Edward Snowden kritikuje OpenAI zbog imenovanja bivšeg direktora NSA u upravni odbor

OpenAI je imenovao penzionisanog generala američke vojske i bivšeg direktora NSA, Paula Nakasonea, u svoj odbor, što je izazvalo kritike zbog potencijalnog narušavanja transparentnosti i bezbednosti

Edward Snowden kritikuje OpenAI zbog imenovanja bivšeg direktora NSA u upravni odbor

Prošle nedelje, tvorac ChatGPT-a kompanija OpenAI, najavila je da je imenovala penzionisanog generala američke vojske i bivšeg direktora Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Paula Nakasonea, koji je takođe predvodio vojnu jedinicu za sajber sigurnost, Cyber Command, za svog novog člana upravnog odbora.

“General Nakasoneovo neuporedivo iskustvo u oblastima kao što je sajber bezbednost,” rekao je predsednik odbora OpenAI-a Bret Taylor u izjavi, “će pomoći u vođenju OpenAI-a ka postizanju njegove misije da osigura da veštačka opšta inteligencija koristi čitavom čovečanstvu.”

Međutim, nisu svi oduševljeni Nakasoneovom novom ulogom u AI firmi, koja će takođe videti bivšeg generala u Odboru za sigurnost i bezbednost OpenAI-a. NSA je dugo bila povezana sa nadzorom građana SAD-a, a tehnologije sa integrisanom veštačkom inteligencijom već obnavljaju i eskaliraju postojeće zabrinutosti u vezi sa nadzorom.

Imajući to na umu, nije iznenađujuće što je bivši zaposleni NSA i poznati uzbunjivač Edward Snowden među onima koji su glasno kritikovali Nakasoneovo imenovanje.

Zabrinutost za OpenAI transparentnost u radu

“Oni su potpuno skinuli masku: nikada ne verujte OpenAI-u ili njihovim proizvodima,” napisao je Snowden u petak na X-u, dodajući da “postoji samo jedan razlog za imenovanje” direktora NSA “u vaš odbor.”

“Ovo je namerna, proračunata izdaja prava svakog čoveka na zemlji,” nastavio je. “Bili ste upozoreni.”

Snowden nije bio jedini istaknuti stručnjak za sajber bezbednost koji je sumnjičavo reagovao na vesti o OpenAI-u. “Mislim da će najveća primena AI biti masovni nadzor populacije,” tvitovao je profesor kriptografije sa Univerziteta Johns Hopkins, Matthew Green, “tako da dovođenje bivšeg šefa NSA u OpenAI ima određenu logiku.”

Nakasoneovo postavljenje dolazi nakon niza visokoprofilnih odlazaka iz OpenAI-a koji su uključivali istaknute istraživače sigurnosti, uz potpuno raspuštanje sada nepostojećeg tima za sigurnost “Superalignment.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Zamena za taj tim, Odbor za sigurnost i bezbednost, sada vodi izvršni direktor kompanije Sam Altman, koji je poslednjih nedelja bio na udaru kritika zbog poslovnih praksi koje su uključivale ućutkivanje bivših zaposlenih.

Takođe je važno napomenuti da je OpenAI rutinski kritikovan zbog — ponovo — nedostatka transparentnosti u vezi sa podacima korišćenim za obuku njegovih mnogih AI modela. Ipak, kako izveštava Axios, mnogi na Capitol Hillu vide Nakasoneovo postavljenje u OpenAI kao pogodak u pogledu sigurnosti, piše Futurism.

Nakasone je, sa svoje strane, rekao u izjavi da se “posvećenost Open AI-a svojoj misiji blisko poklapa sa mojim vrednostima i iskustvom u javnoj službi.” “Radujem se što ću doprineti naporima Open AI-a,” dodao je, “da osigura da veštačka opšta inteligencija bude sigurna i korisna za ljude širom sveta.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. srkiller

    jeste malo cudno

  2. arcibalde

    Mjok.

  3. ikonoklast

    jeste malo cudno

    Korisno štivo na ovu temu ako te zanima dublje.

    A reporter unearths the true history of the internet: it was built by the government to spy on citizens, at home and abroad.

    In Surveillance Valley, Yasha Levine traces the history of the internet back to its beginnings as a Vietnam-era tool for spying on guerrilla fighters and antiwar protesters–a military computer networking project that ultimately envisioned the creation of a global system of surveillance and prediction. Levine shows how the same military objectives that drove the development of early internet technology are still at the heart of Silicon Valley today. Spies, counterinsurgency campaigns, hippie entrepreneurs, privacy apps funded by the CIA. From the 1960s to the 2010s — this revelatory and sweeping story will make you reconsider what you know about the most powerful, ubiquitous tool ever created.


    Surveillance Valley | Surveillance Valley — Yasha Levine

    Surveillance Valley: The Secret Military History of the Internet. A book by Yasha Levine. Spies, counterinsurgency campaigns, hippie entrepreneurs, privacy apps funded by the CIA. From the 1960s to the 2010s — you'll never look at the Internet the same again.


    View image at the forums

    surveillancevalley.com

  4. Marti Misterija

    A nije da se neki nisu smejali kad sam napisao da je OpenAI i svaki drugi Ai kontrolisano spusten iz vojno-industijskog kompleksa u "civilne" svrhe. Isto vazi za sve na cemu sada radimo...

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi