Prekid u radu AI servisa - ChatGPT, Claude i Perplexity pali u isto vreme

ChatGPT, Claude i Perplexity su iskusili višesatne padove usluga u utorak, ukazujući na moguće šire infrastrukturne probleme. Problemi su rešeni, ali Google Gemini takođe možda bio pogođen

Prekid u radu AI servisa - ChatGPT, Claude i Perplexity pali u isto vreme

Nakon višesatnog prekida koji se dogodio u ranim jutarnjim satima, OpenAI-ov chatbot ChatGPT ponovo je prestao sa radom — ali ovoga puta, nije bio jedini AI provajder pogođen. U utorak ujutru i Anthropicov Claude i Perplexity su imali probleme, ali su oni brže rešeni. Google Gemini funkcioniše, iako je, prema nekim izveštajima korisnika, takođe možda nakratko bio van mreže.

Neobično je da tri glavna AI provajdera budu svi van mreže u isto vreme, što bi moglo ukazivati na širi infrastrukturni problem ili problem na nivou interneta, poput onih koji pogađaju više društvenih mreža istovremeno. Takođe je moguće da problemi sa Claudeom i Perplexityjem nisu bili uzrokovani greškama ili drugim problemima, već prevelikim prometom u kratkom vremenskom periodu zbog prekida rada ChatGPT-a.

Na početnoj stranici ChatGPT-a, mogućnost slanja poruka chatbotu nije radila tokom prekida. Problem je počeo oko 16:33 po našem vremenu i rešen oko 19:17 — još jedan višesatni prekid.

U jednom trenutku tokom prekida, web stranica ChatGPT-a je ažurirana da naznači da je usluga prebukirana — na piratskom jeziku — i ponudila je korisnicima da ih obavesti kada ponovo bude dostupna.

ChatGPT i ostali AI servisi su imali prekid

Claudeova web stranica prikazivala je grešku sa porukom koja glasi: “Došlo je do greške u renderovanju Server Components. Specifična poruka je izostavljena u produkcijskim verzijama da bi se izbeglo otkrivanje osetljivih detalja. Na ovoj grešci je uključeno digest svojstvo koje može pružiti dodatne detalje o prirodi greške.”

Sajt zatim savetuje da “pokušate ponovo.”

Claude je ponovo proradio negde posle 18:10.

Perplexityjev sajt je takođe prikazivao poruku o preopterećenju koja se pojavljuje kada usluga primi previše zahteva. Pisalo je “Vratićemo se ubrzo” i “Trenutno dobijamo puno upita i dostigli smo naš kapacitet. Molimo vas da se vratite uskoro.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Sajt je ponovo počeo da funkcioniše otprilike u isto vreme kada je rešena Claudeova greška, ali je od tada povremeno bio dostupan i nedostupan.

Važno je napomenuti da je ChatGPT tek nedavno rešio dugotrajan prekid koji je uticao na njegovu uslugu tokom noći. Chatbot je bio nedostupan korisnicima širom sveta tokom ranih jutarnjih sati (po pacifičkom vremenu), što je dovelo do pritužbi na X i Threads. Statusna stranica kompanije je signalizirala da se greška popravlja i da se problem prati oko 12:21 po pacifičkom vremenu (PT), prenosi TechCrunch.

Od 7:33 ujutro po pacifičkom vremenu (PT), statusna stranica je ažurirana da kaže da ChatGPT ponovo nije dostupan za neke korisnike i da OpenAI “trenutno istražuje ovaj problem.” Chatbot je i dalje bio nedostupan od 12:28 po istočnom vremenu (ET), prema statusnoj stranici, koja je označila to kao “veliki prekid.”

Problemi su rešeni nekoliko sati kasnije. AI provajderi nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar ili više informacija o prekidima. AI prekidi nisu jedini onlajn prekidi koji se trenutno dešavaju. Forbes takođe izveštava o zero-day spam napadu na TikTok-u, koji trenutno pogađa određene naloge slavnih i brendova, uključujući Paris Hilton i CNN.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Devil 2000

    AI postao svestan sebe pa se otkacio sa mreze.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi