Samsung M8 Smart test - Pametni monitor?

Samsung M8 Smart test - Pametni monitor?

Samsung M8 Smart nije samo običan monitor. Smart implicira i dodatak određenih pametnih funkcija, a šta to zapravo podrazumeva saznaćete u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Samsung M8 Smart nije samo običan monitor. Smart implicira i dodatak određenih pametnih funkcija koje ovom modelu znatno proširuju upotrebnu vrednost, ali i praktičnost u svakodnevnom korišćenju. Šta to zapravo podrazumeva saznaćete u ovom testu.

   Samsung M8 Smart test – Pametni monitor?

   Pozitivne ocene

   • Dizajn
   • Izuzetne opcije povezivanja i integracije sa mobilnim uređajima
   • Vrlo dobra kamera

   Negativne ocene

   • Odsustvo varijabilnog osvežavanja

   Manje od televizora, a više od monitora – ukupno specifičan uređaj koji će za određeni tip korisnika biti kao skrojen.

   Samsung je ime koje povezujemo sa brojnim uređajima iz raznih domena potrošačke elektronike, ali je njihova displej divizija možda i najzanimljivija, zbog zaslužene reputacije kada su u pitanju kvalitet i inovativnost. Pored vrhunskih televizora koje smo imali prilike da vam predstavimo na našem kanalu, Samsung naravno ima i sjajnu ponudu monitora, koje uz par izuzetaka nažalost baš i nismo bili u prilici da testiramo, ali koji godinama unazad privlače prilično pažnje na globalnom nivou, pogotovo Odyssey serija.

   Ovog puta nam se na testu našao jedan Samsung monitor, ali ne baš običan već pametan, kako ga u kompaniji deklarišu, a koji je zapravo nešto između monitora i Smart TV-a, sa nekim najbitnijim karakteristikama oba uređaja. U pitanju je Samsung M8 Smart Monitor, vrlo interesantna sprava, pa hajde da vidimo šta to ima da ponudi i zbog čega je nekome od vas potreban pametni monitor.

   Samsung M8 – Dizajn

   Ovako na prvu loptu, M8 će vas pomalo podsetiti na Apple Cinema Display, slučajno ili namerno, procenite sami, ali mu to ne možemo uzeti kao zamerku jer je u pitanju zaista lepo dizajniran uređaj. Tanki okviri ekrana, a pogotovo tanak profil samog panela i postolja i to u kombinaciji sa belom bojom ostavljaju utisak da je pred vama nešto nesvakidašnje.

   Pored bele na testu, dostupne su i roza, zelena i plava, opet rekli bismo uticaj nekih novijih Apple uređaja. Doduše, za razliku od Apple modela, na Samsung M8 od materijala dominira plastika, izuzev same baze postolja koja je od livenog čelika. Srećom, čvrstina je sasvim korektna, a i sve je dobro i pedantno uklopljeno, rekli bismo čak i bolje nego što je to slučaj kod nekih televizora ovog proizvođača.

   Iako je sve belo, nije baš dosadno jer je okvir panela od polirane plastike, donja lajsna i postolje su sa peskiranom teksturom, dok je poleđina panela i postolja sa interesantnim carbon paternom koji izgleda odlično. S prednje strane monitor je potpuno jednostavan, nema čak ni Samsung logotipa i jedina interesantna stvar je mali dodatak ispod donje desne ivice u kome se nalaze senzori.

   Poleđina je vizuelno daleko zanimljivija, pa pored pomenutog paterna zatičemo i otvore za zvučnike duž leve i desne ivice, kao i konektor na sredini pri vrhu monitora koji služi za dodatak u vidu SlimFit kamere koja se na monitor postavlja pomoću magneta.

   Sam modul kamere je vrlo zanimljiv, tanak, sa USB Type-C konektorom na dnu na koji se postavlja adapter koji automatski upada na odgovarajuću poziciju na monitoru, dok je na vrhu sama kamera koja dozvoljava malo podešavanje visine i nagiba, a na njoj se nalazi i metalni poklopac za privatnost, koji se takođe postavlja magnetom, a možete ga parkirati sa zadnje strane kako ga ne biste izgubili.

   Postolje ovog modela dozvoljava podešavanje nagiba ka napred za dva stepena i unazad za 15 stepeni, kao i podešavanje visine u opsegu od 12cm, ali ne i rotaciju levo i desno ili pivot panela. Ovo je možda očekivano s obzirom na njegove TV gene, ali kako nema ni opcije VESA montaže, to vam je što vam je što se pozicije tiče, osim ako rotirate monitor sa sve postoljem.

   Konekcije, povezivanje

   Svi konektori se nalaze iza panela ispod spoja sa postoljem, a korisnici standardnih desktop monitora će odmah uočiti da tu stvari nisu nimalo tradicionalne i zapitati se gde su HDMI i DisplayPort. Naime, na raspolaganju su vam tri mala konektora i to jedan Micro HDMI i dva USB Type-C. Micro HDMI je u verziji 2.0, a uz uređaj se dobija kabl na čijem se drugom kraju nalazi HDMI pune veličine, pa M8 možete najnormalnije koristiti sa bilo kojim računarom.

   Takođe, jedan USB Type-C port podržava i AltDP mod, odnosno Display Port konekciju, pa putem njega možete povezati monitor sa mobilnim telefonom ili računarom koji podržava taj vid veze, a uz adapter koji nažalost ne dolazi u pakovanju i sa standardnim Display Portom na grafičkim kartama. Ovaj port podržava i prenos podataka, kao i power delivery, odnosno punjenje povezanih uređaja sa do 65W snage, pa npr. telefon ili laptop možete povezati jednim kablom i dobiti i napajanje i sliku i povezivanje dodatnih periferija.

   Ovo poslednje je moguće putem drugog USB Type-C porta koji ima isključivo tu funkciju, ali će vam za više uređaja biti potreban neki USB-C Hub. Preko USB-C se na računar povezuje i kamera za koju Samsung ne navodi rezoluciju, ali bismo rekli da je u pitanju Full HD i to vrlo dobrih performansi po pitanju svetla i šuma, bar klasu iznad rešenja kakva mahom srećemo na laptopovima.

   Primetićete da među konektorima nema satelitskih i antenskih, pa je odsustvo tjunera ujedno i jedina razlika u odnosu na pametni TV. Istina, ne sećam se ni kada sam poslednji put video da neko koristi tjuner samog TV-a, pošto svi koristimo Set Top Box-ove provajdera.

   No, sa konektorima koje smo pomenuli se ne završava lista veza ovog modela zahvaljujući činjenici da je u pitanju Smart monitor, odnosno da poseduje neke od mogućnosti pametnih televizora koje su malo prilagođene ovom formatu. Naime, M8 je opremljen Samsungovom Tizen platformom u verziji 6.5, koju smo viđali i na televizorima, nedavno i na projektoru ove kompanije, a koja mu dodaje prilično širok dijapazon mogućnosti, pogotovo u smislu projekcije slike sa mobilnih uređaja i računara bežičnim putem.

   Na raspolaganju vam je Wireless Display, kloniranje slike sa telefona, Airplay, DLNA, kao i i mogućnost prikaza slike u slici ili istovremeni prikaz slike sa više izvora. Naravno, tu je i par prednosti ukoliko M8 povezujete sa nekim od Samsungovih telefona, poput npr. DeX desktop moda koji u kombinaciji sa ovim monitorom, zbog mogućnosti istovremenog punjenja i rada, postaje vrlo sposoban desktop računar za office i internet zadatke, pa možda i malo više od toga.

   Pametne mogućnosti, Tizen OS

   Pored pomenutog, tu je i opcija nalik Teamviewer-u ili nekom sličnom remote desktop rešenju, ali koje je ovog puta vezano za vaš Samsung nalog i integrisano u sam monitor, pa teoretski možete svoj udaljeni računar koristiti na poslu samo uz pomoć ovog monitora, odnosno bez dodatnog hardvera. Ukoliko imate Office 365 pretplatu, ove aplikacije možete koristiti direktno sa TV, takođe bez dodatnog hardvera, kao uostalom i kameru u nekoj od aplikacija za video komunikaciju.

   Pored prikaza slike, Samsung M8 je zamišljen i kao IOT Hub, odnosno uređaj koji može organizovati i kontrolisati druge pametne uređaje u vašem domu, sijalice, utičnice, robot usisivače ili šta već imate, a na raspolaganju su vam i različiti glasovi asistenti, Samsungov sopstveni Bixby, kao i Amazon Alexa i Google Assistant, pa ko šta voli. Siri izgleda nije htela da se druži sa ovom ekipom.

   Uz sve to, Tizen operativni sistem nudi i brojne mogućnosti koje smo viđali na Samsung televizorima, poput raznih aplikacija, igara i video i audio striming servisa, pa su vam na raspolaganju npr. Youtube, Netflix, HBO Max, EON, Plex i razne druge opcije za TV program, video klipove, serije i filmove. Takođe, M8 možete koristiti i za video komunikaciju.

   Što se interfejsa tiče, moj lični utisak je da se Samsung na pametnim uređajima poput ovog monitora ili nedavno testiranog projektora nije baš najbolje snašao, pa umesto da prekopira fenomenalan i jednostavan interfejs koji je krasio njihove televizore prethodnih godina, tu su neke nepotrebne izmene koje ne dodaju ništa korisno, ali malo komplikuju snalaženje i nalaženje nekih opcija.

   Tako je duž leve ivice ekrana sada tu meni sa glavnim kategorijama, ali koji ne pokazuje podmenije pri izboru određene opcije dok se ne klikne na nju, što potpuno odudara od interaktivnog pristupa na koji smo navikli od Tizena. Rezultat je da ćete za obične stvari poput izbora izvora slike morati malo da šetate po opcijama dok ne naučite napamet gde je šta – nije strašno, ali ume to Samsung i bolje.

   Za navigaciju po menijima je tu daljinski kakav smo viđali na brojnim Samsung televizorima koji je jednostavan i funkcionalan, tasteri su kvalitetni, pa jedina zamerka može biti izbor prečica ukoliko ne koristite neki od odabranih servisa, pogotovo Samsung TV Plus koji i nije dostupan kod nas.

   Samsung M8 – Slika

   Kada je slika u pitanju, Samsung M8 je opremljen 32” panelom 4K rezolucije sa osvežavanjem od 60Hz, što ga čini i zanimljivim desktop monitorom za one kojima je potrebno puno radnog prostora, pa što da ne i za povezivanje gaming konzola.
   Panel je u ovom slučaju VA tipa i bez nekog naprednog sistema pozadinskog osvetljenja, pa je u tom smislu u pitanju relativno standardan VA monitor.

   Kvalitet panela je doduše dosta dobar sa visokim kontrastom koji smo izmerili između 3800:1 i 4150:1 zavisno od moda slike i to bez ikakvih dinamičkih poboljšanja. Za pohvalu su i uniformnost osvetljenja, kao i prikaz gradijenta boja koji su na vrlo dobrom nivou.

   Kad pominjemo boje, u pitanju je desetobitni panel, tačnije 8 bita + FRC koji prema našim merenjima pokriva 86.8% DCI-P3 spektra, dakle neki prosek za panele ovog tipa, koji podržavaju širok gamut boja. Prosečni su i uglovi gledanja, pa treba voditi računa da sedite u optimalnoj poziciji kako ne bi bilo razlike u zasićenju boja i kontrastu.

   Što se preciznosti prikaza tiče, u Movie i Filmmaker modovima smo izmerili Delta E odstupanje od 3.5, korektno, iako malo preko granice od 3. Zanimljiva vest za vlasnike nekih od novijih Samsung telefona više klase je da je putem kamere telefona i SmartThings aplikacije omogućena i kalibracija monitora, što je vrlo interesantno i u teoriji eliminiše potrebu za kolorimetrom. U praksi rezultati koje ova metoda postiže su bolji, ali ne preterano, pa je nakon kalibracije Movie mod postigao Delta E od 3.3.

   Samsung M8 podržava i HDR, kako za prikaz sadržaja sa streaming servisa, tako i pri povezivanju sa računarima i eksternim uređajima, ali se on zbog relativno niskog osvetljenja koje je deklarisano na 400 nita, ali retko prelazi i 200 u fabričkim modovima svodi na podršku za HDR format, ne i za bilo šta više od standardnog prikaza. S pozitivne strane, usled visikog kontrasta samog panela i nivo crne je dosta nizak i kreće se od 0.039 do 0.056 nita, što je solidno crno i u tamnoj prostoriji.

   Ono što ovaj model poseduje, a što nije karakteristika monitora, već televizora je i MEMC, odnosno procesiranje kretanja koje radi vrlo dobro, iako nije u pitanju onaj najjači set kojim Samsung raspolaže, već onaj koji se sreće na njihovim televizorima srednje klase, sa jednim slajderom za redukciju trzanja. Ovo procesiranje je dostupno i u Game Modu, što će dobro doći onima koji se igraju na nekim starijim konzolama i sa 30 slika u sekundi u kom slučaju ono može prilično unaprediti doživljaj.

   Gaming opcije i performanse

   Kada pominjemo gaming, iako ovo nije striktno gaming monitor, a i VA panel na 60Hz očekivano ne daje baš sjajan odziv, Samsung je TV opremio i određenim gaming funkcijama. Najpre, tu je Game meni u kome se na jednom mestu nalaze sve funkcije vezane za gaming, a koji možete pronaći u okviru glavnog menija, ali i u vidu zasebnog GameBar 2.0 menija sa specifičnim gaming dizajnom koji se pojavljuje duž donje ivice ekrana.

   Ako se poput nas zapitate kako se taj meni poziva, da kažemo da je potrebno da duže zadržite taster za play i pauzu. Druga zanimljiva opcija je mogućnost prikaza slike u 21:9 formatu, pri čemu monitor prikazuje nešto užu sliku rezolucije 3840×1600 piksela, sa dve crne trake iznad i ispod slike, a koja vam omogućuje doživljaj igranja na ultraširokom monitoru i nešto više vidnog polja u igrama, iako ne koristite ceo ekran – malo kontraintuitivno, ali radi i može biti korisno ponekad.

   Ono što moramo zameriti je odsustvo varijabilnog osvežavanja koje bi dobro došlo, pogotovo pri frame rate-u ispod 60, ali je ovaj model izgleda primarno namenjen igranju na konzolama, a radu na PC-u, iako je naravno moguće igranje i na PC-u ukoliko imate računar koji u 4K može da izgura više od 60 slika u sekundi, ili ste spremni da uključite V-Sync i imate malo veći input lag. Kad smo kod input laga, njega smo izmerili na odličnih 9.5ms.

   Samsung M8 – Zvuk

   Za kraj ćemo pomenuti i zvuk za koji Samsung ne navodi snagu, ali možemo reći da je dovoljno glasan, ne samo za gledanje u poziciji za monitorom, već i sa male udaljenosti ukoliko M8 koristite kao TV. Kako se bas frekvencije prostiru tek do oko 90Hz, a značajno opadaju posle 150Hz, zvuk je pomalo tanak, iako je frekventni balans dosta dobar, kako smo uostalom i navikli od Samsunga.

   Dakle, ne treba očekivati previše, ali je zvuk korektan i solidan za jedan monitor. Ono što ga izdvaja u odnosu na monitore je što su u meniju dostupne bogatije opcije, od Dolby Atmos procesiranja i sedmopojasnog ekvilajzera do mogućnosti da uparite dodatni Bluetooth zvučnik i koristite ga kao surround za okružujući zvuk.

   Samsung M8 – Utisci i cena

   Sve u svemu, Samsung M8 je jedan netipičan monitor ili netipičan TV, solidne slike i vrlo lepog dizajna, koji je namenjen najpre onima koji žele jedan displej 4K rezolucije koji mogu da koriste i za rad i za zabavu.

   Od njega će pogotovo imati koristi oni koji u svom načinu rada mogu da iskoriste mnoštvo žičanih i bežičnih konekcija, integraciju sa mobilnim uređajima i prisustvo kamere, što je u proteklih par godina sve veći broj korisnika, pogotovo onih koji rade od kuće. Što se cene tiče, preporučena na domaćem tržištu je 93.999 dinara, t.j. nešto ispod 800€.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi