Samsung 50CU7172U Test - Samsung TV u povoljnijoj klasi

Samsung 50CU7172U Test - Samsung TV u povoljnijoj klasi

Šta Samsung ima da ponudi u domenu povoljnijih televizora, pogledajte u našem testu Samsung 50CU7172U modela CU7000 serije.

  Sadržaj
   Samsung 50CU7172U Test – Samsung TV u povoljnijoj klasi

   Pozitivne ocene

   • Odlična reprodukcija boja
   • Tizen OS i Smart mogućnosti
   • Odličan zvuk za svoju klasu

   Negativne ocene

   • Relativno nisko osvetljenje i pokriće gamuta boja

   Vrlo dobro zaokružen TV u pogledu kvaliteta prikaza, zvuka i pametnih mogućnosti.

   Svima nama koji smo ljubitelji tehnologije, pogotovo u domenu velikih ekrana je jako zanimljiva trka za najbolji TV koja se svake godine vodi između nekoliko vodećih proizvođača i najboljih tehnologija koje su im na raspolaganju. Ipak, činjenica je da većina korisnika televizora ne kupuje ono najbolje, već modele razumne cene, pa im daleko više znači informacija koji od povoljnijih TV-a nudi najbolji paket slike, zvuka i mogućnosti.

   Na našem sajtu ste naravno imali prilike da vidite recenzije i vrhunskih, ali i onih “normalnih” modela, s tim što su premijum brendovi mahom zainteresovani za predstavljanje samo onih najboljih, a retko ko ima volje, ili čak hrabrosti da predstavi ponudu jeftiijih televizora. No, došao je red da se i to promeni, a prvi brend iz premijum segmenta koji se odvažio na ovako nešto je korejski Samsung.

   Pitali smo u jednom od intervjua početkom godine predstavnike Samsunga ono što je i nas publika često pitala – zašto na testu ne viđamo i povoljnije modele? Tada smo dobili obećanje da će se to promeniti i evo – obećano, ispunjeno. Ponudili su nam da odaberemo šta želimo da testiramo, a za početak, naš izbor je pao na 50” verziju Samsung CU7172U, modela za koji verujemo da će biti najzanimljiviji (i naravno prustupačan) širokom krugu korisnika.

   U hierarhiji Samsung televizora, ovaj model je treći u CrystalUHD seriji. Iznad njega su serija 8000 i 9000, nakon čega slede QLED modeli. Dakle, u pitanju je bazični model srednje klase koji ne donosi napredne tehnologije poput lokalnog zatamnjivanja ili Quantum Dot-a, ali ipak zadržava neke napredne funkcije koje krase i vrhunske modele ove kompanije.

   Njegova cena na domaćem tržištu je nešto ispod 58.000 dinara, odnosno oko 490€. Hajde da vidimo šta je to što Samsung ima da ponudi u ovoj klasi, kao i šta to ovaj model izdvaja u odnosu na modele nekih drugih proizvođača koje smo bili u prilici da vidimo.

   Samsung 50CU7172U – Dizajn

   Najpre, što se dizajna tiče, u pitanju je na prvi pogled relativno običan TV. Izrađen je u potpunosti od crne plastike, mada više nego pristojnog izgleda i čvrstine – da budemo potpuno iskreni, viđali smo i Samsung QLED modele koji nisu izrađeni ovako dobro. Ono što nam se dopada je što su svi okviri ekrana vrlo tanki, što rezultuje modernijim izgledom i ostavlja dobar vizuelni utisak. Iako TV nećete često posmatrati sa zadnje strane, ona je takođe vizuelno vrlo interesantna, sa teksturom kakvu smo viđali na Samsung modelima više klase, poput npr. nedavno testiranog S90C QD-OLED modela.

   Verovatno najmanje interesantan detalj je postolje koje je izvedeno u vidu dva para nožica, plastičnih ali vrlo čvrstih, koje je dovoljno ubaciti u predviđene slotove sa donje strane. S obzirom da su one pozicionirane blizu ivica TV-a, zahtevaju i relativno dosta mesta na podlozi, 101.5 cm, pa je šteta što nije predviđen još jedan par rupa za montažu bliže sredini. Učinilo nam se u prvi mah da je on tu, ali su u pitanju ipak bili bas reflex otvori za zvuk, baš na toj poziciji.

   Na poleđini TV-a se nalaze i konektori koji su smešteni u jednu veliku sekciju dostupnu sa boka za lakši pristup. U njoj ćete pronaći tri HDMI porta, antenske i satelitske konektore, jedan USB i optički audio izlaz. Izdvojeni sa zadnje strane su tu još i LAN port, kao i konektor za adapter za CI+ karticu koji se dobija u pakovanju. Od “nevidljivih” veza su tu još i WiFi5, kao i Bluetooth 5.2.

   HDMI portovi su u verziji 2.0, odnosno 4K sa do 60Hz, doduše uz dodatak Auto Low Latency moda i eARC. Dakle, nedostaje VRR, odnosno varijabilno osvežavanje, mada i to sa 60Hz osvežavanjem nije neki bitan nedostatak. Tim pre što je input lag veoma nizak, izmerili smo ga na oko 9.4ms, pa je TV dobar izbor za 4K60 konzolni gaming.

   Slika i procesiranje

   Što se slike tiče, Samsung 50CU7172U je baziran na VA panelu sa Edge LED osvetljenjem i bez nekih specijalnih dodataka, što na papiru deluje kao potpuno običan TV. Osim malo dirty screen efekta po uglovima, TV generalno krasi dobra uniformnost, kao i sasvim koretkni uglovi gledanja za jedan panel VA tipa.

   I pored specifikacija, prvi pogled na sliku ovog modela nam nikako nije izgledao baš kao generički VA ekran, jer je prikaz boja, odnosno njihova živost i zasićenje u određenoj meri nalik onome na šta smo navikli kod Quantum Dot panela. Krivac za ovo je tehnologija koju Samsung naziva PurColor, a za koju nije baš jasno da li je u pitanju neka posebna hardverska optimizacija panela i osvetljenja ili prosto fino softversko podešavanje. U svakom slučaju, prijatno smo iznenađeni izgledom sadržaja na ekranu, što je uostalom i najbitnije.

   U pitanju je panel koji desetobitni prikaz boja postiže uz pomoć FRC-a, mada izmereno pokriće gamuta boja nije baš na impresivnom nivou sa tek 67.8% DCI-P3 spektra. U prevodu, ne očekujte širok gamut za HDR, iako će za SDR sadržaje ovo biti sasvim dovoljno. Slična situacija je i sa osvetljenjem čiji je plafon na 229 nita. Iako ostavlja znatno bolji utisak od nekih prethodnih modela CrystalUHD serije, ovo i dalje nije idealan TV za baš jako svetle prostorije, kako zbog maksimalne svetline, tako i zbog umerene refleksivnosti ekrana.

   Ono gde se ovaj TV jako dobro snalazi je prikaz u tamnijim prostorijama, gde do izražaja dolazi vrlo nizak nivo crne, koji se zahvaljujući dinamičkom kontrastu može spustiti i do 0,008 nita. Istina, u sadržajima sa visokim dinamičkim opsegom u okviru jedne scene, tipičan nivo crne se kreće između 0,047 i 0,062 nita, što je i dalje veoma dobro, a što rezultuje statičkim kontrastom od 3653:1. Ne baš na nivou najboljih VA panela, ali sasvim dovoljno za vrlo dobar prikaz.

   Ono gde ovaj TV impresionira je kalibracija boja u Movie i Filmmaker modovima, u kojima ujedno pruža i najkvalitetniji prikaz. U njima smo Delta E odstupanje smo izmerili na odličnih 2.6, a za one koji vole malo atraktivniji prikaz, tu su dinamički i standard modovi. Utisak je da u pogledu kalibracije, tonemappinga i procesiranja ovaj model i pruža najviše u poređenju sa konkurencijom u klasi, pogotovo u prve dve kategorije zbog kojih slika u svim sadržajima subjektivno izgleda veoma dobro, čak i onim zahtevnijim sa puno dinamičkog opsega.

   Što se procesiranja tiče, ono je malo svedeno u odnosu na ono najbolje što Samsung ima da ponudi, pa recimo nedostaje primena veštačke inteligencije za podešavanje slike, mada nam to i nije previše nedostajalo s obzirom na sve pomenuto. Procesiranje kretanja, odnosno MEMC ima samo dejudder, odnosno redukciju trzanja, pa ne nudi soap opera nivo glatkoće za one koji to vole, mada s pozitivne strane radi vrlo korektan prikaz 24fps filmskih sadržaja. Ukupno, za svoju klasu slika kojom smo vrlo zadovoljni, čak i ako ovo možda nije tehnički najnapredniji model koji ćete pronaći.

   Samsung 50CU7172U – Zvuk

   A što se zvuka tiče, on je jedan od najboljih koji ćete pronaći na modelima ove cene. Vrlo je dobrog kvaliteta i zvučnog balansa, čak i ako se bas ne prostire previše nisko. Niske frekvencije su upotrebljive do oko 70Hz, nakon čega naglo opadaju do minimalnih 50Hz, mada je i to više od onoga što mahom viđamo u klasi i sasvim dovoljno za ubedljivu reprodukciju muzike i filmskih sadržaja.

   Za razliku od slike, zvuk nudi i Adaptive mod koji se prilagođava sadržajima koji se reprodukuju. Samsung ovde ne pominje AI, verovatno radi segmentiranja u odnosu na neke više serije, ali je činjenica da ovaj mod zapravo radi vrlo dobro i da u njemu TV i zvuči najbolje. Od dodatnog procesiranja na raspolaganju vam je još samo sedmopojasni ekvilajzer, doduše u Standard modu.

   Smart mogućnosti – Tizen OS

   Ono što Samsung 50CU7172U verovatno najviše izdvaja u odnosu na modele u klasi je činjenica da dolazi sa Tizen operativnim sistemom i to u verziji 7.0, što mu daje odličnu kombinaciju brzog interfejsa, lakoće korišćenja i širokih pametnih mogućnosti.

   TV ćete kontrolisati daljincem na kakav smo i navikli od Samsunga – vrlo jednostavan sa minimalnim brojem tastera, ali je tu sve što vam i treba, s obzirom na činjenicu da je ceo interfejs prilagođen ovoj vrsti kontrole. Daljinski je praktično identičan u odnosu na druge ovogodišnje modele iz više klase, sa izuzetkom nedostatka solarne ćelije, tako da je ekološka inicijativa ipak rezervisana za platežnije korisnike.

   Interfejs je podeljen u četiri grupe koje se nalaze duž leve strane – pretragu, podešavanja, pristup povezanim uređajima i pametnim funkcijama i Media sekciju koja je ujedno i podrazumevana, odnosno dočeka vas svaki put kada TV uključite.
   U njoj su vam na raspolaganju instalirane aplikacije, izvori slike, kao i predlozi sadržaja za gledanje sa različitih online servisa.

   Izbor aplikacija je solidno širok, ne baš kao na Android TV-u, ali su tu svi relevantni video i muzički streaming servisi, aplikacije kablovskih provajdera, IPTV aplikacije i još ponešto, uz relativno jednostavne igre koje i dalje ostaju najslabija tačka ove platforme. Srećom, tu je i GeForce Now, pa uz povezan gamepad možete igrati PC igre u cloudu bez potrebe za računarom.

   Ono što je najjača strana Tizen-a je definitivno povezivanje sa drugim uređajima i u tom pogledu su vam na raspolaganju brojne opcije za deljenje i projekciju sadržaja na veliki ekran sa mobilnih uređaja i računara. Ukoliko imate neki od Samsung telefona, podržan je i Wireless DeX mod kako biste telefon koristili kao desktop računar na velikom ekranu, a moguće je čak koristiti i Microsoft Office 365 direktno na TV-u nezavisno od drugih uređaja. Naravno, tu je i smart home integracija putem Samsung SmartThings platforme koja će vam omogućiti da putem TV-a kontrolišete vaše kućne pametne uređaje.

   Samsung 50CU7172U – Utisci i cena

   Ukupno, Samsung 50CU7172U je jedan dobro zaokružen pametni TV, koji možda ne donosi neke napredne tehnologije, ali na vrlo dobar način implementira ono čime raspolaže. Potencijalni vlasnici ovog modela dobijaju solidnu sliku sa prirodnim i vernim prikazom, vrlo dobar zvuk i mnoštvo pametnih mogućnosti, što ovaj model za pomenutih 58.000 dinara odnosno oko 490€ čini sasvim validnim izborom među ovogodišnjim modelima drugih proizvođača.

   Za taj novac su doduše dostupni i brojni prošlogodišnji modeli većih dijagonala, čak i od samog Samsunga, kao i neki sa Quantum Dot ekranima, što u ovom trenutku možda umanjuje atraktivnost ovog modela. No, tržište je živa stvar, pa kako se cene i ponuda budu menjali, Samsungovu CU7000 seriju svakako treba imati u vidu.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra