Samsung The Freestyle test - više od projektora

Samsung The Freestyle test - više od projektora

Samsung The Freestyle je prenosni projektor, koji pored projekcije slike ima da ponudi još dosta toga. O čemu se tačno radi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Samsung The Freestyle je još jedan od “klasičnih” uređaja ove kompanije koji je doživeo svoju pametnu verziju. Sudeći po skorašnjim najavama, ove godine naš očekuje priličan broj prenosnih projektora, a svog takmičara u tom domenu ima i Samsung u vidu modela nazvanog “The Freestyle”. Ime koje ukazuje na improvizaciju, slobodu i kreativnost ovom modelu zaista i pristaje, jer pored projekcije slike on ima da ponudi još dosta toga.

   Samsung The Freestyle test – više od projektora

   Pozitivne ocene

   • Prenosivost i konektivnost zbog pamentih mogućnosti
   • Vrlo dobar zvuk za kompaktnu veličinu
   • Automatska korekcija geometrije

   Negativne ocene

   • Full HD rezolucija

   Lepo dizajniran i vrlo praktičan projektor koji ćete sa zadovoljstvom nositi sa sobom kada poželite sliku velikog formata.

   Istorija projekcije svetla i pokretnih slika je jako duga, u raznim formama, još od pećinskih ljudi koji su rukama stvarali senke u oblicima životinja, preko Camera Obscura dugo pre nove ere, pa sve do prve filmske projekcije 1879. koja je i započela ovaj vid zabave u kome svi uživamo. No, izumom televizora i CRT ekrana sa fosfornim slojem započela je era pokretnih slika u domu, dok su projektori nastavili da “žive” mahom u bioskopima.

   Napredak tehnologije je omogućio i projektore za kućnu upotrebu, ali su tu televizori čini se uvek bili korak ispred, kako po pitanju kvaliteta slike, tako i u pogledu cene i pristupačnosti, pa projektor nikada nije zaživeo u domovima korisnika kao često korišćen uređaj, iako je naravno uvek bio tu kao alternativa za one koji žele sliku baš velikog formata i taj bioskopski doživljaj.

   Proteklih godina, svedoci smo nekih inovacija i zanimljivih promena kada su projektori u pitanju, a uz koje ovi uređaji osvajaju neke nove korisnike. Tu najpre mislimo na laserske short-throw projektore koji najzad ne zahtevaju planiranje ili adaptiranje prostorije za tu svrhu, već jednostavno mogu zameniti TV i iz njegove pozicije pružiti sliku velikog formata, ali i na prenosne projektore koji u malom formatu uređaja mogu omogućiti gledanje filmova i serija na velikoj dijagonali praktično gde god poželite.

   Danas nam se na testu našao upravo jedan prenosni model koji nije prvi takav koji vam predstavljamo na našem kanalu, ali je zapravo jedan od nekoliko predstavljenih u skorije vreme – čini se da je ovo godina kada će mnogi proizvođači izaći sa sličnim rešenjima i prenosni projektori postati nešto što je sve prisutnije, kao npr. prenosni zvučnici, a sa istim ciljem – da korisnicima omogući da u omiljenim sadržajima uživaju onako kako to njima odgovara, gde i kada to požele, ali u velikom stilu.

   Svoju viziju prenosnog projektora kompanija Samsung je nazvala The Freestyle, a možemo reći da mu ime zapravo vrlo dobro pristaje jer upravo označava slobodu, improvizaciju, spontanost, ono što će potencijalne kupce prenosnih projektora i privući ka tom tipu uređaja.

   Samsung The Freestyle – Dizajn

   Samsung The Freestyle je veoma kompaktan, toliko da sam čak dvojici kolega na pitanje “Mančo, šta ti je to” uspeo da prodam priču da je u pitanju mlin za kafu. Zapravo, mislim da su moji roditelji nekada davno imali neki Končar mlin koji je izgledao vrlo slično.

   Projektor je cilindričnog oblika, ali takvih dimenzija da ga možete uhvatiti i nositi jednom rukom, što uostalom i jeste poenta prenosnih uređaja. Najveći deo uređaja je izrađen od plastike koja je presvučena belim gumiranim slojem koji bi trebao da donekle spreči klizanje, ali i zaštiti ga pri čestom nošenju u rancu i sa drugim predmetima.

   Možda je šteta što Samsung nije priložio i neku platnenu torbicu za tu svrhu, ali je pakovanje vrlo skromno, kako bi to oni rekli “ekološko”, pa su tu samo poduži USB kabl i adapter za napajanje – dakle samo ono esencijalno za korišćenje. Pri vrhu i dnu tela projektora su tu celim obimom prorezi odnosno rupice za ventilaciju, a na telu se nalazi i nekoliko otvora za mikrofone – da ima i to, netipično za projektor, ali objasnićemo kasnije zašto.

   U sekciji na boku su tu taster za aktivaciju i deaktivaciju mikrofona, USB-Type C port i micro HDMI u verziji 1.4 sa eARC podrškom. Na telo projektora je montirano i jednostavno metalno postolje koje omogućuje da uređaj nagnete pod praktično bilo kojim uglom, pravo na gore ili do oko 30 stepeni na dole, što uz lako okretanje u bilo kom smeru omogućuje da projektor lako postavite gde god se nalazili i na koju god površinu želite da projektujete.

   Na dnu projektora se nalazi mreža iza koje se krije zvučnik, a tu su još i stopice, verovatno u slučaju da projektor koristite bez postolja, kao i dva držača za montažu direktno na zid putem dva šrafa. Iza čepa na donjoj strani se nalazi i konektor sa 8 pinova za koji nismo sigurni čemu služi, tim pre što se u pakovanju ne dobija odgovarajući kabl, ali je najverovatnije u pitanju kombinacija napajanja i prenosa slike za slučajeve kada se projektor montira stacionarno na zid ili možda servisni port.

   Na vrhu projektora će vas najpre dočekati poluprovidni poklopac koji ima ulogu zaštite sočiva, ali je ujedno i difuzor svetla, jer je The Freestyle moguće koristiti i kao noćnu lampu ukoliko npr. gledate nešto u spavaćoj sobi pred spavanje – zanimljivo rešenje u svakom slučaju i u skladu sa temom uređaja koji može da obavlja više različitih funkcija.

   Ukoliko uklonite difuzor, pronaćićete samo sočivo projektora, senzor daljine koji služi za automatsko podešavanje geometrije, tastere za uključivanje i podešavanje, kao i još dva para pinova sa svake strane za koje takođe nismo sigurni čemu služe, ali deluju kao da su predviđeni za neke dodatke koji u ovom trenutku nisu dostupni – možda nešto što ćemo videti uskoro, a što dodatno proširuje repertoar mogućnosti ovog modela.

   Projekcija i kvalitet slike

   Što se tiče njegove osnovne funkcije, t.j. projekcije slike, u pitanju je projektor DLP tipa, moramo reći bez uočljivih karakterističnih mana DLP-a poput rainbow efekta, što je svakako pohvalno. Maksimalna svetlina projekcije koje proizvodi LED izvor svetla deklarisan je respektabilnih 550 lumena, pa je subjektivni kvalitet zapravo vrlo korektan čak i danju u normalno osvetljenoj prostoriji, a vrlo dobar u tamnijim ili potpuno zatamnjenim prostorijama.

   Najbolje rezultate ćete naravno dobiti na platnu, ali kako je ovo mobilni projektor, podrazumeva se i čest rad na zidu ili različitim zidovima, pa je u tu svrhu Samsung čak omogućio i kalibraciju boja koja funkcioniše putem SmartThings aplikacije i kamere kompatibilnog mobilnog telefona među kojima su Galaxy S ili Note modeli iz 2019. ili noviji i iPhone istog godišta i noviji. Pomenimo i da je radni vek svetla deklarisan na 20.000 radnih sati što je oko 7 godina korišćenja po 8 sati dnevno, dakle dovoljno da ne razmišljate o tome koliko koristite projektor i o štednji lampe.

   Rezolucija projekcije je Full HD, što u današnje vreme nije vrhunski i ne bi nas impresioniralo na nekom flagship kućnom modelu, ali jeste korektno za jedan mobilni projektor kod koga to nije imperativ, tim pre što način na koji projektori funkcionišu daje bolji izgled i pri velikoj slici u toj rezoluciji nego što bi to bio slučaj sa nekim TV-om npr. Veličina projekcije je optimalno između 30 i 100”, odnosno od oko 76cm do 2.54m u dijagonali, dakle ne baš do 120, 150 ili 200” poput nekih većih modela, ali za većinu situacija u kojima smo probali ovaj model sasvim dovoljno.

   Kada se sve podesi i uslovi u prostoriji su relativno mračni, kvalitet prikaza ovog modela je zapravo vrlo prijatan, sa dobrim zasićenjem boja i solidnim kontrastom i sasvim zadovoljavajućom oštrinom ukoliko veličina projekcije nije baš na gornjoj granici – što manja slika i projektor bliži zidu, bolji je i kvalitet, kako po pitanju oštrine, tako i po pitanju kontrasta, što je očekivano i u skladu sa zakonima fizike.

   Ono što je glavna prednost ovog modela je automatsko podešavanje geometrije i fokusa, a koje se obavlja uz pomoć pomenutog senzora koji se nalazi pored sočiva projektora. Ovo nije prvi put da vidimo slično rešenje, ali je utisak da do sada nismo videli efikasniju implementaciju, pa je kod Freestyle modela zaista moguće zaboraviti na geometriju i fokus – prosto postavite projektor, uperite tamo gde želite sliku, a on sam vodi računa da slika bude oštra i pravougaonog oblika.

   Možete sve podešavati i manuelno, ali se nismo tokom testiranja našli u situaciji gde je to bilo potrebno, a probali smo ga u raznim. Potrebno je tu i tamo malo rotacije uređaja i podešavanje nagiba kako biste sliku postavili tamo gde želite i orjentisali je kako vam odgovara, ali je sve izuzetno praktično i radi onako kako bi to neko ko je potpuni laik i očekivao, pa ne zahteva neko posebno snalaženje.

   Kako efektivna slika može zauzimati punu ili delimičnu veličinu projektovane površine, omogućeno je i zumiranje odnosno umanjenje slike na do 50% i njeno elektronsko pomeranje u okviru tih granica, što dobro dođe za neka fina podešavanja kada ste projektor već postavili.

   Povezivanje i Smart mogućnosti

   Što se izvora slike tiče, Samsung The Freestyle nudi dosta opcija, ali je čini se pomalo zakazao na onoj najosnovnijoj. Naime, HDMI port je dostupan samo u micro varijanti što je pomalo čudan izbor, a u pakovanju ne dolazi odgovarajući kabl, pa ukoliko želite da povežete neki eksterni uređaj putem kabla, moraćete ga kupiti i nositi sa sobom, jer nije baš da se za ovaj tip konektora možete snaći i pozajmiti u svakom trenutku. Pozitivno je što je podržan i Game Mod, pa je projektor po pitanju odziva optimizovan i za gaming, ako rešite da povežete neku konzolu i uživate u velikom formatu.

   Druga velika zamerka se odnosi na nedostatak USB porta za povezivanje diskova. Na uređaju se nalazi samo jedan USB Type-C koji služi za napajanje, tako da od reprodukcije fajlova sa USB Flash-a, diska ili SSD-a nema ništa, što je vrlo kontraverzna odluka – za domaće korisnike verovatno i skandalozna. Fokus je očigledno na korišćenju online streaming sadržaja i Samsung je možda i namerno odlučio da izostavi USB, ali ponudi vrlo bogate opcije u tom domenu.

   Za razliku od nekih sličnih projektora koje smo viđali sa Android operativnim sistemom, odnosno Android TV korisničkim interfejsom, The Freestyle je baziran na Samsungovom Tizen operativnom sistemu koji u svojoj TV varijanti nudi možda i bolje korisničko iskustvo od samog Androida. On je u ovom slučaju doduše malo modifikovan i prilagođen konkretnom uređaju, mada smo mišljenja da to nije bilo potrebno ni neophodno, jer bi se i ono što viđamo na Samsung televizorima uredno prenelo na projektor bez ikakvih izmena.

   Ovako, interfejs je i dalje zgodan, ali ne baš onako kao što je to slučaj u TV verziji. Doduše, dobre strane Tizena su tu, pa vam je tako u prodavnici aplikacija na raspolaganju odlična selekcija video i audio servisa i aplikacija kablovskih provajdera, uz relativno bazične igre koje sada već ozbiljno zaostaju za onim što nudi Android – nadamo se da će Samsung koliko ove godine i tu doneti neka poboljšanja.

   Druga odlična stvar je integracija sa mobilnim uređajima, pogotovo ako još imate i neki Samsung telefon, jer je projektovanje slike sa mobilnog uređaja vrlo jednostavno i moguće u nekoliko različitih varijanti, od kloniranja ekrana, projektovanja samog sadržaja do povezivanja sa projektorom u DeX modu koji je vrlo praktičan – uz mobilni telefon i projektor vam praktično fale još samo neka Bluetooth tastatura i miš za kompletan desktop na zidu.

   Ovaj bežični prenos slike donekle nadoknađuje nedostatak USB i HDMI porta pune veličine i vrlo verovatno će vam biti preferirani metod kada želite da projektujete neki sadržaj koji ste downloadovali sa interneta.

   Kad smo kod SMART mogućnosti, pomenuli smo već da se na projektoru nalazi i nekoliko mikrofona, a njih je moguće koristiti na dva načina – za glasovnu kontrolu putem Bixby pametnog asistenta čime ovaj projektor postaje nešto poput Amazon Echo pametnog zvučnika, ili ako The Freestyle povežete sa mobilnim telefonom u Bluetooth Speaker modu, odnosno kao klasični Bluetooth zvučnik za puštanje muzike i javljanje na pozive.

   Glasovna kontrola je moguća i putem daljinca koji je nalik onima koje smo viđali na Samsung televizorima, sa minimalnim brojem tastera (kvalitetnih doduše) i prečicama samo za Netflix, Amazon Prime i Disney+ servise, a kontrola projektora je moguća i putem Samsung SmartThings aplikacije.

   Samsung The Freestyle – Zvuk, Ambient mod

   Kad pominjemo zvuk, projektor je opremljen rešenjem sa 5W snage i podrškom za Dolby Digital Plus i Samsungov Adaptive Sound koji se automatski prilagođava konkretnim sadržajima, opet nešto što je pozajmljeno sa njihovih televizora.
   Kvalitet zvuka je iznenađujuće dobar za ovako mali uređaj i više od onoga što on pruža nije ni realno očekivati.

   Samsung je kao i na mnogim svojim televizorima postigao dobar frekventni balans, pa čak i korektnu reprodukciju niskih frekvencija koja se prostire do oko 70Hz, nakon čega naglo opada do minimalnih 50Hz. Doživljaj za gledanje filmova naravno nije na nivou nekog soundbara ili home theater sistema, ali opet, za ovako malu kutiju je više nego adekvatan za svoju namenu, dok je za slušanje muzike u prosečnoj prostoriji je sasvim pristojan, pa projektor može uspešno preuzeti i ulogu nekog ambijentalnog zvučnika.

   Kad pominjemo ambijent, Samsung je implementirao i Ambient mod kakav smo viđali i na njihovim televizorima, a pomoću koga možete projektor koristiti i za ukrašavanje prostorije za rođendane npr. ili prosto za projektovanje neke statične ili pokretne slike koja vam može ulepšati ambijent.

   Samsung The Freestyle – Utisci i cena

   Sve u svemu, Samsung The Freestyle je jedan vrlo sposoban uređaj, u osnovi prenosni projektor, ali sa dodatnim mogućnostima i ulogama koje znatno proširuju njegovu upotrebljivost. Ta fleksibilnost, kako po pitanju projekcije slike, tako i po pitanju pametnih mogućnosti i projektovanja slike sa mobilnih uređaja je ono što je i glavni adut ovog modela, a pogotovo za korisnike koji su deo Samsung ekosistema, odnosno koriste neki od njihovih telefona sa kojima će od ovog uređaja i dobiti najviše.

   Samsung je to sve lepo osmislio, pa ako vam zamerke koje smo izneli tokom testa nisu bitne, The Freestyle svakako ima puno toga da ponudi.Što se cene tiče, očekujemo da ovaj model neće biti baš jeftino zadovoljstvo za domaće kupce. Prodaja kod nas još uvek nije krenula, a cena u inostranstvu je oko 900$ u Americi i oko 1000 funti u Britaniji, pa procenite sami koliko bi to moglo biti kad stigne kod nas.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi