Google inženjer optužio OpenAI da je unazadio veštačku inteligenciju za 5-10 godina

François Chollet iz Google-a optužuje OpenAI za unazađivanje napretka ka Opštoj veštačkoj inteligenciji (AGI) za 5 do 10 godina, zbog zatvaranja istraživanja i preusmeravanja resursa ka velikim jezičkim modelima (LLM)

Google inženjer optužio OpenAI da je unazadio veštačku inteligenciju za 5-10 godina

Softverski inženjer u Alphabet Inc. izjavio je da je OpenAI, matična kompanija ChatGPT-a unazadila napredak u oblasti Opšte veštačke inteligencije (AGI) za 5 do 10 godina.

U razgovoru sa podkasterom Dwarkesh Patelom, koji je objavljen na njegovom YouTube kanalu u utorak, softverski inženjer iz Google-a François Chollet izrazio je zabrinutost za stanje istraživanja AGI.

On je naveo da je OpenAI “promenio igru”, ali i unazadio napredak ka AGI za značajan broj godina.

Chollet je istakao da su pre nekoliko godina svi najnoviji rezultati istraživanja bili otvoreno deljeni i objavljivani, ali da to više nije slučaj. Ovu promenu je pripisao uticaju OpenAI, optužujući ih za “potpuno zatvaranje objavljivanja istraživanja koje pomeraju granice nauke.”

OpenAI je zapravo unazadio napredak ka AGI za nekoliko godina

On je dalje kritikovao OpenAI za izazivanje hajpa oko velikih jezičkih modela (LLM), za koje veruje da su skrenuli resurse i pažnju sa drugih potencijalnih oblasti istraživanja AGI.

“OpenAI je zapravo unazadio napredak ka AGI za nekoliko godina, verovatno između pet i deset godina, iz dva razloga. Prvo, izazvali su potpuno zatvaranje objavljivanja istraživanja koje pomeraju granice nauke, a drugo, izazvali su početni talas hajpa oko LLM-a i sada su LLM-i isisali sav kiseonik iz prostorije,” rekao je.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Chollet se takođe prisetio ranijih dana istraživanja veštačke inteligencije, navodeći da je uprkos manjem broju uključenih ljudi, tempo napretka bio viši zbog istraživanja različitih pravaca. Žalio je zbog trenutnog stanja u oblasti, gde izgleda da svi rade varijacije iste stvari.

Cholletova kritika dolazi nakon što su on i Mike Knoop, suosnivač Zapier-a, najavili nagradu ARC-AGI u iznosu od milion dolara. Takmičenje, koje je Chollet kreirao 2019. godine, meri sposobnost AGI da stekne nove veštine i efikasno rešava nove, otvorene probleme.

Uprkos tome što je prošle godine 300 timova pokušalo ARC-AGI, skor najnaprednije tehnologije (SOTA) porastao je sa 20% na početku na 34% danas, dok ljudi postižu između 85-100%, primetio je Knoop.

On je rekao da je njihov cilj sa ovom nagradom da poveća broj istraživača koji se fokusiraju na istraživanja pomeranja granica AGI umesto na eksperimentisanje sa LLM-ovima i “Pobede ARC-AGI i nauče nešto novo o prirodi inteligencije.” Knoop je na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, rekao da treniranje ChatGPT-a na više podataka neće rezultirati inteligencijom na ljudskom nivou, prenosi Benzinga.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi