10 najređih gejming konzola i koliko vrede danas

Istražite istoriju i evoluciju video gejming konzola, od Magnavox Odyssey-a do retkih dragulja poput RDI Halcyon-a. Otkrijte najređe i najvrednije konzole svih vremena

10 najređih gejming konzola i koliko vrede danas

Evo nekih gejming konzola za koje verujemo nikada niste čuli. Osim što su retke imaju veliku kolekcionarsku vrednost.

Magnavox Odyssey (1972)

Magnavox Odyssey je bio prvi kućni video gejming konzolni sistem, sa dva kontrolera i manje od 30 igara tokom svog životnog veka. Predstavljen 1972. godine, Odyssey je započeo revoluciju u kućnom gejmingu, iako je njegova jednostavnost bila ograničena u poređenju sa kasnijim konzolama. Danas je veoma retka i vredna, sa procenjenom vrednošću od 1.566 USD, pri čemu neki primerci još uvek rade.

Atari (1972)

Kasnije iste godine, Atari je ušao na tržište i postao sinonim za rani kućni gejming. Atari 2600 je popularizovao upotrebu ketridža za igre, otvarajući vrata za bogatiji izbor igara i inovacija. Iako su mnogi modeli Atari konzola postali relikvije prošlosti, Atari Jaguar CD je među najređim i najvrednijim, sa cenom od 3.244,79 USD.

Intellivision III (1982)

Mattel Electronics je pokušao da se probije na tržište sa Intellivision-om, koji je prodao tri miliona jedinica pre nego što je kompanija odustala od dalje proizvodnje. Iako je manje vredan u poređenju sa drugim retkim konzolama, Intellivision III se prodaje za oko 471,90 USD i teško ga je pronaći.

Neo Geo Pocket Color (1998)

SNK-ov Neo Geo Pocket Color je bio ručni uređaj za gejming sa kratkim životnim vekom od samo dve godine. Danas je njegova vrednost 660 USD, što ga čini poželjnim za kolekcionare zbog njegove retkosti i kvaliteta.

Apple Pippin (1996)

Apple i Bandai su zajedno lansirali Apple Pippin, kućnu konzolu koja je brzo propala nakon prodaje samo 42.000 jedinica. Danas, Pippin dostiže vrednost od 1.074,94 USD, privlačeći pažnju kolekcionara uprkos neuspehu na tržištu.

Sega SG-1000 (1983)

Sega je dugo bila prisutna na tržištu gejming konzola, a njihov prvi kućni sistem, SG-1000, sada je najređi i najvredniji, sa cenom od 1.558,70 USD. Sa samo 79 igara dostupnih za sistem, pronalaženje svih je pravi izazov.

Panasonic Q (2001)

Panasonic Q, rezultat saradnje između Nintenda i Panasonica, bio je prilagođeni GameCube sa DVD diskom. Iako je koncept bio zanimljiv, prodao je manje od 100.000 jedinica. Danas je vredan 3.348,40 USD i izuzetno je redak.

GoldStar GPI-1200

GoldStar GPI-1200 je prenosni uređaj za igranje Philips CDI igara, toliko redak da nema skoro nijednog oglasa ili ponude za njega. Jedini primerak koji je primećen na netu je prodat za 1.188 USD, čineći ga pravim svetim gralom matorih gejming uređaja.

Zeebo (2009)

Zeebo, kućna konzola iz Brazila, bila je dizajnirana kao pristupačan i jednostavan sistem za igranje. Iako nije uspela da postigne međunarodni uspeh, Zeebo je danas tražen među kolekcionarima, a vrednost zavisi od instaliranih igara i stanja konzole.

RDI Halcyon (1985)

Jedna od najskupljih i najređih gejming konzola svih vremena, RDI Halcyon, ima samo 10 proizvedenih jedinica pre nego što je projekat otkazan. Sa procenjenom vrednošću od preko 7.000 USD, Halcyon je pravi dragulj za kolekcionare, piše TheGamer.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi