnom stilu, sa plastičnom bazom ojačanom odozdo, koja nije preterano široka, ali svojim debljim profilom ipak zauzima dosta prostora na stolu. Na nosaču se nalazi i prorez za sprovođenje kablova, a postolje omogućuje rotaciju panela za po 30 stepeni levo i desno, nagib od 5 stepeni ka napred do 20 stepeni ka unazad, kao i podešavanje visine u opsegu od 13cm, dok je pivot panela u potpunosti izostao.

   Okvir panela je poput većine modernih monitora potpuno tanak na vrhu i bokovima, sa još oko 5mm dodatne margine do dela koji prikazuje sliku, a donja lajsna je standardne veličine sa oborenim ivicama sa donje strane i ka panelu. Ukupno, izgled koji se jednako može dopasti gejmerima i onima koji žele nešto diskretnije na svom radnom stolu.

   Konektori, KVM, zvuk

   Na donjem delu poleđine se na uobičajenom mestu mogu pronaći konektori, među kojima zatičemo jedan Display Port 1.4, dva HDMI 2.1 porta, kao i USB Type-C koji je takođe sposoban za prijem slike. Display Port je u ovom slučaju sposoban da isporuči 4K sliku uza osvežavanje od 144Hz zahvaljujući upotrebi DSC, odnosno Display Stream Compression tehnologije, dok je HDMI 2.1 očekivano ograničen na 120Hz.

   Upravo prisustvo HDMI 2.1 portova je ono što ovaj monitor čini tako interesantnim i za konzolne igrače, jer omogućuje povezivanje sa Playstation 5 i XBOX Series X u punoj rezolucijisa HDR-om, korišćenje maksimalnog osvežavanja, kao i varijabilno osvežavanje – stvari koje televizori u toj klasi cene mahom ne poseduju. Istina, input lag koji smo izmerili na 20.5ms (HDMI, 60Hz) nije baš impresivno nizak i nešto je veći od najboljih TV modela, pa i mnogih gaming monitora, iako i dalje sasvim korektan za udobno igranje.

   Što se varijabilnog osvežavanja tiče, AMD Freesync Premium Pro je zvanično podržan, dok Nvidia G-Sync Compatible nije, mada se može uključiti i radi bez ikakvih problema. Od ostalih konektora, tu je 3.5mm izlaz za slušalice, konektor za napajanje (vodite računa da je tu i prekidač da se ne pitate zašto monitor ne daje znake života), kao i USB port za konekciju sa računarom i još tri USB 3.0 porta za povezivanje periferija.

   Kao i većina skorašnjih Gigabyte monitora i M32U je opremljen KVM Switch-em, pa ako povežete npr. jedan računar na HDMI i putem USB Type-C veze, a drugi na Display Port i USB B port, putem prekidača na zadnjoj strani monitora, kao i u softveru ćete biti u prilici da prebacujete sliku i npr. tastaturu i miša povezane na USB A 3.0 portove i na taj način koristite oba računara istovremeno. Pored toga, podržan je i Picture In Picture i Picture By Picture prikaz, pa će oni kojima su ove funkcionalnosti bitne svakako moći da ih iskoriste na najbolji način.

   U pomenutoj OSD Sidekick aplikaciji je pored podešavanja KVM-a i izvora slike moguće podesiti i sve ostale parametre monitora i aktivirati neke dodatne gaming funkcije, a kontrola je naravno moguća i putem mini joystick na zadnjoj strani koji je vrlo praktičan i uz pregledan i lepo organizovan meni nudi lako podešavanje svega što vam je potrebno.

   Iako to obično nije vredno posebnog pomena, M32U poseduje i integrisane zvučnike sa 2x3W snage koji su sasvim pristojni i upotrebljivi ukoliko vam pri ruci nije neko iole ozbiljnije audio rešenje, bilo za gaming ili rad.

   Gigabyte M32U – Slika

   Verovatno najzanimljiviji aspekt ovog monitora je njegov panel. U pitanju je SuperSpeed IPS kakve smo u proteklih godinu dana često viđali iz Gigabyte-a, ali ovog puta sa dijagonalom od 31.5” i rezolucijom od 3840×2160 piksela. Ova kombinacija dijagonale i rezolucije rezultuje izuzetnom oštrinom prikaza i obiljem radnog prostora za one koji monitor koriste i za rad, naročito multimedijalnim profesionalcima koji se bave obradom videa, audia ili fotografija.

   4K usled svoje zahtevnosti nije uvek optimalan izbor za gaming, ali za rad apsolutno nudi niz prednosti, od boljeg prikaza teksta ukoliko koristite skaliranje od 150% ili više, do mogućnosti prikaza više elemenata na ekranu, ili više različitih aplikacija, što pogotovo lepo radi sa novim Windows 11 funkcijama za slaganje prozora.
   Sam panel nudi očekivano odlične uglove gledanja i vrlo solidnu uniformnost, uz neizbežni IPS glow u uglovima koji je nešto primetniji usled veličine ekrana.

   U pitanju je panel koji pruža desetobitni prikaz boja, istina uz korišćenje FRC-a, a prema našim merenjima je u stanju da prikaže oko 84% DCI-P3 spektra. Od širokog gamuta korist mogu imati i pomenuti multimedijalni profesionalci, ali je on tu najpre zbog gamera i HDR prikaza u igrama s obzirom da M32U dolazi sa Vesa HDR400 sertifikatom.

   Maksimalna svetlina koju smo izmerili u HDR modu je iznosila 455 nita, što i premašuje samu sertifikaciju, ali ipak od HDR-a na ovom modelu ne treba očekivati previše, jer je pravo HDR iskustvo ipak rezervisano za dosta višu klasu i ovogodišnje miniLED opremljene monitore sa lokalnim zatamnjivanjem koje je na M32 odsutno. Zapravo, poput nekoliko nedavno testiranih Gigabyte monitora, u meniju se iz nekog razloga nalazi Local Dimming opcija, ali ne služi ničemu, pa i dalje nismo sigurni zašto je Gigabyte ostavlja tu zbunjujući korisnike.

   Iako je svetlina više nego dovoljna za normalnu upotrebu i gaming, problem ovog monitora je nivo crne, što je možda donekle i očekivano s obzirom na IPS panel. Najbolji kontrast koji smo izmerili je jedva dotakao 1000:1, dok je u većini modova bio i dosta niži od toga.

   Naravno, gamerima ovo i neće smetati, naročito ako igraju FPS igre u kojima se nekada i namerno smanjuje kontrast (Black Equalizer funkcija) radi lakšeg uočavanja onih koji kampuju u senkama, ali bismo za ostale potrebe ipak želeli makar malo bolju kalibraciju u fabrički predefinisanim modovima koja bi na bolji način iskoristila raspoloživi kontrast panela.

   Kad smo kod modova, pored onih optimizovanih za razne žanrove igara, filmove, čitanje i sl, tu je i sRGB mod koji ujedno pruža i najprecizniji prikaz, sa vrlo dobrim Delta E odstupanjem od 2.5. Ovo će svakako biti mod za one koji M32U planiraju da koriste za profesionalni rad, a uz malo dodatne kalibracije monitor ima i dodatnog potencijala za one koji žele rad u DCI-P3 i sa širokom paletom boja.

   Gaming performanse

   Kada je gaming u pitanju, pomenuli smo već da je ovo praktično idealan monitor za vlasnike PS5 i XBOX Series X konzola, dok će vlasnicima PC-a trebati prilično moćan računar i skupa grafička karta kako bi iskoristili njegove mogućnosti na najbolji način. Dostići frame-rate od blizu 144 u 4K rezoluciji nije baš jednostavno u većini igara, čak ni sa RTX3080, ali moramo reći da je ugođaj igranja na ovom monitoru zaista dobar.

   Visok nivo detalja u kombinaciji sa glatkim prikazom je apsolutno prava stvar, a utisku doprinosi i veoma dobar odziv, jedan od najboljih koje smo videli na nekom IPS modelu. Gigabyte u specifikaciji odziv deklariše na 1ms MPRT, što je vrlo ambiciozno, a realno je on oko 3ms, što je i dalje veoma dobro i pruža vrlo jasan prikaz vrlo brzih objekata na ekranu.

   Razlog za tu cifru od 1ms je Aim Stabilizer funkcija kojom Gigabyte upotrebom strobovanja pozadinskog osvetljenja može da poboljša odziv van onoga što je panel prirodno u stanju da postigne. Ovo zaista i radi, ali je problem što, verovatno usled ne baš idealno podešenog overdrive-a za tu svrhu, aktiviranje Aim Stabilizera uzrokuje i primetan inverzni ghosting, t.j. dupliranje objekata, pa je ova funkcija ipak za izbegavanje, osim u nekim specifičnim slučajevima.

   Šteta, jer je u pitanju takozvani Aim Stabilizer Sync, pa je strobovanje moguće koristiti istovremeno sa aktivni varijabilnim osvežavanjem, nešto što nudi svega par modela na tržištu. Srećom, odziv je odličan i bez te funkcije, a u “normalnom” modu je overdrive vrlo dobro podešen, pa je M32U odličan izbor i za igranje brzih takmičarskih FPS igara.

   Gigabyte M32U – Utisci i cena

   Ukupno, Gigabyte M32U je odlično odmeren monitor koji je na tržište došao čini se u pravom trenutku. 4K monitori postaju sve popularniji, a dodatak brzog osvežavanja od 144Hz i HDMI 2.1 portova je upotrebljivost ovog modela proširio na vrlo šarenolik krug korisnika, od dizajnera i multimedijalnih profesionalaca do konzolnih i PC gamera.

   Iako nije u pitanju tehnički najnapredniji 4K monitor, za oko 800$ koliko se njegova cena kreće u inostranstvu, ovaj model je vrlo dobar izbor i dovoljno “future proof” da potencijalne korisnike lepo služi godinama unapred, makar dok napredni miniLED modeli cenom ne siđu u domen pristupačnog. M32U je za aktuelni trenutak odlično zaokružen proizvod i jedan je od najfleksibilnijih monitora koje smo imali prilike da testiramo, spreman da ispuni razne zadatke vrlo uspešno.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan