DJI dronovi će uskoro biti zabranjeni u SAD

Budućnost DJI (Da Jiang Innovations) dronova je neizvesna dok Zakon o suzbijanju CCP dronova, koji je predstavila Elise Stefanik (R-NY), dobija sve veću podršku u Američkom kongresu

DJI dronovi će uskoro biti zabranjeni u SAD

Najnoviji predlogj zakona predviđa dodavanje DJI na listu koju vodi Federalna komisija za komunikacije (FCC) prema Zakonu o sigurnim i pouzdanim komunikacionim mrežama iz 2019. godine. To bi blokiralo DJI dronove od rada na komunikacionoj infrastrukturi u SAD-u, čineći ih praktično neupotrebljivima.

Razlozi za zabranu DJI dronova

Zagovornici zakona navode zabrinutost za nacionalnu bezbednost, tvrdeći da DJI dronovi pružaju kritične obaveštajne podatke o SAD infrastrukturi Kineskoj komunističkoj partiji. Ako zakon bude usvojen, mogao bi značajno uticati na industriju dronova u SAD i potencijalno pogoditi potrošače koji koriste DJI dronove za rekreaciju, komercijalne primene i inicijative javne bezbednosti kao što su misije potrage i spasavanja.

DJI je u blog postu pod nazivom “Get the Facts” osudio optužbe protiv svojih operacija, tvrdeći da takve mere guše konkurenciju, favorizuju ksenofobične narative i ometaju inovacije u industriji dronova. Kompanija tvrdi da korisnici mogu isključiti funkciju koja omogućava DJI dronovima da prikupljaju logove leta, fotografije ili video zapise, i sugeriše da operateri uključe funkciju Local Data Mode, koja isključuje internet aplikaciju za letenje.

Tokom poslednje decenije, DJI je učvrstio svoju poziciju kao vodeći globalni proizvođač potrošačkih dronova, sa procenjenim udelom na tržištu od 58% u 2022. godini. DJI dronovi su postali omiljeni izbor za putnike, organizatore događaja i agente za nekretnine, nudeći iskustvo koje ne možete dobiti čak ni sa najboljim mirrorless kamerama. U komercijalnom sektoru, DJI dronovi su postali neophodni u industrijama poput građevinarstva, energetike i poljoprivrede.

Zabrinutost oko sigurnosti podataka

Uprkos njihovoj popularnosti, DJI se i dalje smatra pretnjom po nacionalnu sigurnost. Geopolitički analitičar Irina Tsukerman navodi da kineska tehnologija u UAV-ovima može biti korišćena za špijunažu, prikupljajući privatne i javne podatke koji bi mogli pomoći kineskim naporima da postignu tehnološku i vojnu dominaciju nad SAD-om.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

U 2020. godini, Ministarstvo trgovine je dodalo DJI na svoju listu entiteta, ograničavajući američke kompanije da izvoze određene tehnologije kompaniji DJI. Sledeće godine, Ministarstvo finansija je izrazilo zabrinutost da se DJI dronovi koriste za nadzor nad kineskom muslimanskom manjinom Ujgurima. Najnovije, 2022. godine, Ministarstvo odbrane je dodalo DJI na svoju crnu listu, dodatno ograničavajući sposobnost kompanije da posluje sa američkom vladom.

Dok je zabrana DJI dronova još uvek neizvesna, ako bude usvojena, mogla bi imati značajan uticaj na individualne i komercijalne korisnike dronova u SAD. Potrošači bi se suočili sa lošijim izborom i potencijalno većim cenama, dok bi komercijalni korisnici morali pronaći alternativne tehnologije za svoje potrebe.

Budućnost DJI dronova u SAD-u ostaje neizvesna dok Zakon o suzbijanju CCP dronova prolazi kroz proceduru usvajanja u Američkom kongresu. Dok predlog zakona ima značajnu podršku, suočava se sa nekoliko prepreka pre nego što se usvoji i stupi na snagu. Ako bude usvojen, zakon će verovatno imati period tranzicije, omogućavajući prilagođavanje pre nego što zabrana potpuno stupi na snagu, prenosi AP Buyline.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. lepi kokan

    Браво ! Демокрација нема алтернативу !

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi