EU presekla: Svi pametni telefoni će morati da imaju izmenjive baterije do 2027. godine

Prema novom zakonu, skoro svi pametni telefoni koji će se prodavati u EU, uključujući i iPhone modele će morati da imaju izmenjive baterije do 2027. godine

EU presekla: Svi pametni telefoni će morati da imaju izmenjive baterije do 2027. godine

Evropski savet je završio proceduru usvajanja pravila vezanih za izmenjive baterije u telefonima. Do 2027. godine, svi telefoni koji se prodaju u EU će morati da imaju bateriju koju korisnici mogu lako da izmene, bez alata ili specijalnog znanja. Ova regulativa ima nameru da predstavi cirkularnu ekonomiju za baterije.

Jedna od stvari kojima se Evropski parlament bavi već neko vreme je uvođenje zakona koji zahteva da svi uređaji koji koriste bateriju za napajanje, uključujući pametne telefone moraju da imaju bateriju koju je jednostavno zameniti.

Ove nedelje, Evropski savet, kao izvršno telo Evropske unije (pored Evropske komisije), zvanično se složio sa novom regulativom. Poslednji korak u proceduri je potpisivanje od strane Evropskog saveta i Parlamenta i sprovođenje novog zakona. Kada se to desi, vreme počinje glasno da otkucava. To znači da će svi proizvođači koji žele da prodaju telefone u EU morati da obezbede lako izmenjive baterije u svojim uređajima do 2027. godine.

Izmenjive baterije u telefonima

Evropski savet ima jurisdikciju samo nad državama članicama Evropske unije, tako da ovaj zakon ne bi trebalo da tehnički utiče ni na koga vam EU. Međutim, kompanije kao što su Samsung, Apple, Google, Honor nemaju posebne uređaje za Evropu (mada Samsung S serija sa Exynos/Snapdragon čipsetom govori suprotno). Teško da će gigantima biti isplativo da prave posebne telefone za EU sa izmenjivim baterijama i USB-C portom za EU, a druge bez ovoga za ostatak sveta. U suštini, ovaj zakon, iako se odnosi na jedno (veoma veliko) tržište će implicitno uticati na ostatak sveta.

Ne treba zaboraviti ni to da se zakon ne ograničava samo na pametne telefone, već da će „zakačiti“ i tablete, laptopove, električne automobile, trotinete i sve druge uređaje sa punjivim baterijama.

Proizvođači imaju tri i po godine da potpuno promene dizajn svojih telefona

Period do 2027. godine je namerno ostavljen kako bi proizvođači imali dovoljno vremena da redizajniraju svoje proizvode. Novi zakon tako , vrlo specifično kaže da bi korisnici morali da vrlo jednostavno, bez prethodnog znanja i potrebnog alata, zamene baterije u svojim telefonima. S obzirom na to da je danas većina telefona dizajnirana tako da ništa na njima ne treba da se otvara i da je sve spojeno lepkom, same osnove dizajna telefona će morati da se promene.

Za sada deluje da je veoma rano da vidimo kako će se telefoni kao što su Apple iPhone, Samsung Galaxy S, Huawei Mate i Honor Magic serija menjati, ali deluje da ove kompanije neće imati nikakvog izbora.

Cirkularna ekonomija

Ovaj zakon se uvodi da bi primorao proizvođače da kreiraju cirkularnu ekonomiju za baterije. Cirkularna ekonomija se odnosi na proizvodni model u kojem se resursi uloženi u nju recikliraju ili ponovo koriste što je više moguće. U savršenom svetu, resursi potrebni za kreiranje pametnog telefona bi se 100% dobijali iz starijih pametnih telefona, tako da nikada ne bi trebalo da se koristi ništa novo (neko iz EU je gledao seriju Silo). Očigledno, cifra od 100% je praktično nemoguća, ali približavanje 100% je vrlo realan cilj, prenosi Android Authority.

Ovo su još neka pravila koje novi zakon pokriva u vezi sa telefonima sa izmenjivim baterijama:

  • Prikupljanje otpada: OEM proizvođači će morati da sakupe 63% prenosivih baterija koje bi inače išle na deponiju do kraja 2027. Do kraja 2030. taj broj bi trebalo da dobaci do 73%.
  • Korišćenje otpada: Korišćenje litijuma iz otpadnih baterija će morati da bude na 50% do 2027. Do kraja 2031. trebalo bi da bude na 80%, što znači da 80% litijuma iz ​​baterija može da se povrati i ponovo iskoriste za nove baterije.
  • Minimum recikliranja: Industrijske, SLI i baterije električnih automobila će morati da se sastoje od određenih procenata recikliranog sadržaja. U početku, ovo će biti 16% za kobalt, 85% za olovo, 6% za litijum i 6% za nikl.
  • Rani cilj efikasnosti recikliranja: Nikl-kadmijumske baterije bi trebalo da imaju efikasnost reciklaže od 80% do kraja 2025. Sve ostale baterije bi trebalo da budu na 50% efikasnosti do 2025. godine.

Kada ćemo videti izmenjive baterije u telefonima?

Ove godine gotovo sigurno nećemo videti nikakve promene na telefonima i drugim uređajima, ali već od naredne bi to moglo da se promeni. Ovde pre svega mislimo na promene u dizajnu koje dozvoljavaju da se ispune uslovi koje uvodi EU.

Naravno, biće potrebno nekoliko godina dok proizvođači ne usvoje novi dizajn, uvedu promene u lanac nabavke i nabave opremu koja je potrebna da se proizvodni proces promeni toliko da se uvedu izmenjive baterije.

Ovo znači i da slobodno možemo da zaboravimo na IP68 rejting, na koji smo navikli kod premijum telefona i kupanje sa njima, sem ukoliko tehnologija ne uznapreduje toliko da se i ovo promeni. Sa druge strane, možda je ovo upravo potrebni vetar u leđa koji će omogućiti da se produži životni vek telefona koje koristimo, nakon dve godine, kada kapacitet baterije padne na 60% od originalnog.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. Što se IP rejtinga tiče, odrednica je da Galaxy S5, iako sa izmenljivom baterijom, je po navodima mnogih uistinu opravdavao IP67, te verovatno neće biti problem da se isti održi. No, realnije je da, u budućnosti izmenljive baterije budu poput SIM slotova, kojima bi se pristupilo na bočnoj lajsni. Da li bi se tako nešto realizovalo, vreme će pokazati.

  2. NShappy

    Pozdravaljam ideju, ali mislim da su zakonodavci zalutali.

    Nije problem zamena baterije, već format (oblik, dimenzije, priključci) baterije.

    Sada svaki bogovetni uređaj ima svoju bateriju specifičnu oblikom, dimenzijama i priključcima. Iako su veoma slične, ako želimo zamenu moramo kupiti uglavnom preskupi i precenjeni original (ili no-name trash zamenu), umesto dobre zamenske napravljene od strane renomiranog proizvođača baterija. A renomirani proizvođači baterija neće praviti više stotina (a možda i hiljada) različitih zamenskih za svaki bogovetni telefon koji je iko ikada izbacio na tržište.

    Kada bi se definisalo (za npr. mobilne) 20-30 pa neka bude i 50 standarnih formata baterije, i kada bi svi morali da koriste neki od njih, lako bi se mi snašli za samu zamenu. Usluga same zamene je i sada 5-10€ u servisu, sa ovakvim (ne)zamenjljivim baterijama. Ono što jeste problem je nabavka iole valjane zamenske, ili preskupog originala.

  3. Lanikor

    Nesto od toga im je verovatno naredni korak.

    Birokratija je spora ali se bar mrda.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi