Samsung The Frame (Video)

Samsung The Frame (Video)

Samsung The Frame je sasvim poseban uređaj. Može biti vrlo ozbiljan TV ali može po potrebi da bude i umetnička slika u dnevnoj sobi, biblioteci, poslovnom prostoru...

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   Televizor je nekada bio jedna neugledna drvena kutija sa izbočenim ekranom na kome se gledao jedan od dva dostupna TV kanala. Da, u to vreme je to bilo čudo tehnike, ali iz današnje perspektive, tadašnji televizori izgledaju upravo tako. Tokom decenija se menjao kako sam uređaj, tako i naše navike u korišćenju TV-a, pa danas imamo elegantne i tanke televizore, za povremenim zakrivljenjem na kontra stranu od provobitne, a na kojima deo korisnika čak i ne gleda TV program, već web video servise i sadržaje. Ova vrsta evolucije je očigledno naterala čelnike kompanije Samsung da se zapitaju šta je to uopšte TV danas, koja je njegova uloga u domu i može li on biti i nešto drugo ili nešto više od onoga što jeste.

   Rezultat tog razmišljanja je stigao u vidu uređaja nazvanog The Frame, koji i jeste i nije televizor, ili makar ne samo televizor. Naime, zahvaljujući njegovim specifičnostima, rekli bismo da će najverovatniji kupci The Frame-a biti oni koje i ne zanima primarno televizor već žele nešto posebno u svom domu. The Frame je zamišljen kao Hi-Tech dekoracija, kao uređaj koji će se uklopiti savršeno u dom kao deo enterijera, a koji opet može pružiti sve ono što su SMART televizori u stanju da rade, uz par pametno smišljenih dodataka.theframe29_resize.jpg 
   U svojoj osnovi, The Frame je zapravo QLED TV, pa ovaj model izgledom u svom da tako kažemo “golom” stanju podseća na npr. ovogodišnji Q80. Robustne izrade i potpuno ravnih ivica, sa profilom manjim od 5cm, uređaj deluje potpuno neutralno, sa tek nešto stila na zadnjoj strani zahvaljujući prepoznatljivoj teksturi koja krasi i druge QLED modele. 
   theframe08_resize.jpg
   Glavna razlika u odnosu na standardne Samsung televizore je što The Frame ne koristi klasičan VESA sistem montaže već posebno dizajniran mehanizam koji mu omogućuje postavljanje tik uz zid, praktično bez ikakvog zazora. Druga specifičnost su lajsne koje su dizajnirane tako da se prostim prislanjanjem uz okvir magnetom pričvrste za njega i TV-u zapravo daju specifičan izgled rama za slike. Ovi ramovi su dostupni u beloj i crnoj varijanti, ali i sa dizajnom svetlog i tamnog drveta, pa je izgled TV-a moguće lako uklopiti u dizajn vaše prostorije. Tako TV praktično od uređaja koji zauzima mesto u sobi, postaje deo dekoracije, ali i zauzima zaista minimalno prostora poput slike na zidu. 
   theframe04_resize.jpg
   Ako se pitate kako je u manje od 5cm stala sva elektronika, odgovor je da i nije, već The Frame, poput nekih QLED televizora koristi Samsungov One connect box, pa do uređaja vodi samo jedan izuzetno tanak kabl koji mu dostavlja napajanje i izvor slike. Elegantno rešenje koje je lako za postavljanje i ne zahteva molerske radove, a i jedino moguće za ovakav tip uređaja i montaže. Na One Connect Box-u se nalaze i svi ulazni konektori, pa ćete na njegovoj zadnjoj i bočnoj strani pronaći četiri HDMI 2.0 porta, dva USB 2.0, LAN konektor, CI+ 1.4 slot, satelitske i antenske/kablovske ulaze i optički audio izlaz. Ukoliko pak iz nekog razloga ne želite montažu na zid, Samsung je dao opciju i klasičnog postolja minimalnih dimenzija, ali i veoma interesantno postolje u vidu slikarskog štafelaja, koje se uklapa u ceo umetnički fazon i temu The Frame-a.theframe18_resize.jpg
   Čemu sav ovaj akcenat na slikarstvu? The Frame dolazi sa Tizen 5.0 operativnim sistemom koji smo već viđali na drugim Samsung televizorima, ali poseduje posebnu Art sekciju koju nismo viđali do sada. Naime, Samsung modeli već dugo imaju opciju prikazivanja slika i video instalacija dok je TV u neaktivnom modu, ali je ideja sa The Frame bila da se ovo podigne na jedan potpuno novi nivo. 
   theframe15_resize.jpg
   Pomenuta Art sekcija je zapravo jedan novi servis na koji se vlasnici The Frame-a mogu pretplatiti, a koji će im dozvoliti pristup ogromnom broju umetničkih dela koja krase najčuvenije umetničke galerije širom sveta. Tako zahvaljujući izgledu samog uređaja, u svom domu možete imati pravu galeriju slika koje su reprodukovane u punom sjaju i detaljima zahvaljujući 4K rezoluciji i QLED tehnologiji.
   theframe22_resize.jpg
   Prikaz koji The Frame nudi je malo i prilagođen ovoj svrsi, uz asistenciju veštačke inteligencije i izvanredno podešenog senzora ambijentalnog osvetljenja koji kontroliše svetlinu ekrana, pa TV zaista deluje prirodno, kao da je u pitanju prava slika, bez isijavanja kakvo očekujemo od televizijskog ekrana. Zanimljivo je i da The Frame poseduje i senzor pokreta, pa će uređaj biti ugašen kada nema nikoga u prostoriji, ali se i automatski aktivirati i početi da imitira sliku čim neko uđe u prostoriju. 
   theframe12_resize.jpg
   Što se umetničkih dela tiče, njihov broj je zaista impozantan, a izbor je olakšan zahvaljujući sortiranju prema muzeju u kome se slike nalaze, autoru, tematskim selekcijama ili boji ukoliko želite da se slika uklapa u ambijent. Tu je i sortiranje prema tehnici slikanja, pa možete birati da li želite ulje na platnu, temperu, vodene boje, olovku ili pak neku od umetničkih fotografija. Ceo sistem Art sekcije je zaista odlično osmišljen i u kombinaciji sa dizajnom i montažom na zid čini The Frame zaista posebnim uređajem.theframe03_resize.jpg
   Primetićete možda da uporno izbegavamo reč TV, jer bi bilo malo nefer svesti ga samo na to uz sve njegove specifičnosti. No, The Frame u krajnjoj liniji ipak jeste i televizor, a neki hardverski ekvivalent u Samsungovom QLED portfoliju bi bio ovogodišnji Q60. Konkretan model na našem testu je dijagonale 55”, a u ponudi su veličine od 43” do 65”, što obzirom na njegovu namenu ima smisla, jer bi npr. dijagonale od 75” i veće verovatno bile malo previše za sliku na zidu. 
   theframe30_resize.JPG
   Poput pomenutog Q60, The Frame dolazi sa QLED VA panelom, ali ne pravim desetobitnim, već sa 8bita uz korišćenje FRC-a radi proširenja gamuta. Iako Samsung pominje stopostotno pokriće boja, ono je zapravo blizu 80% DCI-P3 spektra prema našim merenjima, što je i dalje korektno za ovaj tip panela, iako nije na nivou najboljeg što ova kompanija ima u ponudi. Preciznost boja je na za Samsung veoma korektnom nivou, možda i zbog alternativne namene ovog modela, uz Delta E odstupanje od 3.4 u movie modu.
   theframe20_resize.jpg
   Panel je naravno 4K rezolucije i osvežava se na 120Hz, što je dobra vest za one koji će ga više koristiti kao klasičan TV za gledanje filmova i sporta, tim pre što je opremljen uobičajeno dobrim Samsungovim algoritmima za obradu slike i kretanja. 120Hz će naravno dobro doći i gejmerima, jer TV podržava Freesync varijabilno osvežavanje i to u opsegu od 48-120Hz u 1080p ili 48-60Hz u 4K rezoluciji. Pored toga, The Frame nudi i solidno nizak input lag od 13.5ms. Ovo kašnjenje je izmereno kada je kao izvor izabran PC, a interesantno je da je ono veće ako se uz to aktivira i Game Mod, pa o tome treba voditi računa. 
   theframe21_resize.jpg
   Iako spolja izgleda kao Direct LED modeli, The Frame je zapravo opremljen Edge LED osvetljenjem, a podatak o maksimalnoj vrednosti osvetljenja nismo uspeli da pronađemo u specifikacijama.  Najviše što smo izmerili je bilo oko 550nita, pa je pretpostavka da je u pitanju model sa HDR600 standardom, što je neki minimum za pravo HDR iskustvo, iako ne na nivou na kome to rade Samsung modeli poput Q80 i bolji. 
   theframe19_resize.jpg
   Moramo priznati da smo od The Frame u startu očekivali da bude neko tehnološko čudo, odnosno da i po specifikacijama bude premijum TV uređaj, ali kada smo realno razmislili o njegovoj nameni, shvatili smo da to nije neophodno i da bi samo dodatno povećavalo cenu, a ne bi donelo neku opipljivu prednost.theframe27_resize.jpg
   Ako ste se nekad zapitali kako zvuči ulje na platnu, ovaj TV možda da odgovor i na to pitanje. Šalu na stranu, zvuk je solidan, pa iako nije na onako visokom nivou kako smo to navikli od Samsung QLED modela, frekventni balans i reprodukcija niskih frekvencija su takvi da se ne možemo baš požaliti na bilo šta konkretno, osim eventualno relativno skromnih opcija za dodatno podešavanje. TV poseduje i AI asistenciju za prilagođavanje zvuka sadržajima, kao i prilagođavanje konkretnoj poziciji u prostoriji. 
   theframe28_resize.jpg
   Na kraju vredi pomenuti i kontrolu, koja je poverena za Samsung uobičajeno jednostavnom daljinskom upravljaču koji zahvaljujući odličnom interfejsu Tizen 5.0 sistema nudi vrlo laku navigaciju, kako tasterima, tako i glasom ili putem Bigsby asistenta. Alternativa daljinskom je i Samsung Smart View aplikacija za mobilni telefon koja nudi još lakši pristup sadržajima, Art modu i svim podešavanjima.
   Sve u svemu, Samsung je napravio veoma interesantan uređaj koji nam se, što je duže stajao na zidu u našoj redakciji, sve više dopadao. The Frame nije teško poželeti, a da li ćete njime ukrasiti vaš zid zavisiće i od cene koja se kreće od 130.000 dinara, odnosno oko 1100€ za 43” model, do 250.000 dinara, t.j. oko 2100€ za 65” varijantu.
   theframe07_resize.jpg 
   Konkretan 55” model sa testa košta 1520€, a ono što je dobro je da se The Frame, ukoliko to poželite, može odmah kupiti i u našoj zemlji. U Srbiji je ovaj model dostupan u prodavnicama Tehnomanije i to u svim dijagonalama. Tehnomanija ima ekskluzivno pravo prodaje ovog modela, pa ukoliko vas je ovaj naš prikaz zainteresovao za The Frame, znate gde ga možete potražiti.

   Prednosti:

   Art sekcija

   Dekorativni okviri

   Montaža na zid bez odstojanja

   Upotrebljiv čak i za gaming (Freesync, nizak input lag)

   Mane:

   Solidno viša cena u odnosu na Samsung QLED TV sličnih specifikacija

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi