Arm ukinuo licencu Qualcomm-u za dizajniranje čipova - imate još 60 dana

Arm je otkazao licencu Qualcomm-u za dizajn čipova, kome je uručeno obaveštenje o otkazu licence sa rokom od 60 dana, a što bi itekako moglo uticati na proizvode poput Snapdragon Elite čipova za telefone i automobile pred decembarsko suđenje

Arm ukinuo licencu Qualcomm-u za dizajniranje čipova - imate još 60 dana

Kompanija ARM koja drži pravo na tehnologiju za proizvodnju mobilnih procesora na bazi Arm arhitekture je prema najnovijim vestima ukinula licencu kompaniji Qualcomm, a koja mu je do sada omogućavala da dizajnira čipove zasnovane na Arm tehnologiji, prema izveštaju Bloomberg-a.

Arm je navodno dao Qualcomm-u obaveštenje o otkazu licence sa rokom od 60 dana, što je zakonski zahtev. Ova licenca omogućava Qualcomm-u, kompaniji sa sedištem u San Dijegu, da dizajnira sopstvene čipove bazirane na Arm standardima.

Informacija dolazi u specifičnom trenutku kada je Qualcomm upravo predstavio nove mobilne i automobilske čipove na svom godišnjem Snapdragon Samitu na Havajima. Ovi čipovi predstavljaju značajna dostignuća za Qualcomm, jer uvode nove generativne AI mogućnosti za telefone, uključujući Xiaomi 15 i Asus ROG 9 Phone, dok su se proizvođači automobila Mercedes-Benz i Li Auto obavezali da će koristiti ove AI automobilske čipove u budućim vozilima.

Qualcomm nije potvrdio da su ovi čipovi dizajnirani na osnovu Arm standarda do trenutka objavljivanja, ali su Oryon CPU-ovi, koji su ključni za obe linije proizvoda, definitivno povezani sa tužbom. Kompanija je u svojoj izjavi odbacila ukidanje Arm-ove licence.

“Ovo je samo još jedan neosnovan pokušaj od strane Arm-a da prisili dugogodišnjeg partnera, omete uspeh naših vodećih procesora u pogledu njihovih performansi i poveća naknade za licenciranje, bez obzira na široka prava koja imamo prema licenci o korišćenju Arm arhitekture. Kako se suđenje približava u decembru, ovaj očajnički potez Arm-a izgleda kao pokušaj da poremeti pravni proces, a njihov zahtev za raskid je potpuno neosnovan,” stoji u izjavi Qualcomma. “Uvereni smo da će Qualcomm-ova prava prema sporazumu sa Arm-om biti potvrđena. Monopolsko ponašanje Arm-a neće biti tolerisano.”

Arm je ove kontraoptužbe, odbio da komentariše.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Dve kompanije su upletene u predstojeću tužbu koja će dobiti epilog na suđenju koje je zakazano u decembru, što se poklapa sa Arm-ovim rokom od 60 dana. Arm tvrdi da Qualcomm nije ponovo pregovarao o sporazumu nakon što je 2021. godine kupio Nuvia, startup koji je bio Arm-ov licencirani partner, i koristio njegov dizajn čipova u budućim proizvodima. Qualcomm je tvrdio da je postojeći sporazum sa Arm-om koji je obuhvatio Nuvia-u i njene Arm licence. Arm je tužio, a Qualcomm je uzvratio kontratužbom.

Dizajn čipova Nuvia je centralni deo novih Oryon CPU jezgara koji koristi nanovija generacija Snapdrago procesora, a koji su ključni za najnoviju Qualcomm strategiju poslovanja, uključujući upravo predstavljeni Snapdragon 8 Elite namenjen premijum Android telefonima, kao i Snapdragon Cockpit Elite i Snapdragon Ride Elite čipove za automobile. Uglavnom, eskalacija odnosa između Arm-a i Qualcomm-a, nekada bliskih partnera, dobija novu dimenziju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi
Obrt na pomolu, Exynos 2500 bi pokretao Galaxy S25 i Galaxy S25 Plus, dok bi samo Ultra varijanta ekskluzivno dobila Snapdragon 8 Elite