Ekspanzija Android telefona, 9x popularniji od iPhone-a

IDC predviđa da će isporuke Android telefona u 2024. godini rasti devet puta brže od iPhone-a, zahvaljujući usponu GenAI tehnologije i proboju na nova tržišta

Ekspanzija Android telefona, 9x popularniji od iPhone-a

Izveštaj istraživačke firme IDC ukazuje na to da rast popularnosti AI telefona i proboj na novim tržištima podstiču kupovinu Android telefona, te se očekuje da će njihov rast biti devet puta veći od iPhone-a.

IDC predviđa da će isporuke pametnih telefona porasti za 5,8% u 2024. godini, dostižući ukupno 1,23 milijardi jedinica na godišnjem nivou, što je više od procene iz prethodnog kvartala.

U prvom kvartalu ove godine zabeležen je rast od 12%, dok je u drugom kvartalu zadržan nivo rasta od 9%. IDC ostaje optimističan u pogledu učinka tržišta mobilnih telefona u drugoj polovini godine, navodeći kao glavne razloge prihvatanje GenAI pametnih telefona (sa funkcijama generativne veštačke inteligencije) i navodno povoljne cene, mada realno ne vidimo niti primećujemo takav trend. Android telefoni brzo šire svoj uticaj na novim tržištima.

GenAI telefoni nesumnjivo predstavljaju veliki podsticaj za razvoj mobilnih telefona i Androida u celini. Iako većina flegšip modela nije jeftina, uspešno su privukli interesovanje potrošača. IDC procenjuje da će GenAI telefoni zabeležiti snažan rast od 344% u 2024. godini i osvojiti 18% tržišnog udela.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

iPhone, koji trenutno zaostaje u trci za GenAI tehnologijom, suočava se sa snažnom konkurencijom od strane Androida. Nabila Popal, viši direktor istraživanja IDC-ovog izveštaja o praćenju mobilnih telefona, istakla je da se očekuje da će isporuke Android telefona ove godine imati stopu rasta od 7,1%, što je daleko iznad stope rasta od 0,8% kod iOS modela.

Glavni razlog za to je intenzivirana konkurencija sa kojom se Apple suočava u Kini, što bi moglo otežati dalji rast prodaje, dok je prošlogodišnji učinak takođe bio na relativno visokom nivou. Međutim, Nabila Popal veruje da bi Apple-ovi brojevi mogli biti bolji, u zavisnosti od performansi iPhone-a 16 opremljenog AI funkcijama Apple Intelligence.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi