Gigabyte M32UC Gaming monitor test

Gigabyte M32UC Gaming monitor test

Na testu nam se našao Gigabyte M32UC Gaming monitor sa zanimljivom kombinacijom 4K rezolucije i visokog osvežavanja do 160Hz. Pogledajte kako se pokazao...

  Sadržaj

   Gameri su dugo morali da biraju ili visoku rezoluciju i nivo detalja ili visoko osvežavanje i odziv, ali je dolaskom nove generacije monitora kojoj pripada i Gigabyte M32UC tome došao kraj.

   Gigabyte M32UC Gaming monitor test

   Pozitivne ocene

   • Kombinacija 4K rezolucije i osvežavanja do 160Hz
   • Aim Stabilizer Sync – strobovanje osvetljenja koje radi istovremeno sa varijabilnim osvežavanjem
   • Vrlo dobra preciznost prikaza

   Negativne ocene

   • Niži kontrast od VA proseka
   • Nemogućnost rotacije panela

   Monitor koji je za svoju cenu i dijagonalu odlično rešenje za PC i konzolni gaming, kao i za rad.

   U svetu tehnike smo navikli na konstantne promene i unapređenja, ali je činjenica da se one baš ne dešavaju jednakim tempom u svim granama. Npr. dok u domenu mobilnih telefona vrlo često na 6 meseci dobijamo nove i bolje modele, kompjuterski monitori su znatno inertnija kategorija, pa se dešava da se neki modeli prodaju godinama, kao i da poboljšanja određenih karakteristika dolaze retko i na kašičicu.

   Ipak, 2023. godina je počela netipično kada su monitori u pitanju, pa smo već u prvih par meseci videli više novih stvari i velikih tehnoloških pomaka nego za verovatno 5 godina unazad. Takođe, tu su i monitori koji ne donose obavezno nešto potpuno novo, ali nude kombinacije karakteristika kakve do sada nismo viđali, ili makar ne van malobrojnih modela premijum klase.

   Baš takav je i monitor koji vam danas predstavljamo – Gigabyte M32UC. U pitanju je gaming monitor 4K rezolucije sa osvežavanjem do 160Hz, nekim korisnim dodacima, ali i jednom funkcijom koju prvi put vidimo na Gigabyte monitoru, a vrlo je dobrodošla za gaming.

   Ovakvi monitori su još od pojave konzola poslednje generacije, ali i pada cena grafičkih karti dovoljno snažnih da pokreću igre u 4K rezoluciji i sa visokim framerate-om sve zanimljiviji kao alternativa 4K televizorima, za one koji žele baš dobar gaming doživljaj. Nažalost, niti su bili česti na tržištu, niti su bili pristupačni, pa je u tom pogledu M32UC za oko 850€ sa svime što nudi korak u pravom smeru. Hajde da vidimo šta on zapravo ima da ponudi i kako se ponaša u praksi.

   Gigabyte M32UC – Dizajn

   U pogledu dizajna, ovaj model ne odstupa od onoga što smo viđali na prethodnim Gigabyte modelima, van Aorus brenda. Dakle funkcionalna jednostavnost, uz sasvim pristojan izgled, pa smatramo da Gigabyte i nema previše razloga da eksperimentiše. Sve na monitoru je izrađeno od tvrde plastike sa blago peskiranom teksturom i u crnoj boji, bez ikakvih detalja koji bodu oči.

   Gaming identitet je u ovom slučaju postignu oblicima, što je znatno suptilnije rešenje koje omogućuje da se monitor uklopi i u druga okruženja i scenarija upotrebe i van gaminga. Tu najpre mislimo na postolje koje je V oblika, ali sa kracima nešto veće širine, koji srećom ne zauzimaju previše prostora na stolu.

   Oborene ivice na bazi postolja, kao i oblik nosača panela daju monitoru malo interesantniji izgled, uz još par sitnih detalja na poleđini. Kad pominjemo postolje, treba reći da ono podržava podešavanje visine u opsegu od 10cm, kao i nagiba ka dole za 5 i gore za 20 stepeni, ali da je izostala rotacija levo i desno.

   Gornji deo panela na kome se sa zadnje strane nalazi i veliki logotip je zapravo prilično tankog profila za jedan LCD model, ali dodatak sa elektronikom ipak zauzima najveći deo poleđine. Pored prilično velikog otvora za ventilaciju, zahvaljujući kome je monitor prilično hladan, na poleđini se nalaze i konektori na uobičajenom mestu između nosača i panela.

   Konektori i dodatne opcije

   Tu zatičemo dva HDMI 2.1 konektora, jedan Display Port i jedan USB Type-C sa AltDP podrškom koji takođe može primati sliku. Type-C i Display Port omogućuju povezivanje u 4K rezoluciji sa overklok osvežavanjem od 160Hz, dok je HDMI 2.1 ograničen na standardnih 144Hz na koliko je monitor zapravo i deklarisan pri povezivanju sa PC-em, ili 120Hz pri povezivanju sa konzolama.

   Pored ovih konektora, tu su i 3.5mm za slušalice, USB 3.2 upstream port i tri USB Downstream porta za povezivanje uređaja. Pomenuti upstream port i Type-C mogu služiti i za povezivanje sa dva različita računara, kako biste putem integrisanog KVM switcha koristili zajedničke periferije povezane na neki od 3 USB Downstream porta.
   Pored KVM mogućnosti, tu je i opcija prikaza slike u slici ili slike pored slike, pa tokom igranja možete npr. u uglu gledati utakmicu sa STB uređaja ili pratiti šta se dešava na drugom računaru.

   Što se kontrole svega ovoga tiče, ona je moguća kako putem menija i mini joysticka koji se nalazi iza zadnje desne ivice panela, tako i putem OSD Sidekick softvera na računaru. Softver je naravno lakši i brži način, mada je i sam meni vrlo pregledan i dobro organizovan, pa je lako podesiti ono što želite.

   Gigabyte M32UC – Panel

   Što se panela tiče, on je zakrivljen 1500R radijusom i okružen uobičajenim okvirima za jedan moderan monitor, tankim sa gornje i bočnih strana uz još oko 6mm dodatne margine i širom lajsnom duž donje ivice. S obzirom da je panel u standardnom 16:9 formatu, zakrivljenje i nije naročito izraženo, pa ga već posle dana korišćenja nećete ni primećivati.

   Korist od njega je što što su ivice ekrana na prilbližnijoj udaljenosti od glave nego kod ravnih monitora, pa je samim tim i fokus očiju konstantniji, ali još bitnije, što pomaže panelu da pruži bolje uglove gledanja. Ovo je značajno jer je u pitanju VA panel sa tek prosečnim uglovima gledanja za ovaj tip ekrana, pa zakrivljenost doprinosi boljem prikazu u standardnoj radnoj poziciji.

   Gigabyte zapravo ovaj panel naziva SuperSpeed VA, što ukazuje na brži odziv u odnosu na standardne VA panele kojima to nije jača strana. Iako u praksi ne možemo reći da je odziv na nivou IPS panela, ili da nema uobičajenih mana VA, čini se da je odziv ipak nešto bolji od panela ovog tipa sa visokim osvežavanjem koje smo viđali do sada.

   Na maksimalnih 160Hz, odziv je zaista solidan sa svetlijim sadržajima, ali primetno sporiji na tamnijim, pa je moguće primetiti ghosting na ivicama brzih objekata sa velikim kontrastom u odnosu na pozadinu, iako u manjoj meri nego što bismo očekivali. Monitor podržava i podešavanje overdrive-a panela u nekoliko nivoa, što ima mali uticaj na odziv, mada preporučujemo korišćenje Smart OD opcije koja overdrive dinamički podešava pri promeni osvežavanja, odnosno korišćenju varijabilnog osvežavanja, što je svakako bolja varijanta.

   Gigabyte M32UC – Gaming opcije

   Kad smo kod dinamičkog, ovaj monitor je zvanično G-Sync kompatibilan, a podržava i AMD Freesync Premium Pro, pa se varijabilno osvežavanje može koristiti na bilo kojoj grafičkoj karti. Uz jednu kvaku doduše – samo ako koristite standardno osvežavanje do 144Hz, pošto overklok na 160Hz onemogućuje VRR opciju.

   Ne uzimamo ovo za bitnu manu, pošto je i 144Hz sasvim ok, tim pre što je ovo 4K monitor, ali i zato što M32UC ima još jedan kec u rukavu koji je znatno bitniji od 16Hz razlike. U pitanju je Aim Stabilizer Sync, funkcija strobovanja pozadinskog osvetljenja u cilju poboljšanja odziva, ali koja u ovom slučaju može raditi istovremeno sa varijabilnim osvežavanjem, što je redak slučaj na monitorima, a i prvi put na nekom Gigabyte modelu.

   Rezultat je to da u igrama možete uživati u glatkom prikazu bez obzira na promenljiv frame-rate, ali uz još bolji odziv koji na trenutke dostiže realnu 1ms, što je zaista izuzetno, pogotovo za VA panel. Samim tim, prikaz brzih objekata na ekranu će biti žilet oštar, mada i dalje uz određenu dozu tragova iza objekta u tamnijim delovima scene.

   Ipak, sve ovo daje vrlo dobro gaming iskustvo i u igrama ćete tokom akcije retko primetiti pomenute nedostatke. Uz to, input lag koji smo izmerili na oko 8.6ms je prilično nizak, pa možemo reći da je Gigabyte uspeo da isporuči više od očekivanog na osnovu specifikacija. M32UC je gaming monitor više nego zadovoljavajućih gaming performansi, a koji zahvaljujući 4K rezoluciji pruža i vrlo dobro vizuelno iskustvo.

   4K u praksi

   Da biste izvukli maksimum iz ovog monitora, trebaće vam jak računar koji idealno može isporučiti između 120 i 144 slika u sekundi u 3840×2160 piksela rezoluciji. Zahtevno, ali garantuje uživanje u vrlo detaljnom prikazu.

   Naravno, visoka rezolucija je sjajna i za gledanje filmova i video sadržaja, poput Benchmark videa u 4K u kojima možete uživati u punom kvalitetu. Takođe, prednost je i za rad jer pruža puno radnog prostora na ekranu i mogućnost da smestite aplikacije sa puno elemenata i dodatnih alata.

   Ako koristite 100% skaliranje rezolucije, tekst na ekranu će biti malo sitniji, ali ne toliko da je naporno za oči, ukoliko imate dobar vid, naravno. Zapravo, 4K na 32” je možda i optimalno za računarski monitor, jer bi veći ekran bio nepraktičan na stolu za neke scenarije upotrebe, a manja rezolucija ipak ne potpuno adekvantna u pogledu oštrine prikaza, pogotovo za zahtevnije korisnike.

   Kvalitet prikaza

   Kad pominjemo kvalitet prikaza, osim rezolucije i osvežavanja, Gigabyte M32UC je relativno “običan” model, odnosno ne donosi neke napredne tehnologije. Dakle, osmobitni VA panel sa standardnim LED pozadinskim osvetljenjem bez lokalnog zatamnjivanja. Treba doduše pohvaliti odličnu uniformnost pogotovo za jedan zakrivljeni VA panel kojima to tradicionalno nije jača strana.

   Maksimalna svetlina je deklarisana na 350 nita, mada je monitor to prilično premašio u našim merenjima sa čak 483,9 nita. Čini se da je ovo postignuto na uštrb nivoa crne koji je nešto viši od uobičajenog za VA i varira od 0,068 do čak 0.32, zavisno od moda slike.

   Rezultat toga je i manji statički kontrast od tipičnog za VA koji smo izmerili na 2395:1 – i dalje oko duplo više od boljih IPS modela, ali i daleko od 4000:1 koliko često viđamo na VA modelima. Samim tim i subjektivni utisak kvaliteta prikaza je negde između, pošto je kontrast bitna komponenta onoga što oko percipira kao “dobro”.

   Što se prikaza boja tiče, iako je u pitanju osmobitni panel, po našim merenjima je u stanju da prikaže vrlo dobrih 85% DCI-P3 spektra. Kalibracija boja je takođe veoma dobra, pa je Delta E odstupanje u većini modova blizu granice od 3, u sRGB modu 2.8, a najbolje zanimljivo u podrazumevanom Green modu sa 2.1. Green i pored nešto nižeg osvetljenja, istina sasvim dovoljnog za SDR sadržaje, ujedno nudi i najviši kontrast i najbolji nivo crne, pa je svakako naša preporuka za vlasnike ovog monitora.

   M32UC podržava i HDR, ali kao što možete zaključiti na osnovu do sada rečenog, njegova aktivacija ne donosi vidno unapređenje u odnosu na standardni prikaz. Tu su tri HDR moda, standardni, Game i Movie koji nude malo drugačije mapiranje slike i to je sve.

   Gigabyte M32UC – Utisci i cena

   Sve u svemu, Gigabyte M32UC ima dosta toga da ponudi, najpre PC i konzolnim gejmerima, ali i onima kojima je potreban 4K monitor za rad. Ukupno dobre gaming performanse zahvaljujući Aim Stabilizer Sync funkciji, vrlo dobra preciznost prikaza i 4K rezolucija sa visokim osvežavanjem su ono što će većini takvih korisnika i biti potrebno.

   Iako ekran ne donosi neke napredne tehnologije, to je uticalo da i cena bude niža, pa je ovaj 32” model u tom pogledu porediv sa nekim 27” i 28” monitorima na tržištu, rekli smo nešto ispod 100.000 dinara, odnosno oko 850€, pa samim tim i svakako zanimljiva opcija.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (0)

   Nema komentara 😞

   Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi