Hisense 75U9GQ test - Mini-LED u punom sjaju

Hisense 75U9GQ test - Mini-LED u punom sjaju

Hisense 75U9GQ na pravi način demonstrira mogućnosti Mini LED tehnologije. Pogledajte kako radi tehnički najnapredniji LCD TV koji smo testirali do sada.

  Sadržaj

   Pred nama je Hisense 75U9GQ, perjanica Hisense ponude i model koji na pravi način demonstrira mogućnosti Mini LED tehnologije. O Mini LED-u smo slušali godinama unazad, ali smo tek u 2021. bili u prilici da isprobamo jedan od modela i pritom samo naslutimo šta ova tehnologija ima da ponudi.
   Ovog puta, on je tu u punom sjaju na perjanici Hisense ponude i ujedno tehnički najnaprednijem LCD TV-u koji smo testirali do sada.

   Hisense 75U9GQ test – Mini-LED u punom sjaju

   Pozitivne ocene

   • 4000 nita maksimalnog osvetljenja
   • 1280 zona lokalnog  zatamnjivanja
   • Impresivan zvuk

   Negativne ocene

   • HDMI ne podržava 4K120Hz povezivanje
   • IPS panel i pored Mini LED-a pokazuje primetan blooming 

   TV impresivne slike, zvuka i dimenzija koji i pored određenih mana predstavlja sam vrh ponude Mini LED televizora.

   Kada smo početkom prošle godine napravili presek onoga što nas očekuje u 2021. po pitanju televizora i novih tehologija, stvari su izgledale vrlo interesantno i to je trebala biti godina u kojoj smo nakon par godina relativne stagnacije trebali da vidimo velike promene napred u realnim modelima koje je moguće kupiti na tržištu. Kada saberemo utiske, pomalo smo i razočarani, ne toliko što novih modela nije bilo, koliko zbog činjenice da nam se na testu našao samo jedan mini LED model, LG-ev, dok su ostali potpuno zakazali.

   Tako smo ovaj možda i najznačajniji novitet, koji će u narednom periodu postati osnova brojnih modela, videli samo u jednoj izvedbi i nismo bili u prilici da steknemo pravi utisak o tome koliki potencijal mini LED zapravo ima. Ok, bila je čudna godina, dobavljivost mnogih uređaja je bila očajna, pa je i to deo razloga zašto su neki modeli i kasnili na domaće tržište, a upravo takav slučaj je i sa TV-om na današnjem testu.

   Hisense U9GQ, koji predstavlja perjanicu ponude ove kompanije, je najavljen za prošlu godinu i očekivali smo ga u septembru-oktobru, ali je pristigao tek par dana pred kraj godine, pa eto ima čast da bude prvi TV koji testiramo u 2022. i prilika da godinu otvorimo u velikom stilu.

   Kad kažemo velikom, mislimo to bukvalno, jer nam se na testu našla 75” verzija ovog modela sa impresivno velikim ekranom, ali i još impresivnijom kutijom u koju on staje bez rasklapanja postolja, pa smo imali utisak da unosimo klavir u redakciju, a ne TV. No, završio je nekako na našoj polici, testirali smo ga, merili i uživali gledajući razne sadržaje, pa evo naših utisaka.

   Hisense 75U9GQ – Dizajn

   Najpre da kažem da jeste u pitanju veliki TV, ali više po dijagonali ekrana nego ukupnim dimenzijama, koje su zbog mini-LEDa zadržane na razumnim merama za tih 75”. Ono što mi se dopalo je što je postolje, koje me pomalo podseća na LG OLED, postavljeno na sredinu i ne zauzima puno prostora, što omogućuje da TV smestite na praktično bilo koju policu, što ne bi bio slučaj da su u pitanju razdvojene nožice, jer bi u tada TV verovatno opkoračio policu koju viđate u našim recenzijama.

   Lično bih ovakav TV verovatno ipak pre postavio na zidni nosač, a kako on u startu ima 45kg bez postolja, Hisense je mahom koristio plastiku u izradi kako ne bi preterao sa težinom. Iz tog razloga, ovaj model u nekim detaljima ne deluje onako premijum kao neki Hisense modeli nešto niže klase, ali je po izgledu apsolutno unikatan i mislim da je dizajn zaista dobar, pogotovo za ovu 75” verziju, mada se ovaj model proizvodi još i u 65”.

   Metal je primenjen na najbitnijim mestima kao ojačanje, pa je izrada solidna, onako kako to i očekujemo od ovakvog TV-a. Okvir panela je od crno anodiziranog brušenog aluminijuma, sa sivom poliranom ivicom uz sam panel, a u sličnom stilu je i donja lajsna panela. Oba siva detalja oivičavaju panel, ali i deo ispod donje lajsne koji deluje kao bass reflex otvor u punoj dužini TV-a, a koji je prekriven sjajnom crnom površinom i vizuelno lepo upotpunjuje prednju stranu ovog modela.

   Zadnja strana je prekrivena teksturiranom plastikom, a od detalja koji se izdvajaju, tu je ostatak zvučnog sistema, sa dva zvučnika na sredini TV-a i proširenjem na gornjem delu u kome se nalazi surround, odnosno gornji zvučnik, a koje se za razliku od nekih sličnih rešenja koja smo viđali ovoga puta prostire većim delom po širini.

   Svi konektori su smešteni u jednu sekciju, vrlo jasno raspoređeni i dostupni sa boka za lakši pristup. Tu su po jedan USB 2.0 i 3.0 port, LAN konektor, optički audio izlaz, satelitski i antenski konektori, CI+ slot, 3.5mm izlaz za slušalice i četiri HDMI porta. Već smo navikli da Hisense ne nudi HDMI 2.1, nadamo se da će se to promeniti od naredne godine, pa su sva četiri HDMI porta u verziji 2.0, doduše sa dodatim HDMI 2.1 funkcijama kao što je Auto Low Latency mod i varijabilno osvežavanje na portovima 2 i 4.

   Nije baš potpuno u skladu sa mogućnostima ovog TV-a, ali će korisnicima koji ne premašuju 60fps u 4K rezoluciji možda biti i dovoljno za gaming, istina uz malo veći input lag od oko 36ms. Kad pominjemo mogućnosti, Hisense U9GQ je tehnički daleko najnapredniji LCD TV koji smo do sada imali na testu, pa je bilo vrlo zanimljivo videti kako to izgleda u praksi.

   Performanse – Panel i Mini LED

   Osnova svega je IPS panel, kao i na većini ovogodišnjih modela ove kompanije, naravno sa Quantum Dot filterskim slojem, koji se osim veličinom od pomenutih 75” ne izdvaja previše sam po sebi u odnosu na druge modele više srednje klase poput recimo U8GQ. Ono gde nastaje magija se zapravo nalazi iza samog panela, u sistemu pozadinskog osvetljenja, koje se umesto tradicionalnog Direct LED sistema sa standardnim diodama i difuzorom svetla, sastoji od 10.000 minijaturnih LED dioda, otkud i naziv mini-LED.

   Pričali smo već o tome u recenziji LG mini-LED modela i pominjali da su prednosti ovoga višestruke – od mogućnosti pravljenja tanjeg TV-a usled odsustva difuzora i mogućnosti da diode budu bliže panelu, zatim potencijalno višeg osvetljenja iz istog razloga, pa i bolje uniformnosti osvetljenja. Taj model i nije baš na najbolji način ilustrovao te prednosti, a kada je U9GQ u pitanju, rekli bismo da je on daleko bolji primer onoga što mini-LED ima da ponudi.

   Najpre, uniformnost je solidna, sa baš minimalnim dirty screen efektom, daleko bolja od onoga što smo viđali na drugim Hisense modelima, uz pristojno tanak profil s obzirom na ono što TV ima da ponudi i njegovu veličinu. Najimpresivnija stavka je svakako jačina osvetljenja, jer smo u HDR modu izmerili maksimum od 4081nita, što je apsolutno fantastično i najveća cifra na bilo kom vrhunskom modelu do sada.

   Koja je korist od toga? Pa postoje sadržaji koji su masterovani na tih 4000nita, a TV podržava i Dolby Vision i HDR10+ standarde za dinamičko mapiranje, pa će HDR sadržaji izgledati živopisnije i npr. neki detalji gde nešto treba da bljesne zaista ostavljati utisak kakav bi ostavili i u stvarnosti. Od 1% do 25% pokrivenosti ekrana je maksimalna svetlina mahom iznad 3000nita (najveća na 9% sa pomenutih 4081), a od 50% je limiter ograničava na oko 1400 sve do blizu 700 nita sa maksimalnom pokrivenošću.

   Sve u svemu, izuzetno svetao TV koji je u stanju da prikaže apsolutno bilo koji HDR sadržaj bez ograničenja. Inače, pomenutih 10.000 mini dioda je podeljeno u 1280 grupa, odnosno zona zatamnjivanja, što je opet jedan od najvećih brojeva zona koji smo sreli na nekom TV-u. Rezultat je dosta fino lokalno zatamnjivanje, pa je TV u stanju da obezbedi pravu crnu od 0 nita na relativno maloj razdaljini od izuzetno svetlih detalja.

   Kako je u pitanju IPS panel, na nekih 1-2cm oko svetlih objekata će nivo crne biti onaj tipičan za IPS, od 0.1 do 0.6 nita zavisno od moda slike, pa je vidljiv blooming, odnosno isijavanje oko objekta, ali je zona dovoljno uska da to ne smeta previše, tim pre što su svetlina i kontrast veliki, pa i samo oko prirodno vidi isijavanje, kao noću kada gledate ulično svetlo.

   Sa malom ogradom doduše, a to je da je blooming dosta primetniji kada TV gledate sa strane, pa je optimalan ugao gledanja uži nego što biste očekivali od IPS-a, iako je bez lokalnog zatamnjivanja više nego korektan, iako možda ne i najbolji koji smo videli na IPS panelu. Voleli bismo da vidimo šta bi ovakav mini-LED i lokalno zatamnjivanje postigli na VA panelu, ali proizvođači tu kombinaciju izgleda izbegavaju, pa je pitanje da li ćemo je videti na nekom Hisense modelu i ove godine.

   Reprodukcija boja i procesiranje slike

   Što se reprodukcije boja tiče, panel je desetobitni, istina uz upotrebu FRC-a i u stanju da prikaže odličnih 91.3% DCI-P3 spektra prema našim merenjima. Od fabričkih modova, tu su oni uobičajeni poput Standard, Day i Night Cinema, Dynamic i Sport, kao i Filmmaker mod i IMAX Cinema koji je dostupan u HDR modu.

   U svakom od modova je moguće uključiti i Smart Scene opciju koja prilagođava prikaz konkretnoj sceni, a najtačniji izmereni prikaz se dobija upravo kada ovu opciju aktivirate u Filmmaker modu, kada smo izmerili Delta E odstupanje od veoma dobrih 2.6. Oni koji žele najimpresivniji prikaz, ne baš realan naravno, mogu u Dynamic modu promeniti toplinu na Warm1 i tako dobiti najkontrastniju sliku sa živim bojama i vrlo atraktivnim prikazom.

   Pored pomenutog Smart Scene, u opcijama za procesiranje slike je dostupan i pun set MEMC mogućnosti za procesiranje kretanja, kako kroz predefinisane modove poput Smooth, Clear i Film, tako i u Custom modu sa dva slajdera za redukciju trzanja i zamućenja.

   Pored toga, tu je i Clear Motion opcija koja putem strobovanja pozadinskog osvetljenja dodatno popravlja odziv panela, pogotovo korisni za sport i igre, pa je prikaz brzog kretanja ukupno vrlo dobar, čak i ako algoritmi možda nisu baš u rangu lidera na ovom polju. Ukupno, sa Quantum Dot-om, rekordno visokom svetlinom i efikasnim sistemom lokalnog zatamnjivanja, prikaz koji ovaj TV nudi je svakako impresivan.

   Hisense 75U9GQ – Zvuk

   Ono što nismo očekivali je da ovaj model ima i jednako impresivan zvuk, koji je u rangu onoga što smo do sada čuli na najboljim modelima na testu. Sa pomenutim sistemom koji se prostire i na dnu prednje, sredini zadnje strane i vrhu TV-a, Hisense 75U9GQ proizvodi vrlo ubedljiv zvuk koji podseća na neko HiFi rešenje, sa vrlo prijatnom frekventnom krivom u svim opsezima, a koja se u bas delu spektra prostire relativno ravno do oko 50Hz, nakon čega lagano opada do oko 30Hz.

   Ovaj najniži deo spektra nije baš potpuno čist, ima malo harmonskog izobličenja, ali to nimalo ne kvari veoma dobar utisak pri slušanju mozike i gledanju filmova. Možda najpre zahvaljujući dodatku na gornjoj strani koji je prilično širok, zvučna slika je veoma dobra, pogotovo u kombinaciji sa Dolby Atmos procesiranjem.

   Pored njega je podržan i DTS VirtualX, mada nam se Dolby više dopao za većinu sadržaja zbog nešto otvorenijeg zvuka i prirodnijeg frekventnog balansa. Od opcija za procesiranje tu su još i sedmopojasni ekvilajzer, automatska regulacija jačine, prilagođavanje odziva zavisno od montaže na zid ili postolje i bass boost za koji sumnjamo da će vam trebati s obzirom na to kako TV zvuči sam po sebi. Dakle jedan od retkih televizora na kome čak ni izbirljivim korisnicima verovatno neće padati napamet da razmišljaju o nekom eksternom rešenju.

   Smart mogućnosti

   Što se SMART mogućnosti tiče, Hisense nas je već navikao na svoju Vidaa U platformu, i ovoga puta u verziji 5.0 poput drugih ovogodišnjih modela, koja dizajnom prati ono što je trend najboljih rešenja ovog tipa. Glavni ekran se sastoji od velikog banera na vrhu koji menja funkciju u kontekstualni meni kada izaberete neku od aplikacija sa liste u dva reda ispod banera, dok se na dnu ispod liste nalaze linije sa predlozima sadržaja za gledanje sa popularnih video servisa.

   Selekcija aplikacija je standardna, pa je tu sve bitnije od video i muzičkih servisa izuzev HBO Go, koji je i dalje glavna stvar koja vam može nedostajati. TV pokreće četvorojezgrani NovaTek NT 72671 D procesor sa dva slabija i dva jača jezgra i Mali-G51 grafikom, koji nudi odlične performanse za sve funkcije TV-a, od procesiranja slike do aplikacija i samog interfejsa.

   Za kontrolu TV-a je tu odlični daljinac koji viđamo na svim boljim Hisense modelima, sa kvalitetnim tvrdim tasterima jasnog klika i kratkog hoda, a koji podržava i glasovnu pretragu, Hisense-ovo sopstveno rešenje koje vrlo brzo radi, iako naravno nije moćno baš kao Google Asistent na Android televizorima. Pored daljinca, na raspolaganju vam je i mobilna aplikacija ako umesto njega poželite da koristite mobilni telefon.

   Hisense 75U9GQ – Utisci i cena

   Sve u svemu, Hisense 75U9GQ je apsolutno impresivan TV, ne baš savršen u svim aspektima, ali šampionski u nekim, ujedno i prvi model za koji možemo reći da na pravi način ilustruje potencijal mini-LED tehnologije. 4000nita maksimalne svetline je zaista rekord na našem testu i praktično sve što biste mogli da poželite od HDR TV-a, a mini-LED osvetljenje sa velikim brojem zona se možemo reći uspešno nosi sa regulisanjem nivoa crne, tim pre što je u pitanju IPS panel.

   Voleli bismo da vidimo i VA verziju, kao i HDMI 2.1 i neka unapređenja po pitanju SMART platforme, ali to sve ostaje kao lista želja za narednu godinu. I ovako kako jeste, ovo je bez konkurencije najbolji LCD TV koji smo probali do sada, možda ne najbolji na tržištu, ali što se kaže kod nas – dok ne probam lava, za mene je prase kralj životinja. Kad se u to uračuna i apsolutno sjajan zvuk, dobija se kompletan audio-vizuelni paket koji vas teško može ostaviti ravnodušnim, pogotovo na ogromnih 75”.

   Naravno, ni cena vas neće ostaviti ravnodušnim, jer ovakav i ovoliki TV nije jeftin, pa je za njega potrebno izdvojiti nešto ispod 400.000 dinara, odnosno oko 3390€, mada je to značajno manje od nekih konkurentskih 65” mini-LED modela, pa ko želi vrhunski TV, a može to sebi da priušti, sa ovim TV-om ne može pogrešiti.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra