Kako da verujete onome što vidite i čujete? Veštačka inteligencija preti političarima i glasačima

Veštačka inteligencija i njen brzi razvoj doveli su do jeftinih alata koji mogu da posluže za kreiranje lažnih realističnih slika, audio i video snimaka

Kako da verujete onome što vidite i čujete? Veštačka inteligencija preti političarima i glasačima

Generisane slike koje su se do sada pojavljivale su često bile skupe za pravljenje i nisu delovale dovoljno ubedljivo da možete da kažete da su upotrebljive. U doba kada je deljenje lažnih informacija na društvenim mrežama toliko jednostavno i jeftino, veštačka inteligencija kao pretnja nije delovala toliko blizu. Danas jeste.

Sofisticirani generativni AI alati sada mogu da kreiraju klonirane ljudske glasove i realistične slike, video i audio zapise za samo nekoliko sekundi, uz minimalne troškove. Kada je vezan za moćne algoritme društvenih medija, ovaj lažni i digitalno kreiran sadržaj može da se proširi daleko i brzo i da cilja veoma specifičnu publiku, potencijalno dajući novi nivo prljavim političkim kampanjama bilo gde na svetu. Sem možda u Severnoj Koreji.

Izbori koji se odigravaju ove i naredne godine će biti štih proba za sve ono što veštačka inteligencija može, a videli smo da je jedan od tri glavna kandidata u Turskoj odustao od kandidature zbog provokativnih fotografija i snimaka za koje tvrdi da su veštački napravljene.

Veštačka inteligencija je zastrašujuće brza i efikasna

Ono što posebno treba da nas zabrine je to što AI alati ne samo da mogu brzo da proizvedu ciljane elektronske poruke kampanje, tekstove ili video zapise, već bi se takođe mogla koristiti da obmanu birače, lažno predstavlja kandidate i podrivaju izbore u velikom obimu i to brzinom koja još nije viđena, piše APNews.

Eksperti iz oblasti veštačke inteligencije (AI) mogu brzo da otkriju brojne alarmantne scenarije u kojima se generativna AI koristi za stvaranje lažnih slika, video i audio zapisa, u svrhu zbunjivanja glasača, klevetanja kandidata ili čak podsticanja nasilja.

Evo nekoliko primera: Automatizovani pozivi sa glasom kandidata, koje upućuju glasače da glasaju pogrešnog datuma; audio snimci kandidata koji navodno priznaju zločin ili izražavaju rasističke stavove; video snimak koji prikazuje nekoga kako drži govor ili intervju koji nikada nije održao. Lažne slike dizajnirane da izgledaju kao lokalni izveštaji, tvrdeći da je kandidat odustao od trke.

Tramp uveliko koristi veštačku inteligenciju u svojoj predizbornoj trci

Bivši predsednik Donald Tramp, koji se kandiduje 2024. godine, delio je sadržaje generisane veštačkom inteligencijom sa svojim pratiocima na društvenim mrežama. Manipulisani video voditelja CNN-a Andersona Kupera koji je Tramp podelio na svojoj platformi Truth Social u petak, a koji je iskrivio Kuperovu reakciju na CNN-ovu gradsku većnicu prošle nedelje sa Trampom, napravljen je pomoću alatke za kloniranje glasa veštačke inteligencije.

Ovo može da se preslika na međunarodne subjekte – političare, kriminalce, pa i države. Kakav to uticaj može imati na javno mnjenje? Jedno je sigurno: sve ćemo više viđati dezinformacije u budućnosti.

Političke dezinformacije generisane veštačkom inteligencijom već su postale viralne u SAD, na mreži uoči predsedničkih izbora zakazanih za narednu godinu. Od lažiranog video snimka na kome se čini da Bajden drži govor u kojem napada transrodne ljude, do raznih slika, koje uključuju decu koja navodno uče satanizam u bibliotekama – sve generisane veštačkom inteligencijom.

Neke države već predlažu zakone koji bi od kandidata zahtevali da označavaju reklame za kampanju kreirane pomoću veštačke inteligencije. Pojedini političari se brinu da bi generativna veštačka inteligencija mogla da se koristi pre izbora 2024. za kreiranje video ili audio snimka koji podstiču nasilje i okreću glasače jedne protiv drugih.

Veštačka inteligencija je dugo u politici

Drugi oblici veštačke inteligencije su godinama bili karakteristika političke kampanje, koristeći podatke i algoritme za automatizaciju zadataka kao što su ciljanje birača na društvenim medijima ili jurenje donatora.

Imamo utisak da će svaki novi izbori od danas pa na dalje da budu potpuno drugačiji od onoga na šta smo do sada navikli da viđamo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. lepi kokan

    ništa lakše. - pitaš ženu pa kako ona kaže...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi