5.5G mreže donose 10 puta brži Internet

Iako u zemljama kao što je Srbija još uvek nije na vidiku prelazak sa 4G na 5G mobilnu tehnologiju, svet se sprema za naredni korak – 5.5G.

5.5G mreže donose 10 puta brži Internet

Do kraja 2022. godine 5G mrežu koristilo je više od milijardu ljudi širom sveta. Iako je prelazak sa 4G na 5G tehnologiju u mnogim zemljama još uvek u toku, mobilna industrija već uveliko sprema 5.5G, koji će biti do 10 puta brži, sa do 10 puta većim opsegom konekcija i isto toliko puta održiviji po pitanju CO2 emisije.

Huawei od jula 2022. godine radi na planiranju i implementaciji 5.5G mreža, koje su međukorak do 6G, a čija su najvažnija rešenja predstavljena tokom MWC 2023, najvećeg sajma mobilne telefonije na svetu, koji je nedavno održan u Barseloni.

Praveći presek stanja u okviru globalne 5G dostupnosti, istraživanje kompanije Ookla otkriva da je Huawei odigrao izuzetno važnu ulogu u izgradnji 5G mreža u Top 10 najvažnijih gradova na svetu. U ovim gradovima mreže koje je kineska kompanija konstruisala dobile su ocenu kao mreže sa najboljim korisničkim iskustvom i one će prve imati priliku da unaprede svoja rešenja novim.

GUIDE to the Intelligent World inicijativa

Tokom MWC-a Huawei se sastao sa najvećim operatorima, partnerima iz industrije i ključnim liderima iz celog sveta, kako bi razgovarali o GUIDE to the Intelligent World inicijativi. Ova izuzetno važna tema poslužiće kao postavljanje temelja za 5.5G mreže i nadogradnju postojećeg 5G ekosistema.

Zanimljivo, ali postoji baš pet najvažnijih 5.5G prednosti, i to: 10 Gbps standard, potpuna interkonekcija, integrisana komunikacija i detekcija, L4 mreže za autonomnu vožnju i zeleni IKT.

Mreže nove generacije doneće veću vrednost svima i omogućiće kreiranje prave, otvorene digitalne ekonomije, objasnio je Ričard Liu, predsednik Cloud Core Network sektora kompanije Huawei.

Kontinuirano i snažno ulaganje u IKT infrastrukturu direktno podstiče rast digitalne ekonomije. Izveštaji trećih strana jasno pokazuju da će, kako se nove mreže razvijaju iz jedne generacije u drugu, ovaj efekat biti dodatno pojačan za 15 odsto. Gledajući u budućnost, verujemo da poslovni plan GUIDE-a, koji kombinuje 5G i 5.5G, otkriva kako će evolucija IKT napredovati i doneti veću vrednost. Zajedno sa našim klijentima i partnerima, nastavićemo sa inovacijama, gradimo inteligentnu povezanost i redefinišemo računarstvo“, rekao je Liu.

5.5G će biti 10 puta bolji od 5G mreže

Tehnološke inovacije u eri 5.5G mreže doneće operatorima, korisnicima i preduzećima desetostruko povećanje performansi mreže u odnosu na 5G, i to:

  • 10 puta veće brzine: Korisnicima mobilnih i kućnih širokopojasnih usluga brzine će se povećati sa jednog Gbit/s na 10 Gbit/s
  • 10 puta više veza istovremeno: Pasivna IoT tehnologija (Internet of Things) omogućava povećanje broja povezanih stvari sa 10 milijardi na 100 milijardi
  • 10 puta bolja preciznost: Doći će do desetostrukog poboljšanja što se tiče kašnjenja (latencije), tačnosti pozicioniranja i pouzdanosti mreže
  • 10 puta veća energetska efikasnost: Emisija CO2 po terabajtu podataka prenetih na mobilnoj mreži smanjiće de čak 10 puta
  • 10 puta inteligentnije: Mreže za autonomnu vožnju (ADN) biće nadograđene sa nivoa tri na nivo četiri autonomije, sa 10 puta efikasnijim mrežnim O&M.

Nove mreže koristićemo za pristup Metaverzumu i drugim virtuelnim sistemima, a neke od stvari koje će nam postati svakodnevica su 3D onlajn šoping centri, 24K VR gejming, gledanje videa u 3D okruženju bez dodatnih naočara, dok će zajednička karakteristika svih biti da ćemo moći da “uronimo“ u digitalni svet kao nikad ranije.

Veća digitalizacija industrije

Kao što je to uradio 5G, i 5.5G na sličan način dovešće do još veće digitalizacije svih sfera industrije. Privatne tj. lokalne mreže nove generacije postaće sasvim uobičajene i omogućiće povećanje obima povezanih aplikacija do 10 puta.

Huawei procenjuje da će sa današnjih 10.000 lokalnih 5G mreža njihov broj do 2030. godine povećati na čak milion. Optička veza će, takođe, nakon domova i korporacija pronaći svoj priključak i u industrijskim postrojenjima ili industrijskoj opremi i tako dodatno ubrzati digitalizaciju proizvodnih linija i industrije uopšte.

Aplikacije za preduzeća zasnovane na oblaku (Cloud) i multi-Cloud rešenja postaće brzo novi trend svuda u svetu.

Koristeći sve prednosti 5.5G mreže, kao i dodatnih Huawei rešenja i servisa koja smo upravo pomenuli, operator Zain KSA iz Saudijske Arabije gradi prvu 5.5G City mobilnu mrežu, konstruisanu po svim standardima nove digitalne infrastrukture.

PR saopštenje

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi