Američka vlada zabranila izvoz GPU proizvoda visokih performansi u Kinu

Očigledno je da kriza oko Tajvana počinje da uzima danak i na IT tržištu, jer Američka vlada zabranjuje i izvoz GPU proizvoda.

Vlada SAD-a je obavestila kompanije NVIDIA i AMD o stupanju na snagu zabrane snadbevanja i isporuke grafičkih procesora visokih performansi Kini (uključujući Hong Kong). Ova zabrana se odnosi na izvoz GPU proizvoda koji uključuju: AMD Instinct MI100/MI2, MI200 i NVIDIA A100. Dakle, u pitanju su profesionalne računarske kartice kao što su NVIDIA H100 i slične koje se mahom koriste u super-računarima, i moćnim stanicama za kompleksne proračune i simulacije koje uključuju mašinsko učenje i veštačku inteligenciju.

Radeon i GeForce grafičke kartice za igre za sada nisu pogođene ovom zabranom.

U prošlosti, američka vlada je uvodila različite oblike embarga Kini, koje su imale mali uticaj na Hong Kong, uglavnom zato što je bio zaštićen zakonom o politici SAD i Hong Konga. Međutim, 14. jula 2020. bivši američki predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu naredbu o formalnom ukidanju člana 201 (a) ovog zakona, koji Hong Kong tretira drugačije i ukida specijalni status Hong Konga.

Prema izvorima koje prenosi HKEPC, pošto su AMD i NVIDIA dobili hitno obaveštenje od vlade SAD-a, oni još uvek analiziraju zahteve politike, a detaljniji uslovi će biti saopšteni kupcima i partnerima u Kini (uključujući Hong Kong) u roku od 2 do 3 dana.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi