Deepfake AI muzika postala tema pregovora o autorskim honorarima

Kompanije Google i Universal Music pregovaraju o pitanjima plaćanja autorskih honorara umetnicima kada nastane deepfake AI muzika na osnovu njihovog dela

Deepfake AI muzika postala tema pregovora o autorskim honorarima

Deepfake AI muzika je u stvari muzika koju je napravila veštačka inteligencija oponašajući, na primer, glas nekog poznatog pevača, koristeći njihove tekstove ili melodiju, često bez njihovog pristanka. Sa razvojem veštačke inteligencije, alati koji omogućavaju ove stvari postaju sve dostupniji, zbog čega Google i Universal Music traže način da plaćaju autorske honorare umetnicima čije se numere koriste na ovaj način, piše Financial Times.

Cilj razgovora je da se stvori partnerstvo između dve kompanije u kojem se će deepfake numere biti naplaćivane kao autorski honorari koji se vraćaju izdavačkoj kući. Da bi postigle plan, ove kompanije prvo moraju da licenciraju glasove i pesme umetnika što bi dalje omogućilo ljudima da ih legalno koriste za pravljenje AI muzike ukoliko za to plate.

Naime, iako su pregovori i dalje u ranoj fazi, konačni cilj je lansiranje alata preko kog će obožavaoci ili dokoni ljudi moći legitimno da kreiraju nove melodije koristeći elemente postojećih numera, kao što su glasovi izvođača, koji će dobiti novac od autorskih prava za to. Umetnici bi naravno imali izbor da se opredele da li žele da se njihova dela koriste na ovaj način.

Ranije ove godine, Universal Music je pozvao servise za striming pesama da blokiraju pristup kompanijama sa veštačkom inteligencijom, kako se ne bi kršila autorska prava njihovih umetnika.

Uz ovu veliku muzičku korporaciju, sa kompanijom Google navodno pregovara i Warner Music čiji je izvršni direktor rekao investitorima da bi sa pravim okvirom veštačka inteligencija mogla da omogući obožavateljima „daju ultimativni kompliment“ kroz novi nivo sadržaja.

Granica između ultimativnog komplimenta ili ukradene obrade očigledno nestaje ukoliko se plati dovoljno novca za tako nešto, a time na jedan način u stvari može i da nestane čitavo umetničko stvaralaštvo, koje bi u potpunosti mogla da preuzme veštačka inteligencija. Ipak, uz munjeviti AI razvoj, deluje kao da je regulisanje neophodno, kako bi se sprečile zloupotrebe.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. Megapland

    Свиђало се то или не извођачима и музичкој индустрији вештачка интелигенција је омогућила да наши музички хероји постану бесмртни. Замислите да ваше праунуче може да чује вокал Фредија Меркјурија или Ексл Роуза у заиста новој песми.
    Јер, ко у чуда верује, тај чуда и ствара!

  2. RingeRaja

    Da, ali to nije Fredi Merkjuri, niti Eksl Rouz, već fejk.

  3. Megapland

    Da, ali to nije Fredi Merkjuri, niti Eksl Rouz, već fejk.

    У праву си, то је фејк. И то велики. Али кад преслушаш и свиди ти се, осетиш вајб који препознајеш, да ли је заиста битно?
    Питање јесте етичко али на крају крајева и индивидуално, субјективно, јер шта те брига ко шта мисли 😉🎸
    ПозЗ

  4. RingeRaja

    Bitno je, jer ako nije, onda više ništa u životu nije bitno.
    Ako bi se ti dobro osećao kada bi čuo glas počivšeg Fredija Merkjurija kako peva nešto što znaš da nikako nije mogao da otpeva on, ja ne bih...kao što si i sam napisao, stvar je etička i duboko lična. Kao što ne nosim fejk odeću, tako ne bih ni slušao fejk Fredija.

  5. Der Schnitter

    U sunce ti... Ako AI sazna za Grand i slične turbo-folk trešine, ugasili smo ga skroz. Terminatori neće biti neophodni.

  6. Interneti su već saznali i negde je uspelo.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi