Huawei MateView GT Sound Edition test - Nesvakidašnji monitor

Huawei MateView GT Sound Edition test - Nesvakidašnji monitor

Huawei MateView GT Sound Edition je monitor za kojim se "okreću glave". Zašto je to tako i šta sve ima da ponudi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Huawei MateView GT je nesumnjivo jedan od najneobičnijih monitora koji su nam se do sada našli na testu. Huawei, koji je praktično debitant na tržištu monitora je u 2021. izbacio nekoliko modela od koji smo prvi testirali još u junu, a par dana pred kraj godine na testu nam se našao još jedan. Ovog puta je u pitanju model za kojim se “okreću glave” – MateView GT Sound Edition, a čiji su aduti zakrivljeni panel, osvežavanje od 165Hz, integrisani soundbar i prikaz koji će privući i profesionalne korisnike.

   Huawei MateView GT Sound Edition test – Nesvakidašnji monitor

   Pozitivne ocene

   • Interesantan dizajn sa soundbarom na Sound Edition verziji
   • Visok kontrast
   • Odlična fabrička kalibracija

   Negativne ocene

   • Sporiji odziv za gaming u tamnijim scenama usled VA panela

   Neobičan i jako zanimljiv monitor ultraširokog formata koji ima vrlo konkretne prednosti, pogotovo za rad i multimediju.

   Ime kompanije Huawei je dugo vremena bilo sinonim za inovacije, što je najočitije bilo kada se pogledaju njihovi mobilni telefoni u protekloj deceniji, a možda manje vidljivo prosečnom oku kada su u pitanju njihova infrastrukturna rešenja, zbog čijeg je uspeha na kraju verovatno i došlo do svega onog što se dešavalo prethodne dve godine. No, odlika velikih je da se ne predaju tako lako, pa je nakon sankcija kompanija rešila da svoj portfolio proizvoda dodatno proširi i tako osigura svoje pozicije dok sprema povratak koji svi fanovi ovog brenda verovatno i očekuju.

   Iako Huawei-u PC tržište svakako nije strano, s obzirom da smo do sada videli nekoliko Matebook laptop modela, ove godine su se počeli pojavljivati i PC monitori ove kompanije, što možda nije nešto što smo očekivali, ali je svakako dobrodošlo osveženje. Prvi od njih, AD80HW smo testirali pre oko 6.5 meseci, a u pitanju je bio jedan relativno običan model, ali neuobičajenog dizajna, karakteristike koju uostalom i očekujemo od Huawei-a.

   Ovih dana, na test nam je došao još jedan model, ali za koji baš ne možemo reći da je običan u bilo kom pogledu. Huawei MateView GT Sound Edition je još od prve najave privikao pažnju i poglede svojim dizajnom, ali i karakteristikama poput 34” zakrivljenog ekrana, integrisanog soundbara, osvežavanja od 165Hz, kao i obećanjem o visokoj preciznosti i pokriću boja, što sve čini da ovaj monitor na papiru, odnosno ekranu, deluje kao odličan izbor kako za gamere, tako i za one koji bi ga koristili u profesionalne svrhe. Ispunjava li očekivanja, proverili smo u jednonedeljnom druženju sa njim, pa evo naših utisaka.

   Huawei MateView GT Sound Edition – Dizajn

   Najpre, što se dizajna tiče, ovaj monitor jeste jako interesantan, iako moramo priznati da je na slikama možda delovao i još malo lepše nego uživo. Razlog za ovo je što od materijala dominira plastika, iako su čvrstina i kvalitet izrade na najvišem nivou. Izuzetak je samo soundbar koji je smešten u prednji deo postolja, malo ispred samog panela, a koji ima metalno telo i bokove, kao i metalnu mrežu na delu okrenutom ka korisniku.

   Postolje je plastično, ali ojačano metalom kako bi se obezbedila stabilnost i pored impresivno tankih profila koji čine da monitor deluje vrlo elegantno. Da kažemo odmah i da postolje podržava podešavanje visine u opsegu od 11cm kao i nagiba panela ka nazad za 20 i napred za 5 stepeni, ali je izostala mogućnost rotacije levo i desno, što je mala zamerka, pogotovo s obzirom na poslovni aspekt upotrebe ovog modela.

   Razlog za to je verovatno soundbar – teoretski je on mogao biti integrisan ispod donje ivice kako bi pratio položaj panela, ali nam je drago da nije, jer monitor ovako vizuelno deluje znatno efektnije i drugačije od svega do sada viđenog. Soundbar na sebi ima i liniju sa RGB osvetljenjem čiju je boju i efekte moguće podešavati u meniju, ili ga potpuno isključiti, pa tako izgled možete prilagoditi od poslovno-elegantnog do gamerskog.

   Što se samog panela tiče, tu nema nekih velikih dizajnerskih iznenađenja, pa na prednjoj strani zatičemo tanke ivice sa gornje i bočnih strana uz malo značajniju dodatnu marginu od oko 7mm, kao i donju lajsnu umerene širine na kojoj se nalazi samo diskretni sivi Huawei logotip koji se pri slabijem svetlu jedva i primećuje. Poleđina monitora prati zakrivljenje panela i izgleda vrlo lepo zahvaljujući potpuno čistoj površini, na kojoj se izdvaja samo Huawei logotip i prozirni prsten koji okružuje sistem za montažu panela na postolje, koji je izveden tako da se prelaz praktično i ne primećuje, što doprinosi ukupnoj estetici.

   Na dnu poleđine se nalazi maska koja se pričvršćuje magnetom i čija je uloga da sakrije sekciju sa konektorima i kablove učini malo urednijim. Među konektorima su tu jedan Display Port u verziji 1.4 koji omogućuje punu rezoluciju i osvežavanje, dva HDMI 2.0 ulaza koji su ograničeni na 100Hz, kao i jedan USB Type-C koji služi samo za punjenje putem eksternog adaptera, 3.5mm kombo konektor za slušalice i mikrofon, i još jedan USB Type-C koji u ovom slučaju ima nekoliko funkcija.

   On je takođe sposoban da prima sliku, puni neki od mobilnih uređaja sa do 10W snage, kao i da ostvaruje vezu sa računarom. Ta veza se u ovom slučaju svodi na korišćenje integrisanih mikrofona ) o čemu ćemo nešto kasnije), jer za razliku od nekih drugih monitora, na ovome ne postoji aplikacija za podešavanje monitora, pa se sve obavlja direktno iz menija. Srećom, kontrola se vrši putem mini joysticka na sredini ispod donje ivice panela i vrlo je praktična uz jednostavan i pregledan meni u kome i nema baš previše stavki, već su tu mahom samo esencijane stvari.

   Možda najbitnija stvar koja nedostaje su Picture In Picture mogućnosti, koje su već postale standardna stvar na aktuelnim monitorima, što je pomalo šteta, s obzirom na ultraširoki format koji je kao stvoren za ovo. No, mnogi od korisnika monitora nikada ni ne iskoriste ovu opciju, pa ako ste jedan od njih, ovo vam i neće biti bitno.

   Ultraširoki format u praksi

   Ako vam je dovoljan prikaz slike sa jednog računara istovremeno, dobra vest je da radnog prostora na ekranu ima na pretek, s obzirom na dijagonalu od 34”, ultraširoki format i rezoluciju od 3440×1440 piksela. Ovo je verovatno i najpraktičnija rezolucija kada su monitori ovog formata u pitanju i nudi dobru oštrinu slike i jasnu vidljivost na 100% skaliranju, pri čemu na ekran mogu komotno stati dva prozora web browsera plus još nešto, aplikacije za obradu slika sa sve alatima, priličan broj kanala u mikseru aplikacija za obradu zvuka ili skoro čitav timeline u nekom programu za obradu videa.

   Takođe, ako gledate neki film, on će zauzimati čitav ekran bez onih crnih linija gore i dole usled činjenice da se većina snima upravo u 21:9 formatu, mada će standardni 16:9 videi poput većine sa Youtube-a ili serija imati crne linije sa leve i desne strane zbog užeg formata. Ultraširoki format možda nije baš za svakoga, ali smo utiska da će svako pronaći neku prednost za sebe i relativno se lako navići na ovako širok ekran.

   Oni koji će možda i najviše uživati u prednostima 21:9 formata, pored digitalnih kreeativaca su svakako gameri, s obzirom da dodatna širina omogućuje veće vidno polje u igrama i čini da vidite više, ali vas nekako i više uvlači u svet same igre. Praktično nema žanra u kome se ne oseti ta prednost, a i podrška za ovaj format je vrlo rasprostranjena, pa sve iole novije igre rade bez problema.

   Huawei MateView GT Sound Edition – Gaming

   Huawei Mateview GT možda nije izričito deklarisan kao gaming monitor, ali kako je tu osvežavanje od 165Hz i to je uloga u kojoj se on veoma dobro snalazi. Istina, uz jednu ogradu – nije podržano varijabilno osvežavanje. Malo je čudno, ali ono ne radi ni na AMD niti nVidia grafičkim kartama, pa ćete biti primorani da koristite maksimalno osvežavanje uz uključen V-Sync ako želite glatak prikaz bez lomljenja slike.

   Olakšavajuća okolnost je da je maksimalno moguće dodatno kašnjenje koje to uzrokuje samo 6ms u odnosu na modele sa varijabilnim osvežavanjem, što nije strašno i u realnom igranju čak i esports igara, ovaj monitor daje više nego zadovoljavajuće iskustvo. S druge strane, to ima i jednu prednost, jer će monitor bez obzira na vaš trenutni frame rate uvek koristiti maksimalno brz odziv panela, što će mnogi gameri, izuzev onih najzahtevnijih možda i preferirati, pogotovo oni sa slabijim grafičkim kartama.

   Kad smo kod odziva, u pitanju je VA tip panela, pa je u skladu sa tim i odziv brži u svetlim nego u tamnim delovima scene. Ono što treba pohvaliti je Ovedrive podešavanje, sa 5 raspoloživih nivoa, od nula do 4, od kojih ovaj poslednji značajno popravlja odziv čak i u tamnim delovima i to bez nekih negativnih posledica poput overshoot-a i inverznog ghostinga.

   Zato je dobra ideja u startu podesiti Overdrive na maksimum i uživati u netipično dobrom odzivu za jedan VA monitor – verovatno najbolji koji smo do sada videli na tom tipu panela. Posebno je zanimljivo da je ovo postignuto bez upotrebe strobovanja pozadinskog osvetljenja, koje čak nije ni podržano u opcijama.

   Od dodatnih gaming funkcija tu su Dark Field Control, odnosno opcija poput Black Equalizera koja podiže nivo crne radi lakšeg uočavanja protivnika u senkama, zatim prikaz trenutnog osvežavanja koji i nema smisla s obzirom da je uvek 165, kao i prikaz nišana u crvenoj ili zelenoj boji i jednom od 5 različitih dizajna. Pomenimo i input lag koji smo izmerili na vrlo solidnih 10.5ms – ne baš na nivou najboljih izmerenih modela našim instrumentom, ali ne ni daleko od toga.

   Mikrofoni i zvuk

   Kad smo kod gaminga, ovaj model ima i jedan specijalitet koji će nekim od korisnika sigurno biti zanimljiv. Naime, na vrhu monitora se nalaze otvori za dva mikrofona, koji koriste Huawei tehnologiju redukcije buke da omoguće glasovnu komunikaciju uz izolovanje glasa. Ako igra koju igrate zahteva da se čujete sa vašim timom, obično ste primorani da koristite slušalice kako ne bi dolazilo do mešanja zvuka iz igre ili eha glasova, a ovaj monitor uz pomenutu tehnologiju rešava taj problem, pa možete i skinuti slušalice i koristiti jednostavno integrisane mikrofone i soundbar.

   Što se kvaliteta zvuka soundbara tiče, on je korektan, ne baš najbolji koji smo čuli na nekom monitoru, ali znatno bolji od proseka i svakako sasvim upotrebljiv i za igranje i za slušanje muzike. Sa 2x5W, glasnoće je više nego dovoljno za slušanje u standardnom radnom položaju, a zvučna slika je očekivano uža s obzirom na relativno mali razmak između levog i desnog kanala, pa ne baš idealna za neko fino lokalizovanje zvukova u igrama.

   Što se frekventnog odziva tiče, on laganom krivom opada nakon 120Hz sve do 36Hz, mada je bas reprodukcija i dalje vrlo solidna za jedan monitor. Na raspolaganju vam je i 5 predefinisanih modova zvuka, od kojih Movie i Game daju još dodatne dubine basu, pa će ih mnogi korisnici možda i preferirati u odnosu na ostale. Moramo pomenuti i fenomenalan detalj, jer traka sa osvetljenjem na soundbaru reguje na dodir i zapravo služi i za podešavanje jačine zvuka jednostavnim prevlačenjem prsta ili dodirom u određenoj tački, pa je podešavanje i precizno i praktično.

   Kvalitet prikaza

   I na kraju dolazimo do onog najbitnijeg, a to je slika. Rekli smo već da je u pitanju VA panel i to zakrivljeni, a na to zakrivljenje ćete se vrlo brzo navići i možemo reći da ono zapravo i ide u prilog ovom modelu. Najpre zbog toga što vam u normalnom radnom položaju pomaže da izbegnete manu VA panela u vidu lošijih uglova gledanja, koji ni na ovom modelu nisu baš sjajni kada se gleda sa strane.

   Dobra stvar je da je uniformnost panela vrlo korektna, što i nije čest slučaj kod modela sa zakrivljenim ekranom, a tek kada se zagledate iz malo većeg ugla odozgo ili odozdo, možete primetiti blago isijavanje duž ivice, što je sasvim očekivano i ne smeta u normalnom radnom položaju. Panel je očigledno kvalitetan jer je u našim merenjima pokazao izvanredan kontrast od čak 5430:1 i to statički, mada monitor i ne koristi bilo kakve dinamičke trikove za njegovo poboljšanje.

   Odličan je i nivo crne, praktično fiksiran na 0.039 nita, dok je maksimalno osvetljenje, iako deklarisano na 350 nita u svim fabričkim modovima oko 202-211 nita, mada ga naravno u User modu možete pojačati i na maksimalnih 446 nita – dakle solidno preko onog navedenog u specifikacijama. Kad pominjemo specifikacije, ono gde smo bili najsumnjičaviji je navođenje preciznosti boja sa Delta E odstupanjem manjim od 2, što je nešto čime se mahom hvale samo profesionalni modeli, a mnogi baš i nisu uspevali da ispune obećanje bez dodatne kalibracije.

   Među osam predefinisanih modova slike Huawei MateWiew GT nudi i DCI-P3 i sRGB modove, a upravo je ovaj poslednji pružio i najprecizniji prikaz i to na izvanrednom nivou, sa prosečnim Delta E odstupanjem od samo 1.7, pa čak i maksimalnim koje ni na jednoj nijansi ne prelazi granicu od 3, bilo u bojama ili balansu bele kroz monohromatski spektar.

   Zaista impresivan rezultat, pa kada se to ukombinuje sa visokim kontrastom, dobijamo jedan od najboljih monitora koje smo testirali do sada kada je u pitanju čist kvalitet i preciznost prikaza, naročito za profesionalnu upotrebu – naravno sve dok se ne pomerate iz optimalne tačke sedenja zbog uglova gledanja. Panel je pravi desetobitni i u stanju da reprodukuje 87.4% DCI-P3 spektra prema našim merenjima. Podržan je i HDR, ali ne očekujte baš previše usled ograničenog osvetljenja – možda tek malo koloritniji prikaz u igrama ukoliko ujedno i podignete osvetljenje.

   Huawei MateView GT Sound Edition – Utisci i cena

   Ukupno, Huawei Mateview GT Sound Edition svakako ostavlja pozitivan utisak i možemo reći da je u pitanju više nego upotrebljiv monitor za sve, od gaminga do profesionalne upotrebe. Koliko god nam bilo neshvatljivo odsustvo varijabilnog osvežavanja, činjenica je da je sa osvežavanjem od 165Hz i dobrim Ovedrive podešavanjem Mateview GT zapravo više nego zadovoljavajuć izbor i za gaming, ukoliko tražite monitor ultraširokog formata.

   Najviše će svakako dobiti oni koji žele kvalitetan prikaz, puno radne površine i reprodukciju boja u koju se mogu pouzdati – najpre dizajneri i oni koji se bave obradom multimedije. Ako uz to još imaju običaj da se povremeno i poigraju, ovaj model deluje kao prava stvar.

   Što se cene tiče, očekuje se da ona na domaćem tržištu bude oko 72.000 dinara, odnosno oko 610€, a da napomenemo da pored testiranog MateView GT Sound Edition postoji i običan Mateview GT koji bi se trebao razlikovati samo po odsustvu integrisanog soundbara i mikrofona, pa možda nekome kome se ovaj monitor dopada i to predstavlja dovoljnu opciju, po nešto nižoj ceni.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra