Broj isporučenih telefona u Kini pao za 20,9% u junu

Iako su pametni telefoni esencijalni deo naših života, deluje da je „zlatno doba“ prošlo, a najbolji pokazatelj je broj isporučenih telefona u Kini u junu

Broj isporučenih telefona u Kini pao za 20,9% u junu

Pametni telefoni su godinama unazad prerasli ulogu telefona za pozive i poruke i postali sredstvo plaćanja, informisanja, konzumiranja multimedije, kreiranja sadržaja, pa i zamene računara povezivanjem na monitor, miš i tastaturu. Upravo zbog njihove rastuće primene, rasla je i potražnja za njima, kao i broj isporučenih telefona.

Ovo je dovelo do toga da kompanije kao što su Apple, Samsung i Xiaomi zabeležile ogromne profite u prethodnih nekoliko godina. Međutim, rezultati isporučenih modela za Kinu iz juna ove godine pokazuju pad od 21% u odnosu na isti period prošle godine, piše Gizmo China.

Pad od skoro 21% u Kini

Kina je jedno od najvećih svetskih tržišta pametnih telefona. Sa svojom ogromnom populacijom, naprednom tehnološkom infrastrukturom i jakim lokalnim brendovima, to je ključna oblast na globalnom nivou. Međutim, nedavno se kinesko tržište pametnih telefona znatno smanjilo. Podaci Kineske akademije za informacione i komunikacione tehnologije (CAICT) kažu da je prodaja telefona u junu dostigla 22.149 miliona. To je pad od 20,9% u odnosu na isti period prošle godine.

Od januara do juna 2023. u zemlji je prodato 130 miliona telefona, što je 4,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Od toga, 102 miliona su bili 5G telefoni, što je pad od 6,4% u odnosu na prošlu godinu, a oni su činili 78,9% svih prodatih telefona.

U junu 2023. objavljena su samo 22 nova pametna telefona. I taj podatak pokazuje pad od 35,3% u odnosu na isti mesec prošle godine. Od ova 22 telefona, samo 7 su bili 5G modeli, što je znatno manje.

Od januara do juna 2023. predstavljena su 203 nova telefona. Ovo je mali porast od 1,0% u odnosu na prošlu godinu. Ali, samo 85 od ovih 203 telefona imalo je 5G.

Prodaja mobilnih čipova opada za 25% u Q2 2023

Pad prodaje se ne dešava samo u Kini. Qualcomm je nedavno rekao da prodaja pametnih telefona širom sveta opada. U svom poslednjem izveštaju, zaradili su 8.451 milijardu dolara, što je 23% manje nego u isto vreme prošle godine. Njihov profit je iznosio 1.803 milijarde dolara, što je veliki pad od 52%. Glavni deo kompanije Qualcomm koji prodaje čipove za telefone, automobile i druge pametne stvari zaradio je 7,17 milijardi dolara, 24% manje nego prošle godine.

Prodaja mobilnih čipova, koji čine većinu zarade QCT (Qualcomm CDMA Technologies), pala je za 25% na 5,26 milijardi dolara. Ovo pokazuje da tržište telefona, u Kini i širom sveta, ima problema. Možda postoji mnogo razloga za to, kao što je previše telefona na tržištu, telefoni koji traju duže i problemi sa novcem. Da bi prodale više telefona, kompanije će morati da smisle nove načine da privuku kupce, a novi EU zakoni definitivno neće pomoći u tom procesu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Poolmaker

    Hehe, ne menja stvar, biće telefoni sve skuplji, svejedno je da li se dobro prodaju ili je suša.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi